Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(3)
Raspunsuri - Pagina 2
marius spune:
Nu poti. Pierzi CIC.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
floricik spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Eseea de ce nu iei de la comisia medicala restul de zile care-ti trebuie pana la prenatal ( 09.09-20.09) ?? de ce sa iei conc fara plata? Mami de fetita si de baietel |
Pai nici nu stiu unde sa merg...cu ce acte...Practic ce fac cei din comisia asta? Unde trebuie sa apelez ?
Ma mai gandisem si la varianta de a plati angajatorului banii pt zilele astea(cat imi plateste el contributii la stat) si sa figurez ca am lucrat. Asa merge?
Multumesc pt raspuns.

Multumesc si lui Marius.
26+ 
http://bd.lilypie.com/iQIrp3.png
Eseea spune:
te indruma medicul de familie. Comisia asta medicala ( care de regula e compusa dintr-un sg om
, eventual te trimite sa pui stampila si pe la vreun alt dr) ) iti prelungeste concediul medical cu cate zile ai nevoie peste alea 90, pana intri in prenatal.
merge si varianta cealalta, sa " lucrezi".![]()
Mami de fetita
si de baietel
monis5 spune:
| citat din mesajul lui marius Nu poti. Pierzi CIC. |
Marius, eu am aceleasi dubii despre aceste zile de concediu fara plata pentru angajati de-ai mei, asa ca am intrebat la firma de avocatura cu care avem contract, daca este adevarat ca daca in ultimele 12 luni de munca ai zile de CFS poti pierde indemnizatia CIC si am primit urmatorul raspuns:
Conform dispozitiilor OUG nr. 148/2005 art. 1 - stagiul de cotizare este reprezentat de cele 12 luni de dinaintea datei nasterii copilului, perioada in care veniturile profesionale sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu dispozitiile Codului fiscal.
Daca persoana respectiva are fractiuni de luna nelucrate, dar totusi in luna respectiva a obtinut venituri profesionale care in conformitate cu prevederile Codului Fiscal sunt supuse impozitului pe venit - chiar daca in comparatie cu veniturile obtinute in celelalte luni sunt mai mici - aceasta persoana va beneficia de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani precum si de indemnizatia lunara de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni sau la o alta suma la care are dreptul prin lege.
De mentionat este si faptul ca in vederea obtinerii respectivei indemnizatii de catre persoana imputernicita, aceasta trebuie sa depuna la Agentia pentru Prestatii Sociale a Municipiului Bucuresti, inclusiv o adeverinta cu venitul net pe ultimele 12 luni de dinaintea nasterii copilului, care sa mentioneze expres fiecare luna in plata. Astfel rezulta inca o data ca de esenta acestui drept este realizarea lunara de venituri profesionale supuse impozitului pe venit, indiferent daca este vorba despre o luna intreaga ori doar fractiuni de luna.
Situatiile prevazute expres de OUG nr. 148/2005 ca fiind situatii asimilate perioadei de cotizare - se refera la perioade mai lungi de 30 de zile in care persoana respectiva nu s-ar fi prezentat la serviciu, existand astfel posibilitatea unor luni intregi de lipsa de cotizare, respectiv a existentei veniturilor profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal.
Ce parere ai? Ca mie mi se pare logic sa fie asa. Am intrebat si colegi care sunt in CIC si care au cate o sapt pauza intre joburi in ultimele 12 luni si beneficiaza de indemnizatie....
monis
30acum si cu poze
Geanina_80 spune:
Buna ziua,
Am si eu o intrebare legata de durata concediului de maternitate. Stiam ca s-a propus in senat prelungirea acestuia de la 126 de zile la 168, insa nu imi este clar care este situatia; s-a votat sau nu legea?
Eu am intrat in concediu prenatal pe 16 iunie si am nascut pe 21 august. Dr de familie mi-a spus ca mai am doar luna septembrie si 19 zile din octombrie si se termina concediul maternal, adica 126 de zile. M-am gandit ca poate legea respectiva s-a votat dupa ce am intrat eu in concediu si poate de aceea nu beneficiez de prelungirea la 168...
Ma puteti lamuri? Multumesc.
Geanina
marius spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui monis5
Marius, eu am aceleasi dubii despre aceste zile de concediu fara plata pentru angajati de-ai mei, asa ca am intrebat la firma de avocatura cu care avem contract, daca este adevarat ca daca in ultimele 12 luni de munca ai zile de CFS poti pierde indemnizatia CIC si am primit urmatorul raspuns: Conform dispozitiilor OUG nr. 148/2005 art. 1 - stagiul de cotizare este reprezentat de cele 12 luni de dinaintea datei nasterii copilului, perioada in care veniturile profesionale sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu dispozitiile Codului fiscal. Daca persoana respectiva are fractiuni de luna nelucrate, dar totusi in luna respectiva a obtinut venituri profesionale care in conformitate cu prevederile Codului Fiscal sunt supuse impozitului pe venit - chiar daca in comparatie cu veniturile obtinute in celelalte luni sunt mai mici - aceasta persoana va beneficia de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani precum si de indemnizatia lunara de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni sau la o alta suma la care are dreptul prin lege. De mentionat este si faptul ca in vederea obtinerii respectivei indemnizatii de catre persoana imputernicita, aceasta trebuie sa depuna la Agentia pentru Prestatii Sociale a Municipiului Bucuresti, inclusiv o adeverinta cu venitul net pe ultimele 12 luni de dinaintea nasterii copilului, care sa mentioneze expres fiecare luna in plata. Astfel rezulta inca o data ca de esenta acestui drept este realizarea lunara de venituri profesionale supuse impozitului pe venit, indiferent daca este vorba despre o luna intreaga ori doar fractiuni de luna. Situatiile prevazute expres de OUG nr. 148/2005 ca fiind situatii asimilate perioadei de cotizare - se refera la perioade mai lungi de 30 de zile in care persoana respectiva nu s-ar fi prezentat la serviciu, existand astfel posibilitatea unor luni intregi de lipsa de cotizare, respectiv a existentei veniturilor profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal. Ce parere ai? Ca mie mi se pare logic sa fie asa. Am intrebat si colegi care sunt in CIC si care au cate o sapt pauza intre joburi in ultimele 12 luni si beneficiaza de indemnizatie.... monis 30acum si cu poze |
Platiti mult firmei respective?
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4)
Am intrebat si colegi care sunt in CIC si care au cate o sapt pauza intre joburi in ultimele 12 luni si beneficiaza de indemnizatie.... |
Am serioase rezerve ca este asa cum scrii.
Ma gandesc foarte serios sa imi desachid firma de consultanta...nu de alta dar poate chiar fac un ban cinstit.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
plateea spune:
buna ziua.
am o problema, si doar dvs ma puteti ajuta cu o parere.
sunt angajata de la 1 ianuarie 2009. anterior nu am avut carte de munca.
DPN e 25 ianuarie 2010.
partea proasta e ca s-ar putea firma mea sa piarda contractul aici unde lucrez eu. cartea de munca e la bucuresti, eu sunt angajata pe firma mama, si lucrez cu delegatie aici.
daca ei pierd contractul, ii pot obliga sa nu ma dea afara?
si daca da, ca sa nu ma cheme la bucuresti sa lucrez, pot sa imi iau cele 90 de zile de concediu medical, apoi sa intru in prenatal? aceste concedii intra in perioada de cotizatie, pt cele 12 luni, sa pot lua cei 600 de lei?
plateea spune:
" Ma gandesc foarte serios sa imi desachid firma de consultanta...nu de alta dar poate chiar fac un ban cinstit."
d-le marius...
chiar ar fi o idee buna, mai ales ca sunt multe persoane, asa ca mine, care efectiv nu au unde sa mearga pt o opinie obiectiva.
Avalon spune:
| citat din mesajul lui Geanina_80 Buna ziua, Am si eu o intrebare legata de durata concediului de maternitate. Stiam ca s-a propus in senat prelungirea acestuia de la 126 de zile la 168, insa nu imi este clar care este situatia; s-a votat sau nu legea? Eu am intrat in concediu prenatal pe 16 iunie si am nascut pe 21 august. Dr de familie mi-a spus ca mai am doar luna septembrie si 19 zile din octombrie si se termina concediul maternal, adica 126 de zile. M-am gandit ca poate legea respectiva s-a votat dupa ce am intrat eu in concediu si poate de aceea nu beneficiez de prelungirea la 168... Ma puteti lamuri? Multumesc. Geanina |
Inca nu s-a aprobat, proiectul de lege corectat conform amendamentelor Guvernului a fost transmis la Camera Deputatilor pentru a fi votat, termenul am inteles ca ar fi 17 sept. http://webapp.senat.ro/sergiusenat.proiect.asp?cod=13952&pos=0&NR=L117&AN=2009
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon
27+