Dulciuri fel de fel...(4)
Raspunsuri - Pagina 7
adi69 spune:
Multumesc fetelor.
Mirela,nbineinteles ca vreau si retete..
Cum se numeste prima praji?
Miha,dar prajitura tv nu avea doua blaturi din aluat fraged si numai unul pufos?
Parca reteta mea e altfel.
Am sa ma uit..Mersi de reteta,asta e deci preferata?
Eu am o dilema,de asta am si intrebat.
Pe la aniversarile (din familie) intotdeauma na roaga sa le fac praji,niciodata insa nu-mi spun:asta mi-a placut,sa-mi mai faci.intotdeauna imi spun ca nu contreaza,le place orice.
Si ma baga total in ceata.
Mie de ex.,imi plac prajiturile de casa cu foi si crema.
Alba,dobos,Mandica(sau praj cu foi de miere se mai numeste),tv sau lcd..:)
Insa cam atatea stiu sa fac,mai sant si altele?SAu de aici deriva schimband creme sau foi?
Multumesc,astept retete Mirela...
CRISMIR spune:
ADI am venit cu retetele...poate le sti si tu doar sub alte denumiri,eu oricum le scriu...sunt favoritele mele si le recomand oricui care adora prajiturile de casa(eu am fost invatata cu astfel de prajituri pt ca bunica mea era o SUPER prajitureasa)
Prajitura cu miere(sau prajitura ungureasca)
FOILE:
500 g faina se amesteca cu 50 g unt (la temperatura camerei),2 oua intregi,100 g zahar pudra,1 lingura miere,1 lingura de bicarbonat alimentar stins cu zeama de la 1 lamaie si 4 linguri de lapte.
Se obtine o coca din care se coc 4 foi pe dosul tavi in cuptorul preincalzit ,la foc mediu,cca 10 minute,pana se auresc deasupra.Dimensiunile tavi: 26/36
CREMA:
Se pun la fiert 300 ml lapte cu 2 linguri zahar.In alt recipient se dizolva 6 linguri de faina in 200 ml lapte.Apoi se toarna incet peste compozitia de lapte care se afla pe foc,amestecand cu atentie sa nu se faca cocoloase.Se face ca o ciulama.Se ia de pe foc si se pune la racit.
Separat se freaca 300 g unt cu 300 g zahat praf.In untul frecat se pune cate o lingura din "ciulama"(aceasta trebuie sa fie racita complet)pana se incorporeaza toata si se formeaza o crema pufoasa.
Din aceasta crema se ia deoparte atat cat sa avem de intins pt o foaie si se amesteca cu 1 lingura de cacao si cu esenta de rom.In crema ramasa,alba,se adauga 3 plicuri de zahar vanilat si esenta de vanilie.
GLAZURA:
Eu fac glazura de la prajitura Krem a la krem,mi se pare cea mai reusita,deci:
2-3 linguri apa,2 linguri zahar,100 g ciocolata,100 g unt(esente daca vreti se pot adauga la sfarsit dupa ce se ia de pe foc)
Asamblarea prajiturii:
foaie+crema alba+foaie+crema cu cacao+foaie+crema alba+foaie+glazura
Se lasa la frigider cel putin 24 de ore,eu va sfatuiesc sa o lasati 48,apoi foile sunt cu adevarat fragede
Poza: http://outdoors.webshots.com/photo/2727858190066546584pZGKPY
"Before you judge me, try hard to love me."MJ
Mirela si puiul scump, Robert Cristian(19 oct.2004)
Pozele noastre aici... http://community.webshots.com/user/CRISMIR1001
...sau aici...
http://community.webshots.com/user/CRISMIR100
CRISMIR spune:
Prajitura Jerbo
FOILE:
400 g faina
200 g unt
1 plic drojdie uscata(cu putin lapte si putin zahar se lasa la crescut)
1 plic praf de copt
1 plic de zahar vanilat
1 ou
Pt UMPLUTURA este nevoie de 700 g gem de caise si de 300 g nuca amestecata cu 200 g zahar.
Se amesteca toate ingredientele scrie pt foi si se formeaza o coca molicica(pot iesi 3-4 foi,depinde cate puteti intinde),apoi se intinde prima foaie,se pune in tava,peste care se pune gem si se presara o parte din compozitia de nuca cu zahar,se adauga apoi urmatoarea foaie si se procedeaza la fel,gem+nuca si zahar.Si asa pana terminam toate foile.Apoi se baga la cuptor si se coace cam 35-40 de minute la foc mediu.
Se lasa la racit si se adauga glazura(ce glazura vreti puteti folosi,eu o fac pe cea care am scris-o mai sus)
GLAZURA(o alta varianta):
6 linguri zahar
1 lingura cacao
3 linguri apa,se fierb toate si apoi se adauga 50 g unt.
Se baga la frigider si se serveste a doua zi!
Este delicioasa aceasta prajitura!!Poza: http://outdoors.webshots.com/photo/2477625160066546584YYeagx
"Before you judge me, try hard to love me."MJ
Mirela si puiul scump, Robert Cristian(19 oct.2004)
Pozele noastre aici... http://community.webshots.com/user/CRISMIR1001
...sau aici...
http://community.webshots.com/user/CRISMIR100
mireluta39 spune:
Mai bine cumpara-le chiar din comert,Adela.Foietaj Bella sau Linco,sau orice alt aluat de foietaj,pentru ca necesita multa munca si mult timp sa faci un aluat de foietaj.Si nu e nicio diferenta privind calitatea.Faci un aluat din 1kg faina de patiserie,sare,putin otet si apa calduta,apoi impachetezi 500g unt(marga) in aluatul obtinut,intinzi foaie si impachetezi in trei,apoi in patru,cu pauza de odihna de 20min intre impachetari.Cum ti-am zis,multa munca si mult timp.Si exista si-o metoda a impachetarii aluatului,care e greu de explicat in scris.
www.blogulluiaurel45.blogspot.com
monica-elizabet spune:
Eu nu mai cumpar foietaj din comert de cand am descoperit reteta Aceasta de foietaj(croissant) dar care poate fii folosit la placinte, cremsnit, imbracat mere in foietaj, etc...
foietajul din comert are gust de margarina, are conservanti...da...in lipsa de timp...este bun...dar nu ca nu conteaza calitatea...ci ar trebui sa conteze sanatatea recunosc l-am folosit ani de zile.. dar am renuntat sa ma mai otravesc pe mine si mai ales pe astia mici...
monica
Prajituri si papa bun
Prajituri si Papa bun 1
Prajituri si papa bun 2
Papa de post
ivanoiuadela9 spune:
Am incercat sa fac o placinta cu mere cu foi din comert si nu mi-a iesit deloc .
Monica e interesanta reteta ta cu atatea impachetari si chiar o sa incerc sa vad ce iese pentru ca arata fffff bine croisant-urile
Va multumesc.
mariussimiuc spune:
Daaa...foarte bine arata foietajul Monicai. Dar e asa mult de muncaaa...
L-ai incercat Adela?Cum a iesit?
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20klorane&page=12" target="_blank">Copiii mei fericiti ms1 si ms2
De la lume adunate si-napoi la lume date...
Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...
ivanoiuadela9 spune:
Inca nnnuuuuu ... cred ca in weekend-ul acesta pentru ca cel mic imi ocupa tot timpul .
mariussimiuc spune:
TORT CU CREMA MASCARPONE
Pentru blat avem nevoie de:
# 6 oua
# 200 g zahar
# 230 g faina
# 1/2 lingurita parf de copt
# 40 g Nesquik
Ouale se mixeaza cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devin albicioase la culoare. Se adauga faina amestecata cu praf de copt si Nesquik-ul.
Dupa omogenizare impartim compozitia rezultata in 3 si coacem 3 foi, in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la foc mediu, timp de 15-20 minute.
Se pun pe un gratar la racit.
Pentru crema avem nevoie de:
# 2 galbenusuri
# 50 ml lapte
# 50 g ciocolata alba
# 100 g zahar
# 5 g gelatina
# 250 g mascarpone
# 250 ml frisca lichida
Galbenusurile le frecam cu 50 g zahar pana devin ca o crema. Adaugam laptele rece si ciocolata. Punem vasul la foc mic (sau la bain-marine) si amestecam continuu pana incepe sa se ingroase compozitia. Lasam la racit.
Gelatina o hidratam in 3 linguri de apa rece si o adaugam peste crema de galbenusuri racorita (temperatura suportabila la deget).
Omogenizam si dam la frigider pana la racirea completa.
Punem mascarpone peste aceasta compozitie si mixam pana se omogenizeaza si obtinem o crema fina.
Incorporam si frisca batuta cu restul de zahar.
Pentru decor avem nevoie de:
# 100 ml frisca lichida
# 1 plic zahar vanilat
Tava in care am copt foile o tapetam cu folie alimentara si incepem asamblarea tortului.
Crema o impartim in 2 parti egale. Prima parte o turnam in tava, nivelam si acoperim cu primul blat.
Procedam intocmai si cu cea de-a doua parte.
Sigilam bine tava si dam la frigider pentru cateva ore.
Pentru decor batem frisca bine cu zahar vanilat. Cel de-al treilea blat il taiem in 16 triunghiuri, din care am folosit doar 14, ca am avut niste pofticiosi prin zona. :))
Marginea tortului o imbracam in frisca. Cu restul de frisca spritam 14 moate pe care le vom acoperi cu triunghiurile de blat.
Pudram cu zahar si cacao.
www.bucataras.ro/miha/" target="_blank">Miha papa tot
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20klorane&page=12" target="_blank">Copiii mei fericiti ms1 si ms2
De la lume adunate si-napoi la lume date...
Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...