Exista discriminare in Romania?

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Citat:
citat din mesajul lui blackpanterro

"... n-or fi dotati cu suflet..."

sau mai rau, sa il fure pe al albilor crestini!!! Tulai doamne si 3 scuipati in san!!!

Adriana si Aidan - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier

"May the fleas of a thousand camels infest the crotch of the person who screws up your day and may their arms be too short to scratch...AMEN"

In discutii religioase nu ma bag

If you can't say something nice, then don't say nothing at all

"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisiacob spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Citat:
citat din mesajul lui Carolyne
De ce nu a spus in maghiara sau in germana????? Ca avem si minoritati din acestea, nu-i asa???

Deoarece, asa cum bine stim , in Romania maghiarii ii discrimineaza pe romani , nu romanii pe maghiari (la noi in tara, precum vezi, minoritatile baga in sperieti majoritatea ).
Ia sa te duci tu sa ceri in romaneste o paine la Tg. Mures si ai sa vezi ce-ai sa patesti :))))))).

Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March

Nu stiu cat ai stat in Tg. Mures, dar eu timp de 2 ani de zile am colindat Ardealul (inclusiv in Tg. Mures) pe vremea cand lucram pentru un ONG si nici macar o data nu mi-a vorbit vreun ungur urat. In fiecare magazin in care intrai te intrebau in ambele limbi ce doresti. Asa ca legenda cu ungurii care ne discrimineaza e destul de rasuflata...si a fost intretinuta mult timp dupa revolutie de Vadim si al lui partid.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingrid70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui crisiacob

Citat:

Citat:
De ce nu a spus in maghiara sau in germana????? Ca avem si minoritati din acestea, nu-i asa???
Deoarece, asa cum bine stim , in Romania maghiarii ii discrimineaza pe romani , nu romanii pe maghiari (la noi in tara, precum vezi, minoritatile baga in sperieti majoritatea ).
Ia sa te duci tu sa ceri in romaneste o paine la Tg. Mures si ai sa vezi ce-ai sa patesti :))))))). Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
Nu stiu cat ai stat in Tg. Mures, dar eu timp de 2 ani de zile am colindat Ardealul (inclusiv in Tg. Mures) pe vremea cand lucram pentru un ONG si nici macar o data nu mi-a vorbit vreun ungur urat. In fiecare magazin in care intrai te intrebau in ambele limbi ce doresti. Asa ca legenda cu ungurii care ne discrimineaza e destul de rasuflata...si a fost intretinuta mult timp dupa revolutie de Vadim si al lui partid.
Galuscuta & comp.(D.N. 09.09.2004)
If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and make a change!
Michael Jackson
o, ce ma bucur ca s-au schimbat lucrurile!
Eu acum 4 ani am fost intr-un concediu prin zona Harghita, covasna, sf ghe si altele (uncircuit prin tara) si nu am putut cumpara decat de la magazine cu autoservire ca la celelalte, orice ceream mi se raspundea un singur cuvant/propozitie, ce o fi fost, nemtudom, nici vorba sa ma intrebe cineva in doua limbi. E adevarat ca nu mi-a vorbit nimeni urat (decat daca nemtudom n-o fi vreo injuratura)
La pensiunea la care am fost cazata, iar nu mi-a vorbit nimeni urat decat ca atunci cand ceream explicatii mi se raspundea invariabil cu da (), ca atunci cand am facut rezervarea am intrebat daca pretul este pe camera sau pe persoana, mi s-a spus ca pe camera si cand am platit mi s-a calculat pe persoana (ca cica nu am inteles eu bine limba romana), cand a fost sa platesc am fost intrebata daca platesc in euro sau forinti si cand am spus in lei mirarea a fost de nedescris, iar expresia de dezgust = "ah, bani romanesti!"
la Lazarea, de exemplu, toate inscriptiile/afisele erau in ungureste, nici macar unul mic in romana. Acolo chiar ca m-am simtit ca si cum nu eram in Romania.
Dar, din nou, ma bucur ca s-au schimbat lucrurile!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Citat:
citat din mesajul lui ingrid70

Citat:
citat din mesajul lui crisiacob

Citat:

Citat:

Ia sa te duci tu sa ceri in romaneste o paine la Tg. Mures si ai sa vezi ce-ai sa patesti :))))))).

Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March

Galuscuta & comp.(D.N. 09.09.2004)

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and make a change!
Michael Jackson

o, ce ma bucur ca s-au schimbat lucrurile!
Eu acum 4 ani am fost intr-un concediu prin zona Harghita, covasna, sf ghe si altele (uncircuit prin tara) si nu am putut cumpara decat de la magazine cu autoservire ca la celelalte, orice ceream mi se raspundea un singur cuvant/propozitie, ce o fi fost, nemtudom, nici vorba sa ma intrebe cineva in doua limbi. E adevarat ca nu mi-a vorbit nimeni urat (decat daca nemtudom n-o fi vreo injuratura)
La pensiunea la care am fost cazata, iar nu mi-a vorbit nimeni urat decat ca atunci cand ceream explicatii mi se raspundea invariabil cu da (), ca atunci cand am facut rezervarea am intrebat daca pretul este pe camera sau pe persoana, mi s-a spus ca pe camera si cand am platit mi s-a calculat pe persoana (ca cica nu am inteles eu bine limba romana), cand a fost sa platesc am fost intrebata daca platesc in euro sau forinti si cand am spus in lei mirarea a fost de nedescris, iar expresia de dezgust = "ah, bani romanesti!"
la Lazarea, de exemplu, toate inscriptiile/afisele erau in ungureste, nici macar unul mic in romana. Acolo chiar ca m-am simtit ca si cum nu eram in Romania.
Dar, din nou, ma bucur ca s-au schimbat lucrurile!

Foarte interesant, noi de 5 ani incoace petrecem macar o saptamina pe an in zona aia, si desi am intilnit persoane care vorbeau f stricat romaneste, toata lumea a fost extrem de draguta si politicoasa si amabila, chiar m-am simtit de parca nu eram in Romania. Cel mai tare m-a impresionat ca ne-am oprit la iesirea din Sf Gheorghe sa cerem indicatii, si ne-am adresat unui tinar de vreo 20 de ani. Acesta ne-a facut semne disperate sa stam, a luat de peste drum o doamna care ne-a explicat ce vroiam sa stim, apoi doamna ne-a tradus ca tinarul isi cere scuze ca nu stie sa vorbeasca romaneste destul cit sa ne fi indrumat. DE CE la 20 de ani un cetatean roman nu stie romaneste e alta discutie, dar la capitolul nemtudom...nu am patit niciodata!

If you can't say something nice, then don't say nothing at all

"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kokiy spune:

Hai sa ma bag si eu in seama vis a vis de cateva divergente d'acilisea

In primul rand nu pot trece peste partea cu religia ...eu ma intreb de ce majoritatea rromilor sunt adventisti ...oare de ce ocolesc ortodoxia ,or fi oare alungati din biserici???s-o uita lumea crucis la ei??? adventistii or fi mai primitori sau au probleme cu sinusurile si nu au miros ???

Despre maghiari ...am dat de ei inca din liceu intr-o tabara PTAP(stiu doamnele mai trecute ce inseamna)...eu nu reuseam sa inteleg de ce niste romani nu stiu romaneste ...le erau traduse toate miscarile ...foarte sociabili,chiar darnici ..ii abureai repede sa faci schimb de tricouri ,pe vremurile alea ei aveau cu Metallica si Iron Maiden ...
Lucrez intr-o multinationala care are patroni unguri din Tg.Secuiesc ...n-am avut niciodata conflicte pe tema rasiala, nu am fost tratata de sus sau mai rau, sa fiu pusa intr-un post inferior doar pentru ca sunt romanca ... angajatii sunt tratati toti la fel,nu conteaza ca esti roman sau ungur ,din contra, ei sunt boscoroditi mai mult,dar in limba lor ...apropo de asta, la un moment dat fusese data o regula interna care interzicea angajatilor maghiari sa vorbeasca in ungureste,sa nu ne simtim noi romanii aiurea
despre orasele unde se vb.ungureste nu spun decat ca tre' sa stii sa te descurci ...intradevar sunt si ei oameni,adica gresesc ,la fel cum gresesc si romanii,rromii sau bengalezii ...nu-mi spuneti ca n-ati vazut roman al draq doar ca asa vrea el

Tana na na rromii ,atata timp cat nu ma deranjeaza si nu ma afecteaza direct atitudinea,rautatea sau mizeria lor(am inclus tot ce doare pe lume ) n-am nimic cu ei ...acelasi lucru este valabil pentru orice natie vis a vis de mine ... normal ca ma deranjeaza si pe mine cel care foloseste injurii,cel care nu se spala ,cel care nu respecta legea ,dar asta e valabil pentru orice alta natie ... credeti ca ma deranjeaza mai putin un roman care scuipa pe strada decat un rrom ? ..nu ,tot badaran il consider ...deci, mie nu mi-e clar,care ar fi cazurile de discriminare in Romania??? ...cazurile de discriminare sunt pentru ca asa vrem noi,pentru ca asa ne simtim bine, unii intre noi

Si ca o paranteza ...acum cativa ani mi-am facut amice niste congoleze ...normal ca de fiecare data cand ne intalneam ne pupam pe obraz ...intr-o zi au venit pe la mine(stateam cu soacra) si le-am tzucat de primire ...dupa plecarea lor soacramea ma intreaba:nu ti-e mama scarba sa le pupi??? ...asa ca mie nu-mi e scarba

Si Mihaita are nevoie de voi!Bazar

Bazar pentru Bogdan

Iulia, mami de Claudia (12.12.01) si Razvan (08.06.07)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delphinas spune:

discriminarea...frumos subiect.
voi incerca sa ma incadrez tiparului impus.
asa cum bine a punctat kokyi, ce treaba am eu cu rromii sau alte natii(care isi fac cruce cu stanga sau nu isi fac deloc, negri, mulatri, albastri in ceru gurii si cate colori mai sunt pe lume) atat timp ca se comporta mai mult decat ok cu mine. atat timp cat e cizelat, civilizat, nu injura ca ultimu boschetar posibil, nu ma bruscheaza pe strada din senin asa, nu ma injura cand ii spun pardon daca dau peste el fara sa vreau.
am avut coleg de facultate tigan ursar....ne-am inteles nu bine, exceptional de bine. numai ca bietu baiat a avut o profa de engleza care nu a vrut sa ii dea drumu la un examen. motivu: esti tigan. aici da discriminare. adica toate exemenele le are luate cu note foarte bune si tu nu ii dai drumu ca e tigan??? interesant. halal gandire de om cu carte multa. dar de fapt si ce-i mult strica la un moment dat.
in martie ma intorceam cu nasii de la brasov si la targu secuiesc am oprit la un plus sa cumparam ceva. tipa de la casa ne-a intampinat in ungureste...auzi tanti...esti in romania iar limba noastra oficiala e romana nu maghiara. si i-am zis sa imi vb in romana si nu a vrut. sa fii sanatoasa, eu tot in romana o sa-ti vorbesc.
recent am pus mana pe lucrarea de doctorat a unui tigan...un tigan ca e fost capabil sa scrie o lucrare deosebit de interesanta despre: discriminarea rromilor in Romania.
am fost mereu atrasa de cultura si civilizatia altor natii. vreau sa-mi cumpar costum tiganesc, pt ca ma fascineaza cultura lor. am considerat mereu ca tigancile au ceva apartem ceva mai mult decat misterios, ca in Jocul ielelor de Camil Petrescu

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Povestea unui Licurici

Bazar pt Mihaita

ambitioasa
Infertilitatea este o boala

Sa fii domn e o-ntamplare, sa fii OM e lucru mare

Ce-ai sa faci cu atata ura daca viata isi inchide maine portile??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

ma gandesc doar ca daca ar fi sa traiasca tiganii pe DC ar mai avea o sansa (desi greu de tot) dar ce te faci cu lumea reala

Citat:
citat din mesajul lui kokiy
eu ma intreb de ce majoritatea rromilor sunt adventisti ...oare de ce ocolesc ortodoxia ,or fi oare alungati din biserici???

da-mi voie sa ma mir, ai facut o statistica in sensul asta? o explicatie ar consta in faptul ca ortodoxia nu face (in mod normal) prozelitism...dar ma indoiesc de valabilitatea concluziilor tale

cunosc personal familii de tigani ortodocsi practicanti (si nu ma refer la cei care stau la usa oricarei Biserici, desi crestineste vorbind, nici ei nu-s in afara)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kokiy spune:

fdoina ,in nici un caz nu fac statistici ...poate e doar o coincidenta la mine sau poate zona unde stau(cartier Bucurestii Noi)...eu pe toti pe care-i intalnesc(pe strada,transport in comun)ii aud ca vorbesc de adunare...vorbesc de ziua de duminica cand se strang la cutare sa cante si sa multumeasca creatorului...vis a vis de mine sta o fam. cu 13 copii ,plus copii lor,toti adventisti ...pe aceeasi strada(care cuprinde 3 statii de autobuz) stau cel putin 15 familii care se strang uneori la fam.care sta vis a vis de mine si canta, se roaga ...chiar era o intrebare care ma macina,eu fiind atee,ma gandeam ca au alte beneficii ...acu' m-ai ambitionat si clar ii intreb ce si cum ...de ce au ales asa...

Si Mihaita are nevoie de voi!Bazar

Bazar pentru Bogdan

Iulia, mami de Claudia (12.12.01) si Razvan (08.06.07)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui kokiy

fdoina ,in nici un caz nu fac statistici ...poate e doar o coincidenta la mine sau poate zona unde stau(cartier Bucurestii Noi)...eu pe toti pe care-i intalnesc(pe strada,transport in comun)ii aud ca vorbesc de adunare...vorbesc de ziua de duminica cand se strang la cutare sa cante si sa multumeasca creatorului...vis a vis de mine sta o fam. cu 13 copii ,plus copii lor,toti adventisti ...pe aceeasi strada(care cuprinde 3 statii de autobuz) stau cel putin 15 familii care se strang uneori la fam.care sta vis a vis de mine si canta, se roaga ...chiar era o intrebare care ma macina,eu fiind atee,ma gandeam ca au alte beneficii ...acu' m-ai ambitionat si clar ii intreb ce si cum ...de ce au ales asa...

Sunt multi oameni (nu exclusiv tigani, desi poate mai multi din acestia din urma decât români...) care au trecut la adevntism sau alte culte neo-protestante, multi din interesul pt. programele de ajutorare activa si sustinuta pt. enoriasii lor, altii din convingere reala... de fapt, multi s-au dus din interes la neo-protestanti, iar apoi au fost cuceriti "pe bune" de stilul cu adevarat fratesc, cald si activ al acestora. si au devenit buni crestini.

Dar cred ca fdoina are dreptate: nu sunt nici pe departe majoritatea tiganilor neo-protestanti: cei mai multi au ramas la ortodoxie, si unii sunt practicanti adevarati, buni crestini si ei. Pe multi îi doare undeva de canoanele religioase, ca si pe covârsitoarea majoritate a românilor.

Cred ca dpdv al apartenentei si atitudinii religioase, nu e mare diferenta între români si rromi (ce ciudat pare sa scrii cu "rr" la început de cuvânt). Eu nu i-as considera mai profitori pe tigani decât pe români, la faza asta cu convertirile religioase...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilse spune:

Citat:
citat din mesajul lui gabi3604

Sunt multi oameni (nu exclusiv tigani, desi poate mai multi din acestia din urma decât români...) care au trecut la adevntism sau alte culte neo-protestante, multi din interesul pt. programele de ajutorare activa si sustinuta pt. enoriasii lor, altii din convingere reala... de fapt, multi s-au dus din interes la neo-protestanti, iar apoi au fost cuceriti "pe bune" de stilul cu adevarat fratesc, cald si activ al acestora. si au devenit buni crestini.

Lasa-ma sa te contrazic din punctul de vedere al unei traitoare intr-o tara cu majoritate protestanti...mai materialisti decat ei una inca n-am vazut, cer bani, trimit facturi inclusiv persoanelor nepracticante ca barbate miu doar pentru ca a fost botezat candva in tineretea lui...ba chiar una era foarte agresiva cand am raspuns la usa, ca sa semnez ca daca el e protestant si eu sunt, what? si d-alde d-astea...sa-mi bage pe gat o suma vezi Doamne de platit...pana cand i-am zis: cucoana lasa-ma in pace ca suntem atei, nu s-a lasat...ba a si boscorodit ceva acolo in barba, noroc ca i-am trantit usa in nas si mi-am vazut de ale mele.

In bisericile protestante nu e slujba sa nu se incheie cu venitul unor bete cu saci la capat, unde trebuie sa bage oricine bani, oricum altfel se uita tot poporu la tine ca la ciumat...anyway mare deserviciu si-au facut pentru ca daca in trecut olandezii de bine de rau asa trebuia, ma rog, educatia erau mai religiosi, acuma generatiile tinere zic: hai pas, sa traiesti, dar daca tot imi ceri bani mai bine bag un PSP decat sa iti dau tie bani ca asa trebuie...daca erau baieti destepti, gaseau sponsorizari, ma rog, alte chestii, dar nu sa ti se bage asa in suflet.

Cat despre subiect, la fel ca in alte tari unde discriminati sunt marocanii, turcii sau algerienii...discrimarea asta nu e pe fata, daca intelgeti, e asa mai voalata...adica aici daca pe unu il cheama abdulahijad, sa zic, trebuie sa dea peste unii bine destupati la creier sa ia in considerare ca e baiat destept si capabil, altfel din start zic:cah, bah, etc...si invoca alte chestii ca sa nu-l ia.

Deci si discrimarea asta are si ea grade de finete sau nu, oricum exista peste tot in lume, n-au inventat ai nostri termenul.

eu si 3 banditi: ilse(1.01.2004), sven(1.01.2006) si thor(1.07.2008)

Mergi la inceput