palmuirea copiilor

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Citat:
citat din mesajul lui anca_a

Citat:
Ma refer la secundele alea 2-3 cand simti ca asa i-ai trage vreo 2 peste pampers sa aiba intr-adevar motiv sa planga.

Solutii care functioneaza?

Am si eu un fecior de un an si opt luni, foarte zvapaiat si foarte ghidus care testeaza limite mereu si care nu are inca o noapte in care sa nu se fi trezit macar de cateva ori...cu toate astea nu am simtit niciodata impulsul de a-l lovi. Pentru mine, violenta de orice fel e absolut inacceptabila.

Solutii nu stiu, ce stiu insa e ca intotdeauna vinovati de palmuta peste pampers sunt parintii iar bataia nu exprima altceva decat neputinta acestora de a gestiona corect conflictele cu copilul.

Mai stiu de asemenea ca banala palmuta umileste copilul, il tine mic si nu-l lasa sa creasca, il indeparteaza si-i provoaca frica, il face sa se simta neinteles, neinsemnat si sa poarte pe nedrept povara vinovatiei parintilor. Il invata sa-i loveasca la randul sau pe cei lipsiti de aparare.

Il face sa ajunga un adult atat de nesigur pe el incat sa fie convins ca a meritat-o pe deplin

2: "cei care nu respecta legile merita orice li se intampla."
3: "legile ne sunt date de sus dintr-un motiv pe care poate nu il intelegem, dar avem datoria de a le respecta."

Nu ma pot abtine sa nu completez mesajul asta superb:

-il face sa ajunga un adult care nu isi va putea controla nervii in fata propriului copil, asa cum faci tu acum...asta au facut parintii cu tine atunci cand ti-au dat acele palme nevinovate....

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby
www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Na, Anco, nu te-ai lasat pana nu ti-ai pus lumea in cap .

Fetele, din experienta altor discutii* cu Anca74, am concluzionat ca ea e o tipa extrem de rezonabila si sensibila, avand insa doar un mic defect : pluseaza atunci cand e luata cat de putin la rost :D.
Sunt convinsa ca nu o sa ajunga sa-si bata fetita, sunt convinsa ca nu considera ca menirea ei pe lume e sa dea Canadei un cetatean care stie ca nu se dau pumni in plasma si nu se fac crize in magazin, dar care isi uraste in schimb mama.
Anco, hai, nu mai plusa, ca pe mine nu ma convingi :).
Si, stii ce e nasol? E nasol ca persoane mai putin rezonabile si sensibile decat tine te citesc si chiar asa cred ca faci si ca asa e bine .

_

* in urma unei discutii cu Anca (cand ea plusase si plusase si iar plusase ), tin minte exact ca i-am zis ca mi-ar fi teama daca as fi vecina ei .
Mai apoi, in urma altor multor discutii, am ajuns sa fiu cucerita de ea, sa-i trimit inimioare pe pm si sa sar in sus de bucurie ca e insarcinata :).

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

ar fi urat sa ne luam la "bataie" pe aici taman pentru ca ideea era ca bataia nu e rupta din rai. Pe mine la articol m-a socat ca o asemenea chestiune trebuie reglementata de lege cand in mintea mea era clar ca trebuie sa tindem spre 0 palmutze ca metode coercitive, nu aveam nevoie de o lege pentru asta:( Probabil ca unii au.

Trebuie sa dicutam si despre ..." vin seara de la serviciu si copilul nu intelege ca sunt obosita"...ar trebui sa scapam si de asta. ei nu au nici o vina si au dreptul la o mama zambitoare si disponibila. Cu asta eu una am o mare trauma ca nu reusesc mereu sa fac ceea ce spun si sincer cred, dar ma mai ia valul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LauraNicole spune:

Citat:
citat din mesajul lui gnm

LauraNicole,multumesc de sfat.
pot sa-ti dau si eu unul? daca nu intelegi ceea ce citesti,poti apela la un traducator.
nu eram nici bauta si nici nu ma dadeam cu capul de pereti.
ceea ce voiam sa spun,e adevarat ca ,cu destul de multa ironie,era:
-am fost un copil maltratat,de aici ironia cu,,unde au dat ai mei(fundulet si capsor)a crescut",de aceea le am atat de mari(am 73 kg)
-am avut impulsul de a-mi lovi copilul,dar nu am facut-o,de aici ironia ca nu i-a crescut funduletul
-cere-am parerea daca sa mai incerc,tinand cont de faptul ca fiul meu implineste luna viitoare 18 ani,ironia fiind ca daca nu l-am palmuit pana acum,crezi ca ar trebui sa o fac acum?
ptr alte nelamuriri,sunt dispusa explicatiilor.

Tu ce intelegi din fraza asta:"eu am incercat cu al meu odor, dar se pare ca nu prea am avut spor, caci poponet nu prea are!
ce sa fac,sa mai incerc?"? Eu inteleg ca ai incercat sa-l faci sa creasca si nu ai reusit !Cred ca pana la a-mi da mie sfaturi despre cum ar trebui sa citesc ar trebui sa ai tu grija cum te exprimi !
Daca nu ti-ai batut copilul,felicitari!
Daca l-ai facut om fara batai si urlete,felicitari din nou dar din fraza respectiva se intelegea total opusul !Si cand doi iti zic ca esti beat te duci si te culci !N-am fost singura care a inteles asa ,exemplu ce s-a scris pe urma!
Repede mai sari la gatul omului dar din nefericire nu ti-ai gasit victima potrivita!Acestea fiind spuse,voi ignora mesajele tale de acum incolo pentru ca pe mine m-a intrigat ideea de a lovi un copil dar tu nu ai nici o scuza pentru tonul folosit in mesajul anterior!

Anca,eu sunt total de acord cu tine!Toata viata am trait cu frica sa nu cumva sa fac ceva sa nu-i supar pe mult prea ocupatii mei parinti !Bine ca mi-am dat seama la timp ca nu e vina mea si inca sunt cat de cat sanatoasa la cap !Si am jurat ca inainte sa-mi lovesc copilul mai bine imi tai mana!
Cand o gadilesc pe fi-mea si face vre-o trasnaie haioasa o amenint ca o alerg si-o bat la fundul gol si ea,razand in hohote imi raspunde "N-ai voie!" !Cateodata ma mai fac ca o altoiesc (adica o alerg prin casa si ii dau una in fuga peste fund) si radem amandoua de ne stricam ca nici eu nu-s mai breaza .Asta e "bataia" luata de fi-mea in viata ei !In rest , cand greseste , ii tai de la portie laptop,tv,iesit afara la copii,dulciuri etc .Si functioneaza perfect .Cand era mica mergea perfect lasatul cateva minute intr-o camera,singura,unde nu putea strica nimic si mai ales ignoratul cateva minute .

Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariel_7000 spune:

da, am mai zis si la alte topicuri de genul...mi se pare o lasitate enorma gestul de a lovi un copil! adica, tu, adultul, de 60 kg, 1.70 m(medie), dai intr-o mana de om de 10 kg si 80 cm? ... e ca si cum, tu, ti-ai "fura-o" de la unul de 360 kg si 3.5 m!!! tu, adultul, manios, poti vizualiza asta, in alea 3-5 secunde de manie? poti sa vezi mana aia mare cum se apropie de obrazul tau? simti piscatura palmei primite si vezi sclipirile de furie din ochii celui care trebuie sa te ocroteasca de fapt?
daca tot ai furie, consum-o pe spinarea unuia de talia ta! ...macar asa ar fi egalitate...

Nu numai ca-i lovesti obrazul, dar ii biciuiesti si sufletelul...el intelege ca mama/tata nu-l mai iubesc atunci, ca i-a suparat atat de tare, incat i-a determinat sa-l loveasca...
Tu, adultule, care lovesti, intelege ca puiul ala are prioritate in viata ta! ca tocanita si ciulamaua nu sunt mai importante ca el...ca sufletelul ala te vrea la joaca, la alint, nu la palme si vargute...
Mereu m-am gandit la mamicile care si-au pierdut puii sau care ii au bolnavi...voi, cand va loviti copiii, va ganditi la ele???

Nu ma adresez aici nimanui din cei care au scris la topic...ci la adultul, care-si "educa" copilul...
Vreti sa va respecte copiii, atunci trebuie sa-i invatati ce e respectul. Cum? Respectandu-i la randul vostru!
Copilul e ca lutul, trebuie sa-l modelam, sa-i dam forma, sa inlaturam surplusul...copilul nu se dreseaza! e ca si cum i-ai fura dreptul de a fi om! l-ai pune pe acelasi nivel cu...nici nu stiu cu cine sa zic, ca eu urasc si violenta impotriva animalelor...
eheeee, vad ca mi-a folosit sa am caine in adolescenta . am invatat ce inseamna sa fiu responsabila de viata cuiva care depinde de mine, sa renunt la unele placeri pentru a "pierde" vremea cu el...clar! le iau catel la copii cand vor mai creste! pana atunci...ii modelez.

Am pus citatul asta la toate subiectele la care am postat contra bataii copiilor, il pun si aici, poate daca il va citi mai multa lume, va scadea numarul violentelor asupra copiilor!

"De ce scatoalcele asa-zis „inofensive” sunt daunatoare?
1. Scatoalcele îl învata pe copil violenta (foarte devreme si adesea cu efect pe viata).
2. Scatoalcele distrug la bebelusi si la copiii mici certitudinea de a fi iubiti.
3. Scatoalcele nasc frica: asteptarea urmatoarei pedepse.
4. Scatoalcele perpetueaza o minciuna, pretinzând ca sunt în scop educativ, când în realitate parintii pedepsesc astfel deoarece si ei au fost batuti în copilarie.
5. Scatoalcele provoaca mânie si dorinta de razbunare, care sunt mai întâi reprimate, pentru a-si gasi mult mai târziu (cu tapi ispasitori) expresia distructiva.
6. Scatoalcele programeaza copilul sa accepte argumente lipsite de logica („daca-ti fac rau, este pentru binele tau”) si sa nu înregistreze durerea umilintei ca durere.
7. Scatoalcele distrug la copii sensibilitatea si compasiunea fata de altii si fata de ei însisi, iar în acest fel le rapesc acestora posibilitatea de a se dezvolta.

Ce mesaje le sunt transmise copiilor prin batai?
1. Ca un copil nu merita respect.
2. Ca tortura are sens (ceea ce este principial gresit, deoarece tortura experimentata de copil îl învata pe acesta numai sa tortureze si el pe altii).
3. Ca propria suferinta nu are voie sa fie simtita, ca trebuie ignorata (ceea ce este periculos pentru sistemul imunitar).
4. Ca violenta merge mâna în mâna cu iubirea (originea perversiunii).
5. Ca negarea sentimentelor este sanatoasa (iar de cele mai multe ori corpul plateste mai târziu pretul pentru aceasta greseala). "

mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
" SAVE THE EARTH, IT'S THE ONLY PLANET WITH CHOCOCLATE!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Mai dragelor,

Eu stiu foarte bine ca a-ti bate copilul este o mare tampenie. Logic vorbind, stiu asta. Cu practica stau mai prost, dar incerc sa ma schimb in fiecare zi cate putin.
Sunt acum pe calea cea buna.

Discutia "filozofica" pe care v-o propusesem mai devreme se invartea in jurul adolescentilor complet debusolati de azi, a pustilor care se drogheaza pe banii parintilor, a tinerelor care pozeaza goale pushca in ziarele de duzina (vezi http://pitzipoanca.org ) sau isi posteaza niste mizerii de poze pe net, etc. Sustine cineva ca acei tineri nu au fost iubiti, ingrijiti, scarpinati in poponet cand erau mici? Romanii, in general, sunt o natie care-si iubesc copiii si multi se sacrifica pana in panzele albe sa le ofere totul copiilor.

Dar ce te faci cand astia mici incep sa o ia pe aratura la un moment dat? Inteleg, cu un copil mic e mai usor, il pui in time-out 1-2-3 minute si apoi se calmeaza.
Dar cu un copil mai mare, 10-11 ani, caruia i se nazare ca vrea sa fumeze nu stiu ce iarba ce faci? Dar cu o copila de 12-13 ani care vrea neaparat sa-si puna un cercel in partile moi? Cum procedezi? ... Ii mangai parinteste pe crestet si-i trimiti la ei in camera?

Sincer, astept sa intre aici un parinte de un pre-adolescent sau de adolescent. M-ar interesa cum procedeaza cand copilul sau vine cu idei din astea mai aiurea.
Sau, si mai palpitant, cand face cate o boacana de proportie... Gen un accident cu raniti grav cu masina parintilor. Sau un chef la care a baut pana si-a pierdut cunostinta. Ceva mai "deosebit" asa.
Cum procedezi cu asemenea copii?
Nu te intrebi ca poate ai dat-o in bara cu vorba buna si blandetea cand era mai mic copilul, iar acum e prea traziu?

Cum iti educi copilul sa nu regreti vreodata ca ai optat pentru un tip de educatie in detrimentul altuia?

Mamica de Zanuta mica, Anna Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns freedelia spune:

Nu sunt mama de adolescent, insa as vrea sa imi dau cu parerea -- dupa discuti avute cu parinti de adolescenti.

In primul rand, felul cum e crescut copilul conteaza mult, daca el se simte liber sa mai calce si pe-alaturi. Cand calca pe-alaturi, trebuie lasat sa suporte consecintele (bineinteles, nu la modul razbunator, ai facut-o na si plateste cu varf si indesat).

De exemplu, am o familie de prieteni cu 4 copii intre 14 si 20 de ani. Cel de 2 are Down, deci e "cuminte", iar ceilalti 3 sunt intre 14 si 18 ani. Familia are reguli -- una dintre ele, este toata lumea merge Duminica la ora 9 la biserica. Ei, daca vreunul din ei a venit acasa la 3 noaptea si a mai si baut cateva beri, tine-te suferinta la 8 cand se da scularea. Un alt mod de a plati este chiar cu bani -- daca strica ceva, muncesc, strang bani si platesc. Copiii au fost crescuti in sistemul de valori al familiei, asa ca isi doresc sa mearga la o facultate buna, sa ajunga ceva in viata (tatal lor a terminat Harvard Business School si are un job excelent, asa ca acesti copii au avut posibilitatea sa calatoreasca prin toata lumea si au prins gustul unei vieti de suces -- nu s-ar mai multumi sa munceasca la benzinarie si sa fumeze marijuana cu prietenii dupa job, sa isi ia o nevasta si sa faca ceva plozi pe care sa ii bata cand sunt beti).

Vorbind cu mama lor, stiu ca au si ei probleme, furii impotriva parintilor, frustrari la scoala, frustrari legate de ceea ce altii au voie si ei nu au. Dar, la urma urmei, daca reusesti sa le arati ca esti de partea lor, ca ii intelegi, ca le respecti dreptul la propriile alegeri, cred ca ai castigat batalia.

Cand ajung in facultate, multi "copii" experimenteaza o gramada de prostii si cred ca atunci nu putem decat sa ne rugam ca valorile si principiile pe care li le-am sadit in anii cat au fost mici sa fie suficient de puternice ca sa nu se lase "furati" de peisaj...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui anca74

Discutia "filozofica" pe care v-o propusesem mai devreme se invartea in jurul adolescentilor complet debusolati de azi, a pustilor care se drogheaza pe banii parintilor, a tinerelor care pozeaza goale pushca in ziarele de duzina (vezi http://pitzipoanca.org ) sau isi posteaza niste mizerii de poze pe net, etc. Sustine cineva ca acei tineri nu au fost iubiti, ingrijiti, scarpinati in poponet cand erau mici? Romanii, in general, sunt o natie care-si iubesc copiii si multi se sacrifica pana in panzele albe sa le ofere totul copiilor.

Deci tu crezi oare ca cei care se drogheaza din banii parintilor si cele care isi pun pozele pe site-uri cu pitipoance fac asta pentru ca au fost prea iubiti de parinti si nebatuti la timp?

Citat:
Dar ce te faci cand astia mici incep sa o ia pe aratura la un moment dat? Inteleg, cu un copil mic e mai usor, il pui in time-out 1-2-3 minute si apoi se calmeaza.
Dar cu un copil mai mare, 10-11 ani, caruia i se nazare ca vrea sa fumeze nu stiu ce iarba ce faci?

Pai zi tu ce faci.
Bati un copil de 11 ani? hmm...
Bine, il bati la 11 ca sa ii intre in cap ca iarba e nasoala, dar pe la 15 cum te mai descurci cu batutul?
Poate ca in Romania se mai ascund problemele de la 15 sub pres, cu ajutorul unei curele zdravene, dar ce te faci in Canada?

Citat:
Dar cu o copila de 12-13 ani care vrea neaparat sa-si puna un cercel in partile moi? Cum procedezi?

O lasi sa-si puna . Amani momentul daca se poate, daca nu, o lasi. Mare scofala un cercel in partile moi....
Ce? Noi nu purtam pantofi negri si ciorapi albi, ca MJ? Si nu ne faceam tunsorile alea oribile, cu chica? Si nu purtam unghii lungi si ascutite? Si nu ne umpleam fustele si bluzele cu capse si cu plasa? Eeeeee!!!!! ..... :))

Citat:
Cum procedezi? ... Ii mangai parinteste pe crestet si-i trimiti la ei in camera?

Pai tocmai de asta zic ca nu trebuie sa-ti indepartezi copiii prin violenta si impunerea cu orice pret a autoritatii.
Cu cat esti mai apropiat de copil, cu atat ai sanse mai mari sa sesizezi neregulile si ai sanse mai mari ca el sa asculte ce ai tu de spus in legatura cu... si cu....
Daca ii e teama de tine, se va ascunde si nu va indrazni sa spuna ce il framanta.
Bine, la un moment dat adolescentul chiar ar putea sa nu vrea sa-ti mai spuna ce-l framanta, dar conteaza mult sa nu-i fie teama de tine, de judecatile tale si de pedepsele tale "proportionale cu prostia facuta".
Si, chiar daca o ia pe aratura, sa stie ca poate sa se intoarca oricand la tine, pentru ca il primesti cu intelegere si bratele deschise (chiar daca trista), nu cu matura ascunsa in spatele usii.

Citat:

Sau, si mai palpitant, cand face cate o boacana de proportie... Gen un accident cu raniti grav cu masina parintilor. Sau un chef la care a baut pana si-a pierdut cunostinta. Ceva mai "deosebit" asa.
Cum procedezi cu asemenea copii?

Mai, dar tu te gandesti la toate nenorocirile din lumea asta .
Deci, esti sever cu copilul inca din frageda pruncie, ca sa nu bea mult la chef sau sa nu-ti ia cheia de la masina .

Citat:
Nu te intrebi ca poate ai dat-o in bara cu vorba buna si blandetea cand era mai mic copilul, iar acum e prea traziu?

Pai Anca, cred ca orice parinte are probleme cu adolescentii. Mai mici sau mai mari.
Si, din cate am observat eu, problemele mari sunt la adolescentii cu parinti-problema....
Am vazut si coleg care a baut pana si-a pierdut cunostinta (mama ultra-mega severa si scorpie), am vazut si coleg care a luat cheia de la masina parintilor, a umplut-o cu vreo 6 prieteni si era sa cada de pe un pod (mama ultra-mega severa si scorpie).
Or fi astea doar exceptii .

Citat:
Cum iti educi copilul sa nu regreti vreodata ca ai optat pentru un tip de educatie in detrimentul altuia?

Eu cred ca niciodata nu va da gres educatia facuta cu blandete si aplicarea metodelor care sa nu indeparteze copilul de parinte.

Si, poate, la unii copii prinde severitatea sau ceva duritate (fara ca acestea sa lase urme ), dar sansele ca bataia si intoleranta parintilor sa lase urme demne de luat in seama sunt atat de mari, incat nu merita sa risti asta pentru nimic in lume!!!!!!
Nu ma refer acum la o palmita scapata fara voie, ci la programarea unei educatii pe baza de pocneala si teama a copilului fata de parinte.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Pai eu sunt mama de aproape adolescenta, cea mare a mea face 13 ani in noiembrie. Faptul ca am considerat-o mereu egalul meu, am lasat-o sa aleaga ea din variantele propuse de mine(de noi) atunci cand ceva nu mergea cum voia ea, ca am discutat mereu greselile pe care le facea si i-am aratat ce nu e bine, a facut-o sa fie asa cum trebuie sa fie un adolescent de varsta ei. Sincer, intre fetele prietene si colege cu ea, nici una nu are inele in nici o zona in afara de loburile urechilor, dar si daca ar avea, asta nu denota proasta educatie sau nimic altceva. E vorba de moda si de incercarea limitelor, ce e rau in asta? Ti se pare Anca ccc ca un adolescent cu inel in limba are mai putine sanse in viata? Ei bine, mie nu. Si aici sunt educati copiii fara bataie, sunt legi care ii apara si ei pot sa-si denunte parintii daca sunt batuti sau maltratati psihic. Sunt multi care la 16-17 ani pleaca de acasa, se lasa de scoala, se angajeaza si traiesc pe propriile picioare. Ei bine, asta nu inseamna ca sunt niste ratati...unii aleg ca sa mearga sa calatoreasca cu cati bani castiga de ex. muncind vara, mai lucreaza prin tarile in care ajung, le trece asta dupa 2-3 ani sau mai multi si apoi vin si isi continua scoala. Aici ei au alte sanse...sunt sigura ca si in alte tari e asa...poate nu in Ro inca.

Daca fata mea ar veni beata acasa sau drogata dupa un chef, as sta de vorba cu ea(normal ca dupa ce s-ar trezi) in nici un caz nu as bate-o. Nici macar o palma nu i-as da...Nu cred ca astea se rezolva cu palme...Probabil ca va veni si vremea cand va incerca si ea alcool si desi eu sper sa nu o faca niciodata, dar asta nu am eu cum sa o controlez indiferent cat de severa as fi cu ea, drogurile.
Hai sa-ti dau cateva exemple: tata a avut parinti severi, il mai si bateau, chiar si la 16 ani...el fuma de la 14 ani si nu a incetat niciodata sa fumeze(decat dupa 50 de ani) cu sau fara batai...asa a vrut si asa a facut.
Sotul meu a crescut cu un tata dur, primea batai si pedepse crunte, l-a urat pentru asta cat a trait(socrul meu). Nu pot sa-ti povestesc ce suflet ciuntit are sotul meu in ceea ce priveste relatia intre el si tatal sau, pentru faptul ca nu l-a simtit niciodata ca il apreciaza, ca il iubeste, ca ii e tata asa cum trebuia sa fie. Sigur ca l-a iubit, dar n-a stiut sa o arate niciodata si asa a si plecat dintre noi...
Eu am crescut destul de libera, fara prea mari constrangeri si n-am facut mari prostii...sora mea a fost si mai libera decat mine, ea a fost si mai zvapaiata, umbla in liceu cu blugii rupti in genunchi, cu tricouri cu capete de morti...si ghici cine i le cumpara si cine ii taia blugii in genunchi? MAMA! Era cea mai cool mama dintre toate. Ei bine sora mea are si un inel intr-o zona moale si nu e ratata, zau asa!

Ce sa mai zic? Faptul ca tu ii tii in frau pe copii nu iti da absolut nici o garantie ca nu se vor droga, ca nu o vor lua razna si ca nu vor deveni ratati...daca citesti putin cum trebuie sa te porti ca parinte cu un adolescent care a inceput sa bea sau sa se drogheze, vei vedea ca in nici un caz bataia nu e trecuta drept metoda. Ci doar apropierea sufleteasca, dragostea si intelegerea. Faptul ca ii esti aproape si ca vrei ca impreuna sa scapati de corvoada dependentei...
Bineinteles ca fiecare copil e unic, cu unii merge mai usor cu altii mai greu, dar cred ca fiecare parinte stie cum sa reactioneze in fuctie de situatie.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Am uitat sa spun ca si cu cea mica negociem deja demult si dicutam gerselile ei...ii spunem cum credem noi ca era bine sa faca, etc. Dar ea e altfel decat cea mare, e mai inchisa in ea si uneori e tare greu sa o fac sa vorbeasca despre probleme si despre ce o framanta. Aici avem inca de muncit. Serios Anca si altele care cititi pe aici, bataia nu e o metoda de disciplina. Bine nici strigatele, pedepsele grele gen inchis in camera si stat singur sau altele care marcheaza psihic...dar pedepse de interdictie de ex. la computer, tv, dulciuri sau vizite la prietene la noi au functionat. Dar de genul: prima greseala o discutam, explicam de ce si cum, cum vedem noi adultii lucrurile si avertizam ca daca se mai repeta urmeaza pedeapsa. N-am pedepsit niciodata din prima.

Apropo de pedepse, am vazut de curand o emisiune in care adulti deveniti parinti si chiar bunici povesteau de relatiile lor cu parinti abuzatori. dar nu abuzatori pentru ca ii bateau ci pentru ca ii pedepseau. Pedepse crunte gen stat intr-o camera intunecata sau camara ore in sir, sau undeva afara unde intrau sobolani, sau parinti care nu isi aratau dragostea...tare marcati erau acei oameni,suferinzi sufleteste, plangeau la cei 60-70 de ani pe care ii aveau pentru lipsa de afectiune pe care o simtisera in copilarie, ma durea sufletul citind ce povesteau...era o emisiune daneza, asa ca parinti abuzatori exista si au existat peste tot in lume...
Bine, am dat exemplele astea cam dure, stiu ca nu e cazul copiilor de pe forum, dar asta mi-a venit acum in minte...

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput