Suedia

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns karmenutza spune:

Buna dimineata!
Eu sunt mai "veche" pe forum dar "mai noua" in dorinta de a afla cat mai multe despre Suedia si despre viata de acolo. Sunt foarte interesata, pentru ca si noi vrem sa ne mutam acolo. Nu stiu cand va fi aceasta mutare, eu as vrea cat mai curand, bineinteles. Poate in vara asta, poate in toamna. Noi - adica eu, sotul si cei 2 copii: baiatul de 18 ani si fetita de 4 ani.
Am cam citit pe net tot ce mi-a "cazut in mana" despre aceasta tara iar acum am inceput, incet incet sa invat ceva din limba. Am gasit pe torrente niste cursuri de limbi straine, printre care si suedeza. In acest curs, se invata totul fara nici un fel de traducere - doar cu imagini. Si metoda de invatare e ca pentru copii mici - adica de la zero. Ca in privinta lb. suedeze, noi tot copii mici suntem. Are 3 nivele, si e pe 3 cd-uri. Este foarte haios, interactiv, captivant. Si sper ca din acest curs sa invatam macar cat sa legam doua vorbe cand ajungem acolo.
Nu suntem hotarati unde anume vrem sa ne stabilim dar cred ca in Stokholm. Mai avem inca o multime de intrebari dar nu vreau sa va stresez acum cu toate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Ina, karmenutza, bine ati venit! Daca cititi de la inceput topicul, veti gasi informatii detailate despre scoala, link-uri pentru invatarea limbii suedeze. E foarte bine sa incepeti cat de cat din Ro, va va ajuta mult.

Ina, scoala o face fiecare in ritmul sau, poti sa termini semestrul si nivelul sau sa stai 2-3 semestre la nivel, pana treci testul. Totul tine de cat timp ai la dispozitie sa inveti, de cat de repede intri intre suedezi, pentru ca nicaieri nu inveti limba mai repede. Nu e de speiat deloc, dar trebuie sa stii ca nu merge repede...dar se poate, asta e ideea. O iei incetisor, ca asa e la suedezi .

dorel, cum stai cu bagajele?

mihaela, mersi mult...uite ca ne-am intors! Voi ce mai faceti? Cum merge suedeza?

Eu va stau la dispozitie cu raspnsuri la intrebari, in masura in care stiu si eu...Un we fain!

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Bineinteles ca am citit tot subiectul de la inceput.
Si mi-am pus toate linkurile la favorite. Din ce am constatat eu pana acum - nu e o limba foarte grea. Comparativ cu romana, de ex. Seamana putin cu engleza, unele cuvinte sunt foarte asemanatoare. Accentul insa "ma rupe". Parca ar fi ceva maghiara.
Fetele, lamuriti-ma si pe mine cum e cu chiria pana la urma: daca vreau sa inchiriez de la cineva, imi cere referinte de la fostul proprietar...eu de unde sa iau referinte? si unii se mai si feresc sa inchirieze la emigranti. Voi cum ati procedat? Trebuie sa stam o vreme la hotel? Ca e cam scump hotelul....Pentru person nummer intai si intai trebuie sa ai unde sta, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ina11 spune:

buna seara am citit topicul de la inceput .As vrea chiar sa recomand un site care personal mi se pare reusit tocmai pentru ca are si suport audio http://www.swedishlesson.com/ .sper sa va fie de ajutor.

Karmenutza ai putea sa imi spui cum se cheama acele cursuri care le ai gasit? Multumesc anticipat
In legatura cu chiria, stiam ca ei trebuie sa se asigure ca tu iti poti plati apartamentul inchiriat. Daca gasesti sa inchiriezi de la privati si nu printr-o agentie imobiliara am inteles ca nu ti se cere nici o referinta,insa chiria e un pic mai mare. De exemplu daca chiria la stat costa 3000 de coroane ,cei de la privat iti cer 5000 coroane.

Mihaela multumesc pentru incurajare
...conteaza enorm pentru mine. e un pas mare
Weekend placut in continuare!

Mergi la inceput

karmenutza din pacate eu nu stiu sa-ti raspund la intrebare...noi am venit prin contractul de munca al sotului, iar apartamentul in care am stat in chirie primele 8 luni a fost de la spital(sotul e medic), nu ne-am lovit de astfel de probleme. Dar voi cum veniti? Daca veniti cu contract de munca atunci angajatorul garanteaza pentru voi, chiar daca nu va ofera ei apartament cum a fost in cazul nostru. Trebuie sa aveti un motiv ca sa veniti(un job), altfel nu primiti numerele personale(cel putin asa era cand am venit noi, nu stiu daca s-a schimbat ceva intre timp).
Poate stie altcineva sa te lamureasca...Succes!

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Ina, intre timp a aparut si mesajul tau...esti in moderare cu primele 10 mesaje parca, scrie repede cateva mesaje ca sa fie in timp real si ale tale.
Ina, e foarte bine ca gasiti si voi site-uri utile, sunt sigura ca le vor fi si altora de folos sa le puneti aici. Eu in Ro am invatat cate putin dupa caietele sotului, nu am stiut mare lucru, mai ales ca nu auzeam deloc cuvintele. Cel mai greu mi s-a parut sa ii inteleg pe ei ce vorbesc si apoi sa vorbesc eu. Dar cu timpul, intrand intre ei(eu va recomand cu caldura sa va luati practica, oriunde...chiar la Röda Korset(Crucea Rosie) care e foarte activa aici si ii ajuta mult pe emigranti). Acolo se invata mult mai mult decat la scoala(mie scoala mi s-a parut foarte putina, ma refer la orele de acolo si apoi cu colegi care stiau si ei ca mine, cu greseli si accente diferite, apoi veneam acasa si vorbeam romana). In plus, puteti vedea fragmente de emisiuni tv sau stirile aici: http://svt.se/2.8742/tv-tabla dati click pe sagetile verzi sau ascultati radio, sunt si emisiuni in suedeza usoara: http://www.sr.se/international/index.stm in dreapta alegeti canalele. Stiu ca tare greu, dar conteaza tare mult sa va obisnuiti cat de cat cu limba.

karmenutza, da...sa stii ca si mie mi s-a parut la inceput cand eram in Ro si mai ascultam radio ca parca aud o maghiara neinteligibila . Pentru ca eu stiu maghiara, mai bine zis o inteleg. Si da, suedeza e o limba cantata, conteaza foarte mult accentul in fraza, nu numai in cuvant.

Hai ca nu e greu, va spune una care stiu cum era cand eram in Ro ca nu a trecut multa vreme de atunci si acum incurajez pe altii .

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

exact a maghiara imi suna si mie. Cand am fost in vacanta in decembrie in Suedia...a fost tare ciudat Consider ca e foarte important sa si aplici ceea ce inveti si aici ma refer strict la a vorbi chiar si acasa in suedeza pentru a ti intra in obisnuinta.Degeaba stai 3 h la scoala si te straduiesti sa inveti ceva daca atunci cand ajungi acasa incepi sa vorbesti in romana.

Apropo de televizor..urmaream cu mare interes cat am stat acolo o emisiune americana "The biggest loser "parca se chema insa nu mai stiu pe ce canal era..pare mi se ca pe svt1... posibil sa gresesc.
Abia astept sa incep scoala si sa va povestesc si voua ce si cum :)

Mergi la inceput

Ina, programul e Rosetta Stone. Il gasesti pe torrente. Acolo am gasit si Swedish, 3 cd-uri. Instalezi intai programul, apoi ii pui ce limba vrei si spor!

Mergi la inceput

multumesc frumos Karmenutza.

Mergi la inceput

Ina, cand ai copii acasa la care vrei sa mentii limba materna, nu merge sa vb acasa suedeza. Plus ca eu cu sotul meu nu poci si pace vb suedeza, imi vine sa rad . Stiu ca ar fi fost un avantaj, dar daca nu s-a putut, am gasit alte solutii...Sigur ca fiecare face cum poate...e foarte bine daca voi veti putea vb acasa suedeza, ajuta mult e clar.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput