Compania DOLE (exportator banane)
Raspunsuri - Pagina 2
b.nica spune:
Eu ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat posibilitatea sa-mi cultiv legume si fructe pe care sa le feresc de chimicale si poluare.
Acum ca au scazut preturile la terenuri va recomand sa va luati un loc unde niste pomi si niste legume va asigura ca mancati ceeace cultivati.
Liliana82 spune:
BRavo tie b-nica .numai ca nu toata lumea are rabdarea sa se faca cultivator.. si nu asta e solutia pentru a stii si noi ce mancam si ce o sa dam de mancare copiilor nostri. ca sa ai gradina in primul rand iti trebuie "pasiune" ca altfel degeaba ai terenul daca nu ai rabdarea sa pigulesti salata. pe mine m-a rugat maicamea sai pigulesc de buruieni salata si sa i-o ud cat timp a fost la tratament .. si zau mi sa parut ce-l mai chinuitor lucru pe care am putut sa-l fac pentru hobby ul lui maicamea...
Pico spune:
in Romania se gasesc banane ecologice?
Raluca , Ioana Carrina(09.04.2003), Maria Carolina( 26.11.2005)si Ana Iasmine(06.10.2007)
conchita spune:
toate bune si frumoase, dar ce anume se poate folosi contra daunatorilor? intreb serios, ma preocupa problema. daca nu folosesti insecticide, daunatorii distrug planta. deci adios mancare. idem cu buruienile, nu cred ca putem pretinde altora sa se duca sa le scoata cu sapa pe enspe mii de hectare. chestiunea e ca suntem multi traitori pe planeta, iar agricultura poate fi doar intensiva. ca daca revenim la extensiva, iar nu e bine, distrugem padurile. si intensiva nu poate fi decat asa cum e acum, cu insecticide si pesticide si ingrasaminte...
si ca sa va conving ca sunt cat se poate de serioasa cu dilema mea, va povestesc cum am ajuns la ea personal si nesilita de nimeni. am o gradina micuta de flori, atacata de omizi, melci si afide. acum e ok. timp de o luna, am incercat toate metodele "green" aflate aici pe dc la subiectul cu gradinaritul. ca bonus pentru eforturile mele, au venit si paienjenii. nimic n-a mers, gradina a sfarsit aproape in paragina. cu sufletul sfasiat intre a fi organic si a nu avea gradina ca sa fiu organica vis a vis de ea, m-am dus de-am luat spray si niste chestii sa le manance melcii. fas-fas o data si...gata, au sucombat. ce-ar fi trebuit sa fac? ca plantele sunt si ele tot natura.
ariel_7000 spune:
conchita, pentru buruieni, asta e...sfanta sapa! si rotatia culturii
pentru a diminua bolile si daunatorii si a se evita saracirea solului in anumite elemente se recomanda rotatia culturilor. adica sa nu se cultive mai multi ani aceeasi specie pe parcela respectiva. se rotesc 4 culturi pe aceeasi zona. o alta metaoda de ingrasare este compostul gunoiului de grajd (balegar plus dejectii, resturi de paie si coceni), precum si cultivarea intr-unul din ani a unei plante leguminoase (mazare, fasole, soia, lucerna, naut, bob) care are capacitatea de a dezvolta niste "noduri" pe radacini unde anumite bacterii benefice fixeaza azotul, astfel nu mai e nevoie de aplicare de azotati si nitriti. composturi de frunze, resturi furajere, tulpini si alte parti ale plantelor care nu se consuma.
de asemenea, urina bovinelor si cabalinelor, gainatul...
contra daunatorilor se pot aplica extrase hormonale (feromoni), care se pun din 100 in 100 metri, "baieteii" o iau razna si sunt prinsi pe benzile inmuiate in feromoni si clei de oase.
tot "invechit" se poate practica scuturarea pomilor deasupra unei prelate.
se pot planta craite, care contin o substanta naturala care "miroase urat" pentru unii daunatori. succes maxim in culturile de tomate, ardei, vinete.
sau, metoda experimentata cu succes de catre mine, "capcanele cu bere". sticle de 2 l de plastic, taiate, in care se pune bere de 4 degete, se aseaza la radacina plantelor, langa tulpina. coropisnitele sunt mari amatoare de bere si mor fericite
metode exista, insa creste foarte mult volumul de munca ...
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
"Copilul rade:
Intelepciunea si iubirea mea e jocul !
Tanarul canta :
Jocul si intelepciunea mea-i iubirea !
Batranul tace :
Iubirea si jocul meu e-ntelepciunea !"
Lucian Blaga
ciccolina spune:
iertati-ma sunt singura care traieste in ro?
ce produse bio gasiti voi pe piata?
In afara de niste iaurturi amarate cu termen de garantie foarte mare in privinta carora am mari dubii ca sunt BIO. Le cumpar pt cea mica in speranta ca sunt mai bune decat altele.
In tara asta ... se trimit toate scursurile de care altii nu au nevoie.
Sunt singura care vad fructele exotice stricate din rafturile de carrefour? Papaya, lychee etc la cate 10-15 euro/kg care sunt in stare de putrefactie.
Am vrea si eu produse BIO macar pt copil, dar nu exista
ham spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ciccolina iertati-ma sunt singura care traieste in ro? ce produse bio gasiti voi pe piata? In afara de niste iaurturi amarate cu termen de garantie foarte mare in privinta carora am mari dubii ca sunt BIO. Le cumpar pt cea mica in speranta ca sunt mai bune decat altele. In tara asta ... se trimit toate scursurile de care altii nu au nevoie. Sunt singura care vad fructele exotice stricate din rafturile de carrefour? Papaya, lychee etc la cate 10-15 euro/kg care sunt in stare de putrefactie. Am vrea si eu produse BIO macar pt copil, dar nu exista Imara, la petite bassa :) |
Exista totusi!
Noi avem o sibianca si-o machedoanca de la care luam lactate si carne care sunt ok; si un mare noroc- i-am luat mamei, langa Buftea, 2500 mp de teren si scoate rosii si alte legume, putine da' grozav de gustoase; pe piata, daca esti atent si iti pastrezi sursa, poti gasi tarani care produc vegetale in stil traditional. Acum depinde ce numesti bio. Maica-mea nu pune nimic pe culturi, elimina daunatorii manual, dar cine produce pentru piata nu prea cred ca poate evita tratamentele chimice anti-daunatori. Eu sunt multumit cand gasesc tarani care nu folosesc metodele de marire a productiei- plante modificate genetic, tratate cu tot felul de acceleratoare de crestere... Si o regula- NU cumpara fructe si legume de import; pe majoritatea le gasesti la Buftea sau in alte locuri similare, in stagiul de coacere, caci majoritatea vin crude si se coc prin gazare cu etilen#259;, un hormon vegetal de maturare a fructelor:
http://www.gandul.info/viata/la-buftea-unde-se-coc-bananele.html?3931%3B2936009
ymca spune:
si eu care vanez bananele Dole...de ani de zile cumpar numai Dole...si le-am povestit si tuturor cunostintelor, prietenilor si familiei ca sunt cele mai bune de pe piata
adica eu am mancat mai multe tipuri, Dole mi-au placut cel mai mult, mi-au placut si ca sunt mari, frumoase, nebuboase, negaunoase si aici mi-am incheiat studiul.
sa dau rewind nu pot...acum trb sa documentez iar pe toata lumea, sa uite ce i-am invatat ani de zile...si sa manance alte banane...si uite-asa nu ma plictisesc niciodata
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ciccolina iertati-ma sunt singura care traieste in ro? ce produse bio gasiti voi pe piata? In afara de niste iaurturi amarate cu termen de garantie foarte mare in privinta carora am mari dubii ca sunt BIO. Le cumpar pt cea mica in speranta ca sunt mai bune decat altele. In tara asta ... se trimit toate scursurile de care altii nu au nevoie. Sunt singura care vad fructele exotice stricate din rafturile de carrefour? Papaya, lychee etc la cate 10-15 euro/kg care sunt in stare de putrefactie. Am vrea si eu produse BIO macar pt copil, dar nu exista Imara, la petite bassa :) |
JUmate din produsele din piete de la noi sunt bio. Adica nu tot taranul are cine stie ce solutii chimice fantastice si injectii , in loc de asta folosesc balegar.
Dara cum de cand cu moda bio s-a obisnuit lumea sa creasca preturile desi produsele sunt la fel.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
Liliana82 spune:
Cred ca acest topic ar trebui unit cu topicul deschis de marius ia care a pus un link cu un film documntar despre cum se face agricultura in zilele noastre.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=139704