Compania DOLE (exportator banane)
Raspunsuri - Pagina 3
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ariel_7000 conchita, pentru buruieni, asta e...sfanta sapa! si rotatia culturii pentru a diminua bolile si daunatorii si a se evita saracirea solului in anumite elemente se recomanda rotatia culturilor. adica sa nu se cultive mai multi ani aceeasi specie pe parcela respectiva. se rotesc 4 culturi pe aceeasi zona. o alta metaoda de ingrasare este compostul gunoiului de grajd (balegar plus dejectii, resturi de paie si coceni), precum si cultivarea intr-unul din ani a unei plante leguminoase (mazare, fasole, soia, lucerna, naut, bob) care are capacitatea de a dezvolta niste "noduri" pe radacini unde anumite bacterii benefice fixeaza azotul, astfel nu mai e nevoie de aplicare de azotati si nitriti. composturi de frunze, resturi furajere, tulpini si alte parti ale plantelor care nu se consuma. de asemenea, urina bovinelor si cabalinelor, gainatul... contra daunatorilor se pot aplica extrase hormonale (feromoni), care se pun din 100 in 100 metri, "baieteii" o iau razna si sunt prinsi pe benzile inmuiate in feromoni si clei de oase. tot "invechit" se poate practica scuturarea pomilor deasupra unei prelate. se pot planta craite, care contin o substanta naturala care "miroase urat" pentru unii daunatori. succes maxim in culturile de tomate, ardei, vinete. sau, metoda experimentata cu succes de catre mine, "capcanele cu bere". sticle de 2 l de plastic, taiate, in care se pune bere de 4 degete, se aseaza la radacina plantelor, langa tulpina. coropisnitele sunt mari amatoare de bere si mor fericite metode exista, insa creste foarte mult volumul de munca ... |
ariel, multumesc.
partial de acord, insa. multe din metodele astea nu functioneaza mereu. si functioneaza pe teren redus, poate, daca ai timp, forta de munca, etc, in gospodarii sau in fermele mici. noi aici vorbim de culturi pe jde mii de hectare. cum dai tu cu sapa? daca pierzi recolta de rosii de anul asta ca au venit omizile, si ele nu asteapta pana la anul sa plantezi tu mazare pe terenul respectiv, ce faci? te uiti cum se ingrasa omizile, slabeste contul in banca, si se goleste raftul din aprozar, slabind si consumatorul cateva kile? intrand in somaj si tractoristul, si fermierul, si soferul de tir ca nu mai are ce sa transporte, etc etc. diviziunea muncii, mdeh.
olympia spune:
Conchita, dac-ar fi chiar asa, n-ar mai produce nimeni nimic ecologic! Sunt substante insecticide si fungicide permise si in agricultura ecologica. Aflai si eu, nu de prea mult timp, ca o gradinareasa amatoare ce sunt.
De ex: uleiurile de menta si chimen, glicerina, lecitina, arhicunoscuta zeama bordeleza! Astea le-am gasit chiar in legislatia care certifica in ce conditii se face agricultura bio. Dar... n-am gasit inca de unde le procur si cum le folosesc.
Cand aflu, promit sa-ti zic si tie!
Pene colorate... cate putin din toate!
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olympia Conchita, dac-ar fi chiar asa, n-ar mai produce nimeni nimic ecologic! Sunt substante insecticide si fungicide permise si in agricultura ecologica. Aflai si eu, nu de prea mult timp, ca o gradinareasa amatoare ce sunt. De ex: uleiurile de menta si chimen, glicerina, lecitina, arhicunoscuta zeama bordeleza! Astea le-am gasit chiar in legislatia care certifica in ce conditii se face agricultura bio. Dar... n-am gasit inca de unde le procur si cum le folosesc. Cand aflu, promit sa-ti zic si tie! |
asa, sa-mi zici :-)
daca exista si substante cu risc redus, atunci e formidabil. nici eu nu stiam de ele. problema e ca nu ai cum sa dai cu sapa ca sa hranesti miliarde de oameni si nici nu-ti permiti metodele traditionale de facut agricultura, ca murim de foame.
agricultura bio e scumpa. astia pe-aici spun ca daca ar cumpara mai multa lume, s-ar ieftini. suna logic pana la un punct, pentru ca nu toata lumea isi permite, deci ar cumpara mai multa lume daca s-ar ieftini, zic eu. eu fac eforturi sa cumpar organic de cand s-a nascut sonia, dar crezi ca inainte m-a preocupat problema? preferam banii economisiti cumparand mancare "normala".
Xio, eu n-am crezut niciodata in mitul produselor bio de la tarani, ca doar i-am vazut inca de pe vremea lu ceasca ce mai desertau pesticide peste culturi. nimeni nu vrea rosii storcite si viermanoase si banane inestetice.
olympia spune:
Io tare ma tem ca daca cererea ar fi mai mare, produsele sanatoase ar fi si mai scumpe! Asta daca-l credem pe Capcaun, care zicea la un alt subiect ca existenta chimicalelor in alimentatie se datoreaza in primul rand resurselor naturale reduse, a putinelor terenuri arabile fertile in comparatie cu nevoile noastre crescande.
Am vazut la TV ceva despre clasificarea oualelor in functie de conditiile in care traiesc gainile. Cele mai ieftine si mai putin hranitoare se obtin de la pasari imobilizate in spatiu restrans,expuse permanent luminii si hranite cu hrana procesata, apoi urmeaza cele ouate de gaini care au repaus de noapte si oarecare libertate si o hrana combinata, cele mai bune provenind evident de la gaini hranite si crescute natural.
Io as clasifica si codifica toate produsele alimentare, intr-un fel asemanator! Macar sa cumparam in cunostinta de cauza!
Pene colorate... cate putin din toate!
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olympia Io as clasifica si codifica toate produsele alimentare, intr-un fel asemanator! Macar sa cumparam in cunostinta de cauza! |
pe-aici sunt codificate. dar la unele te-apuca rasul, de exemplu pe-o cutie de lapte ne-organic am vazut scris " no significant difference has been shown between milk derived from rBST-treated and non rBST-treated cows". yeah right. un fel de propaganda la propaganda. trebuie sa fii informat, insa, ca de exemplu daca vezi etichete cu "natural", nu inseamna neaparat bio. poate ca zaharul e natural, dar in rest e plin de chimicale. nu-mi amintesc detalii, insa reglementarile de-aici permit folosirea lu' "natural" daca exista cel putin nush ce procentaj de ingrediente naturale. eu ma uit intotdeauna la ingrediente si aleg. mai am discutii in familie, ca io nici suc din concentrate nu cumpar. cica, unde e problema, e fruct inghetat. ba nu e, ca pe sucul gata facut pe care scrie "from concentrate", nu scrie ce continea pachetul de concentrat initial! deci, de unde sa stiu io ce chimicale s-au folosit?
iar la produsele de baza, cumpar intotdeauna organic, indiferent cat costa. cumpar cand sunt reduceri, folosesc cupoane, store cards, ma descurc. in plus, sunt absolut convinsa si pot sa si dovedesc ca mancarea bio e mai ieftina decat junk food, daca mananci sanatos. nu ma intereseaza ce zic unii cercetatori ca inca nu exista dovezi, doar corelatii, intre hrana cu hormoni si dezvoltarea precoce (fizica) la copii. mie mi se pare la mintea cocosului ca exista. te uiti la copiii de azi si vezi fetite cu sani la 9 ani! neah, raman pe organica.
b.nica spune:
Pentru ca mai am cateva zile pana cand o sa ies din peisajul DC nu ma pot abtine:
Conchita, intr-o societate unde conteaza profitul,in productia de legume notiunea de ecologic este un non-sens:nu poti sa faci productie cu profit cu aceasta conditie,CERT!
Daca te intereseaza o alimentatie sanatoasa pt. tine si familia ta atunci trebuie sa pui osul la treaba:sa-ti procuri teren si sa muncesti sa-ti faci alimentele necesare si sanatoase.
Eu tot stau si ma intreb?De ce sunt atat de scumpe uneltele care usureaza atat de mult munca intr-o gradina familiala?
Este o contradictie care sfideaza legile pietii,oare care piata?
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Eu tot stau si ma intreb?De ce sunt atat de scumpe uneltele care usureaza atat de mult munca intr-o gradina familiala? Este o contradictie care sfideaza legile pietii,oare care piata? |
Esti inepuizabila!
Hai sa vand un pont amatorilor de conspirationist-fiction:
De fapt tot blestemul omenirii a fost pus la cale de acel malefic Homo Erectus care-a descoperit cum se face focul, suparat probabil ca Homo Sapiens ii va lua locul. Daca nu am fi stiut sa facem focul am fi mancat si-acuma 100% natural si nici nu am fi putut inventa chimia care ne otraveste gandurile.
b.nica spune:
Capcaunule,poti sa te dai si peste cap, dar eu tocmai am citit in week-end memoriile doctorului lui Mao.Horror !,de clasa!
Recomand aceasta lectura!
Hai sa vedem ce dorea prin "Marele salt", hai sa vedem si cu "Revolutia culturala" ce dorea tovarasul Mao si nu numai el!
Trebuie sa fim educati,sa cunoastem istoria(toata si pe cinstite!),sa ne cultivam spiritul,numai asa putem sa spunem ca ne traim viata asa cum trebuie!