Margarina versus unt
Raspunsuri - Pagina 6
nikole spune:
Mey, nici eu nu stiu cine a scos-o pe asta cu margarina si plasticul, dar eu de cand am citit nu am mai putut manca margarina, nici sa ma platesti...efectiv imi vinea in minte o imagine...hmmmm, cum sa-i spun...ceva ...legat de plastic oricum.
ACUM CATEVA ZILE, A CUMPARAT AL MEU MARGARINA sa unga tava de la cuptor , facuse el pui la cuptor cu una alta pe langa...ei, nu am mai putut de pofta, am mancat 3 felii cu gem de capsuni, si au fost suuuuper bune!!!
si cum asta micul se perinda pe langa mine, i-am dat si lui jumate de felie de paine cu putin gem...
de regula eu am unt in casa, ptr piureuri mai mult si gratarele lui asta micul, ca pe paine rar mai ajung sa il consum, insa acum s-a intamplat ca se terminase si uite asa am mancat...margarina RAMA!
totusi ii sunt cam impotriva, iar la copil chiar m- as feri, sa ii dau.Asta a fost prima oara si dupa mine, ar fi si ultima, daca nu ar fi tat[su prin preajma sa-mi incurce socotelile
Iar cascavalul de casa se poate face bine merci cu unt si e o nebunie culinara, am mancat la cineva, tarte facute cu cascaval de casa, si batea la vremea aceea, cam tot ce se gasea prin magazine.
pacat ca la 16 ani nu ma interesa bucatareala absolut deloc si nu am intrebat si eu asa ca ptr cultura mea generala, cum il facea.
Nikole, mami lui Albastrel(4.08.2007) si fericita 14+cu posibil...Maronel
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
Donia spune:
Cred ca Yahoo se inspira de pe forum , ia uitati ce articol era azi la stiri:
"Butter or margarine - try neither"
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
ruxij spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui gabi3604
daa, asa e, am observat ca 95% din intervenientii pe un forum pt. copii sunt parinti model. sunt foarte putine exceptii de la regula... pe forumuri dedicate copiilor, aproape ca exista numai parinti care, niciodata-niciodata-nici-macar-o-data: - nu au tipat la ala micu' - nu i-au scapat vreo palmutza peste funduletz - nu au sarit vreo baitza în cei 7 ani de-acasa ai kupilului - nu le-au dat vreun cremvursht sau o felie de mezel, si în general nu le-au dat kupiilor vreo mâncare procesata, cu chimicale... (btw, tot mai multe mamici fac în casa (la bloc), pe lânga compoturi, legume conservate, zacusti, dulceturi: iaurt, brânza, cascaval, mezeluri, conserve de carne ... si ma mir ca nu fac si oua ) etc. etc. etc. lista e fara sfârsit. PS: apropo, cum adica sa faci cascaval din margarina? nu cred ca e posibil. sau se poate? iese un soi de ...cascaval vegetal, sau cum? |
Ai pus punctul pe ji.
Untul nu e bun, ca are grasimi saturate si multe multe calorii. Margarina nu e buna ca are trans fats. Noi folosim si unt si vegetable spreads (margarina?).
Deci inainte sa stiti care e treaba, unii mai foloseati si margarina. Dar in 6 pagini nimeni nu a spus nimic cu sens care sa explice care e de fapt treaba
Alizee spune:
Iata ce informatii am gasit pe net :
Margarina a aparut în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, când untul era greu de procurat. Atunci, o echipa de cercetatori americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le încalzeasca la 150 grade C si sa le adauge hidrogen în prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se întareasca. A fost astfel obtinuta margarina cu aspect asemanator cu untul dar cu structura moleculara asemanatoare plasticului. Când margarina a fost introdusa pe piata pentru prima data ea continea acizi grasi de tip trans. Hidrogenarea solidifica uleiul vegetal lichid astfel încât produsul obtinut este mai usor de utilizat. Rezultatul hidrogenarii este reprezentat de acizi grasi de tip trans. La fel ca si grasimile saturate acizii grasi de tip trans cresc LDL colesterolul (colesterolul rau) si scad HDL colesterolul (colesterolul bun). Din pacate temperatura crescuta la care se obtine margarina distruge vitamina E si poate si alte substante nutritive care se gasesc în uleiurile folosite. .Agentii folositi pentru întarirea margarinei contin nichel si cadmiu. Nichelul este un metal toxic care daca este prezent în exces în alimente poate provoca afectiuni pulmonare si renale. Cadmiu este unul dintre cele mai toxice metale grele. El poate contribui la aparitia de afectiuni severe cum ar fi arterioscleroza, hipertensiunea arteriala si cancerul.
De la începuturile sale pâna acum, margarina s-a îmbogatit cu coloranti, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac sa miroasa a lapte mai tare decât laptele. Margarina contine grasimi care sunt greu de transformat de catre organism în energie. Atunci când aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, ele sunt încorporate în membrana celulelor sistemului imunitar, împiedicând activitatea acestora. Acest lucru este echivalent cu o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer, iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sânge, ceea ce înseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator pe ansamblu. De asemenea grasimile din margarina favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei. Margarina contine antioxidanti de tip E 320, E 321 care au efect de crestere a colesterolului.
În ultimii ani producatorii de margarina dar si consumatorii au început sa înteleaga efectele nocive ale acizilor grasi de tip trans. Acum este disponibil un nou tip de margarina si anume: margarina non-hidrogenata, margarina light. Acest tip de margarina contine o cantitate minima de acizi grasi de tip trans si este mai “blânda” decât margarinele de prima generatie. În loc sa hidrogeneze uleiul vegetal lichid, producatorii adauga acum cantitati mici de ulei de palmier modificat sau esente de ulei de palmier astfel încât, prin acest procedeu margarina va deveni lipsita de grasimi de tip trans si saraca în acizi grasi saturati.
Edit : diacritice. Sunt explicatii si despre unt, dar nu mai am rabdare sa corectez.
allinta
Natasa spune:
Pe vremea lui Ceausescu aveam o buna prietena care mi-era si vecina care primea pachete din RDG si printre altele primea si margarina Rama. Mama ei ne facea seara un ceai si piine prajita cu Rama si mi se parea ca nimic nu e mai bun. Ramasa cu nostalgia, am mai incercat sa dau de gustul ala, dar nu l-am mai gasit, fie era mai buna pe vremuri, fie mi s-au schimbat gusturile...
silvia_d spune:
Bun
deci,sa ma explic si eu-
margarina se face din uleiuri vegetale_LICHIDE_ = care se transforma in grasimi SOLIDE,prin hidrogenarea dublelor legaturi.pana aci,nimic aiurea.
Dar,dar...aceste reactii se fac pe catalizatori de NI,Pd-f f f f f f toxice...extrem de toxice!!
Rezulta niste molecule trans pe care organismul NU le recunoaste a fi alimente,nu le vede ca fiind "de mancat"...nu stie sa le bio-transforme.deci,asha cum s a mai spus-e PLASTIC CURAT!!
cam asta...nu aduce nimic interesant in organism,din contra,si nu uitati de metalele alea grele,mentionate mai sus...
eu ash baga margarina la INTERZIS,a se da numai cu reteta!!pentru cei self-distructive.
ok,nu dam la copii dar mancam margarina ascunsa in tot felul de foetaje,de produse de patiserie,de BISCUITI, de prajituri,etc...TOATE,TOATE au in compozitie margarina.
daca nu ma nsel,am auzit o barfa ca in unele tari e interzisa!
gaba-rema spune:
e adevarat ca margarina se asimileaza mult mai putin ca untul, tocmai asta e smecheria ;)... nu te îngrasa ca untul.
iar ceea ce organismul nu vrea sa asimileze ... ghici unde ajunge ? ... ai ghicit, chiar acolo:
pâna aici nu e asa tragic.
cât despre nichel si cadmiu, nu va panicati chiar asa . Ei sunt folositi în cantitati infime deoarece sunt catalizatori ai reactiei de hidrogenare. Catalizatorii doar mijlocesc reactia, dar nu se consuma practic în cursul reactiei.
Sigur, în procesele industriale se mai întâmpla ca urme infime de nichel si cadmiu sa ajunga în produsul final, margarina... dar asta nu e chiar asa de tragic. Nu e o bucurie, dar nici tragic nu e.
nici pe departe nu e margarina sursa periculoasa de nichel si alte metale grele, ci atmosfera.
daca pupi o clantza nichelata s-ar putea sa papi mai mult nichel decât din 10 cutii de Rama.