palmuirea copiilor

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Mai, conchito, tu chiar nu te dai batuta cu una, cu doua.
Bun, afla de la mine ca io nu am timp asa mult cum ai tu, si, in plus, ma obosesc discutiile in contradictoriu.

Fiindca esti cea mai incisiva la aceasta discutie, hai sa te lamuresc putintel referitor la intrebarile pe care mi le-ai pus. Dupa asta, sper sincer sa te calmezi si sa respiri profund inainte de a-mi mai sari la jugulara.

Rolul palmei peste pampersi este urmatorul: ea pune capat foarte repede unui comportament gresit al copilului, si elibereaza din frustrarea parintilor.
Este stupid, dar asta-i realitatea.

Nu sunt de acord cu lovitul la fundulet, dar uneori imi pierd cumpatul. Lucrez din greu la a nu mai reactiona cu stres la nazbataiile copilei mele, dar nu reusesc mereu. Stiu ca eu sunt de vina si numai eu pot sa ma corectez.
Esti multumita acum? Ai inteles ce am avut de spus?

Next,... nu m-as simti bine daca sotul meu m-ar lua la palme. Dealtfel, cred ca i le-as intoarce mintenash.

Daca un strain mi-ar palmui copilul, l-as cafti pana l-as baga in spital.

Nu pricep de ce te straduiesti din rasputeri sa ma descrii ca o mama nebuna, abuzatoare, un fel de baba cloanta care-si cotonogeste zilnic copila. Te simti mai bine daca procedezi asa? Ca daca-i asa, io te las sa-i zici in continuare cum te coafeaza pe tine mai bine. Ok?

Imi iubesc copila ca pe ochii din cap, zilnic ma minunez cum de a iesit atat de scumpica, desteapta si frumoasa! Chiar ma intreb uneori cum se face ca am asa un plod superb!?
Dar uite ca-i a mea si Dumnezeu s-a gandit ca sunt in stare sa o cresc cum trebuie, si voi face tot ce-mi sta in putinta sa ma schimb si sa devin un monument de blandete. Stiu ca am gresit pana acum, desi nu am crescut-o in batai cum cu atata delicatete implici in mesajele tale anterioare, dar ma voi schimba sa fiu o mama asa cum trebuie.

Apropo, ce ti-am povestit cu lovitul peste cap al altor copii, la gradinita... hehehe, in privinta Annei mele, am recurs la palmele peste pampersi recent numai.

Pe de alta parte, ea a mers pana acum 3-4 luni la o gradinita in mediu familial, iar acolo era nu numai cea mai mica din grup, dar si singura fetita. Restul erau baietei. Probabil ca plozii cei mari ii luau toate jucariile, iar ea a zis ca e ok sa-i arzi unui alt copil o lopatica sau o galetusa peste ochi atunci cand ti le inhata pe ale tale.
Eu nu am intervenit fiindca chiar educatoarea mi-a spus ca e bine pentru ea, ca fetita, sa stie sa-si faca un loc intr-un grup si sa se impuna.
Am remarcat insa ca si in parculet proceda la fel. Dar numai cu anumiti copii. Cei mai mototoli.
Cu cei mai nebunatici, statea si se uita la ei cu gura cascata la ce nazdravanii faceau. Cred ca lua notite cum sa ma mai innebuneasca de cap acasa.

In concluzie, este aberanta afirmatia ca fetita mea copiaza comportamentul meu si face acelasi lucru la gradinita. Nu e cazul, ea ii caftea pe altii inca inainte sa-i trag eu prima oara una la fundulet.

Apropo, si ea vine de la gradinita, de vreo 2 saptamani incoace, cu mushcaturi pe manuta. Am zis ca maine o sa am o discutie cu educatoarele de acolo sa vedem pe cine mushcam si noi zilele astea.

In alta ordine de idei, daca te crezi o atat de buna psiholoaga pediatra, spune-mi, te rog, de unde vine violenta la un copil iubit pana in panzele alble, alintat, facut toate mofturile? Care nu numai ca nu a fost palmuita la fund, dar nici macar nu s-a ridicat tonul la ea pana recent de tot?
Ai vreo explicatie plauzibila?
Dar fara exagerari aiurea, te rog. Incearca sa te mentii cu picioarele pe pamant de data asta.

In final, eu cred sincer ca toate patachinele pe care le vedem acum prin reviste, la tv, pe strada, siliconate, vulgare si fara nici cea mai infima urma de bun simt si educatie, precum si toti tantalaii de barbati tineri, fara capatai, fara niciun scop in viata, complet debusolati, care-si zornaie euroii in buzunarele de la nadragi - sunt toti niste copii scapati de sub controlul parintilor. Parinti care au crezut ca daca le ofera totul, inclusiv prietenia lor, ii vor creste niste adulti responsabili.
Ei bine, rezultatul este exact altul.

Mamica de Zanuta mica, Anna Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui anca74

Ok, am inteles punctul vostru de vedere. Nu este cazul sa repetati la nesfarsit aceeasi poveste.

Personal, consider ca se exagereaza la greu la acest topic. Cred ca da bine sa afirmi sus si tare ca esti o mama model, care nu numai ca nu se enerveaza niciodata, dar nici nu cuteaza sa-si dojeneasca copilul ceva mai ferm de frica sa nu ramana cel mic traumatizat pe viata de anumite cuvinte.

Mie, personal, mi-e groaza ca am ajuns sa traiesc intr-o lume in care nu mai ai voie sa faci practic nimic :
- daca spui ce gandesti, esti pus la zid cand nu esti in trend cu curentul de opinie general;
- daca esti mai conservator in atitudine sau in gandire, iar ti se da cu firma in cap fiindca acum e la moda sa fii cat se poate de liberal;
- daca nu-ti place nesimtirea, aroganta si tupeul, pac! iar una peste ceafa ca nu esti in trend fiindca acum sunt la moda toti handicapatii fara nicio scoala, bun simt sau educatie.
- Etc.

Fratilor, in Canada, de exemplu, localnicii nu-si bat copiii. Nu-i bat, nu le impun limite, nu se ocupa de ei, nu nimic. Si mai toti cresc ca niste buruieni. La 17-18 ani, daca nu mai devreme, muncesc full-time, se muta in apartament singuri, abandoneaza scoala, intra in niste clici de loseri ca si ei, etc. Va puteti imagina restul.

In schimb, canadienii de alte origini, imigrantii, sunt mai conservatori in educarea copiilor lor. Cu alte cuvinte, nu se dau in laturi din a le oferi o palma la fund sau prin alte zone (lucru cu care tin sa mentionez ca nu-l aprob absolut deloc!), ii pedepsesc cand e cazul, etc. Ce mai, se comporta cum se comportau parintii nostri in perioada de glorie a comunismului sub Ceausescu.
Cum credeti ca performeaza copiii de imigranti in scoli sau, mai tarziu, in societate?
Bingo! Au adesea cele mai mari note, sunt cuminti, nu chiulesc de la ore, sunt respectuosi, in banca lor.
In majoritatea timpului, majoritatea fac studii post-universitare pentru care primesc joburi bine platite si devin, in final, sefii copiilor pe care parintii i-au mangaiat bland pe cap si i-au lasat sa o ia pe miriste fara sa le pese o clipa in ce shantz ajung.

Morala?
Daca comparam sistemul de educare liberal – asta cu « vorba multa, saracia omului » - cu cel conservator, care imbina teoria chibritului cu o palma plasata strategic pe fund (in cazuri extreme numai), se ajunge foarte usor la urmatoarea concluzie : copiii care au mai primit o palma la fund din cand in cand au invatat care sunt limitele care nu trebuiesc depasite, au stiut sa persevereze in a invata si a se tine de carte, nu s-au luat dupa toti trogloditii sa abandoneze scoala, sa fumeze iarba sau sa se apuce de droguri, etc.

Acum, daca as sti cum sa procedez la fel cu fetita mea, dar fara palme izolate la fund, as face-o. Asta-i misterul pe care ma chinui sa-l dezleg. Fiindca nu-mi place sa dau na-na, dar as vrea sa am un copil cuminte, ascultator, care sa nu-mi creeze probleme majore in viitor.

Pe o nota ceva mai nostima, take a look here:
http://www.youtube.com/watch?v=Nn5jlrxcpkI

Anca, intr-adevar sunt si canadieni care-si lasa copii in voia sortii, dar hai sa fim seriosi, sunt pline universitatile (mai ales celde de-al doilea ciclu: master, MBA, DESS,etc) de copii localnici get beget de 3 generatii cel putin; sunt constinciosi, sunt muult mai maturi decit nepotii mei de acasa care la 25+ stau pe barba parintilor si inca cu ei in apartamente, lucreaza vara si-si platesc parte din studii spre deosebire de noi care am boierit pe banii parintilor 5-6 ani, incearca sa se intretina pentru ca nu-s obisnuiti sa primeasca prea multe de-a gata spre deosebire de plozii nostri; am fost doi ani printre ei; si da, n-au primit palme, li s-au prezentat optiuni si au fost incurajati in alte moduri decit noi, fara meditatori de cind am scapat de la tzitza si telefoane mobile tirind la ureche de cind ne-am ridicat in doua picioare :));

Edit ca asta cu <ai nostri sunt mai respectuosi> ma face sa rid; ai stat de curind aproape de 2-3 pustani de romani carora le cresc tuleiele? stii ce-mi auzeau urechile in discutiile intre ei gen "p_mea si altele"? sunt respectuosi si pisicosi in apropierea parintilor si de frica lor, ca-n lipsa, auleu ; era mic fiu"meu si eu eram singurul parinte in autobuzul galben pina la scoala, intr-un cartier cu blocuri de romani, chinezi, negri, asiatici, etc-imigranti veniti din toate partile; nu vrei sa stii ce sarituri pe scaune si inghionteli erau, si ce colorat era uneori vocabularul;

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Ana, eu am fost prin scoli pana recent. Canadienii studiaza materiile de "taiat frunza la caini", gen geografie, istorie, muzica, limbi straine, etc. Nimic concret, nimic cu care sa aiba o meserie dupa facultate. Primesc o diploma la care se uita cand isi aduc aminte.

Emigrantii, pe de alta parte, se concentreaza pe stiintele reale - farmacie, medicina, inginerie, etc. Diplome care le ofera un job sigur si bine platit.

Cand eram la colegiu in Montreal (Dawson pentru québécosi ), toti profii la programul meu (health science) erau imigranti: arabi, chinezi, indieni, greci, rusi, unguri, romani. Unii din ei vorbeau de parca aveau prune in gura, nu intelegeam nimic la cursurile lor, dar erau singurii profesori de care dispunea scoala respectiva. De ce? Pentru ca localnicii nu se inghesuie la materiile "grele", prefera sa bata campii la subiecte umaniste.

Este drept ca aici am invatat sa fim responsabili de scoala noastra, ne-am platit singuri studiile, am luat burse si imprumuturi de suntem acum indatorati pana peste urechi.
Nu stiu cum este mai bine, sincer. As fi preferat sa fi stat si eu pe banii parintilor cum stau romanii, in general, iar acum nu as avea datorii cat casa. Dar ai mei s-au québécoshit extrem de rapid si au adoptat comportamentul localnicilor fara drept de apel. M-au pus sa merg la scoala full-time si sa lucrez part-time sa-mi platesc o parte din studii. Si am supravietuit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

offtopic,
Hehe, pai cu Dawson te inteleg- colegiu anglofon la moda intre copii de imigranti europeni; eu am fost la HEC- la contabilitate, nu tocmai umanist profilul, si la ciclul doi era plin de quebsi; la certificate ne inghesuiam noi, imigrantii;

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ForemanElf spune:

Anca, sa presupunem ca fata ta o sa vrea sa studieze peste niste ani "materiile de "taiat frunza la caini", gen geografie, istorie, muzica, limbi straine". Na, poate n-o sa aiba inclinatie spre medicina sau engineering, sau poate n-o sa-i placa mirosul de farmacie. Ce faci, o lasi sa ajunga o ratata, ca derbedeii de canadieni, sau ii tragi o palmuta peste fund, ca poate-i vine mintea la cap?

Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Anca - daca ai timp, citeste cartzile:

http://www.amazon.ca/Raising-Your-Spirited-Child-Rev/dp/0060739665/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1252476500&sr=8-1
http://www.amazon.ca/How-Talk-So-Kids-Listen/dp/0380811960/ref=pd_bxgy_b_img_c?ie=UTF8&qid=1252476500&sr=8-1
http://www.amazon.ca/What-Angry-Kids-Need-Parenting/dp/1884734847/ref=sr_1_9?ie=UTF8&s=books&qid=1252476617&sr=1-9
http://www.amazon.co.uk/Parenting-Strong-Willed-Child-Revised-Updated/dp/0071383018/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1252476753&sr=8-3

Pt cei care NU stiu: educatzia unui copil nu e "on size fits all" Educatzia unui copil trebuie adaptata in functzie de temperamentul si personalitatea copilului.
DA - este posibil ca un copil care NU a fost lovit sa loveasca pt ca este un copil cu "mana iute" care se infurie f usor si la orice mica scanteie (care tu ca parinte poate ca nici macar nu o remarci) copilul sa rectzioneze exploziv... Sunt copii care NU accepta negocierea... ci actzioneaza dupa regula "my way or the highway"... Si te pot aduce in prag de exasperare si tu ca parinte simtzi ca vrei sa fuuuuuuuuuuuuuuuugi la capatul lumi si sa te ascunzi sub calota polara pt urmatorii cel putzin 20 de ani! (daca o sa mai avem gheatza pana atunci la poli ) Si DA: asa cum satulul nu-l crede pe cel infometat... asa nici parintele care are un copil cata-cat maleabil si usor educabil NU-l va crede niciodata pe parintele a carui viatza, secunda-de-secunda (as putea spune fara exagerare) este un struggle si un mod de a jongla cu vorbele si actziunile in asa fel incat sa fie "up to the challenge"! Nu-i usor - chiar din contra, poate fii epuizant - sa fii permanent "in garda"... Sa cresti un "strong-willed child" sau un "spirited-child" NU e "floare la ureche"...
NU sunt pt "a pocni" un copil... dar daca din frustrare unui parinte i se intampla asa ceva (dar NU devine regula) NU inseamna ca acel parinte trebuie aruncat dupa gratii si decazut din drepturile parintesti... inseamna ca acel parinte are nevoie de AJUTOR! (din cartzi de specialitate, de la educatori cu experientza, de la psihologi - care pot da sfaturi si tehnici de lucru care sa dea roade benefice in cresterea copiilor hipersensibili dar poate si hiperiritabili, cu un temperament... vulcanic, imprevizibil, "controlling", dominant... )
Multa bafta Anca!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

Anca, am observat ca ai foarte multe idei preconcepute si emiti foarte multe judecati;

-copii mototoli
-Canadienii studiaza materiile de "taiat frunza la caini", gen geografie, istorie, muzica, limbi straine, etc.--WHAT???
-batut campii la subiecte umaniste
- toate patachinele pe care le vedem acum prin reviste, la tv, pe strada, siliconate, vulgare si fara nici cea mai infima urma de bun simt si educatie, precum si toti tantalaii de barbati tineri, fara capatai, fara niciun scop in viata, complet debusolati, care-si zornaie euroii in buzunarele de la nadragi - sunt toti niste copii scapati de sub controlul parintilor. Parinti care au crezut ca daca le ofera totul, inclusiv prietenia lor, ii vor creste niste adulti responsabili.

etc etc etc

Anca, ce varsta ai?....de unde iti vin ideile astea (si multe altele pe care nu mai am rabdare sa le caut)?

www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">We LOVE Sonia

www.bebelissimo.com/" target="_blank">*Bebelissimo*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Citat:
citat din mesajul lui LauraNicole

Citat:
citat din mesajul lui blackpanterro

Mihaela, multumesc de compasiune...eu nu am sa uit niciodata bataile, daca stau sa ma gandesc stiu exact ce gandeam si ce simteam in acele momente...il uram atat de tare ca ma rugam la D-zeu sa il omoare...cata umilinta am suferit cand ma batea in drum de fata cu lumea, asta am patit-o cand m-am tuns frantuzeste, am fost atat de mandra de tunsoare ca asa erau tunse niste avocate din zona si ma mandream ca arat ca ele si el mi-a spus ca arat ca o c....a si ma traznit in parcare, de fata cu lumea...sau cand mergeam la antrenamente, am facut baschet in clasele 5-8, toata vanata pe brate si se uitau colegele la mine si eu minteam ca am cazut sau ca m-am lovit...sau cand eram obligata sa mananc tot din farfurie si plangeam ca nu mai pot si totusi inghiteam fortat printre lacrimi, cu noduri in gat...sau la 15 ani cand m-a batut de ziua mea ca l-am mintit, ma dusesem cu prietenii la Timis la baie si nu am vrut sa ii spun ca nu ma lasa oricum si i-am spus ca am stat in zona toata ziua dar spre nenorocul meu m-a vazut dandu-ma jos din masina si va jur ca asa bataie nu mai luasem pana atunci, aia a fost cea mai cea si nu am varsat nici o lacrima ca sa nu ii dau satisfactie si el mai cu ambitie dadea...exemple mai am 1000 si asa ceva nu se uita si categoric au pus amprente serioase pe mine, asta pt toti cei care cred ca asa ceva nu te traumatizeaza, think again!...de aceea a fost atat de important sa nu continui oribilitatile astea, toate s-au oprit cu mine...

Adriana si Aidan - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier

"May the fleas of a thousand camels infest the crotch of the person who screws up your day and may their arms be too short to scratch...AMEN"

L-ai descris pe tatal meu sau pe al tau?Exact:NU UIT SI NU IERT!

Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!

Imi pare rau ca si tu ai trecut prin asa ceva, nimeni nu merita asa ceva...Nici eu nu uit si nici nu iert!

Adriana si Aidan - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier

"May the fleas of a thousand camels infest the crotch of the person who screws up your day and may their arms be too short to scratch...AMEN"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui Noe

Anca, am observat ca ai foarte multe idei preconcepute

oare n-avem cu totii idei preconcepute de un fel sau altul?mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , 35+am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

Citat:
citat din mesajul lui irina.c.

Citat:
citat din mesajul lui Noe

Anca, am observat ca ai foarte multe idei preconcepute

oare n-avem cu totii idei preconcepute de un fel sau altul?

mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , 35+

am blog

mda, Irina, eu incercam sa fiu diplomata
rephrase: Anca, ai niste idei preconcepute de nu stiu daca sa rid sau sa plang

Mergi la inceput