Exista discriminare in Romania?
Pentru ca Madonna ne-a dat tonul la discutie, haideti sa vorbim deschis si clar.
Eu sunt plecata de 14 ani din Romania - stiu ca tara s-a schimbat, oamenii sunt mai deschisi, lucrurile au evoluat.
Insa am impresia ca traim prea mult din inertia unor prejudicii.
Prejudicii sunt si de o parte si de alta a baricadei ideologice.
In mod clar exista un re-sentiment anti-romi in Romania - insa acest gen de sentimente exista in toate tarile lumii - din cate stiu eu nici olandezii nu ii iubesc pe marocani, nici francezii nu ii adora pe africani, nici nemtii nu ii iubesc la nebunie pe turci. Insa, de aici si pana la discriminare e un drum totusi.
Eu personal, nu am remarcat discriminare a romilor in Romania. Daca romii se integreaza in societate, sunt chiar vorbiti de bine si simpatizati.
INSA, haideti sa vorbim concret: care ar fi cazurile de discriminare a romilor in Romania?
Comentariul BBC spune:
Romania has the largest number of Roma in eastern Europe.
Nearly half of Europe's estimated 12 million Roma claimed to have suffered an act of discrimination over the past 12 months, according to a recent report by the EU Fundamental Rights Agency.
The agency says Roma face "overt discrimination" in housing, health care and education.
Bun - hai sa vedem - opinia voastra. Cum se manifesta discriminarea in locuinte, in sanatate si in educatie. Va rog, haideti sa avem un topic frumos, argumentat si fara acuze initile.
va multumesc,
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
Raspunsuri
denizel spune:
Mirela, sigur ca exista discriminare rasiala in Romania!!
As putea sa dau o multime de exemple vazute de mine, petrecute sub ochii mei, dar asta inseamna sa dau detalii despre viata mea reala si cam zic pas la capitolul asta :).
Uite, aseara pe TVR 2: vorbea o tipa de la o asociatie rroma din Bucuresti, care povestea ca nu a fost lasata sa intre la concertul cu Madonna, desi avea invitatie.
Nu am vazut de la inceput, nu stiu chiar toate amanuntele, dar am inteles ca a trebuit sa faca mari presiuni ca sa poata intra.
Responsabilii cu ordinea de acolo i-au spus ca ei de aia sunt pusi acolo, ca sa nu lase ciori ca ea sa intre .
Hai, adultii ca adultii, dar eu mor de mila copiilor: sa fii si tu un copil mic si amarat si sa vezi cum mamele nu isi lasa copiii sa se joace cu tine. Sau sa vezi cum lumea se uita chioras la tine. Sau, orice ai face, sa primesti observatii si usuieli. E trist, trist de tot.
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
Eliza5 spune:
Exista rromi in Romania care au facut cariera, pentru ca au fost ambitiosi, au invatat si au muncit pentru asta, fara sa se cramponeze de etnie si pur si simplu demonstrand ca sunt capabili.
Eu nu am intalnit o altfel de discriminare decat pozitiva: locuri speciale in invatamant pentru rromi, programe speciale pentru integrarea rromilor, fonduri europene special pentru integrarea minoritatilor.
Este o falsa problema, sunt discriminati de fapt cei care, indiferent de etnie, au un comportament necivilizat. Romanii care injura, arunca gunoaie pe strada, sunt exact la fel de "marginalizati" ca si rromii care arata un astfel de comportament.
Am observat de foarte multe ori ca rromii care isi vad de treaba si care nu au comportament abuziv sunt apreciati de catre vecinii lor, indiferent de etnie.
Repet, este o falsa problema, exact cum este cea creata de politicieni referitor la eternul conflict maghiaro-roman. Nu este vorba despre etnie, este vorba despre penalizarea unor comportamente, indiferent de etnie.
denizel spune:
mai pot avea microfonul putin?
La intrebarea "exista discriminare in Romania?" isi poate raspunde oricine, imaginandu-si urmatoarea situatie: prespunem ca esti casatorita cu un tigan, iar copilul seamana leit cu tatal lui.
Ar avea sau nu copilul tau probleme?
L-ar invita toti copiii la ziua lor?
Daca nu ar fi tocmai stralucit la invatatura, s-ar gasi sau nu cineva care sa ii spuna ca e prost fiindca e tigan?
Daca s-ar duce in tabara, s-ar gasi cineva care sa doarma cu el in camera?
Daca s-ar duce la 11 ani la un magazin de-al lui Catalin Botezatu ca sa-si cumpere chiloti, fara tine de mana (tu = blonda, cu ochi albastri), cum ar fi tratat de ala de pazeste intrarea? Cum l-ar privi vanzatoarele?
Ar fi sau nu supus unei continue presiuni pentru ca ar trebui in permanenta sa dovedeasca ca el nu e ca tiganii?
Te-ar intreba sau nu vreodata "mami, ce au cu mine?"
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
stockholm spune:
da dintotdeauna eu cred ca romanii au si au avit o problema cu discriminarea rasiala , din fericire pt noi nu toti romanii au aceasta problema
eu nu sunt rroma in schimb parintii mei sunt un amalgam de nemti sasi greci in fine un amestec de natii ,la mine in casa se vb mai multe limbi insa tin sa subliniez ca vb atat eu cat si parintii lb romana fluent
discrimanari :extraordinar de multe simtite de cand ma stiu incepand cu grobianistele intrebari de ce te cheama asa ?(eu am 5 prenume), da tatal tau (sau mama)sunt chiar din tara cutare ?si terminanad inevitabil cu faptul ca in 90 la suta din cazuri nu sunt in stare sa imi pronunte numele corect ,sa il scrie si mai mult sunt unele persoane care il stalcesc intentionat
de foarte putine ori am auzit persoane (stima lor)care aflandu mi numele m au intrebat intai cum se pronunta (la mine este o dif intre scriere si citire )si au si retinut ceea ce le am spus
in maj cazurilor degeaba zik eu si turui cum ma cheama ca ei tot cum vor mi l pronunta (de multe ori reiesind nume total diferite de al meu )
apoi nu mai zik de bancurile cu blonde (eu sunt blonda cu ochii albastrii )sau cele cu nemti greci in care ei bineineteles sunt toti dobitoci in timp ce romanii sunt buricul lumii
in fine cel mai mult imi plak pers care atunci cand afla ca nu sunt romanca get beget se uita la mine ca pikata din luna
din fericire pentru mine nu toti romanii sunt asa pt restul
denizel spune:
Eliza, nu e chiar asa.
Cunosc un baietel de 12 ani, care a sunat sa-l ia parintii acasa din tabara, pentru ca nimeni nu voia sa doarma in cort cu el. Ziceau ca pute a tigan...
Iar supraveghetorii care erau cu el, i-au amenajat un cort numai pentru el. Nu s-a gasit nici unul sa doarma cu bietul copil, l-au lasat sa moara de frica noaptea in padure, singur in cort. Este dezgustator!!!
Eliza5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel mai pot avea microfonul putin? La intrebarea "exista discriminare in Romania?" isi poate raspunde oricine, imaginandu-si urmatoarea situatie: prespunem ca esti casatorita cu un tigan, iar copilul seamana leit cu tatal lui. Ar avea sau nu copilul tau probleme? L-ar invita toti copiii la ziua lor? Daca nu ar fi tocmai stralucit la invatatura, s-ar gasi sau nu cineva care sa ii spuna ca e prost fiindca e tigan? Daca s-ar duce in tabara, s-ar gasi cineva care sa doarma cu el in camera? Daca s-ar duce la 11 ani la un magazin de-al lui Catalin Botezatu ca sa-si cumpere chiloti, fara tine de mana (tu = blonda, cu ochi albastri), cum ar fi tratat de ala de pazeste intrarea? Cum l-ar privi vanzatoarele? Ar fi sau nu supus unei continue presiuni pentru ca ar trebui in permanenta sa dovedeasca ca el nu e ca tiganii? Te-ar intreba sau nu vreodata "mami, ce au cu mine?" Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March |
Denizel, pe cuvant ca e posibil sa nu fie chiar asa cum spui tu. Am un angajat de etnie, care nu are absolut niciuna din problemele pe care le spui tu mai sus. Si are o fata de 16 ani perfect integrata in grupul ei de prietene.
De ce? Pentru ca sunt oameni simpatici si educatie, desi mai inchisi la culoare.
Nu e dracu' asa de negru :-)
columbiana spune:
asta-i discriminare, ca nu-ti pronunta cineva corect numele? pai ce te-ai face sa traiesti aici, eu in sase ani de Canada numar pe degete pe cei care-mi pronunta corect numele de familie, si cel mult ma amuz cu asta.
Cit am trait in Romania am intilnit zilnic discriminarea: a celui cu bani si nesimtire fata de cetateanul normal; a politistului ce m-a oprit si rasucit pe toate partile pentru ca asa avea el chef si nepotul lui vroia sa cumpere masina ca a mea, fara sa-l intereseze ca intirziu la job; a batausului din statia de autobuz ce provoca pe toata lumea la bataie pentru ca s-a uitat la mindra lui prea lung; a politicianului hotz ce-si construieste palate intre cocioabele celorlalti, a vecinei zilnic bete ce-si scutura covorul pe geamul meu, etc, etc; da, m-am simtit discriminata in contact cu ei; a celei cu pachetul de cafea ce-si baga declaratiile de impozite in fata cind eu stateam ore la rind, a cucoanei ce intra peste rind la doctor, etc, etc;
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
stockholm spune:
Eliza am senzatia ca tu din fericire esti unul din romanii carora le as acorda un buchet de flori pt ne rasism
majoritatea insa sunt vraiste la capitolul despre care discutam
Eliza5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel Eliza, nu e chiar asa. Cunosc un baietel de 12 ani, care a sunat sa-l ia parintii acasa din tabara, pentru ca nimeni nu voia sa doarma in cort cu el. Ziceau ca pute a tigan... Iar supraveghetorii care erau cu el, i-au amenajat un cort numai pentru el. Nu s-a gasit nici unul sa doarma cu bietul copil, l-au lasat sa moara de frica noaptea in padure, singur in cort. Este dezgustator!!! Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March |
Eu stiu ce vrei tu sa spui.. numai ca avem experiente diferite :-) Iar eu la fundatie chiar am programe cu scoli de vara de exemplu in care 80% sunt copii rromi.
Si te asigur: cei spalati, educati, civilizati, nu au nicio problema in a se integra.
Exact la fel de marginalizati cum descrii tu mai sus sunt copiii de la sate fata de copiii de la oras. Copiii mai saraci fata de copiii mai bogati.
Nu e vorba de etnie.
stockholm spune:
Ana da este discriminare in situatia in care stie f bine cum se pronunta (ca am eu grija sa anunt)si il stalceste intentionat cu un zambet verde bineinteles
Ana eu cand am fost in bulgaria incercam sa pronunt corect daca nu am ducea mintea o lasam balta si aratam cu degetul
asa am fost invatata acasa si am senzatia ca tine de civilizatie