Exista discriminare in Romania?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns MElise spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Discriminare este atunci cand te afli intr-un asemenea context incat, tigan educat si curat fiind, iti pui intrebarea: oare o sa tina cont angajatorul ca sunt atat de vizibil tigan?
Ofera sau nu Romania si prejudecatile romanesti un astfel de context?

Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March

Ce inseamna "atat de vizibil tigan"...?

MElise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

mai pot avea microfonul putin?

La intrebarea "exista discriminare in Romania?" isi poate raspunde oricine, imaginandu-si urmatoarea situatie: prespunem ca esti casatorita cu un tigan, iar copilul seamana leit cu tatal lui.
Ar avea sau nu copilul tau probleme?
L-ar invita toti copiii la ziua lor?
Daca nu ar fi tocmai stralucit la invatatura, s-ar gasi sau nu cineva care sa ii spuna ca e prost fiindca e tigan?
Daca s-ar duce in tabara, s-ar gasi cineva care sa doarma cu el in camera?
Daca s-ar duce la 11 ani la un magazin de-al lui Catalin Botezatu ca sa-si cumpere chiloti, fara tine de mana (tu = blonda, cu ochi albastri), cum ar fi tratat de ala de pazeste intrarea? Cum l-ar privi vanzatoarele?
Ar fi sau nu supus unei continue presiuni pentru ca ar trebui in permanenta sa dovedeasca ca el nu e ca tiganii?
Te-ar intreba sau nu vreodata "mami, ce au cu mine?"

Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March

Denizelule, chiar crezi ca o sa primesti raspunsurile alea adevarate, pe care toti le stim dar pe care multi se feresc sa le spuna?
Din pacate eu am ajuns la concluzia ca majoritatea romanilor sufera de o forma sau alta de rasism /discriminare; tiganii sunt poate Number 1 in lista celor la care romanul se uita de sus si cu scarba, cunosc maxim 5-6 persoane care nu se incadreaza aici.
Restul sunt superiori, curati, cinstiti, muncitori, parfumati si bine machiati- cum au vazut tenul mai inchis, gata, eticheta e pusa: hot, violator, nespalat, imputit, jegos, tigan.

Cum i se adresase presedintele actual ziaristei care il filmase parca? remember?

Am fost plecata aproape 3 saptamani in cateva tari din Europa vara aceasta si am intalnit destui romani si tigani care vorbeau romaneste; proportia romanilor care se comportau ca niste badarani este mai mare. Eu efectiv am ramas socata si sunt sigura ca de fapt asta e cartea noastra de vizita in afara; familia "normala" de romani albi -mama, tata si fiica adolescenta- care incalecau un Sfinx in fata Operei din Budapesta, il tineau de piepti si isi faceau poze hahaind.

Pe tigani i-am intalnit intr-un parc de la marginea Vienei. Vorbeau de femei.

Si daca primii, familia calare pe Sfinx, aveau camuflajul pielii albe care iti ofera instant satisfactia superioritatii si a perfectiunii-daca taceau n-ar fi stiut nici naiba ce natie sunt-, ultimii puteau sa stea si in cap sau in strana la biserica, pielea le era tot neagra. Si eticheta le este pusa mai des decat am putea noi intelege, din afara.

Deci, da, Mirela, din pacate in Romania exista discriminare; lista e lunga iar tiganii sunt in varf....

www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">We LOVE Sonia

www.bebelissimo.com/" target="_blank">*Bebelissimo*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MElise spune:

Eu nu cred ca exista cu adevarat discriminare, ci doar o atitudine la nivel declarativ a multor oameni care discuta sau actioneaza in virtutea inertiei pe marginea temei in cauza.

MElise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Da, exista discriminare fata de tigani, dar sa nu-i bagam pe toti in aceeasi oala. Nu inteleg ce atata dat dupa deget, oamenii care muncesc, sunt curati, respecta pe cei din jur sunt ok pt toata lumea indiferent de culoarea pielii. Nu-mi spuneti ca-i iubiti pe aia de stau cu ochii la poseta voastra in tramvai sau v-ati imbratisa cu mare drag cu cersetorii de la marginea drumului care nu stiu ce e aia apa?? Toti suntem rasisti intr-o oarecare masura, dar daca suntem respectati si nu injurati, furati, loviti, atunci chiar n-am treaba ce culoare are pielea aluia cu care stau de vorba, fac afaceri sau se joaca fetita mea alaturi de copilul lui in parc, ma respecta il respect.

--------------------

Andra si bebe Theodora Povestea noastra

Angels wanted to do the moonwalk so God sent one to bring Michael Jackson

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Citat:
citat din mesajul lui Guestus

Citat:
citat din mesajul lui Eliza5

asta imi aduce aminte de o discutie cu un amic aflat in Anglia si care mi-a spus ca oricat de competent ar fi, oricat de bun team-player si oricat de mult ar munci, intotdeauna cand va fi vorba de promovare, "nativii" vor fi avantajati.

Eliza si Alex (15 nov. 2004)

si aia cu nativii e normala daca esti un om logic. ca si yo sa am o firma prefer pe unul care este roman si stiu 100% ca ma inteleg cu el in locul unui egiptean ..sau cum?
cu romanul merg in deplasare si beau o bere ...cu egipteanul nu prea..etc etc
basca nativul are contactele pe care ala emigratul nu le are...nu este asa simplu cum le prezinta unii si altii

Corecta observatie, si nu dpv al berii, ci dpv. al aspectului cind patronului prefera sa promoveze pe cineva care stie "mecanismul" societatii din nastere, a trecut prin toate fazele si nu pe cineva care a invatat "din mers", oricit de bun team-player e...Ca sa nu mai vorbim de incurajarea fortei de munca locale. Eu nu o consider discriminare decit daca vadit as fi data la o parte si promovat altcineva cu mai putine merite pe acest criteriu. E ca si cum ai da un ghid rus unui grup de turisti romani aflati in turneu prin tara, sa viziteze Nordul Moldovei Altele sint punctele discriminatorii, dar atita timp cit nu exista instrumentul legal de combatere (adica legea sa se aplice cu seriozitate, nu la vrajeala), nu va fi stirpit acest dragon cu zeci de capete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

Noe... majoritatea romanilor?

Sigur sigur?

Aceasta afirmatie nu este ea insasi usor discriminatorie?

si asta: "proportia romanilor care se comportau ca niste badarani este mai mare".. eu as asocia aceste idei (idei, nu persoana :-) ) unui comportament discriminatoriu. Fata de romani de data asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
Denizel... depinde :-) Stiu organizatii si oameni (inclusiv eu) care ti-ar spune: TOCMAI pentru ca esti atat de vizil tigan insa educat si curat te-as angaja, pentru ca eu prin politica organizatiei mele incurajez diversitatea. Iar daca activitatile tale implica si ceva interese - sa zicem economice, dar chiar si de alta natura - cu etnia respectiva, cu atat mai mult ai nevoie de o punte de legatura.
Este vorba despre cultura organizationala.
Ca altii or face altfel.. nu stiu. Dar presupun ca este valabil pentru intreaga Europa, nu pentru Romania in mod special.

Eliza... pai daca e asa, tu esti o persoana speciala! Chiar si pe DC ai tot iesit in evidenta ca fiind speciala :).
Nu e vorba despre cum ar proceda persoanele speciale cu tiganii, ci despre cum e regula. Persoanele speciale nu fac regula. Din pacate!

Iar diferenta dintre Germania si Romania a fost explicata de Vikinga, la topicul cu Madonna: germanii au aplaudat momentul musulman-evreu (cu toate ca abia fusesera prinsi niste musulmani care voiau sa arunce niste trenuri in aer in Germania), romanii au huiduit si s-au simtit jigniti cand li s-au spus, intr-un anumit context, 2 vorbe in tiganeste.
In mod sigur ca si in Germania exista discriminare, dar sunt pastrate totusi niste aparente. Bune si alea...

Si mai trebuie sa se tina seama de un lucru: niciodata in istorie, oamenii needucati si nespalati nu au fost ucisi in nenumarate randuri din aceste motive. Au fost lasati in continuare sa traisaca, chiar daca deranjau poate pe semenii lor.

MElise, "atat de vizibil tigan" = sa ai vizibile caracteristici fizice ale rasei.
La fel cum si scandinavii arata atat de vizibil scandinavi :).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

Citat:
citat din mesajul lui Eliza5

Noe... majoritatea romanilor?

Sigur sigur?

Aceasta afirmatie nu este ea insasi usor discriminatorie?

si asta: "proportia romanilor care se comportau ca niste badarani este mai mare".. eu as asocia aceste idei (idei, nu persoana :-) ) unui comportament discriminatoriu. Fata de romani de data asta.

Eliza si Alex (15 nov. 2004)

majoritatea romanilor pe care ii cunosc eu sau pe care i-am vazut manifestandu-se in jurul meu...; majoritatea celor cu care imi petrec timpul, majoritatea cunoscutilor; majoritatea celor care au huiduit la Madonna; majoritatea colegilor pe care i-am avut la ultimul loc de munca; majoritatea rudelor; deci da, pentru mine e o majoritate clara

hai sa ne legam de fiecare detaliu, de fiecare cuvant, sa citim printre randuri...pentru ca intr-adevar adevarul si realitatea sunt destul de greu de acceptat

si da, un om care calareste o statuie si se pozeaza cu mainile pe sanii acesteia, pentru mine e un badaran.

www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">We LOVE Sonia

www.bebelissimo.com/" target="_blank">*Bebelissimo*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Citat:
citat din mesajul lui dodo
Corecta observatie, si nu dpv al berii, ci dpv. al aspectului cind patronului prefera sa promoveze pe cineva care stie "mecanismul" societatii din nastere,

tu nu intelegi nimic....pt o slujba care presupune deplasari si implicit iesiri cu clientii la circiuma seara yo ca patron nu angajez unul care este total contra bauturii..nesociabil ...si nici unul care nu maninca decit anumite lucruri...caut unul flexibil nene
o slujba presupune mult mai mult decit sa aiba diplomele de rigoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

In primavara asta am fost invitata la Roma la o conferinta numita "Fighting Poverty / Creating Opportunities". Erau cred vreo 500 de delegati din intreaga Europa, toti reprezentanti ai unor fundatii sau organizatii cu activitati de responsabilitate sociala.

La un moment dat, a aparut subiectul discriminarii tiganilor in Italia. Era foarte fierbinte subiectul, pentru ca premierul Italiei tocmai voia sa dea un decret cum ca toti cei care se afla pe teritoriul Italiei fara acte, sa fie declarati in afara legii. Urmau sa fie judecati si inchisi sau deportati.

Pana sa apuc eu sa iau cuvantul, au vorbit vreo 4 alti oameni, din diferite tari, care au condamnat comportamentul abuziv al Italiei in problema tiganilor si au denuntat incalcari ale drepturilor omului in toate cazurile taberelor de tigani in care s-au facut razii in perioada respectiva.

In Romania nu am auzit de razii si nu am auzit despre tigani omorati. Sincer. Stiu insa numeroase programe pentru integrarea lor in societate.

P.S. am spus intentionat tigani pentru ca stiu (de la ei) ca pentru ei, termenul "tigan" nu este deloc jignitor, de altfel asa li se spune peste tot in lume (gitane, gipsy, etc.).

Mergi la inceput