Emigrare sau nu?
Raspunsuri - Pagina 15
dodo spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Guestus
hai domle....chiar asa? ...iar veniti aici cu povesti. or fi si voluntari...da chiar asa toti? poate si politia face tot voluntariat. |
Buey, pina una-alta, eu mi-am recunoscut culpa ca m-am grabit sa-i raspund fetei fara sa fac sapaturi..Tu ce pushca' lui Hector faci p-acilea? Observator federal? Voluntar sau ai job permanent?
Donia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Guestus pai nene ea vine cu 2 copii si un sot inginer. si yo sint al dracului de plictisit sa aud povesti cu potcoave de cai morti de canada. daca ii convine sa treaca de la caratul catalogului la carat de omlete si halbe de bere la mese pt 800 USD/luna ii urez succes. |
Unu la mana: daca sotul inginer a profesat ca inginer si isi cunoaste bine meseria, are sanse sa isi gaseasca post in domeniu. Poate nu la inceput, dar poate da, depinde de domeniu, de experienta, de limba, de "n" factori. Daca in compania la care aplica au mai lucrat romani care au facut impresie buna, chiar faptul ca e roman poate sa ii aduca jobul (pe langa calificare, desigur)... insa si viceversa este valabila.
Doi la mana: colege de-ale mele (care fac bani bunicei), tinere si la inceput de drum, lucreaza si ca ospatarite, dar nu sunt atrase de salariul minim , ci de ciubucul pe care il scot, ele spun ca ajung in medie la 80-100 de dolari pe noapte.
Ideea e ca se poate. Avem prieten, inginer, care timp de 2 ani nu a prins decat joburi de supravietuire, pus faianta, incarcat lazi cu portocale etc. Dar acum are pozitie de top management in Hydro, (echivalentul Renelului, Conelului sau cum se mai numeste in zilele noastre)... omul a strans din dinti si a meritat.
Eu inca nu am cunoscut aici romani care sa esueze. Ca a mers mai greu o perioada... se intampla uneori, insa sunt destule oportunitati, ca e mai usor sau mai greu, pana la urma fiecare isi gaseste drumul.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
Donia spune:
citat din mesajul lui alina023 vin si intreb (pe toata lumea de la topic) unde ar putea sa se intereseze un potential candidat la emigrare, de conditiile in care se poate efectua acest proces, ce plusuri si minusuri sunt, care este situatia acum, in contextul crizei economice? Exista si alte surse de informare in afara de net? |
Exista cateva site-uri romanesti de emigrare, banuiesc ca nu sunt concurente cu DC, eu le pun aici si vedem noi ce iese :
www.quebec.ro
www.montreal.ro
Acolo gasesti info despre emigrarea pe partea franceza, plus tot felul de experiente personale, pe mine m-au ajutat foarte mult, in plus banuiesc ca sunt si ceva linkuri spre siteuri de emigrare pe partea engleza, eu nu le stiu.
Daca ai ceva intrebari specifice poti sa postezi si la sezatoarea canadiana, nu chiar toata lumea intra si la Discutii generale.
Despre criza... fiecare iti poate spune cum se vede criza de unde priveste el... De la mine nu se vede rau, asta pentru ca lucram amandoi. Cunosc 2 oameni care au ramas fara servici in perioada asta, dar amandoi si-au gasit in 3-4 luni altceva. Insa din alta parte e posibil sa auzi alte povesti... fiecare cu experiente diferite.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
conchita spune:
Guestus, in stilul tau caracteristic, nu te simti bine pana nu desfiintezi persoana, atunci cand nu mai ai argumente. nu-s casnica, dragutule. si chiar de-as fi, ala ar fi inca un argument in plus ca mi-as permite, emigrata fiind - experienta care tie iarasi iti lipseste, deci nici despre asta nu poti vorbi in cunostinta de cauza.
alina_s spune:
Ca sa poti preda in Ontario trebuie sa faci Ontario College of Teachers - informatii gasesti aici:
http://www.oct.ca/home.asp
Va trebui sa depui un dosar cu toate cele necesare (traduse, desigur) si ei iti vor echivala vechimea si diploma. In functie de cursuri si experienta(psihopedagogie, predare in clasa) poti sari unele cursuri de la OCT deci poti termina mai repede.
Cand ajungi in Canada, daca alegi Ontario, vei putea preda fara OCT doar ca suplinitor sau educator (daca-ti iei ceva cursuri de Early Childhood Education). Cel mai bine te informezi pe site-uri direct, dar sa stii ca nu e greu.
Pentru pompieri - da, testele sunt foarte dificile si necesita multa rabdare si perseverenta. Munca e foarte grea, dar si foarte bine platita si sporurile o fac si mai atragatoare. Aplicantii trebuie sa aiba o forma fizica excelenta - si am observat ca foarte important sa ai experienta ca voluntar (nu doar ca pompier voluntar, dar si in comunitate). Mai multe informatii aici
http://www.opffa.org/
Sper sa-ti fie de ajutor informatiile.
Inca ceva - sotul tau daca e inginer si are inclinatii tehnice poate sa incerce pentru posturi de QA - quality control assurance - se cauta si sunt bine platite.
Succes!
Llaura spune:
Cartea lui Gheo e si printre "favoritele" mele, multa... imaginatie, putina realitate; cum de n-a reusit el absolvent de engleza sa comunice prea bine si cum anume suna engleza lui de nu i-a folosit deloc in America mi-e greu sa imi imaginez, dar in fine realitatea are multe fetze. Nu am apreciat deloc atacul printre dinti la adresa lui Andrei Codrescu (care a venit fara sa stie boaba engleza si acum e comentator la NPR si scriitor de limba engleza); vulpea si strugurii.
Musetto, tu ai dreptate, eu am facut asa cum spui tu. Insa...toefl si gre cer efort, cat de cat tot trebuie sa te prepari un pic acolo, teachingul in state nici ala nu e floare la ureche, cere munca si pregatire mai ales daca faci seminarii si sesiuni de intrebari-raspunsuri; si corectatul ia timp, mai ales peste incarcare de student full-time. Cum zicea cineva mai sus (si cum imi spunea mie pe la inceputuri colegul de birou) aici nu e pt riff-raff
Si in mod obiectiv bursele se iau usor pe stiinte, la umaniste cred ca nu e chiar asa usor.
Guestus: o sa te surprinda, dar si la politie sunt voluntari.
http://www.edmontonpolice.ca/JoinEPS/Volunteering.aspx
papelusca spune:
Legat de a profesa ca profesor... in British Columbia, ca de aici sunt eu, si aici stiu cum merg treburile, ca am fost interesata.
1. Daca aplici la scoli private, ei te pot angaja ca profesor fara nici un curs luat aici. Stiu pe cineva, profesoara de franceza in Ro, a venit aici in august, a gasit anunt in ziar, a mers la interviu, l-a trecut, a predat 3 ani la o scoala generala particulara, apoi a mers la PDP un an, si-a luat certificarea de profesor, si s-a reintors la scoala particulara, ca ei o vroiau neaparat inapoi.
2. Daca iei lucrurile in ordine, "ca la carte", faci asa:
a- mergi la un traducator autorizat de aici si-ti traduci diploma si foaia matricola. Traducerile din Ro nu sunt valabile, nu dati banii aiurea! Tb sa aiba stampila de aici. Daca documentele sunt bilingve, cu engleza/franceza pe ele, nu mai tb traduse.
b- aduni toate actele si depui dosar la Colegiul profesorilor, pt evaluare.
http://www.bcct.ca/Teacher/BecomingATeacherOverview.aspx
c- mai mult ca sigur iti vor raspunde ca nu ai destule credite, si va trebui sa faci PDP-ul in 5 ani, pt a nu trebui sa-ti faci alt dosar si sa platesti taxa de evaluare iar.
d- daca nu ai dat testul IELTS- Modul Academic sau Toefl (precizeaza pe www.bcct.ca ce scor tb sa ai), va trebui sa le dai, te vor ajuta la admitere la PDP.
e- aplici pt un PDP.
De exemplu: http://www.educ.sfu.ca/pdp/admissions/
Pt a fi acceptat la programul asta, trebuie sa faci cursurile pre-requisite:
- pt a preda la liceu ai 3 cursuri
-pt sc. elementara, ai 5 cursuri.
DAR, ei cer sa ai si voluntariat- cand am vorbit eu cu Amissions Officer acum 3 ani, mi-a spus ca nu conteaza cantitatea ci calitatea, dar ca in general persoanele care aplica la PDP au cam 850 ore de voluntariat in scoala.
Acum, stiu doua persoane care nu au avut nici o ora de voluntariat, nu au facut nici un curs pre-requisite, si au fost admisi la program, acum sunt profesori certificati. Depinde foarte mult de cum te prezinti, cat insisti, cum ii convingi. De multe ori se pot sari niste etape daca reusesti sa convingi pe cine trebuie.
De exemplu unele cursuri au pre-requisites, dar daca mergi la prof/ seful de catedra si ii spui ca nu ai cursul respectiv, dar tu stii sa faci, eventual le arati si diploma/ foaia matricola, se uita la note, si daca-s bune, iti dau un waiver, adica nu mai tb sa faci acel pre-requisite.
Clar, vorbesc din experienta, si nu cred ca merge peste tot asa, dar merita incercat mereu.
Eu va urez bafta!
Alina, referitor la cat de repede se deschide o firma aici, pai... intr-o zi! Aplici pe net, alegi trei nume de business, in caz ca primul nume e luat deja, apoi mergi sa-ti ridici autorizatia de la ei. E super usor! Apoi ... depinde de tine sa reuseasca afacerea! Statul canadian incurajeaza afacerile proprii. Ai multe facilitati daca ai propria afacere- la taxe mai ales. Uite un link:
http://www.smallbusinessbc.ca/bizstart-faq.php
multa sanatate!
Gabi
kariguld spune:
citat din mesajul lui dodo Buey, pina una-alta, eu mi-am recunoscut culpa ca m-am grabit sa-i raspund fetei fara sa fac sapaturi..Tu ce pushca' lui Hector faci p-acilea? Observator federal? Voluntar sau ai job permanent? |
da-mi voie sa ma rostogolesc de ras. Dodo, tu nu stii ca, guestus e observatorul de serviciu?!!! eu cred ca vrea sa emigreze, de aia vrea el informatii asa stricte si la obiect!
Bazar pt Mihaita
cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
M-am nascut pentru succes!
Allure spune:
citat din mesajul lui papelusca Alina, referitor la cat de repede se deschide o firma aici, pai... intr-o zi! Aplici pe net, alegi trei nume de business, in caz ca primul nume e luat deja, apoi mergi sa-ti ridici autorizatia de la ei. E super usor! Apoi ... depinde de tine sa reuseasca afacerea! Statul canadian incurajeaza afacerile proprii. Ai multe facilitati daca ai propria afacere- la taxe mai ales. Uite un link: http://www.smallbusinessbc.ca/bizstart-faq.php multa sanatate! Gabi |
Dap! Intr-o zi maxim doua te apuci de treaba. Aici nu e birocratie, nene!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
True health is a journey not a destination, a process not an event, a habit not a diet.