cum e in Romania?

Raspunsuri - Pagina 34

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Copiloi - tocmai pentru ca mentionasei scoala, ca problema, de aceea intrebam. Studiile in strainatate le pot face, desigur, dar in clasa I ce faci?
Cand nu aveam copii, si eu gandeam ca tine. Chiar si dupa ce am nascut primul copil, tot asa gandeam. Ba chiar am trecut si la fapte, i-am facut copilului un fond special pentru studii, privat desigur.
Acum insa se apropie de varsta scolii si am inceput sa ma interesez mai bine cum stau lucrurile.
Acum doua zile imi povestea nasa noastra ca in clasa baietelului ei, o fetita care a avut toate mediile cu FOARTE BINE, mai putin la purtare unde a avut BINE, ei, fetita asta nu a fost mentionata printre primii, pentru ca "este obraznica".... Mi-a amintit de invatatoarea mea, care imi punea 9 la muzica, cica n-aveam ureche muzicala domne, dar ea nu stia ca eu studiam pianul de la 5 ani, si nu pentru ca nu aveam ureche muzicala...

Am ajuns la concluzia ca pentru copiii mei, solutia ar fi o scoala privata, nu detaliez acum ce anume m-a facut sa gandesc asa. Dar o scoala privata costa mult, peste 500 de euro lunar una ieftina. Peste 1000 de euro lunar una mai "de fite". Si cu cat creste copilul, creste si suma.
Ori eu am doi copii.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

Ei, ne-om chinui si vom face primele 8 clase macar aici. Apoi mai vedem. Dar mai e asa de mult pana departe..... Deocamdata ma gandesc la primii 7 ani de-acasa . Se pot schimba multe in 10 ani. Sa speram ca in bine.


Alina

***

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Ramo - eu am gandit lucrurile la modul general. Ce mi s-a intamplat mie a fost un exemplu. Se intampla multora.

Fie ca e vorba de acest gen de agresiune, sau de altele, problema este ca femeile si copiii sunt adesea agresati. De fapt, cred ca oamenii de bun simt sunt agresati!
Si a inceput sa le fie frica sa ia atitudine. E suficient sa faca cineva o plimbare prin Bucuresti (de exemplu) si sa vada ca la ora pranzului urla muzica prin vreun geam deschis larg, sau ca baraie cateva bormasini simultan. Sau seara la 10. Aceeasi poveste. Pe nimeni nu mai intereseaza de vecini. Lipsa de respect s-a generalizat.

Daca in autobuz cineva vede vreun hot in plina operatiune de sustragere de bunuri, nimeni nu zice nimic. Il lasa sa isi termine scotoceala si sa coboare. Asta a fost patita de mama mea. I s-a furat telefonul. Nici macar dupa ce hotul a coborat, nimeni nu a atentionat-o baremi sa isi verifice geanta... Asta se intampla in Constanta.

Politia nu face nimic. Uite chiar azi voi mai face o sesizare, poate poate se indura sa trimita cativa agenti la noi in intersectie, sa ia cateva permise celor care trec pe rosu.

Cand am reclamat ca se merge pe contrasens si apoi forteaza intrarea in coloana (pe Petricani, poate stiti), mi s-a raspuns de la politie ca tocmai au ridicat nu stiu cate permise. Au ridicat pe naiba! Ca eu nu i-am vazut si treceam zilnic pe acolo, de doua ori pe zi. Niciodata nu am vazut vreun agent acolo intre 6 si 8 seara, cand vedeai pe contrasesc cel putin 3 masini in 30 de secunde. Pentru ca apoi sa forteze intrarea in coloana, si tu sa stai ca prostul cu motorul pornit, un ceas intreg, la coada care nu mai inainteaza, numai pe bucata de la Mobexpert la Lukoil...

Tot lipsa de respect este si asta. De ce sa fie copiii mei obligati sa suporte aceasta lipsa de respect?

Din aceste puncte de vedere, si din altele, NU POT sa mai prefer sa imi cresc copiii aici. Eu am noroc, in mod cert. Daca vreau, pot sa plec. Altii ar vrea, dar nu pot.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Scolile foarte bune in UK, de exemplu, sunt private. La fel in multe alte tari. Sistemul de stat nu-ti ofera ceva foarte competitiv, ci doar o educatie de baza.
Asa tinde sa devina si RO, in viitorul apropiat.

Eu totusi am decis sa imi dau copilul la o scoala de stat, si asta dupa ceva analize amanuntite. Putem oricand schimba macazul la una privata daca se dovedeste o alegere chiar proasta. Eu totusi sper sa nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Citat:
citat din mesajul lui copiloi

Ei, ne-om chinui si vom face primele 8 clase macar aici. Apoi mai vedem. Dar mai e asa de mult pana departe..... Deocamdata ma gandesc la primii 7 ani de-acasa . Se pot schimba multe in 10 ani. Sa speram ca in bine.


Alina

***


He he! Si tu esti draguta! As fi curioasa sa stiu ce cale vei adopta pentru cei 7 ani de acasa, daca tu vei lucra sau vei calatori mult. Copiii, mai mult decat bani pentru educatie, au nevoie de prezenta mamei. Lucrul asta e testat pe pielea mea.
Sigur ca si eu asteptam schimbarea in bine, si mi-era greu sa cred ca nu o voi vedea... Copilul meu mergea la o cresa minunata - evident, privata; evident, axata pe metode de pedagogie altele decat romanesti...
Dar cand am inceput sa ajung acasa dupa ce ea adormea, si cand singurele noastre momente de apropiere erau in masina, dimineata, indrum spre gradinita si partial in weekend, am inceput sa suferim amandoua...
Nu mai pot sa fac asta. Iar ca sa iti permiti toate cele spuse... scoli private, activitati diverse (sport, etc), vacante macar o data pe an, nu mai spun de masina, casa,.... ei bine, pentru toate astea trebuie sa muncesti non stop, nu numai 8, 10 sau 12 ore pe zi.

Sincer, ma duc vanzatoare intr-o tara civilizata. Muncesc 8 ore pe zi si am acces la educatie buna, si chiar gratuita daca aleg bine tara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Ankalaura , Suedia atunci sa fie? Serios, v-ati hotarat unde?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adina Iulia

... Sistemul de stat nu-ti ofera ceva foarte competitiv, ci doar o educatie de baza.
Asa tinde sa devina si RO, in viitorul apropiat.
Eu totusi am decis sa imi dau copilul la o scoala de stat...


Sistemul de stat romanesc este un dezastru cam in 99%.
Comparandu-l cu sistemul de stat din alte tari, diferenta este ca de la cer la pamant.

La noi (inca) se invata conjugari la orele de franceza.
La toate obiectele materia este multa, imbacsita, invechita, metodele sunt antice.
Manualele scolare nu sunt decat un business. Nu detaliez aici cum se aleg ele de catre profesor.
Nimic nu se reia, ci totul este inmultit, inmultit, inmultit si indesat cu lopata. Daca s-a ratat o lectie importanta, nu se va mai intelege nimic din urmatoarele.

Crezi ca in Romania se va face o educatie de baza in scolile de stat? In curand? As vrea sa fie asa. Dar am oarecare indoieli Poate promisele modificari de salariu sa faca diferenta, cine stie cand... Pana una alta, toti colegii mei care erau BUNI si FOARTE BUNI, ori s-au lasat repede de invatamant, ori nu s-au dus niciodata catre invatamant!
Dintre cei de la informatica de exemplu, doar cei mai slabi ramaneau in invatamant. Am fost diriginta la o clasa cu specializare informatica, liceu de elita. Multi dintre ei stiau mai multe ca profesorul cel tanar de la catedra. Din pacate.
Asa cum si unii dintre noi stiam mai multe decat asistenta timida de la cursurile de traducere. Ea, s-ar putea sa fie inca acolo, in universitate Noi, niciunul

Cat despre alegerea unei scoli de stat, in cazul meu (si al multora) este nevoie de o acoperire a orelor libere. Ce faci cu copilul pana cand ajungi tu, parintele?
Apai ori ai o bona care te taxeaza cu 300 de euro fara sa ajute copilul la lectii. Ori alegi un afterschool care te taxeaza tot de vreo 300 de euro, dar te gandesti ce faci daca este copilul bolnav. Deci poate iei si o bona. S-ar putea ca in scurt timp sa doresti pregatire suplimentara. De exmplu la o limba straina. Poti sa mergi la o scoala unde este 500 de euro un curs anual. Dar cineva trebuie sa il duca pe copil de colo colo. Ar fi buna o bunica. Daca o ai...

Oare cand va exista in Romania o scoala care sa se ocupa de copilul tau mai mult de 4 ore pe zi?

Dincolo de ceea ce contin manualele si ce se poate face de catre invatatoare / profesor, este nevoie de laboratoare, de sali de sport, de spatii exterioare, de consilier / psiholog.... Oare cand vor exista toate astea? Nici in Bucuresti nu vad imbunatatiri majore. Deh... Le-au luat 3 ani ca sa ridica sala asta de sport, langa scoala, sala pe care au botezat-o Marian Cozma. Si 2 ani le-a luat sa ridica gradinita. Si acum nu au personal calificat pentru gradinita.

Am fost in multe scoli si gradinite din Franta. Publice, nu private. Ce comparatie sa fac?? N-am cum!

Nepotii mei au facut la scoala primara inot, patinaj, si un instrument. Eu ma chinui sa o inscriu pe fie-mea la cursuri de inot si nu pot! La Larkoti costa 6 milioane 12 sedinte! La Welness, unde costa numai 30 de lei sedinta, sunt 17 copii intr-un bazin de 20 de mp. MP! Nu 20 m lungime asta face cam cat sufrageria mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

Citat:
citat din mesajul lui copiloi

Decizia de a ma intoarce, am luat-o definitiv dupa ce mi-au picat in mana niste studii despre copiii de emigranti, care, ajunsi la varsta intrebarilor existentiale (cine sunt eu?, de unde vin? si incotro merg?) devin total dezorientati. Isi vor da seama ca nu sunt 100% nici romani (fiind nascuti si crescuti in alta tara), dar nici 100% cetateni ai tarii respective. Vor fi momente in viata cand demarcajul asta se va face si in mediul in care se afla. Chiar daca el e nascut, crescut, educat in acea tara, va fi nevoit sa raspunda in viata la intrebari de genul: dar parintii tai de unde vin? si de ce au plecat in RO? dar tie iti place RO? etc. Si atunci ma intreb, oare ce va fi in sufletul lui?


Am mai citit opinia asta pe acest forum si am luat-o intotdeauna cu un "grain" de sare. Stii de ce?
Pentru ca eu consider ca acesti copii au probleme datorita parintilor lor.(cei care au probleme, ca presupun ca sunt o minoritate). Parintii ar trebui sa-si lasa copiii sa traiasca in armonie cu tara in care s-au nascut. Le povestesti, ii duci in vizita in Romania dar nu ar trebui sa impui valori romanesti care sunt in contradictie cu tara in care s-au nascut, ii faci sa se simta straini. Nu vor fi nici romani, nici americani/canadiani/nemti/etc.

Nu transfera starile tale sufletesti copilului, pentru ca risti sa-l alienezi de la o viata normala. Copiii au nevoie de stabilitate, nu de parinti intre doua lumi. Daca vezi ca nu poti sa te conectezi cu noul mediu in care traiesti si asta iti afecteaza copiii, te intorci in Romania. E ok.


Si cum Ramona a zis mai sus, nu mi se pare deloc relevant din ce cultura vin parintii. Cel putin in ziua de azi nu cred ca mai e relevant. Nu mai e relevant nici unde te-ai nascut.(cel putin aici in US eu nu simt ca e relevant).In Canada/US nu este anormal ca parintii si copiii sa aiba background-uri diferite. Nu cred ca asta ar trebui sa nasca tensiuni.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

Da, Hilde, ai dreptate. Daca m-ai cunoaste, ai vedea ca nu sunt de aia care impune valorile romanesti in defavoarea celor locale. Sunt adepta integrarii copiilor de migranti printre bastinasi, nu am fugit niciodata de nemti - dimpotriva, am facut o facultate acolo, sunt la curent cu politica, economia de acolo, citesc literatura germana, cand eram in Germania urmaream numai posturi nemtesti la TV etc.

Ideea e ca sange apa nu se face, si oricat m-as germaniza eu, tot romanca sunt si tot asa sunt perceputa de nemti (si copilul meu la fel).

Oricum, ce va spun eu aici, nu-i nimic nou, in Germania sunt multe debate-uri pe tema asta, in presa, la TV.

In fine, fiecare cum crede. Important e sa fii impacat cu alegerea ta! Eu sunt!


Alina

***

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Ankalaura, eu n-am nici o problema s-o dau la o scoala privata, insa din discutiile purtate pana acum cu cadre didactice (din invatamantul de stat si din cel privat) am ales deocamdata varianta asta. Mai avem timp sa ne razgandim.
Oricum asta este un subiect discutabil si evident ca parerile pot fi impartite.

Este foarte bine ca vezi lucrurile asa, o sa va acomodati imediat in tara de adoptie. Va urez numai bine si adaptare usoara!

Mergi la inceput