Suedia

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns elena.moise spune:

Mihharo....este cam tarziu ptr urare(cred ca esti deja la locul cu pricina ).....dar iti/va urez drum bun si concediu placut!

Citind pe blogul Mihaelei,"vorbe de copil" nu pot sa nu-mi aduc aminte de o replica a fiului meu, cand avea si el vreo 4 anisori, replica care ma face sa zambesc ori de cate ori mi-o amintesc

Plimbandu-ne intr-o sera prin fata blocului - in Ro - ne iese in cale un catelus. Era numai piele si os, vai mama lui, cu blanita zbarlita, murdar....la un moment dat, Costin zice
-Mami, hai sa-l luam la noi ca uite ce slab este saracul!
-Mami, zic, dar e plin de purici, cred, nu vezi cum se scarpina?
-Nu-i nimic, mami, il scarpin eu!

Doamne, tare as vrea sa stiu ce zace in capusoarele lor, cam asa,pana pe la 3-4 ani, ca tare sunt haiosi.

Apropo, Mihaela, blogul este f.f interesant si esti f talentata in ale scrisului. Tine-o tot asa

Daniela-Elena,Andrei(01.03.05) si Costin(26.10.01)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Elena, multumesc mult de aprecieri...blogul acela a inceput ca vorbe ale Silviei, incepusem sa scriu aici pe DC si apoi mi-am dat seama dupa ce am ajuns in Suedia si aveam timp pana in ian. cand am inceput scoala, ca am de scris multe despre viata noastra de aici, mai ales pentru familie si prieteni si mi-a fost mai usor asa pe blog, decat sa scriu zeci de emailuri. Plus ca m-am gandit ca va fi ceva fain pentru fete sa citeasca cand mai cresc, sa isi aminteasca cum am inceput viata aici.
Tare simpatic Costin . Asa e, pana pe la 4-5 ani scot perle pe banda , sunt tare draguti...

Eu am avut azi prima zi de curs, la engleza. Luni si marti am fost la practica, tare mult imi place acolo...deja ma simt ca acasa, ii cunosc pe toti, am inceput sa imi mai dezleg limba si sa mai vorbesc si eu, imi vine mai usor acum.

si o saptaman buna la toate!

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihharo spune:

Citat:
citat din mesajul lui elena.moise

Mihharo....este cam tarziu ptr urare(cred ca esti deja la locul cu pricina ).....dar iti/va urez drum bun si concediu placut!

Multumesc, Elena... da, eram intr-adevar la locul cu pricina unde din pacate am stat prea putin ... la cat de mult imi place mie marea, cred ca nici jumatate de an nu mi-ar ajunge.

Bine v-am regasit, noi ne-am intors din vacanta, a fost frumos, am inotat muuuult (si ne-am incalcit printre alge uneori ) si ne-am distrat bine, mai ales copiii. Pe Albert abia am putut sa-l scot din apa, a fost o veritabila balenuta

Uff, ce greu mi-a fost azi dimineata cand m-am trezit si n-am mai simtit mirosul de mare... parca nu-mi vine sa cred ca ieri faceam plaja si acuma sunt acasa.

Mergi la inceput

Mihaela, ma bucur mult ca v-a fost bine la mare si ca Albert a fost un adevarat inotator!

Noi ca de obicei, la scoala, practica, servici si acum cu mama si sora mea in vizita. Sora mea sta in NY si a fost la Londra 2 saptamani cu jobul, asa ca s-a hotarat sa treaca si pe la noi cateva zile. In curand sarbatorim 2 ani de Suedie si Silvia implineste 6 ani. Vom avea petrecere cu copiii saptamana viitoare, Silvia abia asteapta sa primeasca ccc cadouri, deh ca toti copiii .

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s
In curand sarbatorim 2 ani de Suedie si Silvia implineste 6 ani.

O, pai cu asa aniversari chiar ca trebuie petrecere mare! Ca sa ne distram si noi, asa, virtual, alaturi de voi

Si acum ca tot se termina sezonul concediilor, vin si eu cu o intrebare "profesionala", pe care nu am reusit inca sa o descalcesc suficient pe net: stie cumva cineva dintre voi, din interior sau poate de la cineva care lucreaza, cum e cu invatamantul in Suedia? accesul in invatamant ma intereseaza, cum se fac angajarile, se scot posturi la concurs ca la noi, exista bibliografii de invatat sau se procedeaza altfel? pe mine m-ar interesa pe segmentul invatamant prescolar-primar, dar orice informatie este binevenita

Cum e inceputul de toamna la voi? La noi e racoare si ploua. Acum cativa ani uram ploaia, acum insa, dupa niste calduri infernale in ultimele veri, am inceput s-o apreciez

Mergi la inceput

Mihaela, multumim mult!

Cu posturile din invatamant, nu prea stiu din interior dar am sa o intreb pe profa de romana a fetelor, ea lucrand in invatamant poate stie. Ea stiu ca a dat doar un interviu, nici un fel de examen. Daca vrei sa studiezi putin anunturile pentru förskollärare...daca nu intelegi ceva, te ajut cu placere. Nu scrie de nici un fel de examen, nu cred ca este asa ceva. Le trebuie mai mult persoana cu experienta, asta cer ei mai mult. Si ceea ce conteaza foarte mult in Suedia e practica, acel voluntariat care iti da experienta, pe care majoritatea o fac in timpul stundentiei. sau un sommarjobb... Cam greu de patruns intre ei fara experienta suedeza, e trist dar adevarat. Daca ai sansa sa gasesti www.arbetsformedlingen.se/go.aspx?c=107" target="_blank">modersmålslärare ca profa de romana la copii romani, cred ca merge mai usor, cel putin la profa fetelor asa a fost. Acuma depinde si pentru ce materii te pregatesti tu in Ro...conteaza mult materiile de pedagogie-psihologie. Eu inginera fiind, am facut optional materiile astea ca sa pot preda la liceu si aici mi le-au recunoscut, as putea fi profa, numai ca nu ma atrage...mai ales la elevi de liceu .

Revin cu amanunte dupa ce vorbesc cu prietena mea.

O duminica frumoasa mai departe si o saptamana de exceptie la toate!

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Mihaela, multumesc de raspuns... de partea cu experienta ma "tem" eu cel mai tare, ca n-o am... oricum am inteles ca trebuie intai sa lucrez un an ca necalificat ca sa capat experienta in mediul suedez, indiferent cata as avea inainte in tara mea (si mi se pare normal dealtfel, cu toata calificarea, sunt totusi diferente pe care trebuie sa le "prinzi" inainte de a intra definitiv in profesie). Cel putin asa scrie in pliantele alea cu recunoasterea studiilor pentru profesori. Plus ca trebuie sa stapanesti limba foarte bine, si, oricat as invata eu aici in Romania, tot imi va trebui o perioada de acomodare si hartia aia de absolvire a Svenska B, pentru care iar trebuie timp. Desi eu sper sa incep de pe undeva de pe la SAS, ca sa nu dureze mult. Sper sa accepte astia sa sari nivelurile.

Of.. eu as strange din dinti un an (imi imaginez ca salariul de necalificat in invatamant e destul de mic, cum e si la noi) ca am inteles ca fara serviciu nu-ti da personnummer-ul. Dar macar postul ala de necalificat sa-l obtin la inceput, ca dupa aceea depinde in mare parte de mine sa-i conving ca pot si mai mult.

Acuma chiar sunt foarte curioasa ce o sa-ti spuna profesoara. Ca si modersmålslärare, pentru inceput, ar fi foarte bine.

Mergi la inceput

la toata lumea!
Fetelor, ce mai faceti? Gata concediile? Pentru mine azi e prima zi de munca si abia m-am tarat pana la serviciu dimineata , ma dezobisnuisem - a fost prima data cand mi-am luat tot concediul odata, pana acuma il imparteam.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns i_dorel spune:

Buna , am ajuns din intamplare pe forumul asta cautand cursuri de suedeza audio :) . Se pare ca din februrie ma mut si eu in suedia si parea interesant ce discutati , si sunt curios cum se simt Romanii in suedia. Am fost si eu de cateva ori in concediu pe acolo . poate mai scrieti si voi un una alta. Cat despre bebelusi am vrea sa facem acolo asta e si unul din motivele plecarii. Avand in vedere ca trebuie sa o iau de la 0 sunt curios cum e sa inveti limba , cum se comporta profesorii cu emigrantii, sau cu Romanii .Sper sa mai vb. Bafta multa

Mergi la inceput

Dorel, multa bafta!

Profesorii pe care ii am aici la komvux sunt extraordinari! Eu cu sechele de scoala facuta integral in comunism, am terminat liceul in 1989 si facultatea am facut-o atunci, in primii ani dupa revolutie, eram studenta acum 20 de ani in primul an, am avut de recuperat vis-a-vis de relatia profesor-elev aici in Suedia. E mai mult o relatie de camaraderie, de ajutor. Nu exista superioritatea profesorilor, sunt si ei gata oricand sa invete de la tine elev, mai ales ca esti adult. Trebuie sa uiti ca esti emigrant in scoala, esti acolo sa inveti, iar profesorii sunt acolo ca sa te ajute. Ei nu au cum te invata, dar te ajuta la maxim. Nu ai de ce sa iti faci compelxe de nici un fel...
Si eu am luat-o de la zero, intr-un fel si sotul meu desi el a invatat limba in Ro si aici a intrat direct in campul muncii. Eu am inceput suedeza la cateva luni dupa ce am ajuns aici si nu intelegeam mai nimic...dar in cat timp reusesti sa treci prin scoala si sa acumulezi atat cat sa poti termina cursurile(pentru ca procesul de invatare a limbii nu cred ca se opreste vreodata) depinde de fiecare in parte. Aici depinde de ambitia ta, de dorinta ta de a acumula cat mai mult si de capacitatea ta...

Romanii se simt care cum, exact ca in orice tara: pentru unii muma pentru altii ciuma...unii nu ar mai pleca, altii ar pleca de...ieri. Asta iar nu are nimeni ce sa iti spuna tie cum iti va fi...e o chestie personala.

Vad ca discutiile aici s-au cam oprit, daca mai intra fetele poate mai povestim...sau daca mai ai tu intrebari, cu cea mai mare placere iti raspund.

Sper sa iti fie de folos cursurile gasite pe net, incepe si fa cat de mult poti, conteaza.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput