Un baietel rasfatat (3)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns freedelia spune:

Ingrid -- o CONSECINTA este ceva care decurge in mod natural dintr-o actiune. Adica daca ma joc cu cutitul, ma tai (asta e consecinta), pe cand daca ma joc cu cutitul si va vede mama si imi ia timpul la televizor, asta nu-i consecinta, e pedeapsa.

Cred ca este benefic sa lasam copiii sa experimenteze consecintele faptelor lor, sa fim alaturi de ei cand sufera aceste consecinte si sa ii invatam ce se asteapta de la ei in anumite situatii. Daca nu se comporta conform asteptarilor, iar noi ii pedepsim, nu vad cum acea pedeapsa poate fi o consecinta a faptelor lor. Pedeapsa e pedeapsa, oricum ai intoarce-o.

Cat despre noi, care am fost batuti si pedepsiti de parinti -- eu una ma simt adesea frustrata, am fost mereu o rebela care nu facea decat ce voia muschiul ei si manipula pe toata lumea (inca mai am scapari si marturisesc ca adesea le reprosez alor multe...) si am mers la psiholog si am descoperit multe chestii legate de copilaria mea pe care nu le-as fi crezut initial. Si mentionez ca NU am fost abuzata (o bataie cand si cand, o palma, o curea, nu batut cu parul, umplut de sange sau altele si chiar asta foarte rar), NU am fost pedepsita exagerat (adica o dupa-masa nu aveam voie afara, nu cu zilele sau saptamanilel ca alti copii) ir parintii mei m-au iubit si am stiut asta intotdeauna, m-au rasfatat si au facut jde mii de sacrificii pentru mine.

Asadar, nu consider ca fraza "noi n-am ajuns asa de rau" sta in picioare. Judecand dupa cat de multe divorturi sunt, cred ca nu am fost crescuti ca sa functionam prea bine intr-o relatie, si asta pentru ca nu stim sa ne exprimam sentimentele, de multe ori nu stim nici sa le identificam si pe deasupra ne mai e si rusine de ele.

23+, John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006)
POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

Citat:
citat din mesajul lui freedelia
Cred ca este benefic sa lasam copiii sa experimenteze consecintele faptelor lor, sa fim alaturi de ei cand sufera aceste consecinte si sa ii invatam ce se asteapta de la ei in anumite situatii.

ma femeie, tu ai copii?? tu nu auzi ca sunt cazuri in care ala mai mare il da cu capu de gresie pe ala mai mic oricat i-ai explica ca nu il poate lua in brate? ce sa experimenteze, sangele sora-sii iesindu-i pe nas, mama ei de consecinta!

Mergi la inceput

Alra -- aberezi Nu a zis nimeni sa o lasi sa ii sparga capul sora-sii. Iar daca asta se sintampla, e vina ta, nu a copilului, mai ales in cazul in care s-a intamplat pentru ca voia sa o ia in brate si sa o dragaleasca. Datoria ta, ca mama e sa o iei de acolo si sa nu o lasi sa ii faca rau sora-sii. Nu sa o pedepsesti, ca ea sa nu ii faca rau de frica ta. Ci pentru ca ti-ai batut gura pana ti s-a uscat explicandu-i posibilele consecinte ale faptelor ei. Pentru ca a inteles ca i-ar face rau si pentru ca nu vrea sa ii faca rau. Pricepi??? Nu pentru ca ii e frica de tine. Frica de tine nu face doi bani, empatia pentru sor-sa da.

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui freedelia

Alra -- aberezi Nu a zis nimeni sa o lasi sa ii sparga capul sora-sii. Iar daca asta se sintampla, e vina ta, nu a copilului, mai ales in cazul in care s-a intamplat pentru ca voia sa o ia in brate si sa o dragaleasca. Datoria ta, ca mama e sa o iei de acolo si sa nu o lasi sa ii faca rau sora-sii. Nu sa o pedepsesti, ca ea sa nu ii faca rau de frica ta. Ci pentru ca ti-ai batut gura pana ti s-a uscat explicandu-i posibilele consecinte ale faptelor ei. Pentru ca a inteles ca i-ar face rau si pentru ca nu vrea sa ii faca rau. Pricepi??? Nu pentru ca ii e frica de tine. Frica de tine nu face doi bani, empatia pentru sor-sa da.

POZE

Cu siguranta daca are 1.5-2 ani 'cel mare' debordeaza de empatie. Si curiozitatea de a face cum te vede pe tine ca mama ca faci (adica sa-l iei pe cel mic in brate) e foarte bine tinuta in frau de empatia asta.

Licitatie pentru tricou 'Dependent DC' - salvati o viata!

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Daca are un an jumate, nu are ce cauta singur in camera cu un nou-nascut. Asta e o chesti scrisa in toate cartile despre nou-nascuti.

Asta ca sa nu mai zic ca fetita alrei nu are nici pe departe 1 sau 2 ani.

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

nu ma aberez deloc, asta-i lumea mea reala si astea sunt problemele mele. ai tu habar ce e la mine in casa?

fata mea are 4 ani.

edit, si sa iti fie pe la nas sa imi zici ca aberez in conditiile in care eu am expus aici o problema pe care EU O AM cu fata MEA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Cu siguranta daca are 1.5-2 ani 'cel mare' debordeaza de empatie.

O observatie foarte buna care ridica o problema demna de analizat. Cum se dezvolta empatia? Omul se naste cu 0 empatie pentru ceilalti. Prima empatie care apare este cea legata de durerea fizica. Empatia se dezvolta prin suferinta. Aici la subiect se confunda empatia cu a fi alaturi de celalalt, sunt doua lucruri diferite.

O alta intrebare pe care o ridica practica AP. De ce sa nu-mi pese si de confortul celorlalti? Mai ales intre copii isteriile si tantrumurile sunt deseori contagioase, tensiunea se transmite chiar si la adulti. Parerea mea: daca vrei sa urlii te duci in padure, nu din ratiuni care tin de civilizatie si pur si simplu de a nu-i afecta pe ceilalti intr-un mod neplacut. La tobogan sunt si copii prea mici sa-si ceara drepturile, si fetite prea delicate, chiar poti sa te uiti in alta parte in timp ce copilul tau face legea acolo? Ca sa ii transmiti ce?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desiree spune:

Citat:
citat din mesajul lui accept92

De ce nu time-out.... Adica sunt om, am o limita (azi poate 'suport' orice, maine poate sunt obosita, fara chef si ma irit la o smiorcaiala care nu se mai opreste)...hai sa luam o pauza. Poate nu este perfect, dar este omenesc din punctul meu de vedere.

pai de ce sa trimit copilul in time-out daca nu mai pot eu?

intru eu in time-out si-l anunt ca am nevoie de 2 minute sa-mi revin ca sunt nervoasa/suparata/speriata...el vede si imita sau intelege..mai tarziu...adica se va pune el in time-out cand va fi nervos....va invata prin ceea ce vede la mine cum sa-si controleze emotiile

time-out e atunci cand are nervi sau face ceva ce nu-ti place si tu il trimiti in camera lui 5 minute cu usa inchisa..sau ii arati coltul si ii spui sa nu se miste de acolo 3 minute, sa se calmeze

totul depinde cum aplici acest autocontrol astfel incat sa-l invete si copilul....si sa nu-l perceapa ca o umilire/pedeapsa ci sa o faca benevol, fiindca a vazut la tine.....

sau poti sa ii propui intr-o maniera AP sa luam impreuna o pauza,sa numaram pana la 10 si apoi sa revenim la problema..asta am aplicat-o si eu de cateva ori si a fost foarte incantat..eram amandoi cu totul altii dupa si am putut sa ne intelegem :)

Alina,mami de Mihnea-Octavian, 3 anisori fara un pic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Citat:
Nu inteleg prin ce copilul este superior adultului, si care e rostul unor astfel de comparatii.

Irina, copilul este superior adultului prin puritate si prin judecata nealterata de tot bagajul pe care il cara cu el fiecare adult in parte (in functie de mediul educational, cultural si emotional in care a trait si traieste).Care e rostul unei astfel de comparatii?
Simplu!
- Un motiv in plus sa avem respect adevarat fata de copiii nostri
- Sa nu uitam vreodata ca judecatile noastre alterate de ceea ce spundeam mai sus ii pot afecta (poate) ireversibil.
pai daca adultii au judecata alterata, poate si ap-ul asta o fi alterat, ca tot niste adulti l-au inventat............................................. mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , Otilia (9 oct. 09 )am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui desiree

pai de ce sa trimit copilul in time-out daca nu mai pot eu?

intru eu in time-out si-l anunt ca am nevoie de 2 minute sa-mi revin ca sunt nervoasa/suparata/speriata..

Aaaaaaaaa...pentru ca mananc si n-am terminat? Pentru ca nu pot sa las copilul nesupravegheat in scaunul de masa? Pentru ca nu pot sa las mancarea pe aragaz? Pentru ca n-am nevoie de 2 minute sa-mi revin ci pentru ca am nevoie de liniste ca sa-mi revin.

Citat:
citat din mesajul lui desiree

sau poti sa ii propui intr-o maniera AP sa luam impreuna o pauza,sa numaram pana la 10 si apoi sa revenim la problema..asta am aplicat-o si eu de cateva ori si a fost foarte incantat..eram amandoi cu totul altii dupa si am putut sa ne intelegem :)

Nu, nu pot sa aplic proceduri. Am in schimb zile in care imi vin cele mai spontane si neasteptate si personale idei pentru stingerea crizei. Si zile in care...pauza...nimic!...n-am chef nici macar sa deschid gura sa vorbesc.

Mergi la inceput