Emigrare sau nu?
Raspunsuri - Pagina 8
maru spune:
eu vin si zic cu tarie ca am emigrat pentru copil, pentru sansa de a avea al doilea copil (inca in plan)!
Dupa 15 ani de invatamant, stiind ce il asteapta pe copilul meu, dupa ce am discutat cu rudele aflate in Canada de cativa ani, am decis sa vindem tot si sa plecam. Eu aveam toate gradele luate, si toate sansele de a ajunge inspector in primavara (am plecat in iarna lui ), sotul cu job bun, fara probleme, cu casa achitata...
Si am plecat, vindut tot, ca sa nu ne tenteze sa ne intoarcem, am plecat. Si aici copilul meu nu a mai racit decat o data pe an ( de la o data pe luna), scoala fara meditatii, fara examene care se schimba de la an la altul. Acum a intrat la liceu, adica a inceput liceul, nu exam, nu stres, nu emotii inutile... Ii place, e fericit, si eu sunt multumita ca am facut o alegere atunci cand trebuia...Acu mai ramane ca el sa "profite" de oportunitatile oferite de a 4-a tara din lume in care e bine de trait (prima era Norvegia, Islanda, Australia...si Canada)
Allure spune:
armina si eu iti respect parerea de emigrant cu copii dar a mea e diferita.
cred ca fiecare cum isi asterne asa doarme. te zbati pina ajungi unde vrei, nu trebuie musai sa ajungi sofer de tir (desi ce e rau in asta? se cistiga bine...) discutia asta cu profesiile se imparte de la caz la caz...unele meserii sint foarte cautate, altele mai putin, depinde...
romania nu ofera nici pe departe multe din facilitatile pe care aici le avem gratis si care fac mult pentru o copilarie fericita.
o familie poate fi fericita oriunde si cu oriciti bani in buzunar daca se iubesc, se ajuta si sint uniti.
sper sa nu te ofensez cu ceva dar se simte in glasul tau o experienta cam amara...cred ca ai trecut prin ceva probleme care te-au facut sa gindesti asa. ma rog, nu e treaba mea, am avut si eu o perioada neagra la inceput dar nu m-a marcat. am stiut sa ies din ea.
eu sint de principiul "daca vrei, poti!". cam orice.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
True health is a journey not a destination, a process not an event, a habit not a diet.
Elle_seb spune:
Si eu sunt in pragul emigrarii si tot in Canada. Si nu pentru ca zbarnai dupa Canada, ci pentru ca sotul meu e canadian si, dupa ce am trait in Romania, unde ne-am si cunoscut de altfel, ne-am decis sa locuim in Canada permanent cu vizite in Romania cand se poate.
Habar nu am inca despre joburi, nu cunosc piata, sunt in Canada abia de 2 saptamani. Insa ce am observat este asistenta sociala, facilitatile, gratuitatile oferite de guvern, intr-un cuvant, suportul pentru familie si copii. Si asta este un factor major pentru noi si pentru copiii nostri. Intr-adevar, sunt multe diferente intre romani si canadieni, diferente culturale, mentalitati diferite, stiluri de viata diferite, etc. Deocamdata cautam o locuinta sa cumparam, suntem in faza de prospectare a pietei. Nu stiu cum o sa ma simt cand ma voi intoarce in Romania, peste cateva saptamani. Deocamdata e prima vizita in Canada, am venit "in recunoastere". . Inca nu pot sa-mi fac o parere completa si obiectiva, inca studiez tot ce vad... Insa cu siguranta nu in Romania vreau sa-mi cresc copiii.
Elle
http://www.immunocalromania.blogspot.com/
http://www.immunocal.md
freedelia spune:
Si eu sunt de parere ca a emigra pentru copii e gresit. Adica in conditiile in care parintii sunt fericiti in Romania, au tot ce le trebuie, prieteni, familie de care sunt foarte legati, etc, daca pleaca pentru singurul motiv ca vor sa le ofere copiilor o sansa la un viitor mai bun, cred ca este un demers gresit.
Daca parintii ajung (in cazul meu) in America cu ideea ca au venit la sacrificiu, atitudinea lor va fi una negativa -- aici nu e asa bine ca acasa, nici mancarea nu e buna, nici oamenii nu sunt prietenosi, etc. Daca parintii nu vin cu dorinta puternica de a se intergra si de a face noua tara "acasa", vor ajunge ca unii romani pe care i-am cunoscut, care nu au decat prieteni romani, se intalnesc sa se plamga de cat de naspa e in America, se uita la tv romanesc, nu ii intereseaza sa incerce si ei o mancare mexicana sau chinezeasca, ca sunt niste porcarii, nu ca mancarea de acasa, etc.
Cred ca o asemenea atmosfera ii afecteaza negativ pe copii. Si cred ca in asemenea situatii e mai bine sa ramai acasa, si pentru copii, pentru psihicul lor.
Pe de alta parte, daca parintii au si ei propria lor agenda cand emigreaza (fie ca nu au joburi bune, fie ca s-au saturat de mizeriile din sistemul sanitar, sau de lipsa de civilizatie a oamenilor, etc) si vor sa incerce o viata noua, in alta parte, atunci bineinteles ca posibilitatile pe care le-ar oferi copiilor lor sunt ceva ce trebuie numarat la avantaje. Dar numai daca parintii sunt fericiti pot si copiii fi fericiti si se pot dezvolta armonios.
18+, John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006)
POZE
corinadana spune:
De parca prietenii si rudele mele ii ajuta pe copii sa aibe un nivel de viata mai ridicat, ha ha ha
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
freedelia spune:
N-a spus nimeni ca rudele tale ii ajuta pe copiii tai sa aiba un nivel mai ridicat -- dar poate, daca faci parte din acea categorie care sunt foarte atasati de rude si prieteni, te ajuta pe tine sa ai morlaul ridicat, sa nu faci depresii si sa fii negativa fara de tot ce te inconjoara si sa zici ca nu e asa de bun ca in Romania. Sau poate nu ai intalnit niciodata romani carora totul le pute in America si nu e asa de bun ca acasa...
18+, John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006)
POZE
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Allure armina, copii sint fericiti cu putin cind sint mici-mici...cind cresc, cresc si pretentiile. eu toti copii pe care ii stiu aici sint super fericiti si declara ca nu s-ar intoarce in Ro nici batuti cu ranga si parintii lor au trecut prin momente dificile la inceput dar acum sint intr-o situatie stabila si buna cum nu s-ar fi putut back home or mai fi si d-aia care s-au depresionat, cine stie? procentul lor e in minoritate, parerea mea. nu vad care e presiunea "pusa pe umerii lor" ca doar nu faci sedinta cu ei si le pui in vedere ca pentru ei emigrezi...astea-s chestii care nu se spun copilului. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ True health is a journey not a destination, a process not an event, a habit not a diet. |
Sora-mea a plecat la 18 ani din Ro unde avea toti prietenii care se intalneau in fiecare seara, unde avea iubitul si cel mai important , ii avea pe bunicii care au crescut-o si de care te foarte legata.
S-a chinuit teribil de mult pt. ca ea e foarte prietenoasa si draguta, dupa ce ca era suparata ca a plecat d aici , cand a ajuns acolo la scoala sa s prezinte a spys ca vrea sa-i faca prieteni aici , moment in care majoritatea colegilor noi au pufnit in ras si i-au spus ca nu se va intampla asa ceva.
La fel cu o fata superdraguta pe care am cunoscut-o , plecata cand avea vreo 10 ani , aia de care spuneam ca avea camera pliiiiina de medalii. Imi spunea trista ca ea vrea sa se intoarca in Romania , ca nu-i place in Canada su abua asteapta sa faca varsta legala ca sa plece de acolo.
dar stiu o familie care a plecat de aici cu 5 copii , copii destepti toti care au avut acolo sanse pe care nu le-ar fi avut in Romania.
Nu sunt superincantati de tot , dar de ce au reusit sa faca profesional sunt mandri rau si fericiti ca au putut. In tara nu ar fi reusit cu siguranta.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.flickr.com/photos/greecky/
TOMALAVINIA spune:
citat din mesajul lui Melody Lavinia, imi pare rau daca te dezamagesc, dar statul nu se implica. Cel putin nu pentru cei noi veniti. Eu am terminat aici colegiul si nu lucrez, ca nu imi gasesc. Si eu devin din ce in ce mai pesimista,noroc cu sotul care lucreaza si nu avem probleme financiare, ca altfel.... Casa nu trebuie sa iti iei de la inceput, puteti sa stati in chirie o perioada, dar cu joburile e un pic mai greu. Dar depinde de noroc, de ce calificari aveti, ma rog. Imi pare rau ca nu poti sa iti spun "numai de bine". Ani |
Ani , iti multumesc mult ptr sinceritate!
Mult succes si optimism.Va fi bine!
E un pas extrem de important, o data facut sa nu fie regretat.
TOMALAVINIA spune:
citat din mesajul lui cristina_dm Lavinia, parerea mea este ca nu exista "tara perfecta"....peste tot vei avea aceasta balanta de lucruri bune si mai putin bune. Eu am plecat pentru a-mi continua studiile, 10 ani in Franta, apoi 3 in Germania si acum de 2 ani in Spania....Cele care au precizat ca e important serviciul, au dreptate si e valabil pentru orice tara. Apoi depinde de tine ca om, de structura ta interioara, de sotul tau de-asemeni, daca ai si are si el acelasi gand de a pleca, de copii, de situatia familiara. Nu stiu cum este in Canada in mod special, stiu ca dupa ce am schimbat 3 tari, pot sa iti spun ca exista oriunde o perioada de adaptare, mai dificila sau nu, dar este evidenta. Nu te astepta sa fie totul "perfect" in a doua saptamana. Eu nu am avut aceasta oportunitate, Canada, dar si daca o aveam nu o alegeam pentru ca mi se pare f f departe. In cazul meu, prefer sa ma stiu pe undeva prin Europa unde pot sa urc in avion, masina, autocar sau tren si sa ajung in tara daca ai mei au nevoie sau daca pur si simplu ma loveste dorul. Nu exista "o formula" ci situatia specifica fiecaruia.... Eu zic sa gandesti cumpatat si mai cu seama sa te interesezi concret, nu doar pe forum. Eu te-as sfatui sa iti faci o vacanta de 2-3-4 saptamani, cat poti ca sa-.ti faci o idee, desi nu e acelasi lucru sa mergi in vacanta si sa traiesti....dar o idee iti poti forma TU, nu prin filtrul altora. Rabdare, cumpatare si curaj! |
Si sotul meu sustine ca e prea indepartata Canada...si ideea cu concediul petrecut in Canada, ii apartine si sotului meu.Desi, in concediu, esti mult prea relaxat ca sa vezi plusuri si minusuri:)
ptr raspuns!
TOMALAVINIA spune:
Ana, Gabiptr tot!
Sunt convinsa ca de voi emigra, nu voi lucra ca profesor.Trebuie sa fii realist.Dar cu salarii minime, poti trai decent, ceea ce in Romania nu se intampla!