Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(3)
Raspunsuri - Pagina 3
marius spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui plateea buna ziua. am o problema, si doar dvs ma puteti ajuta cu o parere. sunt angajata de la 1 ianuarie 2009. anterior nu am avut carte de munca. DPN e 25 ianuarie 2010. partea proasta e ca s-ar putea firma mea sa piarda contractul aici unde lucrez eu. cartea de munca e la bucuresti, eu sunt angajata pe firma mama, si lucrez cu delegatie aici. daca ei pierd contractul, ii pot obliga sa nu ma dea afara? si daca da, ca sa nu ma cheme la bucuresti sa lucrez, pot sa imi iau cele 90 de zile de concediu medical, apoi sa intru in prenatal? aceste concedii intra in perioada de cotizatie, pt cele 12 luni, sa pot lua cei 600 de lei? |
Nu cred ca lucrezi cu delegatie. Timpul maxim al delegarii este 60 de zile, la care se mai pot adauga 60, cu acordul angajatului. Prin urmare, daca era delegatie, la 1 mai trebuia sa fii rechemata. Probabil ca este vorba de detasare. Oricum, am nevoie de date complete: ce fel de contract este (pe perioada determinata/nedeterminata), cum suna decizia prin care lucrezi in alta parte, ce este in aceasta parte din punct de vedere juridic fata de asa-zisa firma mama.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
raluk16 spune:
Buna seara!
Doresc sa va intreb daca in cazul unei institutii bugetare finantata de Consiliul Judetean este valabil contractul colectiv national de munca unic la nivel national.
Am facut cerere pentru acel 15% in plus la concediul de maternitate si mi s-a raspuns ca nu se poate, fara nici un motiv. Acum incerc eu sa le gasesc motive... si am impresia ca Ministerul Administratiei nu a semnat acest contract. Eu credeam ca are valoare de lege pentru toti angajatii din tara, ca si cum ar face parte din codul muncii.
Va multumesc.
33+
Alex
marius spune:
Activitatea functionarilor publici este reglementata prin Statut, iar acestia nu pot negocia drepturi prin contractele colective de munca, ci le sunt conferite doar prin lege.
Deci, in mod evident, nu le sunt aplicabile prevederile CCMN. Au fost situatii cand prin contractele colective de munca din administratie s-au obtinut tot felul de drepturi (vezi sporul de zambet!), dar ANFP a sesizat Curtea de Conturi, si probabil vor ajunge la recuperarea banilor.
Va fi interesant de vazut ce se va intampla cu situatiile in care s-au pronuntat hotarari judecatoresti.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
libelula spune:
Buna ziua,
Tocmai am aflat ca sunt insarcinata si pe langa emotiile si fericirea nemarginita, am inceput sa imi pun si o gramada de intrebari. Le enumar aici pe cele trei de ordin juridic, poate ma poate sfatui cineva:
1. Cei 85% din salariul obtinut pe ultimul an, sunt sau nu plafonati la 4.000 RON/luna?
2. Pe timpul unui an calendaristic, cele 90 de zile posibile de concediu medical, includ si perioada de concediu prenatal, pe care vreau sa o lungesc la 84 de zile, sau nu? (cred ca va trebui sa stau mai mult acasa, intrucat am la activ conizatie de col uterin, adenom hipofizar si alte "bucurii".)
3. In prenatal se primeste doar 85% din salariu?
4. Daca pe durata concediului medical, respectiv prenatal, se primeste doar 85% din salariu, inseamna ca pentru calculul indemnizatiei pe cei doi ani, se va calcula 85% din 85% primiti pentru zilele respective? (sdica 0,722 din salariul normal?)
va multumesc mult!
plateea spune:
domnule marius, am unde sa va trimit scanat contractul de munca?
pentru ca in afara de contract, si actul aditional nu am nimic, si la orice intrebare mi se raspunde cu "crede si nu cerceta!"
sunt in ceata totala, si nici nu vreau sa pierd drepturile mele doar pentru ca ei mint si ne tin in ceata.
si mai am o rugaminte. invatati-ma cum sa instiintez in scris firma, in asa fel incat sa pot dovedi aceasta instiintare, pentru ca ei nu au trimis niciodata nici un numar de inregistrare, si nici macar cartile de munca ale angajatilor, nici dupa 5-6 luni dupa ce acestia au incetat sa mai lucreze aici.
va multumesc din suflet, si va rog mult sa ma ajutati!
dvlascu spune:
as dori sa stiu daca imi poate spune cineva taticii mai pot lua concediu paternal?
multumesc
marius spune:
| citat din mesajul lui plateea domnule marius, am unde sa va trimit scanat contractul de munca? pentru ca in afara de contract, si actul aditional nu am nimic, si la orice intrebare mi se raspunde cu "crede si nu cerceta!" sunt in ceata totala, si nici nu vreau sa pierd drepturile mele doar pentru ca ei mint si ne tin in ceata. si mai am o rugaminte. invatati-ma cum sa instiintez in scris firma, in asa fel incat sa pot dovedi aceasta instiintare, pentru ca ei nu au trimis niciodata nici un numar de inregistrare, si nici macar cartile de munca ale angajatilor, nici dupa 5-6 luni dupa ce acestia au incetat sa mai lucreze aici. va multumesc din suflet, si va rog mult sa ma ajutati! |
Da trimite - marius@romleas.ro
Pagina legislativa
marius spune:
| citat din mesajul lui dvlascu as dori sa stiu daca imi poate spune cineva taticii mai pot lua concediu paternal? multumesc |
Da - in conditiile legii.
Pagina legislativa
daciana.ilie spune:
| citat din mesajul lui monis5 Marius, eu am aceleasi dubii despre aceste zile de concediu fara plata pentru angajati de-ai mei, asa ca am intrebat la firma de avocatura cu care avem contract, daca este adevarat ca daca in ultimele 12 luni de munca ai zile de CFS poti pierde indemnizatia CIC si am primit urmatorul raspuns: Conform dispozitiilor OUG nr. 148/2005 art. 1 - stagiul de cotizare este reprezentat de cele 12 luni de dinaintea datei nasterii copilului, perioada in care veniturile profesionale sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu dispozitiile Codului fiscal. Daca persoana respectiva are fractiuni de luna nelucrate, dar totusi in luna respectiva a obtinut venituri profesionale care in conformitate cu prevederile Codului Fiscal sunt supuse impozitului pe venit - chiar daca in comparatie cu veniturile obtinute in celelalte luni sunt mai mici - aceasta persoana va beneficia de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani precum si de indemnizatia lunara de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni sau la o alta suma la care are dreptul prin lege. De mentionat este si faptul ca in vederea obtinerii respectivei indemnizatii de catre persoana imputernicita, aceasta trebuie sa depuna la Agentia pentru Prestatii Sociale a Municipiului Bucuresti, inclusiv o adeverinta cu venitul net pe ultimele 12 luni de dinaintea nasterii copilului, care sa mentioneze expres fiecare luna in plata. Astfel rezulta inca o data ca de esenta acestui drept este realizarea lunara de venituri profesionale supuse impozitului pe venit, indiferent daca este vorba despre o luna intreaga ori doar fractiuni de luna. Situatiile prevazute expres de OUG nr. 148/2005 ca fiind situatii asimilate perioadei de cotizare - se refera la perioade mai lungi de 30 de zile in care persoana respectiva nu s-ar fi prezentat la serviciu, existand astfel posibilitatea unor luni intregi de lipsa de cotizare, respectiv a existentei veniturilor profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal. Ce parere ai? Ca mie mi se pare logic sa fie asa. Am intrebat si colegi care sunt in CIC si care au cate o sapt pauza intre joburi in ultimele 12 luni si beneficiaza de indemnizatie.... |
salutare
cred ca lucrurile stau asa cum spun avocatii tai monis - sa-ti explic de ce:
eu fac un an de vechime la ultimul loc de munca pe data de 15.09 si am cezariana programata pe data de 12.09 si am intrebat la servici daca tb sa mai alerg si dupa cele cateva zile lipsa pt a fi completata adeverinta aceea de venit (de catre cei de la locul de munca anterior) si mi s-a spus ca nu - si mi s-a dat explicatia legata de fractiile din luna (macar jumatate din luna sa se realizeze venituri)
daciana
37+ cu Darius Alexandru