Suedia

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns i_dorel spune:

Multumesc pt raspuns , sincer nu ma asteptam sa raspunzi asa repede :). Da ai dreptate in tot ce zici si eu sunt de parere ca fiecare se integreaza in felul lui , mai greu mai usor sau deloc. Nevata mea sa mutat cu familia cand era inca in generala , limba a invatato la perfectie,iar mai tarziu sa intors in Romanaia pt facultate si nu s-ar mai intoarece in se , si nu prea am inteles de ce ,zice ca sunt oamenii reci , in schimb fratele ei nu s-ar mai intoarce in ro decat in vizita. Acum ne-am hotarat sa ne mutam in se pt a face un si sa-i oferim sanatate si un trai mai bun. O sa vedem pe parcurs cati ani vom sta in functie si de ce se va mai schimba in ro , din pacate eu cred ca putine se vor schimba in bine. Ne mai auzim , mi-a facut placere sa vb aici cu voi ca sunteti primitoare. Cum e vremea pe acolo?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Dorel vremea in Suedia e foarte diferota de la nord la sud dar asta cred ca stii. Altfel aici(ma refer la Gotland, unde locuiesc eu) ai sa gasesti o vara scurta si nu foarte calduroasa, abia de vei avea timp sa iei tricouri si pantaloni scurti, sa faci plaja...ca gata a trecut. Aici dupa 15 august rar te mai poti dezbraca de plaja...iar de Midsommar uneori inca nu ti-ai luat tricoul. Eu sunt aici de doi ani abia, nu prea am prins multe...dar anul trecut in mai faceam plaja(baie nu ca era foarte rece apa) pe cand anul asta nici in iulie nu prea puteai sta la plaja...dar sunt si zile frumoase, totul e sa prrofiti de fiecare clipa de vara la maxim. Primavara si toamna sunt adevarate, vin incet, tin cate 3-4 luni...e frumos. Iarna incepe tarziu, dupa 15 decembrie, uneori aproape ca nici nu e iarna...acum de ex a nins de 2 zile, e frumos, ninge din nou, e rece si placut. Sper sa avem un Craciun frumos, inca nu am avut zapada de Craciun de cand suntem aici...zapada vine de multe ori abia in ianuarie, februarie.

Voi unde intentionati sa va stabiliti? Sotia ta unde are familia? Eu am 2 fete, cea mare terminase cl. 4-a cand am venit aici...cam ca si sotia ta cand a venit in Suedia. Sotia ta s-a descurcat cu romana cand s-a dus la facultate?

Ma bucur si eu ca putem povesti, vad ca nu mai scrie nimeni pe aici...eu intru pe forum zilnic. Acum am fost putin ocupata, de asta a durat pana ti-am raspuns.

Numai bine, mai vb.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Buna Mihaela ,din cate vad eu voi stati pe o insula, asa e?.Cum procedati cu , cumparaturile? .Sa va traiasca fetitele si sa va bucurati impreuna de viata. In mare parte stiu cum sta treaba cu vremea pe acolo :). Parintii sotiei s-au stabilit in Ostersund, Yamtland, (sper ca am scris corect regiunea :) ), este destul de frigut dar sper sa ne mutam mai in sud ceva mai tarziu, in Uppsala ca e si fratele sotiei pe acolo. Raluca (sotia) sa descurcat bine cu facultatea deoarece acasa(in se) vb in ro ,nu sunt deloc deconectati de limba , nici vorbit nici scris, deoarece vb zilnic cu cei din tara.

Mi-ar placea sa cunosc mai multi Romani care locuiesc in Suedia, am mai gasit forumuri cu romani din suedia dar criticau si romania si suedia cum stiu ramanii mai bine(din pacate).

O sa mai povestesc si eu ce am mai facut, o sa mai pun intrebari daca sunteti dispusi sa raspundeti ,dar mai e o luna si ceva pana ajung .
Momentan ma gandesc cum o sa pronunt eu cuvintele in suedeza :))

Sa auzim numai de bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Dorel, multumim mult! Sa vi se implineasca visul si sa aveti si voi copilul(copiii) multdorit.
Cumparaturile...pai gasim aproape tot ce vrem aici. Insula e cea mai mare a Suediei, are 56.000 de locuitori iar vara e zona turistica, cred ca populatia se inzeceste.
Mobilierul si produsele electrocasnice le gasesc eu mai cu problema aici, adica nu avem IKEA si alte produse de mobila pe care le gasim pe insula sunt scumpe. Dar am comandat pe net ceea ce am dorit, din pacate IKEA are produse destul de limitate la ceea ce trimit pe net, dar ne-am descurcat asa. Iar electrocasnice nici o problema...tv-ul si masina de spalat vase le-am luat de pe net, cu transport cu tot au iesit mai ieftin decat aici. In rest e OK. Alimente, haine si cele necesare zilnic gasim la fel ca peste tot. In schimb e atat de bine ca nu e aglomeratie, copiii sunt in siguranta si se pot juca in voie, cazurile de violenta nu ca nu exista, dar sunt putine...in fine, e chestie de ceea ce vrea fiecare. Noi nu am ales asta, aici a primit sotul meu job, am venit si ne-am indragostit de locul asta. Nu suntem din orase mari, desi orasele de unde venim sunt mai aglomerate decat ce am gasit aici. Dar ne place...Acum am putea pleca, sotul meu si-ar gasi de lucru cam oriunde in Suedia, sau in Norvegia...dar ne e greu sa mai plecam...abia ne-am gasit locsorul nostru, fetele au prieteni aici deja...cred ca vom ramane.
Inconvenient este cand vrem sa plecam undeva, in concediu sau un we, avem nevoie mereu de o jumate de zi la dus si o jumate la intors in plus fata de ceea ce vrem sa facem, plus ca tinem de orarul vapoarelor. Insa ne-am obisnuit.

Uppsala e Ok cred eu, am fost o data prin el dar numai din masina l-am vazut...e oras universitar vestit si am auzit ca e frumos.

Da, din pacate pe forumurile de romani stabiliti in Suedia si eu numai citesc si ma minunez...pacat.

Daca ai intrebari, cu cea mai mare placere...in masura in care stiu si eu. Sotia ta va lucra? Si-a recunoscut diploma aici?

O seara frumoasa, numai bine!

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Buna Mihaela, merci mult , sper sa avem un bebe frumos sa-l laudam pe forum pe aici :D .
Cred ca e interesant de vizitat insula, daca voi avea ocazia o sa o vizitez :).
Da e destul de placut in Uppsala , am colindat ceva pe acolo prin magazine pe la film , pe la catedrala care chiar merita vizitata.
Diploma sotiei nu stiu cat de recunoscuta e dar ideea e ca n vrea sa profeseze psihologia desi asta a facut.Ea lucreaza la o multinationala i poate pleca cu job cu tot desi salariu nu e f mare ca e la 4 ore dar e bine ca e ceva , si de gasit mai poate gasi ceva ca a mai facuto in cateva randuri.
Intrebari o sa pun cand imi mai vin in cap, eventul cand ajung pe acolo.
De sarbatori ce faceti ? In se e frumos e craciun ca sunt multe luminite :). Sa fiti sanatosi si fericiti si ne mai auzim.
week-end placut.

Mergi la inceput

La multi ani! la toata lumea, tot ce va doriti sa se implineasca anul asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihharo spune:

LA MULTI ANI si din partea noastra... nu am mai intrat de muuuult pe forum (timpul asta liber care nu prea e) dar sa speram ca noul an o sa aduca lucruri bune pentru toata lumea.
Bun venit, Dorel, sa stii ca te invidiez (in sensul bun) pentru plecarea din februarie, noi mai avem un an si jumatate de asteptat. Partea buna e insa ca avem timp sa ne punem cat de cat la punct cu limba (adica eu , desi si cel mic stie destule cuvinte deja!). Spor la invatat!

Mihaela, concediu superb pe la Sfinx si piramide (sau poate ar trebui sa spun "sa-ti fie de bine concediul" ), ca doar o sa citesti asta dupa ce te intorci. Oricum, bun sa fie!

Mergi la inceput

Multumesc mult, deaja am inceput sa inchei socotelile pe aici si ma pregatesc de bagaje :), plecarea va fi pe 7 februarie .

Sper sa treaca repede si pt. tine anul asta jumate , Miha (numai Mihaele , sper sa nu incep sa va incurc ).

O sa revin cu mai multe informatii dupa ce ajung, dar pana atunci poate ne mai auzim.

Concediu placut Mihaela .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihharo spune:

Da, multe Mihaele ... 7 februarie e aproape tare, abia astept sa ajung si eu in situatia de a stabili data plecarii. Deocamdata o sa fie doar vacanta de vara, anul asta, ca sa-mi testez si eu nivelul de suedeza . Si ca sa vad exact cum e cu studiile, diplomele, recunoasterile si altele asemenea.
Spor la bagaje si sa ne mai scrii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ina11 spune:

salutari la toata lumea m am inscris astazi pe forum tocmai pentru a putea vorbi cu voi cei care deja sunteti stabiliti acolo. La jumatatea lui februarie ma mut si eu in Suedia, iar cum era normal ceea ce ma ingrijoreaza putin este limba. Credeti ca ar trebui sa imi fac griji ? sper din tot sufletul sa ma descurc la scoala

Mergi la inceput