Exista discriminare in Romania?

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kokiy spune:

Gabi, faza cu "ma gandeam ca au alte beneficii " era doar o ironie ... oricum sunt convinsa ca multi ajung de o anumita religie doar pentru a profita de unele beneficii ...hai ca vine acu' cineva si ne da in cap ptr. off topic ...

Si Mihaita are nevoie de voi!Bazar

Bazar pentru Bogdan

Iulia, mami de Claudia (12.12.01) si Razvan (08.06.07)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui ilse

Citat:
citat din mesajul lui gabi3604

Sunt multi oameni (nu exclusiv tigani, desi poate mai multi din acestia din urma decât români...) care au trecut la adevntism sau alte culte neo-protestante, multi din interesul pt. programele de ajutorare activa si sustinuta pt. enoriasii lor, altii din convingere reala... de fapt, multi s-au dus din interes la neo-protestanti, iar apoi au fost cuceriti "pe bune" de stilul cu adevarat fratesc, cald si activ al acestora. si au devenit buni crestini.

Lasa-ma sa te contrazic din punctul de vedere al unei traitoare intr-o tara cu majoritate protestanti...mai materialisti decat ei una inca n-am vazut, cer bani, trimit facturi inclusiv persoanelor nepracticante ca barbate miu doar pentru ca a fost botezat candva in tineretea lui...ba chiar una era foarte agresiva cand am raspuns la usa, ca sa semnez ca daca el e protestant si eu sunt, what? si d-alde d-astea...sa-mi bage pe gat o suma vezi Doamne de platit...pana cand i-am zis: cucoana lasa-ma in pace ca suntem atei, nu s-a lasat...ba a si boscorodit ceva acolo in barba, noroc ca i-am trantit usa in nas si mi-am vazut de ale mele.

In bisericile protestante nu e slujba sa nu se incheie cu venitul unor bete cu saci la capat, unde trebuie sa bage oricine bani, oricum altfel se uita tot poporu la tine ca la ciumat...anyway mare deserviciu si-au facut pentru ca daca in trecut olandezii de bine de rau asa trebuia, ma rog, educatia erau mai religiosi, acuma generatiile tinere zic: hai pas, sa traiesti, dar daca tot imi ceri bani mai bine bag un PSP decat sa iti dau tie bani ca asa trebuie...daca erau baieti destepti, gaseau sponsorizari, ma rog, alte chestii, dar nu sa ti se bage asa in suflet.

S-ar putea sa vorbim de lucruri diferite, si de contexte diferite:
- am avut grija sa tot scriu "neo-protestanti" (adventisti, penticostali, martorii etc. etc. etc... Ce spui tu pare a se referi la protestantii "clasici" - luterani, calvinisti etc. etc. Sunt chestii foarte diferite, din câte am remarcat eu.
- acuma contextul: în România, neo-protestantii sunt grupari mici, micute, care încearca sa creasca probabil... nu cred ca se apuca sa jumuleasca cu tot soiul de taxe enoriasii, ca aia îsi iau urgent câmpii :) si gata joaca :)... pe când în Olanda, e foarte posibil ca biserica protestanta sa fie precum BOR aici, adica sa trateze lucrurile de pe pozitie de "larg majoritara".
Ce crezi, pe-aici ortodocsii nu sunt jupuiti la înmormântari, nunti, botezuri? ... vezi sa nu! .

Acu' la subiect... un aspect practic:
- De unde stiu eu ca un om e tigan sau nu? Ca poate unul e mai oaches fara sa fie rrom, sau dimpotriva, poti da de tigani care nu se disting cu nimic de fasonul general al "albilor". Ca atare, ma feresc de orice individ care ma scuipa, ma înjura, ma îmbrânceste, vrea sa ciordeasca de la mine etc. Putin ma intereseaza ce descendenta are. Daca însa un om vorbeste normal, se îmbraca curat si e ca toata lumea, ce treaba am eu sa ma întreb: "hmmm, dar de ce-o fi asa masliniu... nu cumva e asa, vreun tigan, ceva?"
Ultima mea grija e ce grad de pigmentare are pielea unui om :D

Un prieten de familie era mai negricios... si si-a luat multe înjuraturi, refuzuri, jigniri si chiar îmbrânceli fizice de la diversi... indivizi... care erau siguri ca e tigan. Si pt. atâta lucru îsi permiteau sa-l faca în fel si chip. niste imbecili .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

O paranteza facuta vis-a-vis de maghiarii din Romania.
Un tanar reprezentant al unei agentii de turism, cetatean roman de etnie maghiara, era din Cluj Napoca. Vorbea destul de bine limba romana, dar nu sufiecient de bine pt un om cu studii superioare, nu suficient de bine pentru un cetatean roman. Dezacordurile specifice lor, etc. L-am intrebat de ce nu vorbeste corect romaneste. Iar el imi raspunde, plin de mandrie, ca el nu e roman, e ungur. Si ca toti cei care nu vorbesc limba noastra o fac din aceleasi motive. Si atunci, ma intreb, de ce nu pleaca in tara lor? Pentru ca eu stiu ca un om, atunci cand se naste si creste intr-o tara, invata si limba. Poate ma insel.
La o pensiune, intalnesc un tanar maghiar, nascut in Romania, dar plecat in Ungaria pentru o perioada. Se intoarce in Romania anul trecut si se angajeaza la aceasta pensiune. Nu stia sa vorbeasca romaneste, a invatat. Este chiar simpatic, se straduieste, insa are o scuza: nu a trait in tara. Si ne-a povestit ca nu a avut o viata prea usoara nici in Ungaria, pt ca din punctul lor de vedere era roman, Nici in Romania nu-i vazut prea bine, i se spune ca e bozgor (ungur fara tara). Dar omul asta gandeste despre romania mai frumos decat unii dintre noi care suntem romani get beget.

In Harghita, covasna, unele zone de prin jud. Alba, unde majoritari sunt maghiarii, se intampla sa dai de oameni care sa nu fie dispusi sa-ti vorbeasca, sa te serveasca, etc. Sau altii foarte amabili, depinde de cum iti este norocul. Dar mie mi se pare frustrant ca tebuie sa treci prin asa ceva la tine in tara.
Mi se pare frustrant ca nu am curaj sa ies din casa seara, pana la magazinul de peste drum, pentru ca stau intr-o zona a Bucurestiului, in care tiganii sunt la mare rang si nu sunt nici foarte draguti.

Ioana, Rebeca (16.05.2004) si Sara (17.04.2009)
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebebeca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

kokiy si gabi, nimeni nu se duce catre religie decat pentru beneficii, pe cuvant de practicant...in general, omul are ca unic scop in viata obtinerea de beneficii, acum depinde fireste ce fel de

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana_Scanteie spune:

S-ar putea ca singura discriminare reala din Romania sa fie pe baza de carnet de partid.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Bebe Beca
... L-am intrebat de ce nu vorbeste corect romaneste. Iar el imi raspunde, plin de mandrie, ca el nu e roman, e ungur. Si ca toti cei care nu vorbesc limba noastra o fac din aceleasi motive. Si atunci, ma intreb, de ce nu pleaca in tara lor? Pentru ca eu stiu ca un om, atunci cand se naste si creste intr-o tara, invata si limba. Poate ma insel.

^Scuza-ma, nu ma gasii io acu' neaparat aparatoarea ungurilor din Ardeal... dar ce vorba e asta? Sa plece "în tara lor", care? Probabil ca tânarul ala din Cluj nu numai ca s-a nascut aici, dar si stra-strabunicii lui la fel. Asa ca... e (si) tara lui.

E drept ca multi unguri nu-s în stare sa învete limba româna ca lumea si fara accent tip "limba lata" - spre deosebirede turcii si tatarii sin Dobrogea, care sunt în stare => ... multi unguri nu sunt! => . Dar asta e un defect al astora din urma. Aia care-s mândri de defectul lor... sa fie sanatosi .
Mie nu mi se pare un afront ca unii unguri stâlcesc limba mea materna, si limba oficiala a tarii. E doar neputinta (poate chiar ghinionul) lor .

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui fdoina

kokiy si gabi, nimeni nu se duce catre religie decat pentru beneficii, pe cuvant de practicant...in general, omul are ca unic scop in viata obtinerea de beneficii, acum depinde fireste ce fel de

Da, sigur, orice tipuri de credinciosi ADEVARATI se bulucesc pe la bisericile, templele, moscheile si casele de rugaciune în speranta ca mai prind si ei un loc în Paradis. Adik, pentru acest beneficiu.
Eu sunt generoasa si îl cedez pe-al meu ... gratis! . Doar ca nu-sh cui sa-l dau?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

io am observat ca singurul lucru pe care il da omul cu mare usurinta/generozitate e eczact ala pe care nu-l are:D]eu as fi interesata, dar cred ca e genul de gratuitate care-mi depaseste resursele

Mergi la inceput

Ce interesant e sa citesti 4-5 pareri atât de diferite ale unor români care au umblat prin aceleasi zone... unii au gasit ca toti interlocutorii maghiari sunt amabili si saritori, altii ca toti au fost ursuzi, necooperanti, sfidatori ...
Nu cumva intervine aici si preconceptia individuala despre "cum or sa se comporte aia"? ma întreb si eu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Gabi, pentru ca omul acela a spus ca tara lor este ungaria si ca ei sunt unguri. Ori, dupa mintea mea, tara lor este Romania si ei sunt romani, pentru ca sunt aici de generatii intregi. Iar faptul ca nu invata limba tarii se numeste lipsa de interes, nicidecum ghinion. Sau se transforma in ghinion pentru noi, atunci cand ne spun nem tudom romano...

Ioana, Rebeca (16.05.2004) si Sara (17.04.2009)
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebebeca

Mergi la inceput