cum e in Romania?

Raspunsuri - Pagina 35

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui copiloi
In fine, fiecare cum crede. Important e sa fii impacat cu alegerea ta! Eu sunt!


Alina

***


Exact, ai pus punctul pe i.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Citat:
citat din mesajul lui Hilde

Citat:
citat din mesajul lui copiloi

Decizia de a ma intoarce, am luat-o definitiv dupa ce mi-au picat in mana niste studii despre copiii de emigranti, care, ajunsi la varsta intrebarilor existentiale (cine sunt eu?, de unde vin? si incotro merg?) devin total dezorientati. Isi vor da seama ca nu sunt 100% nici romani (fiind nascuti si crescuti in alta tara), dar nici 100% cetateni ai tarii respective. Vor fi momente in viata cand demarcajul asta se va face si in mediul in care se afla. Chiar daca el e nascut, crescut, educat in acea tara, va fi nevoit sa raspunda in viata la intrebari de genul: dar parintii tai de unde vin? si de ce au plecat in RO? dar tie iti place RO? etc. Si atunci ma intreb, oare ce va fi in sufletul lui?


Am mai citit opinia asta pe acest forum si am luat-o intotdeauna cu un "grain" de sare. Stii de ce?
Pentru ca eu consider ca acesti copii au probleme datorita parintilor lor.(cei care au probleme, ca presupun ca sunt o minoritate). Parintii ar trebui sa-si lasa copiii sa traiasca in armonie cu tara in care s-au nascut. Le povestesti, ii duci in vizita in Romania dar nu ar trebui sa impui valori romanesti care sunt in contradictie cu tara in care s-au nascut, ii faci sa se simta straini. Nu vor fi nici romani, nici americani/canadiani/nemti/etc.

Nu transfera starile tale sufletesti copilului, pentru ca risti sa-l alienezi de la o viata normala. Copiii au nevoie de stabilitate, nu de parinti intre doua lumi. Daca vezi ca nu poti sa te conectezi cu noul mediu in care traiesti si asta iti afecteaza copiii, te intorci in Romania. E ok.


Si cum Ramona a zis mai sus, nu mi se pare deloc relevant din ce cultura vin parintii. Cel putin in ziua de azi nu cred ca mai e relevant. Nu mai e relevant nici unde te-ai nascut.(cel putin aici in US eu nu simt ca e relevant).In Canada/US nu este anormal ca parintii si copiii sa aiba background-uri diferite. Nu cred ca asta ar trebui sa nasca tensiuni.








La fel gandesc si eu.De asta ador America, printre altele :), nimeni nu e strain pt ca toti sunt straini. Cea mai intalnita intrebare este "so where are you from?", asta daca numele nu te da de gol, nume ca Connolly, McCdougal ce arata clar radacini irlandeze si scotiene sau nume total germane, sau olandeze, etc.
In ceea ce il priveste pe copilul meu, habar nu are el ce inseamna sa fie american deocamdata, ca de roman nu poate fi vorba ca nu am fost in Romania decat o data, cand a avut el 10 luni si nu mai mergem pana plecam din Europa, in 2011.

Adriana si Aidan - 3 ani
A ticket to hell has never been funnier

"Friendship is like peeing in your pants, everyone can see it but only you can feel its true warmth."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

In plus, accesul unui copil la doua culturi e un +, nu -.

Cred ca depinde de cum prezinta parintele situatia.

1) Poate sa-i prezinte Romania in culoarea roz si US( spre exemplu) in negru. Si presupun ca poate sa-i aduca copilului si argumente logice de ce a ales sa traiasca in US si nu in extraordinara si roza Romanie.

sau

2) Poate sa-l faca sa fie mandru de ambele origini.
Cand e el matur, poate sa aleaga unde vrea sa traiasca, neinfluentat de frustrarile parintilor lui. Daca el va considera ca viata e mai buna in Romania, de ce nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

Citat:
citat din mesajul lui copiloi

Da, Hilde, ai dreptate. Daca m-ai cunoaste, ai vedea ca nu sunt de aia care impune valorile romanesti in defavoarea celor locale. Sunt adepta integrarii copiilor de migranti printre bastinasi, nu am fugit niciodata de nemti - dimpotriva, am facut o facultate acolo, sunt la curent cu politica, economia de acolo, citesc literatura germana, cand eram in Germania urmaream numai posturi nemtesti la TV etc.

Ideea e ca sange apa nu se face, si oricat m-as germaniza eu, tot romanca sunt si tot asa sunt perceputa de nemti (si copilul meu la fel).

Oricum, ce va spun eu aici, nu-i nimic nou, in Germania sunt multe debate-uri pe tema asta, in presa, la TV.

In fine, fiecare cum crede. Important e sa fii impacat cu alegerea ta! Eu sunt!


Alina

***


Nu stiu cum e Germania. Ar fi trebuit sa spun ca experienta mea se limiteaza la US/Canada.
Sotul meu a incercat sa emigreze in Germania si nu s-a simtit acceptat. Spre deosebire de US/Canada. Dar poate sa fi fost problema lui, nu a Germaniei. Cred ca prima greseala a lui a fost sa creada ca poate sa-si faca un viitor in Germania numai cu limba engleza. Cred ca a confundat Germania cu America. : ) )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Am cunoscut copii nascuti aici, care n-au vizitat Romania niciodata. Cu toate astea vorbesc foarte bine romaneste, unii merg la cursuri de dansuri po****re, in unele biserici au cursuri de cultura romaneasca pentru copii etc. Am intilnit aici oameni care pastreaza obiceiuri ce poate in Romania au fost uitate, pe cind aici par sa fi incremenit in anul in care a emigrat fiecare.
Altii sint la a doua sau la a treia generatie si nici nu mai vorbesc romaneste deloc, am avut ocazia sa cunosc si din astia.
E loc sa fi1 cit de roman ai vrea sa fii, iar americanii apreciaza si chiar incurajeaza pastrarea traditiilor.
Panteruta ai dreptate, eu iubesc diversitatea de aici.
Hilde, varianta 2.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Citat:
citat din mesajul lui copiloi

Hai mey, sa fim realisti. Atata timp cat el creste in casa cu 2 parinti romani, care cu siguranta, vorbesc des despre Romania, dezbat ce se intampla in RO, citesc presa din tara, tin legatura cu rudele din RO, in atare conditii, cum poti sa spui ca singurul mediu in care traieste copilul respectiv e Germania si numai Germania, de exemplu ?!? Doar si pentru ca poarta un alt nume, nu unul nemtesc, el se raporteaza si la alt mediu.

Copiii mei sint nascuti aici. Pt. ei Ro inseamna strainatate. Presa o citesc dupa ce se culca ei. Nu ii tin la curent cu ce se intimpla in Ro pt. ca viata noastra este destul plina si nu e loc. In plus, sint prea mici. Nu umblu cu steagul romanesc la masina si nici nu fac caz ca sint romanca. Incerc doar sa profit de genele mele romanesti si sa le transmit copiilor o educatie buna si neutra vizavi de originea noastra. Asa mi se pare corect fata de ei si logic pe deasupra. Nationalitatea unui om nu conteaza intr-o lume cosmopolita (traim in Frankfurt). Daca ar fi altfel, m-as ingrijora!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Cand am mers in Toronto cu metroul dezabateam cu taica-miu oamenii si cand iesim ne intreaba un baiat de vreo 20 si ceva de ani daca suntem din Romania. Noi spunem ca da , si aflam ca el e canadian dar bunica lui este romanca. Si i-a vorbit atat de frumos de Romania incat abia asteapta sa mearga acolo.
Se gandea sa se mute de tot in Ro , ca nu prea ii placea in Canada

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO
Se gandea sa se mute de tot in Ro , ca nu prea ii placea in Canada

Iti dai seama cate stia de Romania, ce i-a povestit bunica lui. Dupa 2-3 zile in Romania fara cineva sa-l tina de manuta fuge rupand pamantul .

Copiloi,
noi nu vorbim de Romania acasa si nici nu urmarim politica. Avem prieteni romani cu care mai vorbim despre tinerete si mai radem de una sau de alta, mai povestim cu parintii mei dar am incercat sa evitam astfel de discutii pentru ca noi nu avem o imagine roza si nu am vrut sa intristam copiii. Eu inteleg ca in Germania e foarte greu sa fi vazut ca localnic, dar inainte sa generalizezi sau sa te hotarasti ca copilului tau ii este cel mai bine in Romania poate ar trebui sa dai o sansa si tarilor de emigranti (Canada, Australia, America). Noi nu ne-am simtit discriminati sau tratati diferit. Avem joburi bune, salarii bune, am fost tratati cu respect atat de sefi cat si de colegi. Nu pot sa spun ca am fi meritat ceva si nu am primit. Dar amandoi ne-am straduit sa intelegem cat mai bine cultura locala, sa o adoptam si mai ales am lucrat foarte mult la engleza. Suntem constienti ca toata viata vom avea accent dar exista engleza cu accent care e placut de ascultat si engleza cu accent din care nu intelegi decat jumatate si aia te zgarie pe suflet.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
citat din mesajul lui XIO
Se gandea sa se mute de tot in Ro , ca nu prea ii placea in Canada

Iti dai seama cate stia de Romania, ce i-a povestit bunica lui. Dupa 2-3 zile in Romania fara cineva sa-l tina de manuta fuge rupand pamantul .




Bird , nu toti privesc tara asta cu dispret ca tine.
Am o vecina care s-a casatorit cu un american , evident a locuit acolo , au facut un bebe si pt. ca ei nu ii placea s-au mutat amandoi in Ro.
Si da , el venise inainte in vizita sa vada daca ii place.


"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

Posibil ca baiatul ala iubea Romania... sau iubea foarte mult memoria bunicii lui care venea din Romania.

De ex, satul in care a locuit bunica mea era cel mai idilic loc de pe pamant. Cand aveam 18 ani, nu m-ar fi deranjat sa traiesc acolo. As fi facut o frumoasa cariera ca vacarul satului.

Mergi la inceput