Un baietel rasfatat (3)
Raspunsuri - Pagina 6
irina.c. spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita da, Irina, esti singura care a inteles de ce s-a comportat asa. da, m-a luat pe nepregatite comportamentul asta, dar am inteles suficient de devreme ca sa nu reactionez cum n-ar fi trebuit. emotiile astea trebuie sa se elibereze. si le-a eliberat in felul ei de copil mic, a aruncat la cos frustrarea, cum s-ar zice. si la final si-a externalizat spre mine supararea, dar si iertarea. pe de alta parte, daca acceptam sa ne pedepsim copiii, de ce n-am accepta sa ne pedepseasca si ei pe noi?nu stiu ce s-a intamplat ieri. de obicei pleaca razand si zglobie cu tati, se intoarce fericita. nu a fost niciodata asa. m-a pus pe ganduri. l-am sunat pe ex, am discutat, mi-am schimbat programul pe urmatoarele zile si voi sta exclusiv cu ea. daca e nevoie, si mai mult. nu am vrut sa ii refuz inca ceva in plus pe langa ziua de ieri fara mine. ea e fericita la story time, in parc cu copiii. a fost o emotie care i-a depasit puterile si intelegerea de pana acum a conduitei "bune". nu pot sa-i iau cu doua maini inapoi ce i-am oferit doar cu o mana (o dimineata cu mine, dupa 24 de ore fara mine). pedepsim adultii cand sufera? nu. atunci de ce am pedepsi copiii cand sufera? solutia mea a fost sa fiu extra rabdatoare si alaturi, stiind ce i se intampla. confirmarea ca totul e ok, neschimbat, ca mami o iubeste la fel a primit-o exact in atitudinea asta a mea. dupa somnul de dupa amiaza a fost iarasi sonia dulce si zglobie, nici urma de tantrumurile de dimineata. dovada ca am avut dreptate, am inteles-o corect, am reactionat pozitiv la tristetea ei.sonia nu a deranjat lumea la biblioteca pentru ca nu stie diferenta, dimpotriva. stiind care ar fi trebuit sa fie comportamentul ei acolo, nevoia de a-si manifesta frustrarea a fost mai puternica. e prea mica sa-i cer mai mult. ba chiar cred ca a fost o curajoasa sa-si infrunte emotiile puternice. eu vad comportamentul ei la copii in mod normal si nu ma mai sochez, desi poate motivele sunt mai putin dramatice.ai inteles gresit, nu i-am incurajat comportamentul negativ, dimpotriva. semnalul a fost acelasi dintotdeauna: sunt aici, te iubesc, stiu ca esti suparata, vreau sa te ajut, trebuie doar sa ma lasi tu sa te ajut. asa cum nu lovesc intr-un adult cazut si suferind, asa n-as lovi nici in copila mea fiind dura si intransigenta cand ei, de fapt, i-a fost cumplit de dor de mine. ar fi inuman. e un timp pentru dragoste si e un timp pentru iertare asa cum e un timp pentru intransigenta - si cu empatie stii care, cand si in ce fel. la sonia azi a fost o exceptie. din principiu, exceptiile ar trebui analizate, nu pedepsite automat.nimic |
Alizee spune:
citat din mesajul lui conchita si am aflat ce s-a intamplat la tati - i-a luat un patut nou ieri si l-au instalat impreuna. cred ca sonia s-a speriat ca ramane acolo definitiv, acum mi-a picat fisa, vorbind cu voi. |
Toate cauzele problemelor de comportament trebuiesc discutate cu tatal. Astfel, el va stii cum sa se raporteze la nevoile fetitei si sa ii explice ce se intampla cand vede ca are o nelamurire sau o teama.
Este foarte mica, iar voi, parintii ei, trebuie sa apelati la diplomatie pt a o ajuta sa treca peste socul despartirii.
allinta
http://www.petitieonline.ro/petitie-p61234041.html
denizel spune:
citat din mesajul lui conchita si am aflat ce s-a intamplat la tati - i-a luat un patut nou ieri si l-au instalat impreuna. cred ca sonia s-a speriat ca ramane acolo definitiv, acum mi-a picat fisa, vorbind cu voi. nimic |
Mie mi-au dat lacrimile :(
(Am crezut initial ca poate s-o fi uitat prea mult la TV la tati acasa, dar mi-a fost jena sa spun).
Of, Doamne, ce sufletele fragile au copilasii astia, cat de departe si adanc se pot duce cu mintisoarele lor curate si nealterate, si cata responsabilitate e pe umerii nostri...
Protest
Recunosc ca ma jucam odata cu fetita la nisip si a venit o alta fetita sa se joace cu noi. Avea peste 3 ani, s-a asezat in fund in nisip, moment in care i-am vazut pampersul si toate cele (la copiii mai mari dispar colaceii de pe picioare, pamperul nu prea mai are pe ce sa stea), avea si nisip in pampers, recunosc ca am avut o reactie in stomac, fetita vorbea foarte bine, parea sanatoasa.
Cand de fapt categoria copiilor care mai folosesc pampersul la 3 ani este clar minoritara si pentru parintii lor imi pare rau daca au incercat si nu au reusit iar daca nu au facut nimic mi se pare condamnabil.
conchita spune:
citat din mesajul lui irina.c. adultii nu sunt pedepsiti cand sufera, ci cand, din cauza suferintei fac ceva rau.Suferinta de orice fel nu justifica sa-i facem pe altii sa sufere. sunt de acord, nevoia Soniei de a-si manifesta frustrarea a fost mare, si poate e prea mica sa se autocontroleze. Dar nu e corect fata de ceilalti ca ei sa nu-si poata petrece timpul asa cum si-ar dori din cauza asta. Ai fi putut sa ii arati ca o iubesti si in alte moduri- ok, mami vede ca azi nu vrei/nu poti sa asculti in liniste povestea.Dar nu e frumos sa ii deranjam pe ceilalti copii, hai sa facem ceva distractiv doar noi doua si o sa venim la story time cand o sa poti sta linistita. Asa practic ce ai facut- nici ea n-a ascultat in liniste povestea, nici ceilalti.Revenind la exemplul meu cu conferinta - sa zicem ca adultul cu pricina se comporta asa dintr-o mare durere sufleteasca. Ce fac ceilalti,ii permit sa strice confeerinta ca na, saracul , are o durere?nu, ci il trimit sa-si manifeste durerea intr-un loc adecvat- acasa, la prieteni, la preot sau la psiholog. ............................................. mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , Otilia (9 oct. 09 ) am blog |
Irina, mergem la ora de story time de mai bine de un an. de fiecare data exista copilasi care o iau cu floricele pe campii si nu-s "cuminti", doamna de-acolo e obisnuita. copiii au reactionat ok. singurii care au facut mutre au fost parintii. copiii sunt obisnuiti unii cu altii, n-au greturi de-astea ca unul vorbeste si e mai activ la un moment dat, intelegi? privita din afara, nu a stricat distractia nimanui, citeste parerile celorlalte mame de la topic, niciuneia nu i s-a parut sonia un monstru de nestapanit care ar fi trebuit legata si dusa acasa pe sus. majoritatea au ras, au considerat-o normalitate. nu subscriu, acum ca stiu ce-a declansat-o si pentru ca o cunosc pe sonia destul de bine sa stiu "din priviri" ca e ceva in neregula, daramite din tipete. in fond, nu a facut "rau" nimanui, doar siesi, incercand sa ma raneasca si pe mine...
Sabina spune:
Adta ma gandesam si eu, ce fragil e echilibrul emotional al unui copilas, cat de destepti sunt si cum asociaza anumite evenimente astfel incat sa se revolte asa.
eu vad un lucru foarte bun in toata calcavada asta emotionala a Soniei, ca ati ajuns la mizeul unei probleme serioase care va trebui tinuta in frau toata viata.
De reactiile celorlalti parinti m-ar durea si pe mine undeva.
Unii copii fac tantrum ca-s mega obositi, dar uite ca aici era ceva mai profund, de aia e bine sa le dam mereu credit, cine stie ce se ascunde in spatele crizei!
Sa corectezi strict comportamentul e f f periculos.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
conchita spune:
Denizel, pe cuvant ca acum cu voi mi-a picat fisa, incercand sa rememorez discutia cu tati, nimic nu a sunat iesit din comun. si dupa aia, subit, mi-am adus aminte ca mi-a povestit cum baga sonia suruburile invers si m-a lovit trasnetul. nu poate sa fie altceva decat asta, n-are ce altceva...
Allinta, parerea lui a fost ca e de la oboseala ca se trezise devreme...
in fine, macar am invatat ceva din asta pentru viitor, poate ajuta si altora, mai ales parintilor singuri - cauta cauza reala a unei iesiri de temperament. cauta cu toata inima ta, nu lasa copilul sa se chinuie si nu-l chinui si tu suplimentar cu intransigenta si duritate.
multumesc tuturor pentru brainstorming, mi-a ajutat enorm.
Sabina spune:
Irina, nu poti sa compari un adult cu un copil de 2 ani si 10 luni.
Adultul care face asa ceva e clar ca are probleme psihice serioase, pe cand la copil e ceva natural, ASA trebuie sa se comporte un copil sanatos care are o problema reala, ei nu inteleg la 2 ani ce-i aia societate, rusinea vine mult, mult mai tarziu, si nu vine ca urmare a coercitiilor parintilor, vine pur si simplu, prin observatie a comportamentului adultilor normali la cap:)
conchita spune:
citat din mesajul lui Sabina Adta ma gandesam si eu, ce fragil e echilibrul emotional al unui copilas, cat de destepti sunt si cum asociaza anumite evenimente astfel incat sa se revolte asa. eu vad un lucru foarte bun in toata calcavada asta emotionala a Soniei, ca ati ajuns la mizeul unei probleme serioase care va trebui tinuta in frau toata viata. De reactiile celorlalti parinti m-ar durea si pe mine undeva. Unii copii fac tantrum ca-s mega obositi, dar uite ca aici era ceva mai profund, de aia e bine sa le dam mereu credit, cine stie ce se ascunde in spatele crizei! Sa corectezi strict comportamentul e f f periculos. |
vai, sunt terminata nervos, nu alta. acum se leaga ce comentarii a facut in seara asta cand ne-am jucat cu o colectie de ursuleti, ii tot punea in patutul ei si-mi tot zicea ca patul mare e al meu, ala mic e al ei. si s-a suparat cand i-am zis ca si patul mare e al ei. nici "al nostru" nu i-a convenit. ala mic al ei, ala mare al meu...in toata desteptaciunea mea, ce senila ma simt in momentul asta. ar fi trebuit sa-mi dau seama mai devreme.
Sabina spune:
aaa, am scris in acelasi timp:)
conchita spune:
citat din mesajul lui Sabina aaa, am scris in acelasi timp:) |
comparatia cu conferinta oricum nu se pupa. story time e pentru copii intre 0 si 6 ani, sunt mame pe margine care alapteaza, prichindei care se tarasc pe covor si trag cartile din raft, mai auzi si-o trompeta in zare, adica nu e chiar ca in biserica. astia mai "cumintei" asculta povestile cu Doamna. chestia e alta, de mentalitate - daca sonia are aproape 3 ani (e mai intaltuta si arata de 4-5 de fapt), nu are voie nici sa poarte pampersi, nici sa aiba emotii. pretentiile altor parinti fata de varsta ei sunt altele.