Exista discriminare in Romania?
Raspunsuri - Pagina 2
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Eliza5 Eu stiu ce vrei tu sa spui.. numai ca avem experiente diferite :-) Iar eu la fundatie chiar am programe cu scoli de vara de exemplu in care 80% sunt copii rromi. Si te asigur: cei spalati, educati, civilizati, nu au nicio problema in a se integra. Exact la fel de marginalizati cum descrii tu mai sus sunt copiii de la sate fata de copiii de la oras. Copiii mai saraci fata de copiii mai bogati. Nu e vorba de etnie. Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
Eliza, pai, tocmai ca exemplul meu nu era al unei tabere cu 80 la suta copii rromi, ci al unei tabare cu un singur copil rrom. Ca normal ca intr-un sat cu 1000 de rromi si 200 de ne-rromi, rromii nu sunt discriminati :).
Iar copilul rrom de care spun eu era spalat, educat si civilizat, trimis intr-o tabara cu [] copii ai unor oameni spalati, educati si civilizati. O tabara cu supraveghetori curati, educati si civilizati.
Iar daca spui ca tiganii nu au probleme daca sunt curati, educati si civilizati, inseamna ca exista discriminare. Nu li se cere oare prea mult?
Toti ne-tiganii mai putin curati, pai putin educati si mai putin civlizati au oare probleme?
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
Eliza5 spune:
Eu cred ca in acest punct al discutiei ar fi interesant de aflat care este definitia fiecaruia despre discriminare.
Definitia mea e cam asta:
- discriminare este atunci cand doi oameni cu aceeasi pregatire si background similar candideaza pentru o slujba, insa obtine slujba cel care are pielea mai alba / sau are alt sex / alta religie. Insist pe: aceeasi pregatire profesionala si background similar.
- discriminare este atunci cand este avansat altcineva in locul tau pentru ca tu esti femeie (sau tigan) desi experienta ta este superioara
- discriminare este atunci cand scrie pe un bar: nu servim tigani
- discriminare este atunci cand esti functionar public de exemplu si refuzi sa servesti un client pentru ca are culoarea mai inchisa
Discriminare NU este sa vezi ca intra in autobuz 4 tineri scandalagii si sa incerci sa pleci in celalalt capat al autobuzului.
crisiacob spune:
Foarte bine punctat Eliza!
Dar oare cum ar trebui sa reactionam atunci cand ne confruntam cu aceste aspecte necivilizate? Sa ridicam din umeri si sa trecem mai departe? Sau sa ma fac ca nu vad?
Chiar si atunci cand iti exprimi parerea pe un forum poti fi luat drept rasist. Unde sa o facem atunci? O sa ajungem ca pe vremea comunismului, sa discutam doar acasa, intre patru pereti, sa nu ne auda cumva nu's ce organism de control al discriminarii. Trist, foarte trist.
Este greu sa convingi un om care a avut NUMAI experiente nefericite cu oameni apartinand unei anumite minoritati, sa creada ca de fapt nu toti sunt rai si necivilizati.
Sunt convinsa ca si minoritatea roma are oameni civilizati si care s-au integrat in societate dar, desi au trecut aproape 20 de ani de la revolutie, lucrurile s-au inrautatit. De ambele parti ale baricadei. Este ca un fel de escaladare a conflictului. In Bucuresti cel putin se comenteaza de ceva ani ca in curand cetatenii romani vor fi minoritari iar cei romi majoritari.
Nu stiu ce sa zic, dar eu am senzatia ca se vede doar o fata a problemei. Cealalta fata nu se discuta, nu se analizeaza pentru ca riscam sa fim catalogati rasisti.
In definitiv, nu conteaza ce rasa, nationalitate sau cetatenie detii. Poti fi alb, negru, tigan, taran, homosexual...societatea trebuie sa sanctioneze orice abatere de la lege (atat cea scrisa cat si cea a bunului simt).
MElise spune:
Da si eu cred ca e o falsa problema si ca, de fapt nu e vorba de etnie, ci de asocierea mai mult sau mai putin voluntara facuta de multi oameni intre rromi sio sumedenie de "defecte" care tin de educatie, comportament etc. Eu cred ca e o chestiune care se perpetueaza in mod exagerat de la o generatie la alta, fara prea multe argumente, ci doar pe baza unei asa-zise experiente din mosi stramosi.
Discutia asta mi-a amintit despre un documentar legat de rromi in care un solist hip hop din Polonia parca, de etnie rroma, facea apel la semenii lui de aceeasi etnie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a se integra, dand exemplul personal. Nu retin cum se numea, dar mi-a placut teribil omul acela, care, rrom fiind, nu cersea compasiune si nici nu se simtea oprimat in vreun fel, ci povestea cu mandrie cum a reusit sa isi faca o cariera.
Si apropo de programele de integrare a rromilor... la fel ca in cazul multor alte programe derulate pe bani grei si in interese comunitare (cel putin la nivel teoretic), nu intotdeauna lucrurile merg asa cum ar trebui. Uneori am impresia ca multe lucruri sunt facute de fatada...
MElise
Guestus spune:
citat din mesajul lui Eliza5 - discriminare este atunci cand doi oameni cu aceeasi pregatire si background similar candideaza pentru o slujba, insa obtine slujba cel care are pielea mai alba / sau are alt sex / alta religie. Insist pe: aceeasi pregatire profesionala si background similar. |
aia nu este discriminare...un job presupune si altceva in afara de pregatire si background. conteaza si cum arati...si cum te porti...si cum te imbraci...sint o gramada de alte criterii.
poate ca vrei sa prefere o femeie ca inginer productie in minele de fier...sau mai stiu yo ce alta munca dubioasa
Eliza5 spune:
citat din mesajul lui denizel Iar daca spui ca tiganii nu au probleme daca sunt curati, educati si civilizati, inseamna ca exista discriminare. Nu li se cere oare prea mult? Toti ne-tiganii mai putin curati, pai putin educati si mai putin civlizati au oare probleme? |
Din punctul meu de vedere nu li se cere prea mult. Eu prin educatie nu inteleg sa aiba studiile absolvite la Harvard, prin educatie inteleg cei 7 ani de acasa care te opresc sa impingi oamenii prin autobuz sau sa arunci gunoiul pe geam.
Desigur ca exista comunitati in Romania total dezavantajate (fara acces permanent la apa curenta si cu toaleta in curte) - insa e valabil si pentru rromi si pentru romani.
Insa iar este vorba despre definitia fiecaruia despre discriminare.
Pentru ca daca vorbim despre prejudecati, este cu totul altceva. Si da, suntem plini de prejudecati fata de cei de etnie rroma, asa cum de altfel sunt barbatii plini de prejudecati fata de femei (ma refer mai mult la domeniul afacerilor), italienii fata de romani si crestinii fata de musulmani. Germanii sunt plini de prejudecati fata de francezi iar americanii despre europeni.
Prejudecati clar sunt extrem de multe, si vor exista atata vreme cat oamenii vor fi diferiti. Duc acestea toate la discriminari? Asta e intrebarea.
Eliza5 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Guestus
aia nu este discriminare...un job presupune si altceva in afara de pregatire si background. conteaza si cum arati...si cum te porti...si cum te imbraci...sint o gramada de alte criterii. poate ca vrei sa prefere o femeie ca inginer productie in minele de fier...sau mai stiu yo ce alta munca dubioasa |
eu cred ca ai inteles perfect ce vreau sa spun.
asta imi aduce aminte de o discutie cu un amic aflat in Anglia si care mi-a spus ca oricat de competent ar fi, oricat de bun team-player si oricat de mult ar munci, intotdeauna cand va fi vorba de promovare, "nativii" vor fi avantajati.
denizel spune:
Discriminare este atunci cand te afli intr-un asemenea context incat, tigan educat si curat fiind, iti pui intrebarea: oare o sa tina cont angajatorul ca sunt atat de vizibil tigan?
Ofera sau nu Romania si prejudecatile romanesti un astfel de context?
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
Guestus spune:
citat din mesajul lui Eliza5 asta imi aduce aminte de o discutie cu un amic aflat in Anglia si care mi-a spus ca oricat de competent ar fi, oricat de bun team-player si oricat de mult ar munci, intotdeauna cand va fi vorba de promovare, "nativii" vor fi avantajati. Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
si aia cu nativii e normala daca esti un om logic. ca si yo sa am o firma prefer pe unul care este roman si stiu 100% ca ma inteleg cu el in locul unui egiptean ..sau cum?
cu romanul merg in deplasare si beau o bere ...cu egipteanul nu prea..etc etc
basca nativul are contactele pe care ala emigratul nu le are...nu este asa simplu cum le prezinta unii si altii
Eliza5 spune:
citat din mesajul lui denizel Discriminare este atunci cand te afli intr-un asemenea context incat, tigan educat si curat fiind, iti pui intrebarea: oare o sa tina cont angajatorul ca sunt atat de vizibil tigan? Ofera sau nu Romania si prejudecatile romanesti un astfel de context? |
Denizel... depinde :-) Stiu organizatii si oameni (inclusiv eu) care ti-ar spune: TOCMAI pentru ca esti atat de vizil tigan insa educat si curat te-as angaja, pentru ca eu prin politica organizatiei mele incurajez diversitatea. Iar daca activitatile tale implica si ceva interese - sa zicem economice, dar chiar si de alta natura - cu etnia respectiva, cu atat mai mult ai nevoie de o punte de legatura.
Este vorba despre cultura organizationala.
Ca altii or face altfel.. nu stiu. Dar presupun ca este valabil pentru intreaga Europa, nu pentru Romania in mod special.