Atentie la capuse,la Borelioza,la Lyme! (4)
Raspunsuri - Pagina 14
lorena2009 spune:
Buna gabi25!
Inteleg ca nu e asa de usor cand ai si copii si serviciu.Te admir ca rezisti. Noi nu avem copii si din februarie sunt in pensie de boala. Asta e. Eu sunt pe antibiotic intravenos conform indicatiilor Dr. Bozsik.Am facut o forma foarte urata de Lyme cronic. Si eu mancam inainte carne cu carne, nu a fost usoara trecerea, dar acum pur si simplu nu ma simt bine daca mananc, si pe de alta parte m-am ambitionat foarte mult sa distrug bacteriile pe orice cale posibila.Mai bine sa moara ele decat eu. Am scris aceste metode complementare de tratament in ideea ca poate ajuta pe mai multa lume, cine le citeste, dar sigur fiecare face cum poate.
Va doresc multa sanatate tuturor.
cireshica307 spune:
Buna tuturor. Ma numesc Iulia si am fost diagnosticata si eu la sfarsitul lunii mai cu boala Lyme, la dr Bozsik. Asta numai dupa ce am cheltuit pe la doctori vreo 20 de milioane ca sa ma trimita toti la psihiatru.
La mine au inceput simptomele pe cand eram in Anglia pe la sfarsitul lui decembrie 2008. Am avut junghiuri la inima, atacuri de panica, apoi, la intoarcerea in tara, au inceput neuropatiile, dureri de ceafa, de muschi, de incheieturi, spasme musculare, confuzie si pierderi de memorie. Uitam de ce am intrat intr-o camera sau uneori in ce loc ma aflam. Asta la numai 23 de ani.
Am inceput tratamentul cu Ceftriaxona intravenos, deocamdata 2*1000 mg, in loc de 2*2000 mg, pt ca ma temeam de o reactie herx prea neplacuta. Iau si ciprofloxacina 3*500 mg pe zi (maximul care se poate lua), iar dr Bozsik mi-a prescris 3*500 mg tinidazol, alternand cu 2*500 mg tinidazol. Dar cum pe mine nu ma supravegheaza nici un doctor si cum am citit efectele f neplacute ale tinidazolulului( mananca globulele albe sau rosii etc), iau doar 500 mg pe zi. Nu vreau sa-mi bombardez din prima luna corpul, pentru ca oricum stiu ca tratamentul trebuie repetat.
Problema mea este ca ma lupt singura. Mama a inceput sa ma mai creada, dar tata nu mai vrea sa auda de aceasta "prostie". Mi-am cheltuit toti banii agonisiti in Anglia, dar am reusit sa o conving pe mama sa-=mi maid ea pentru tratament. E o situatie foarte trista dar voi lupta in continuare. Ma bucur ca am gasit acest site.
Sanatate tuturor!
laura1713 spune:
Intrebare-intrebatoare:
A dus cineva proba de sange in Ungaria pentru microscopia in camp intunecat? Copilasul meu e prea mic pentru asa o aventura...
Daca a fost cineva, poate sa imi spuna si mie cum a procedat? In sensul ca: este transportul probei o problema? In ce conditii se transporta sangele? Si bineinteles, as vrea sa stiu si costurile (nu de transport ale persoanei care merge cu proba).
Multumesc
Laura si Rares 11.11.2007
O mamica recunoscatoare lui Doamne Doamne pentru minunea de copilas
Mariaa spune:
Laura, eu am dus proba de sange pentru analiza.
Am mers la un laborator unde s-a recoltat sangele, cu eprubetele puse in frigider pana a doua zi si apoi cu eprubetele in geanta frigo.
Ne-am urcat in tren si in 3 ore am fost in Budapesta, via taxiu si la adresa medicului!
Atentie mare: sangele nu trebuie congelat si nici amestecat cu anticoagulant!
A trebuit sa duc de doua ori proba de sange pentru ca cei de la laborator desi le-am dat sa citeasca instructiunile dr. Boszik, m-au aprobat cand le-am spus procedura de recoltare si pastrare insa mi-am amestecat sangele cu anticoagulant. Cand am ajuns in Budapesta ni s-a spus ca nu e bun sangele.
Dr. Boszik iti va specifica in detaliu cum trebuie procedat!
Da, transportul probei cu firme de curierat rapid este o problema!
Nu ti se accepta un astfel de transport. Cel putin acum doi ani n-am avut cu cine discuta pe tema asta, toti au refuzat! Cu masurile de securitate din ultimul timp, cred ca nici acum nu poate fi vorba de un astfel de transport dar poate ai bafta, nu stiu ce sa zic.
Iulia, multa putere!
si multa putere si sanatate tuturor.
_
“Before you speak, listen. Before you write, think. Before you spend, earn. Before you invest, investigate. Before you criticize, wait. Before you pray, forgive. Before you quit, try. Before you retire, save. Before you die, give.”
Emma este IUBIRE ****** un copil creste in inima mea ****** am un inger pazitor
cireshica307 spune:
Dap, merci Maria, incerc sa ma tin tare. Trebuie sa incetez sa mai vorbesc tuturor despre asta, mai ales celor care ma iau peste picior. Dar pana acum 4 asistente mi-au facut injectia si zic eu le-am "educat" in privinta bolii, incat s-au cutremurat cand au auzit adevarurile despre ea. Eu mai intru pe un site american de unde am mai luat informatii, insa nimic nu-i ca "limba dulce ce-o vorbim"
Eu ma sperii usor. Deja am avut niste reactii nasoale in primele zile de la antibiotice: cu scaunul dar si greata. Azi m-am simtit balonata in zona ficatului, iar acum ma chinuie un junghi in zona rinichiului drept. Luni deja o s-o rog pe doctorita de familie sa-mi verifice tabloul sanguin si functiile renale si hepatice.
Daca cineva este interesat de suplimentele pe care le iau si de care am aflat si de la dr Bozsik si de pe site-ul acela strain, acum iau:
-Seleniu-detoxifiant
-flavonoizi din vin rosu-antioxidanti
-ciuperci shiitake maitake- care distrug sporii de bacterie si intaresc sistemul imunitar
-probiotice-3 pe zi pt mentinerea bacteriilor bune
-liv 52- protector hepatic
-picaturi din sambure de grapefruit pt prevenirea candidei (prefer sa iau astea decat diflucan care este toxic pt ficat)
-bilichol pt a preveni formarea pietrelor la fiere.
Si cam atat :) eu zic ca e destul. Astept sa citesc evolutia tuturor si sper sa fie foarte buna.
Sanatate!
laura1713 spune:
Multumesc, Maria
Ideea mea era sa trimit sotul cu eprubeta la Budapesta, pentru ca in 3 (cu copilul) e mult mai greu. Deci nu exista conditii speciale in care trebuie transportat sangele? O lada frigorifica clasica ai folosit, din aceea cu pastile de pus in congelator? De la Deva probabil ca va face ceva mai mult timp decat in cazul tau. E ok oare si asa? Si daca am incheiat tratamentul antibiotic abia vineri, ar fi relevanta testarea acum? Rezultatul l-ai asteptat acolo, in Ungaria?
... sunt toata numai o intrebare...
Laura si Rares 11.11.2007
O mamica recunoscatoare lui Doamne Doamne pentru minunea de copilas
Mariaa spune:
Laura, da o lada frigo din aia cu pastile, insa ai grija pastilele sa nu fie foarte inghetate si sa nu vina in contact direct cu eprubeta, acoper-o cu ceva.
Rezultatul l-am primit pe e-mail. Nu mai stiu cu testarea la cate zile o poti face, intreaba-l pe dr. mai sigur!
_
“Before you speak, listen. Before you write, think. Before you spend, earn. Before you invest, investigate. Before you criticize, wait. Before you pray, forgive. Before you quit, try. Before you retire, save. Before you die, give.”
Emma este IUBIRE ****** un copil creste in inima mea ****** am un inger pazitor
Nerantula spune:
Buna seara!
Am gasit acest topic aseara, cautand disperata despre muscatura de capusa ..
Am un baietel de 9 luni caruia i-am gasit aseara o capusa infipta in cap, in spatele urechii. La o cautare sumara pe net, pe moment, am gasit ca se poate scoate cu penseta, am incercat, nu am reusit, a mai ramas ceva din ea infipta acolo. Am plecat de urgenta la Budimex, i-a scos-o in final un dr dupa ceva chinuri si anestezie locala. Am pus local betadina. Apoi am inceput sa citesc ........
SUNT DISPERATA!
Am inceput dimineata tratamentul preventiv cu antibiotic Ceclor, prescris de pediatra, insa ma indoiesc ca e cel mai potrivit. Din ce citesc mai mult, din atat imi e mai neclar ..
VA ROG DIN SUFLET, sunt la mai putin de 24h de cand am gasit-o, ce trebuie sa fac in continuare??
Doamne ajuta!
www.flickr.com/photos/30462666@N03/sets/" target="_blank">Gruia - haiducel iubit 16.09.2008
6+
cataset spune:
Daca sunt mai putin de 2 zile de la muscatura un nr de 7 zile de antibiotic este de ajuns . Ceclor este o cefalosporina de generatia a 2 -a eficient. Daca faceti analize anticorpii (in cazul cand exista bacteria in capusa) de IgM si IgG o sa apara dupa 3 saptamani cel putin.
cataset spune:
Material de la Dr Bocksik:
Întrebari si raspunsuri
Ce este borelioza Lyme?
Borelioza Lyme sau boala Lyme este o boala cauzata de bacterii, raspândita de capuse
infestate cu specia numita Borrelia burgdorferi.
Ce este Borrelia burgdorferi?
Borellia burgdorferi este agentul patogen al boreliozei Lyme. Forma ei tipica poate fi
recunoscuta cu usurinta si cu un microscop optic. Este numit si parazit-teflon pentru
ca suprafata sa este acoperita cu un material special, care împiedica aderarea
anticorpilor care protejeaza organismul. Fara tratament, poate ramâne nedescoperita
în organism ani de zile sau chiar decenii. Pe lânga capacitatea sa extraordinara de
adaptare, respectiv capacitatea sa excelenta de a se proteja, acest lucru se datoreaza si
formelor sale vegetative, adica asa-numitelor micele.
Cum apare borelioza Lyme?
Borelioza Lyme este cauzata de bacteriile care patrund în rana deschisa rezultata în
urma muscaturii de capusa. Acesti agenti patogeni pot rezista în stare vegetativa luni
sau ani de zile în intestinul mijlociu al capuselor. Muscatura de capusa nu este
dureroasa si, de aceea, parazitul poate suge sângele câteva zile în continuu, sângele
infectat putând ajunge astfel din nou în rana, direct în vasele mici de sânge. Boala nu
se transmite de la om la om, ci poate trece de la animale bolnave la oameni prin
intermediul capuselor.
Doar capusele pot raspândi boala?
Practic, da. În mod exceptional poate fi transmisa si de alte animale care sug sângele.
Cât de frecventa este borelioza Lyme?
Borelioza Lyme este zoonoza (adica o boala cu transmitere de la animal la om) cea
mai des întâlnita în tara noastra, cât si în lumea întreaga. Conform calculelor noastre,
la noi, câteva sute de mii, poate chiar un milion de persoane sufera de Borelioza
Lyme.
Animalele se pot îmbolnavi de borelioza Lyme ?
Da. Teoretic, patogenul bolii Lyme poate infecta orice fiinta, inclusiv animale. La
animale, însa, boala are o incidenta mai scazuta, o evolutie mai usoara, si se vindeca
mai repede la tratament. Acest lucru se datoreaza, în parte, conditiilor de viata
naturale si unei rezistente mai crescute, si, în principal, si unei temperaturi corporale
mai mari decât cea a oamenilor (39–41
oC). Bacteria Borrelia burgdorferi se
înmulteste cel mai rapid la 30
oC, peste acest prag patogenul având de suferit, si astfel
organismul putând sa-l distruga mai usor.
Cum sa ne protejam animalele?
Cu o îngrijire atenta, cu examinarea si îndepartarea parazitului în mod profesionist.
Prin distrugerea cu substante chimice a capuselor si a altor paraziti, efectuata lunar,
începând din primavara. Spre deosebire de purice, capusa ramâne zile întregi în locul
muscaturii, astfel ca cordonul împotriva puricilor nu ofera protectie fata de capuse.
Samponul, uleiul sau spray-ul împotriva capuselor, însa, au un efect pe termen lung,
oferind protectie sigura, completa, pentru o luna (mutat) întreaga.
Fiecare om se îmbolnaveste dupa muscatura de capusa?
Acest lucru ne este probabil. Din o mie de capuse, una singura este infectata cu un
virus, dar cel putin o suta din ele sunt infectate cu o bacterie. Acest lucru înseamna ca
fiecare a mia muscatura poate produce o infectie virala, în timp ce fiecare a zecea (!)
muscatura produce o infectie bacteriana. Nu chiar, pentru ca îmbolnavirea este mai
rara în cazul în care persoana respectiva are o stare generala de sanatate buna; în cazul
unui stres fizic-psihic-mental, însa, creste si riscul îmbolnavirii.
Am fost vaccinat! Sunt protejat!
Da, dar nu împotriva capuselor! Deoarece capusele pot ataca orice fiinta vie. Vaccinul
asigura protectie nu atât împotriva lor, cât împotriva virusilor care traiesc si se
înmultesc în organismul capuselor. Capusele infectate pot, la rândul lor, infecta locul
muscaturii (ranii deschise) în câteva ore (4-8 ore), iar în unele cazuri, mai rare, chiar
imediat. Vaccinul ofera protectie doar împotriva virusilor sau a encefalitelor virale.
Agentul patogen sau bacteria care provoaca boala Lyme poate fi distrus doar cu
antibiotice. Capusele raspândesc si alte boli, dar si acestea sunt de obicei tratabile.
Exista vaccin împotriva boreliozei Lyme?
Deocamdata nu exista, dar se depun eforturi uriase pentru dezvoltarea unui asemenea
vaccin. Din cauza diversitatii neobisnuite a bacteriei si similaritatii dintre unele
proteine din organismul parazitar si tesuturile umane, pentru realizarea vaccinului
trebuie identificata acea parte a bacteriei care ramâne neschimbata în cursul bolii si
are o structura diferita de cea a tesuturilor umane. Aceasta va fi inofensiva si va
asigura o protectie eficienta. Vaccinul, realizat înainte împotriva unei singure
subtulpini, a fost scos deja de pe piata.
Care este reteta prevenirii boreliozei Lyme?
O tableta Polybé dimineata/la prânz (fara întrerupere, sau începând cu 2-3 zile
înaintea excursiei), substante împotriva capuselor, îmbracaminte corespunzatoare.
Stropirea terenului, gradinii cu, de ex., Actellic-B de doua ori pe an, strângerea
frunzisului.
La prânz/seara se va inspecta corpul, articolele de îmbracaminte, rucsacul, orice (!)
„prada” adusa din padure, câinele, pentru identificarea capuselor.
Capusele vor fi îndepartate cu ajutorul unei pensete, rana va fi îngrijita si tinuta sub
observatie timp de 4-6 saptamâni.
Cel mai bine este sa se evite locurile unde exista pericolul infectarii cu capuse (care
pot varia de la un anotimp la altul).
Care este cea mai buna metoda de îndepartare a capuselor?
Metoda prin care se evita apasarea abdomenului moale al capusei, prin care nu vom
presa continutul infectat în rana deschisa, prin care nu distrugem capusa, si astfel
putem evita patrunderea substantei infectate în organism, iar capusa poate fi
„scoasa”, „extrasa” din rana, fara sa o omorâm! Trimiteti capusa îndepartata si închisa
în folie de celuloza la Centrul Medical de Diagnoza Genetica (1125 Budapest,
Istenhegyi út 31/B) cu scopul stabilirii infectarii.
Rana va fi dezinfectata doar ulterior, dupa îndepartarea capusei! Dezinfectantele fac
ca parazitul sa devina agitat, determinându-l sa elimine substanta infectata în rana
deschisa.
Sa avem grija ca penseta sa fie curata si dezinfectata.
De ce si pâna când trebuie urmarit locul muscaturii de capusa?
Pentru ca astfel vom reusi sa descoperim cel mai timpuriu semn al bolii Lyme, si
anume acea iritatie tipica a pielii (pata caracteristica bolii Lyme) care apare în locul
muscaturii, semnalând o reactie locala a organismului.
Locul muscaturii trebuie verificat timp de cel putin o luna sau, mai bine, timp de 6
saptamâni, pentru ca aparitia reactiei organismului poate întârzia o perioada mai
lunga. Trebuie sa notati numele si doza antibioticelor administrate între timp, chiar
daca ele au fost prescrise pentru alte boli, de ex. faringita.
Cum vom recunoaste iritatia, pata Lyme, în forma de cocarda, semn timpuriu
si patologic al bolii?
Iritatie cu inele circulare, ca o cocarda: zone amestecate de piele inflamata, aparent
intacta si în curs de vindecare. Cel mai frecvent apare un singur inel exterior, fara
inflamatie în jurul zonei centrale inflamate si în curs de vindecare, între care se
observa o zona palida. Muscatura de capusa poate fi si în forma unui inel inflamat,
umflat, de culoare rosiatica.
Aceasta iritatie se extinde tot mai mult cu fiecare zi, dar în unele cazuri aceasta poate
fi absenta, chiar daca s-a produs infectia.
Câti ani poate tine perioada de latenta a acestei boli?
Boala Lyme poate îmbolnavi oricare organ peste ani sau chiar decenii (!) pentru ca
agentul patogen poate ajunge oriunde în organism prin sânge si, în conditii prielnice,
daca scade rezistenta organismului, poate provoca o inflamatie cronica. Vindecarea
spontana nu a fost documentata, dar boala poate fi tratata eficient prin medicatie.
Care sunt simptoamele târzii ale boreliozei Lyme?
Conduce frecvent la o inflamatie cronica a pielii (atrofierea tesutului cutanat sau
cicatrizarea pielii), dar produce si vatamari ale sistemului nervos (inflamatia nervilor,
în primul rând a nervilor cranieni, encefalita, meningita), ale sistemului muscular si ale
articulatiilor (în principal articulatiile mari, dar si cele mici) si ale inimii (pericardita,
aritmie). Practic, poate ataca orice organ, fiind o boala care afecteaza întregul
organism. De aceea, vindecarea, disparitia petei-Lyme, nu înseamna si
vindecarea boreliozei Lyme!
Ce ajutor ne dau testele de laborator?
Determina prezenta agentului patogen, confirma prezenta anticorpilor care
semnaleaza infectia, ofera informatii privind sensibilitatea la antibiotice, demonstreaza
actiunea, manifestarea bolii si necesitatea tratamentului, prin confirmarea prezentei
imunocomplexelor (anticorpi asociati bacteriei)).
Borelioza Lyme poate exista în pofida rezultatelor negative?
Da. În cazul unor simptoame persistente, se va încerca confirmarea prezentei bolii
prin teste repetate si extinse, respectiv se vor obtine informatii cât mai precise privind
conditiile în care s-a produs infectarea, privind simptoamele, antibioticele
administrate, în eventualitatea altor boli, precum si modificarile survenite în urma
administrarii acestor antibiotice.
Se poate vindeca borelioza Lyme ?
Da! Se poate vindeca complet! Bacteria Borrelia burgdorferi este sensibila la multe
medicamente si poate fi distrusa cu ajutorul multor antibiotice distribuite si la noi în
tara. În elaborarea planului de tratament vom identifica diferitele subtulpini si vom
lua în considerare sensibilitatea lor diferita. Vindecarea completa depinde de
recunoasterea cât mai timpurie a bolii, de administrarea unui tratament pe baza de
antibiotice în cantitate suficienta si pe o perioada suficient de lunga, respectiv de
repetarea tratamentului la timpul potrivit.
De ce trebuie administrate mai multe / doze mari de antibiotice?
Patogenul care produce borelioza Lyme are o capacitate de adaptare incredibila, poate
sa se adapteze chiar si la antibiotice, mai ales în cazul în care tratamentul se face cu
doze mici. Pentru a distruge patogenul trebuie paralizata activitatea substantei care
determina modificarile structurale si metabolice. Dupa aceasta, patogenul deja
inofensiv poate fi distrus „lejer” cu un alt antibiotic.
Cu ce se poate sprijini efectul medicamentelor?
Luati vitamine si minerale, beti cât mai multe lichide. Se va evita frecventarea
locurilor publice si, în general, a comunitatilor, pentru a reduce la minim riscul
suprainfectarii. Atentie sporita la igiena personala! Priviti în perspectiva problemele:
este important sa constientizati faptul ca prin recunoasterea bolii Lyme aveti
posibilitatea sa tratati „problemele” care v-au ramas ascunse, si nu faptul ca suferiti.
Odihniti-va, aveti încredere si sperati!
La ce trebuie sa fim atenti dupa tratament?
Dupa tratament, lasati organismului un timp de ragaz de 1-2 saptamâni pentru a se
regenera. Pentru atingerea nivelului maxim al efectului terapeutic sunt necesare 3-6
luni. Tratamentul prelungit, dozele mari de vitamine si minerale vor asigura conditii
prielnice organismului pentru a-si reveni complet. Pentru dezvoltarea unei flore
intestinale bioactive: consumati din belsug iaurturi naturale probiotice!
Nu va speriati daca veti observa o deteriorare temporara a sanatatii dupa tratament.
Acest lucru poate aparea în cursul a 2-3 saptamâni dupa tratamentul combinat si este
cauzata de bacteriile a caror distrugere continua înca.