Mild Asperger - debut?

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Alra, nu se complace in acelasi rol dupa ce a intels regulile jocului. Si-a ales alt rol, tot alienat: Elvetia in cel de-al doilea razboi mondial (el e pasionat de istorie). Adica ceva care presupune spionarea ambelor parti si neimplicarea in "conflict". A spus "pe mine ma distreaza acum sa-i spionez ca sa vad ce fac".

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

Bird, Mihrra mie mi se pare important sa nu confunzi un copil gifted cu unul Aspie, desi este perfect adevarat ca poate fi ambele. Dar e important sa stii daca e cu adevarat ambele sau nu. Fiindca multe din problemele lor se manifeta similar, dar nu se corecteaza neaparat similar. Caile de adaptare sunt diferite, ca si capacitatea lor de a intelege lumea.

Abordarea noastra este intampinarea necesitatilor, nu conteaza atat de mult categorisirea sau diagnosticul. De asta cred ca e bine ca toate afectiunile din spectrul autist vor fi in DSM V sub denumirea de autism si nu vor mai fi categoristite diferit. In felul asta, la un diagnostic atat de larg, te concentrezi pe individ sa descoperi necesitatile individuale si problemele cu care se lupta fiecare. Daca faci asta poti sa vii in intampinarea problemelor. Are probleme cu limbajul il duci la logoped, are probleme de socializare sau intelegerea celor din jur il duci la un psiholog specializat in asa ceva, are astm il duci la GP si asa mai departe. Nu mai conteaza daca copilul este gifted, aspie sau ambele. Dupa categorisirea actuala pitica mea fiind aspie nu ar avea nevoie de logoped pentru ca aspies nu au intarziere in limbaj, dar ea are . Ideea e sa adaptezi terapia in functie de nevoi si atunci esti ok.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui rrox3
Stiam ca diferentele dintre autisti si Asperger sunt astea:
-aspie cauta si isi doresc socializarea, doar ca nu stiu sa o puna in practica adecvat
-gama de IQ-uri in autism e normal-scazut, la aspie crescut-normal
-Aspies vorbesc la timp (desi au probleme de limbaj), autistii vorbesc mai tarziu

Problema e ca fiecare individ e diferit si nu se clasifica asa clar. De exemplu pitica mea doreste si cauta socializarea, are IQ ridicat dar a vorbit tarziu si are in continuare probleme de limbaj. Sotul meu a vorbit foarte repede, are IQ ridicat dar poate trai fericit pe o insula pustie, nu este foarte interesat de socializare desi a invatat sa o faca foarte bine. Cu alte cuvinte el stie sa socializeze, cu persoanele pe care le gaseste interesante ii face placere sa socializeze dar daca nu se intampla este perfect fericit.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Dar explicati-mi si mie care e treaba cu socializarea asta .
Sunt unii oameni pur si simplu mai singuratici, cum zici Bird ca e sotul tau, asa si-al meu, daca ar fi singur el cu muntele nu-i mai trebuie nimic. Ba la tinerete, cand erau multi oameni, statea intr-un fotoliu si se uita urat
Dupa aia a devenit profesor si a trebuit sa se schimbe radical, iar in moemtul asta vorbeste cu mare placere cu oricine, sta la coltu strazii cu nenea care ne coseste iarba la munte.
Dar daca ii iei toti oamenii de langa el, n-are nicio problema.
Eu cred ca e un soi de autosuficienta aici, isi ajunge sie insusi, gaseste placere in a se uita la un fir de iarba si a filosofa.
Deci, unde faci granita intre fire solitara si probleme de socializare? (pe care le-a avut la tinerete, el zice ca din timiditate excesiva)

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui bird70
Sotul meu a vorbit foarte repede, are IQ ridicat dar poate trai fericit pe o insula pustie, nu este foarte interesat de socializare desi a invatat sa o faca foarte bine. Cu alte cuvinte el stie sa socializeze, cu persoanele pe care le gaseste interesante ii face placere sa socializeze dar daca nu se intampla este perfect fericit.

Si eu sunt asa. Ba chiar am trecut in stadiul initiatic numarul 2 si consider singuratatea un mare privilegiu.

Alice

Mergi la inceput

si acum ma gandesc si la tatal meu.
E genul care iti explica el cum sta treaba. Nu se prinde ca interlocutorul e plictisit. Eu am curaj sa-i spun, dar restul nu. Iti explica cu lux de detalii cum e treaba cu surubul la avion(e inginer de avioane, inventator de multe chestii si in general o mare capacita te )
Daca ii ceri un sfat despre ce router sa-ti iei, ai incurcat-o. Eu il rog sa imi scrie pe mail , ca am invatat lectia , imi da atatea amanunte ca ametesc si nu tin minte nimic.
odata cu batranetea se accentueaza trasaturile astea de solitudine, se simte perfect rezolvandu-si el chestiile....dar o face cu scopul de a ne ajuta pe noi in primul rand. El e cel care m-a tehnologizat pana in dinti.

Unde e diferenta intre pisalog si Aspie? Intre solitar si Aspie? Intre neinteles pt ca e prea destept si Aspie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

sabina, nu prea e delimitatie clara. componente autiste avem multi din noi, e nevoie insa de o suma ca sa primesti un diagnostic. eu cred ca felul in care te manifesti depinde mult si de factorii externi in sensul ca e posibil ca intr-un anumit mediu sa fii un om normal cu niste sensibilitati sau ciudatenii, insa la alti parametri ai ecuatiei sa fii un neadaptat.

tatal tau vorbeste despre ceea ce il intereseaza fara chiar daca pe interlocutor il plictiseste - ori nu vede semnalele non verbale de la interlocutor - si asta e caracteristica autista, ori le vede insa e asa absorbit de ceea ce zice incat o face cu orice pret

Mergi la inceput

Nu le vede, nu-l intereseaza...:)
dar daca ii spui, se opreste, dupa doua fraze de incheiere

Mergi la inceput

Clasificat dupa modul de a vedea lucrurile oamenii sunt in mare de doua faluri:
- cei care simt ca Lumea este formata din lucruri mici, frumoase, perfecte, care trebuie studiate in detaliu;
- cei care simt ca Lumea este imensa si frumoasa si considera ca nu este suficient timp pentru detalii. Daca vrei sa cunosti cat mai mult trebuie sa te multumesti cu esentialul din toate.

Cei din urma sunt cei adorati de societate pentru ca sunt buni la rezumate. Problema este ca ei intuiesc adevarul dar nu l-au palpat niciodat cu adevarat.
Categoria pasionata de detaliu (este si sotul meu asa) dispretuieste pe cei ce se multumesc cu vederea de ansamblu (ii considera superficiali) si se straduieste sa te convinga de frumusetea fiecarui detaliu. Acestia nu sunt buni companioni la petrecerile mondene.

In realitate toti au dreptate. Sunt bucati muzicale aparent minore... adevarte bijuterii in miniatura. Dar pe care cu cat le asculti mai mult le iubesti mai tare. Si altele, grandioase... iti iau suflarea de la primul sunet.

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Bird De acord cu tine, eu insiram ce m-am dumirit eu ca se categoriseste acum ca Aspie. Eu pun atat de mult pret pe eticheta incat nici nu-mi doresc una pentru fiica-mea Incerc sa lucram la zonele problematice. Dar le-am inteles cu mult mai bine dupa ce m-am ghidat in "cercetarea" mea dupa eticheta Asperger. Inca mai am semne de intrebare cu privire la faptul e Aspie sigur sau e doar gifted cu probleme in unele domenii... Le-am dat deoparte si ma ocup de probleme.

Sabina un mod simplu de a face diferenta intre un prea destept si un Aspie este sa-l pui in contact cu oameni cu acelasi interes si aproximativ aceleasi capacitati ca si el. Prea desteptul va socialzia de minune, un Aspie va intampina aceleasi stangacii si neadecvari, chiar daca va avea un subiect de discutie pentru care e bine pregatit si asculatori interesati de el.
Cel putin asa zice teoria - ca-i simplu. Mai greu in practica sa gasesti oamenii respectivi.

Sa te simti bine singur, sa cauti singuratatea, nu e neaparat o trasatura autista. Unele tipuri de personalitati pur si simplu asa sunt. Sunt oameni introvertiti, inclinati spre introspectie, care au nevoie de contact cu semenii mai redusa. Nu o fac neaparat din timiditate. Unii se simt bine intr-o relatie profunda cu o singura persoana, asta ii satisface si le e suficienta. Dar, la nevoie, pot interactiona OK cu semenii, ceea ce unui autist nu-i e chiar la indemana.

Simali Pai si eu ce ma fac?! Ca-ti insir foarte repede un rezumat si-s axata pe "problem solving", da' in "timpii morti", cand nu arde nimic, stau si ma afund in detalii.
Serios acum, oamenii - neurotipici - cu cat sunt mai inteligenti observa si analizeaza mai multe detalii, in acelasi timp in care scot si ideile principale mai iute decat semenii mai putin dotati. In functie de necesitatile momentului ignora detaliile (fiindca asa aleg sa faca, nu fiindca nu le observa) sau le aprofundeaza.
Tu ai prezentat niste extreme.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput