cum e in Romania?

Raspunsuri - Pagina 33

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andaluna spune:

nu, evident. are raspundere maxima fata de copilul ei. dar eu cred, si voi crede cat voi trai, ca tocmai asta e challengul: nu poti fi o mama cu raspundere a copiilor tai daca nu incerci sa fi "mama" a tuturor copiilor. ai raspundere fata de toti copiii intr-o societate. si asta are repercursiuni asupra viitorului. vorbesc despre interventii mici, minime, dar cu efect, daca sunt facute zilnic, natural de catre toti adultii. altfel se ajunge la o stratificare sociala periculoasa. si cine ii apara pe copii nostri de derbedei? noi trebuie sa incercam sa intervenim sa nu se radicalizeze "golania" intr-o societate.

copiii "derbedei" aproape ca cersesc un semn de umanitate. e experienta mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

Citat:
citat din mesajul lui andaluna

nu, evident. are raspundere maxima fata de copilul ei. dar eu cred, si voi crede cat voi trai, ca tocmai asta e challengul: nu poti fi o mama cu raspundere a copiilor tai daca nu incerci sa fi "mama" a tuturor copiilor. ai raspundere fata de toti copiii intr-o societate. si asta are repercursiuni asupra viitorului. vorbesc despre interventii mici, minime, dar cu efect, daca sunt facute zilnic, natural de catre toti adultii. altfel se ajunge la o stratificare sociala periculoasa. si cine ii apara pe copii nostri de derbedei? noi trebuie sa incercam sa intervenim sa nu se radicalizeze "golania" intr-o societate.

copiii "derbedei" aproape ca cersesc un semn de umanitate. e experienta mea.

Andaluna, e o placere sa iti citesc mesajele . Sunt curioasa cat o sa-ti pastrezi blandetea si pacifismul (pe forum desigur, in real life e mai usor )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andaluna spune:

multumesc, Eliza!!! im´m proud to be a naive :) :)

abia astept sa fiu atacata- desi sunt sigura ca nu voi fi- sa-mi verific blandetea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J

Imi pare rau ca te contrazic, dar eu prefer sa-mi cresc copiii gindind ca sint cetateni ai acestei planete, nu sa-i leg numai de glia romaneasca.
Vedem lucrurile complet diferit, nu-i bai.

Lume multa, oameni putini

Mda, iei si schimbi nuantele si contextul si tragi concluzii aiurea....dar nu-i bai.....doar ne-am mai cunoscut .

Alina

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ankalaura

Copiloi, nu am reusit sa inteleg daca tu ai copii. Si daca da, cum rezolvi problema educatiei pentru ei. La scoli ma refer.

Scoala e o problema in RO. Am spus asta. Nu am copii. Poate se mai schimba lucrurile pana voi avea eu copii de scoala, daca nu... optez din prima pentru studii in alta parte. Asa cum am facut eu! Oricum, ei vor alege, nu eu!

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:
citat din mesajul lui copiloi

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J

Imi pare rau ca te contrazic, dar eu prefer sa-mi cresc copiii gindind ca sint cetateni ai acestei planete, nu sa-i leg numai de glia romaneasca.
Vedem lucrurile complet diferit, nu-i bai.

Mda, iei si schimbi nuantele si contextul si tragi concluzii aiurea....dar nu-i bai.....doar ne-am mai cunoscut .

Alina

N-am schimbat nimic, eu pot sa ma simt acasa in diverse locuri. Romania e in inima si-n suflet - la purtator deci!
In orice caz, the feeling is mutual.

Mergi la inceput

Si eu ma simt acasa in diverse locuri, calatoresc mult si des. Dar nu despre asta e vorba. Era vorba unde as prefera sa-mi cresc copiii.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Citat:
citat din mesajul lui copiloi

Citat:
citat din mesajul lui Grace
Dezorientarea de care spui e poate la inceput, dar dupa ce stai toata viata intr-un loc nu vad unde ar mai fi dezorientarea.

Nu stiu ce intelegi tu prin "inceput", eu am spus ca dezorientarea apare atunci cand copilul respectiv are o anumita varsta, cand isi da seama cum functioneaza societatea, cand isi da seama cum e cu diferentele dintre clasele sociale si vede unde se "pozitioneaza" el, etc.

Citat:
Tara unde ei locuiesc, cresc si se dezvolta devine singurul mediu familiar pt. ei.

Hai mey, sa fim realisti. Atata timp cat el creste in casa cu 2 parinti romani, care cu siguranta, vorbesc des despre Romania, dezbat ce se intampla in RO, citesc presa din tara, tin legatura cu rudele din RO, in atare conditii, cum poti sa spui ca singurul mediu in care traieste copilul respectiv e Germania si numai Germania, de exemplu ?!? Doar si pentru ca poarta un alt nume, nu unul nemtesc, el se raporteaza si la alt mediu.
Citat:
Faptul de a avea acces la informatie nu este totul. Mai e nevoie si de logistica.

Pentru mine logistica de baza e familia in care acel copil creste si se dezvolta. Cand zic de familie, ma refer la cea extinsa (bunici, unchi, veri etc.) Tot in "logistica" vazuta de mine intra si biserica. Oricate biserici romanesti s-ar construi dincolo, nu poti compara trairile (in fine, poate nu reusesc sa exprim exact ce vreau sa exprim, dar sper ca ma intelegi).

In alta ordine de idei, sa fim seriosi, totusi nu vorbim aici de tari aflate la ani lumina distanta in ceea ce priveste civilizatia si logistica pe care o implica. Se misca lucrurile si in RO, chiar mai repede decat poate ne-am fi asteptat, lumea circula, vede, ridica pretentii etc.

Iar legat de conditia migrantilor (in special a celor din prima generatie), sa fim seriosi, s-au scris si se scriu tone de studii pe aceasta tema (si in USA si in Canada si in Europa), pentru ca se stie, migrantii nu se bucura de aceeasi "logistica" (psihica si fizica) ca a bastinasilor. Daca totul ar fi atat de clar cum spuneti voi si atat de "neted", banuiesc ca n-ar mai constitui vreo tema semnificativa de cercetare. Deci n-am inventat eu problema . Ea exista!

Am 2 amice in Germania (nu sunt nemtoaice). Cand si-au inscris copiii la scoala si au citit repartizarea pe clase, le-a atras atentia ca cei care aveau un nume strain erau toti plasati in aceeasi clasa. Si e vorba aici de copii nascuti si crescuti in Germania, deci nu se punea problema de dificultati de limba etc. Ei, cand esti pusa in fata acestui lucru, cum ii explici copilului? Sau cum isi explica copilul chestia asta? Nu zic ca asa-i peste tot, dar sunt lucruri care totusi se intampla. Mai ales in Europa

Alina

Pai daca noi nu traim in RO, ce rost are sa tinem stacheta sus cu politica din RO? ca nu ne afecteaza, din moment ce nu traim acolo. A, ca ne mai roade curiozitatea din cind in cind? Da, pt. cine are timp de rasfoit ziare virtuale si mania dezbaterilor politice, altfel?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

eee Sunteti dragute amandoua.
Ramo - Andaluna are dreptate. In mod cert ar da rezultate o astfel de atitudine, mai ales daca s-ar intampla pe scara mai larga. Daca ar exista si ceva suport pentru copiii astia. Fie ei copii mici sau adolescenti. Intamplator am avut ceva contacte cu niste adaposturi pentru copii ai strazii. In unul singur am intalnit cu adevarat blandete, convingere ca se face bine. Era un adapost de care se ocupa cateva maicute catolice, din Italia. In cele romanesti, unde exista psiholog si exista chiar conditii foarte bune, igiena... m-a surpris sa vad cum prezinta lucrurile fix psihologul!

Pe de alta parte, cand vezi ca tu te agiti ca un fraier, ca asta simti... iar restul se uita la tine ca la un tzacanit... ti se cam ia. Te lupti cu morile de vant, cum bine se spunea mai devreme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:
citat din mesajul lui ankalaura

eee Sunteti dragute amandoua.
Ramo - Andaluna are dreptate. In mod cert ar da rezultate o astfel de atitudine, mai ales daca s-ar intampla pe scara mai larga. Daca ar exista si ceva suport pentru copiii astia. Fie ei copii mici sau adolescenti. Intamplator am avut ceva contacte cu niste adaposturi pentru copii ai strazii. In unul singur am intalnit cu adevarat blandete, convingere ca se face bine. Era un adapost de care se ocupa cateva maicute catolice, din Italia. In cele romanesti, unde exista psiholog si exista chiar conditii foarte bune, igiena... m-a surpris sa vad cum prezinta lucrurile fix psihologul!

Pe de alta parte, cand vezi ca tu te agiti ca un fraier, ca asta simti... iar restul se uita la tine ca la un tzacanit... ti se cam ia. Te lupti cu morile de vant, cum bine se spunea mai devreme.

Sa nu amestecam mere cu pere. Ea vorbeste la modul general, ori eu ma referam la "studiu pe caz" dupa situatia descrisa de tine. Ea le-ar fi impartit bezele, eu zic ca n-a trecut niciodata prin asa ceva si probabil ca nici n-are copii.

Mergi la inceput