Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(3)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Madamar spune:

Citat:
citat din mesajul lui adaina

Buna, am nevoie de ajutorul vostru. Sunt in somaj, incepand din aprilie, cel mai probabil voi naste in aprilie 2010 si ma intereseaza cum se procedeaza cu calcularea indemnizatiei postnatale. Mai e valabil concediul prenatal in cazul meu, daca da cand pot intra in prenatal si cum se calculeaza indemnizatia aferenta?

Din cite am citit, in situatia ta cred ca vei primi indemnizatia de 600 lei/luna, neputind beneficia de cei 85% din salariu.

Succes! Sper sa nu ma insel!

Mary 11+

evolutia lui bebe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui adaina

Buna, am nevoie de ajutorul vostru. Sunt in somaj, incepand din aprilie, cel mai probabil voi naste in aprilie 2010 si ma intereseaza cum se procedeaza cu calcularea indemnizatiei postnatale. Mai e valabil concediul prenatal in cazul meu, daca da cand pot intra in prenatal si cum se calculeaza indemnizatia aferenta?

Nu stiu ce numesti indemnizatie postanatala, dar situatia sta astfel: Daca ultimele 12 luni inainte de nastere esti in somaj, vei beneficia de concediu de maternitate (126 de zile), iar baza de calcul a indemnizatiei de maternitate va fi indemnizatia de somaj. De asemenea, vei putea lua indemnizatie CIC de 6oo lei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carla_2008 spune:

Buna fetelor,

va rog sa ma lamuriti in legatura cu durata concediului de maternitate platit: cat timp se plateste de catre stat?nu e in total 2 ani?am citit si articolul de lege si nu am inteles

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui carla_2008

Buna fetelor,

va rog sa ma lamuriti in legatura cu durata concediului de maternitate platit: cat timp se plateste de catre stat?nu e in total 2 ani?am citit si articolul de lege si nu am inteles

Concediul de maternitate este de 126 de zile, din care obligatoriu 42 dupa nastere, si este platit din fondul de asigurari de sanatate.
Concediul pentru cresterea copilului (asa-zisul CIC) este pana la 2 ani ai copilului (3 ani daca are handicap) si este platit de la bugetul de stat, cu conditia obtinerii de venituri in ultimele 12 luni inaintea nasterii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns D_Anka spune:

Salutare tuturor burticilor!!!!!
Am si eu o mare nelamurire si poate cineva ma lamureste si pe mine....
....Sunt gravida in 22 sapt si am avut o sarcina cu probleme.Am aflat de sarcina mea la 7 sapt cand era sa pierd prima data cu toate ca am fost la 3 dr la control sa aflu daca sunt gravida.....la putin timp era sa pierd iar.Pana la 4 luni am stat tot prin spitale si cu repaus la pat, tratament pt mentinerea sarcinii etc.Dr meu la care am ramas pana la urma si datorita caruia sunt si acum gravida a vrut sa-mi dea Risc Maternal dar deoarece lucrez ca secretara intr-un cabinet nu s-a putut(postul meu nu prezinta riscuri!!!)...asa ca am stat tot in foaie de boala.Luna trecuta am facut 90 de zile de foaie de boala si am intrat in Comisie.Pe data de 20 nov 2009 o sa am 120zile de foaie de boala.In ian intru in prenatal. Eu trebuie sa nasc pe 17 martie 2010.
Intrebarea mea este: Cat mai pot sta in foaie de boala astfel incat sa am si zilele necesare dupa nastere si sa ajung si sa nasc la termen(vreau sa nasc normal..Nu cu cezariana)????????

P.S. Concediu de sarcina si lauzie e acum de 168 zile(in loc de 126)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui D_Anka

Salutare tuturor burticilor!!!!!
Am si eu o mare nelamurire si poate cineva ma lamureste si pe mine....
....Sunt gravida in 22 sapt si am avut o sarcina cu probleme.Am aflat de sarcina mea la 7 sapt cand era sa pierd prima data cu toate ca am fost la 3 dr la control sa aflu daca sunt gravida.....la putin timp era sa pierd iar.Pana la 4 luni am stat tot prin spitale si cu repaus la pat, tratament pt mentinerea sarcinii etc.Dr meu la care am ramas pana la urma si datorita caruia sunt si acum gravida a vrut sa-mi dea Risc Maternal dar deoarece lucrez ca secretara intr-un cabinet nu s-a putut(postul meu nu prezinta riscuri!!!)...asa ca am stat tot in foaie de boala.Luna trecuta am facut 90 de zile de foaie de boala si am intrat in Comisie.Pe data de 20 nov 2009 o sa am 120zile de foaie de boala.In ian intru in prenatal. Eu trebuie sa nasc pe 17 martie 2010.
Intrebarea mea este: Cat mai pot sta in foaie de boala astfel incat sa am si zilele necesare dupa nastere si sa ajung si sa nasc la termen(vreau sa nasc normal..Nu cu cezariana)????????

P.S. Concediu de sarcina si lauzie e acum de 168 zile(in loc de 126)

Nu. Concediul de maternitate este fix 126 de zile, nu este si nici nu va fi 168 de zile.
Proiectul de lege a fost aprobat in Senat in vara, dar respins definitiv la Camera Deputatilor.

Perioada maxima de concediu medical este de 183 de zile pe an. Nr. de zile de CM nu influenteaza nr. de zile de pre/post natal.
Nu inteleg intrebarea - deci reformuleaza, te rog.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns unombun spune:

mediajust,in primul rind,multumiri pentru ajutorul dat anterioracum,alta;eu am nascut pe 9 oct,pe 13 dec termin toate zilele 126,intrebare-dupa ce merg la serviciu sa fac cerere de incetare a contractului si depun actele la primarie ptr.cic,stau 2 ani de cind,de cind am nascut 9 oct sau de cind inceteaza conc.pre si postnatal?13 dec-
Sper ca m-am facut inteleasa,daca nu,revin.Sunt chiauna de cap dupa colici baby.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

De la data nasterii.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns D_Anka spune:

multumesc MediaJust pt raspuns....acum am inteles....am facut o confuzie intre zile de CM si cele 126 de pre si post-natal si aveam impresia ca din cele 180 de zile de CM trebuie sa-mi las si cele 42 dupa ce nasc.Dr meu e un dr destul de bun(unul dintre cei mai buni de la noi din zona....majoritatea sunt varza)dar la capitolul comunicare sta destul de rau, nu prea stie sa explice.

Acum mai am o problema..... Azi am fost la control si am facut ecograf.Bebe e bine, miscari fetale prezente...dar placenta mea este destul de jos.Cand am vrut sa-l intreb pe dr ce inseamna asta...a spus ca mai vb vinerea viitoare(20.nov), dar sa astept pana sapt viitoare mult.
E cazul sa-mi fac probleme? pot pierde sarcina? trebuie sa fac oare serclaj?

multumesc

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui unombun

mediajust,in primul rind,multumiri pentru ajutorul dat anterioracum,alta;eu am nascut pe 9 oct,pe 13 dec termin toate zilele 126,intrebare-dupa ce merg la serviciu sa fac cerere de incetare a contractului si depun actele la primarie ptr.cic,stau 2 ani de cind,de cind am nascut 9 oct sau de cind inceteaza conc.pre si postnatal?13 dec-
Sper ca m-am facut inteleasa,daca nu,revin.Sunt chiauna de cap dupa colici baby.

NU faci cerere de INCETARE a contractului (asta inseamna demisie, ramai fara slujba!!!!), ci de SUSPENDARE a executarii contractului, conform art. 51 alin. a) Codul muncii.
Suspendarea contractului de munca inceteaza in ziua urmatoare implinirii a 2 ani de catre copil.

Imi cer scuze pentru majuscule, nu vreau sa tip, ci doar sa atrag atentia. Aceasta confuzie intre suspendare si incetare este una destul de comuna, uneori spre marea bucurie a angajatorului.

Mergi la inceput