Exista discriminare in Romania?
Raspunsuri - Pagina 8
VioletaH spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui inaioana
Copiez mesajul tau aici, nu de alta dar fiind raportat, poate pana reuseste sa il vada un moderator, il mai editezi de cateva ori. Pentru conformitate, in loc de "instruita", eram "spalata pe cap".Dar nu e asta motivul raportarii, ci punctul 5 din Regulament. |
Faza asta e de grupa mica.
Citat: |
citat din mesajul lui inaioana Mirela, eu consider ca nu exista nimeni care sa fi dat mai multe argumente decat mine la topicul asta. In acelasi timp argumentelor mele li s-a raspuns cu intrebari la misto si cu sofisme. Daca tu asta discuti la coafor , felicitari! |
Ti se pare. Nu ai adus nici macar un singur argument valid care sa-ti sustina ideile. Ai incercat, dar nu ai reusit.
Si ca sa raspund on-topic: nu cred ca tiganii sunt discriminati in Romania. Tiganii isi cumpara si isi construiesc case unde vor ei, merg la gradinita si la scoala impreuna cu romanii, merg la spitale de stat sau private si sunt tratati. Astea sunt fapte de zi cu zi. Exista tigani de succes in Romania, tigani care au afaceri si care fac bani in mod cinstit. Bravo lor si la cat mai multi!
Vio 10s+ (17 martie 2010) & Sean (16 martie 2008)
Macrina spune:
Inaioana, scuza-ma dar cu mesajul ala ... e delir absolut.
Ti-as putea aduce si eu exemple din astea, in care nasii mei de cununie au fost dati jos din masina lor de niste tigani si obligati sa suporte bataia lor joc, au cotrobait prin masina si i-au vorbit urat nasei. Barbatul n-a putut face nimic, pentru ca era singur, pentru ca era inconjurat de 10 malaci, pentru ca nu voia sa-si lase copiii singuri. Iar asta e o intamplare adevarata, nu una scoasa din literaturi fumegande, si pline de venin
Crisiacob, ai tot respectul meu, dar bunicii tai au fost niste oameni care au vrut sa faca ceva si au reusit sa se comporte civilizat si sa accepte mana intinsa, nu s-o muste.
Eu vorbesc despre gloata majoritara, care nu doreste sa se schimbe, nu doreste sa convietuiasca in mod linistit cu romanii, nu doreste sa respecte religia, linistea, un mod de viata altfel decat al lor.
Vorbesc de cei pe care-i intalnesti in tramvaiele din Ferentari, bagand groaza in romanii stingheri (m-am numarat printre ei), de cei pe care-i intalnesti prin piete, de fapt, peste tot in Romania. Si n-am avut nicio secunda impresia ca doresc sa fie culturalizati sau sa isi gaseasca in liniste un loc printre noi. Dimpotriva.
viviana spune:
Tiganii nu sunt discriminati de stat ci de catre conationalii lor, iar la concertul Madonnei nu a fost atat discriminare cat furie... cred eu. Furie pentru ca din cauza lor suntem facuti de rusine in Europa. Furie pentru ca societatea este neputincioasa in a-i integra. Furie pentru ca majoritatea nu vrea sa respecte regulile tarii in care traiesc.
Sunt ani de zile de cand se incearca sa se faca ceva. si nu se reuseste, nu din cauza celor de etnie daco-romana ci din cauza celor de etnie roma. Si toate astea starnesc furie, repulsie si neputinta.
Am facut o revolutie, ne-am dorit civilizatie, ne-am dorit Europa si acuma dupa ce am castigat parte din astea suntem pe cale sa regresem. Ceea ce starneste furie. Nu neaparat discriminare.
fi-mea a avut coleg tigan in clasa. si era invitat la petreceri si copiii au fost OK cu el intotdeauna. Da, era ultimul in clasa. Si?
Nu stiu ce importanta are dar, v-ati uitat vreodata in CI? Acolo unde scrie nationalitatea? ei bine la mine este trecuta rom (de la romania, of course!) s-a iscat scandal pe plan intern si international la vremea respectiva si de aceea de cativa ani la nationalitate se trece ROU de la roumanie.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
denizel spune:
Mirela, unde esti???
Daca Inaioana e atentionata pentru "propozitiile de coafor" sper ca, atunci cand vei mai intra pe subiect, sa o atentionezi pe Macrina pentru propozitiile de obor (nu Bucur Obor).
Mrs. Macrina from USA, stay pe faza ca there, la voi, hip hop, niggers, bands, niggers with guns, deci, cotropireishăn masiveishăn . Io zic sa incepi cat mai ai timp sa-ti cauti un alt loc pt. emigreishăn. Pana nu devin majority si la voi hip hop niggers with guns .
As vrea si eu sa fiu o musca pe-un tavan din USA si sa o ascult pe Macrina cum vorbeste ea despre democratie si drepturile omului cu un coleg american care a acceptat sa vina la ea la cina. Cred ca as pica in farfuria cu supa de atata mirare .
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
denizel spune:
citat din mesajul lui viviana Sunt ani de zile de cand se incearca sa se faca ceva. si nu se reuseste, nu din cauza celor de etnie daco-romana ci din cauza celor de etnie roma. Si toate astea starnesc furie, repulsie si neputinta. Am facut o revolutie, ne-am dorit civilizatie, ne-am dorit Europa si acuma dupa ce am castigat parte din astea suntem pe cale sa regresem. Ceea ce starneste furie. |
Viviana, tu ai ajuns sa crezi ca suntem pe cale sa regresam din cauza.... tiganilor? Tu crezi asta???
Oare sa rad?
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
viviana spune:
Denizel, eu nu cred asta.
Am spus doar ce cred si zic altii. Ce am citit si am auzit.
Dar, tu de ce nu dormi?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Eliza5 spune:
citat din mesajul lui Natasa Eu cred ca exista discriminare in Romania, dar nu a tiganilor [...], ci a oamenilor cu dizabilitati. Sa fii orb, paralizat, surd sau cu orice alt mic sau mare handicap inseamna sa fii condamnat in tara asta. Trotuarele sint inexistente si cind sint au borduri uriase sau coborite la misto, mijloacele de tranport presupun picioare bune si sanatoase tun ca sa te urci/cobori, oamenii sint needucati si salbatici si se holbeaza ca la urs cind vad un om cu probleme, in institutii de orice tip nu vezi pe cineva in carucior angajat, rampele sint inexistente sau in unghiuri care sfideaza... |
Asa este, in cazul persoanelor cu dizabilitati, aici intr-adevar putem vorbi despre discriminare.
Asta pentru ca o astfel de persoana nu prea are sanse reale sa se integreze in societate. Incepand de la cladirile fara rampe, lipsa de mijloace de transport in comun, insuficienta chiar a toaletelor adaptate (este imposibil pentru o persoana ce se deplaseaza in carucior sa intre in toaletele clasice care sunt mult prea mici) dar si lipsa de oportunitati pe piata muncii. Cu alte cuvinte, daca ai ne-norocul sa ai un accident, esti condamanat la o viata in casa. Nu poti intra in autobuz, nu poti intra in metrou, nu poti intra in tren, iar daca iesi afara din casa ne-asistat nu stii exact cum te vei mai intoarce.
Colaborez cu o fundatie - se numeste Motivation Romania - care are printre programe unul de integrare in scoala a copiilor cu dizabilitati. Au avut un caz foarte greu anul trecut cand s-au luptat enorm cu vreo 2 scoli, conducerea acestora dar mai ales parintii celorlalti copii - cand au incercat sa integreze o fetita in scaun cu rotile in clasa intai.
Invatatoarele se temeau ca vor trebui sa faca mai multe eforturi special pentru fetita respectiva, iar parintii celorlalti copii pur si simplu nu o voiau in aceeasi clasa cu ai lor. Desi fetita, din punct de vedere intelectual, nu avea absolut nicio problema.
Ca sa nu mai vorbim despre persoanele cu deficiente mintale. Sau copiii cu sindromul Down. Aici da, as vorbi despre discriminare.
Cand este vorba despre tigani imi pastrez opinia ca NU sunt discriminati tiganii ci sunt discriminati tiganii si romanii cu comportamente necivilizate. Este vorba despre comportament si nu despre etnie.
Cat despre "tiganica imputita" - aici as vorbi si despre eternul "esti handicapat!" , "oligofrenule" si asa mai departe - toate simple manifestari ale unor persoane ne-educate.
LoraG76 spune:
Eliza,
Eu am spus ca nu consider - parere personala - ca exista discriminare in Romania. E punctul meu de vedere. Ioana, tu crezi ca exista - atunci convinge-ma ca e asa. Spui ca stii realitatea din Piatra Neamt, ca ai vazut-o cu ochii tai - adica ai fost cu telegondola si in gradina zoologica si ai vazut ursul inchis...si mie mi se rupe sufletul cand il vad si as face orice sa fie eliberat...chiar m-am gandit la diferite solutii, chiar daca nu ma crezi. Dar aici vorbim despre discriminarea oamenilor, nu a animalelor. Cu ce sunt discriminati oamenii - tiganii, in cazul de fata - daca s-a construit telegondola? Cred ca suntem putin off-topic. Deci te-am intrebat daca ai vazut realitatea din asa-numitele "ghetouri", nu telegondola si gradina zoologica... Si da, eu vorbesc in cunostinta de cauza - cunosc f. bine aceste "ghetouri".
Lora, mami de Iustina
Teledon pentru Dan
Ajuta la construirea unei sectii de chirurgie cardio-vasculara :
858 - 2 euro/sms - Comote, Orange, Vodafone
www.inimacopiilor.ro
Bazar pentru Sebi
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
lala spune:
in cazul celor de etnie roma discriminarea este pozitiva.
intrebarea este 'Doresc cei de etnie roma sa schimbe ceva in modul lor de viata?'
viviana spune:
Un articol care ar trebui citit:
www.adevarul.ro/articole/damian-draghici-discriminarea-tiganilor-incepe-in-casele-lor.html" target="_blank">http://www.adevarul.ro/articole/damian-draghici-discriminarea-tiganilor-incepe-in-casele-lor.html
vivi