Topic ingrijirea copilului - CIC(4)
Raspunsuri - Pagina 19
terishka spune:
buna, vreau sa va intreb ceva ca nu mai dau de cap la cum trebuie procedat in situatia asta. am citit topicul (cu nr.4 numai...), sper sa nu repet intrebari deja puse in capitolele anterioare. prin urmare:
- termin 2 ani de CIC pe 19 sept. 2009, din 21 sept ar trebui sa ma prezint la serviciu
- sunt insarcinata din nou, DPN pe 26 dec. 2009
Am 2 variante:
- ma intorc la serviciu pana pot intra in prenatal
- rog medicul sa imi dea concediu medical pana pot incepe prenatalul. aici am intrebarea: cum se calculeaza concediul asta? 75 % din media salariilor brute realizate in utlimele 6 luni am inteles - salariile de dinainte sa intru in cic, media indemnizatiilor sau cum...?
Si alta intrebare: indiferent (oare?) de solutia pe care o aleg, ce suma de bani am sa iau ca indemnizatie pentru CIC2? 6 milioane sau 85% din media salariilor din anul anterior CIC1 (adica suma pe care o primesc acum)?
Sper sa ma fi facut inteleasa cat de cat. Multumesc anticipat pentru cine-si bate capul sa-mi raspunda:)
shoricel spune:
Salut!
Imi puteti spune, va rog, cu cat timp inainte ar trebui sa-mi anunt angajatorul ca o sa-mi reiau activitatea, intrerupadu-mi astfel CIC? Ce cerere trebuie sa fac si ce legi ar trebui sa specigic in ea? Se face cerere separata si pentru reducerea timpului de lucru cu 2 ore/zi fara afectarea drepturilor salariale(ce lege?)?
Multumesc anticipat!
petrean spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui terishka buna, vreau sa va intreb ceva ca nu mai dau de cap la cum trebuie procedat in situatia asta. am citit topicul (cu nr.4 numai...), sper sa nu repet intrebari deja puse in capitolele anterioare. prin urmare: - termin 2 ani de CIC pe 19 sept. 2009, din 21 sept ar trebui sa ma prezint la serviciu - sunt insarcinata din nou, DPN pe 26 dec. 2009 Am 2 variante: - ma intorc la serviciu pana pot intra in prenatal - rog medicul sa imi dea concediu medical pana pot incepe prenatalul. aici am intrebarea: cum se calculeaza concediul asta? 75 % din media salariilor brute realizate in utlimele 6 luni am inteles - salariile de dinainte sa intru in cic, media indemnizatiilor sau cum...? Si alta intrebare: indiferent (oare?) de solutia pe care o aleg, ce suma de bani am sa iau ca indemnizatie pentru CIC2? 6 milioane sau 85% din media salariilor din anul anterior CIC1 (adica suma pe care o primesc acum)? Sper sa ma fi facut inteleasa cat de cat. Multumesc anticipat pentru cine-si bate capul sa-mi raspunda:) |
eu am fost in situatia ta, si am primit prenatal..85% din ultimul salar avut...iar indemnizatie pt copiii 2+3 am primit 6 mil..pentru ca nu am avut 12 luni lucrate. Doar asa beneficiezi de 85 %, cel putin mie asa mi-au spus.
Vlad si
Catalin-17.03.2009 si
Andrei Luca -15.12.2006
www.infoturism.ro/acorda-puncte/101832/" target="_blank">Votati
www.dolarei.com/Petrean_5759.html" target="_blank">un dolarel?
POZE
Povestea noastra
blondi_m17 spune:
pt AVALON - multumesc de apreciere![]()
am ajuns si eu la concluzia ca trebuie sa te lupti mai mult pentru tine si drepturile tale (chiar daca nu mai sunt asa tinerica..tot e bine, nu?
)
pt SHORICEL - o parte a raspunsului: eu am facut cererea cu reducerea duratei timpului de lucru cu 2h zilnic conform contractului colectiv de munca la nivel national - la noi e cuprinsa prevederea si in cel la nivel de ramura
iar pt cei care intreaba ceva de calculul indemnizatiei: nu stiu legea cum prevede exact, dar mie mi s-a cerut adeverinta cu veniturile obtinute exact cu 12 luni inainte. fetita mea e nascuta pe 30 sept si mi-au cerut de pe 30 sept anul anterior pana pe 29 sept anul cand am nascut..calculul a fost de 85% din acest venit/12(inclusiv niste ore suplimentare pe care a trebuit sa le justific cu copii dupa caontract de colaborare etc)
terishka spune:
petrean, multumesc pentru raspuns. doar de curiozitate, tu te-ai prezentat la serviciu in perioada dintre nasteri sau ai fost in medical/ prenatal?
totusi eu am studiat legea azi si tot sunt nelamurita cu ceva.
art. 1 zice ca avem dreptul sa primim 600 ron sau 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni;
art. 2 zice ca cele 12 luni pot fi constituite si din perioadele in care persoanele au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
eu ce sa inteleg din asta? ca in cazul in care treci direct dintr-un cic intr-altul ti se mentine cuantumul de 85%, si daca nu - daca ai de exemplu cateva luni fie de munca, fie de concediu prenatal pana la a doua nastere - nu ti se mentine si intri pe 6 milioane? si apoi, de ce se intampla asa, ca nu mi se pare tocmai drept. daca te duci la munca, platesti dari. daca stai in concediu, intri sub incidenta art. 2 alin. c) - beneficiezi de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.
cum e corect pana la urma? ma poate lamuri cineva?
petrean spune:
| citat din mesajul lui terishka petrean, multumesc pentru raspuns. doar de curiozitate, tu te-ai prezentat la serviciu in perioada dintre nasteri sau ai fost in medical/ prenatal? totusi eu am studiat legea azi si tot sunt nelamurita cu ceva. art. 1 zice ca avem dreptul sa primim 600 ron sau 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni; art. 2 zice ca cele 12 luni pot fi constituite si din perioadele in care persoanele au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap; eu ce sa inteleg din asta? ca in cazul in care treci direct dintr-un cic intr-altul ti se mentine cuantumul de 85%, si daca nu - daca ai de exemplu cateva luni fie de munca, fie de concediu prenatal pana la a doua nastere - nu ti se mentine si intri pe 6 milioane? si apoi, de ce se intampla asa, ca nu mi se pare tocmai drept. daca te duci la munca, platesti dari. daca stai in concediu, intri sub incidenta art. 2 alin. c) - beneficiezi de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii. cum e corect pana la urma? ma poate lamuri cineva? |
eu am lucrat o zi..insa in acte 10 zile..asa au vrut sefii..sa ma plateasca inainte de craciun
desi am avut 3 luni de prenatal..cu salar mai mare decat 600 ron indemnizatie..adik cu medical mai mare..nu s-au luat in calcul acele luni..pt ca nu am avut 1 an lucrat. Asa mi-au spus colegii mei de la directia de asistenta sociala
Vlad si
Catalin-17.03.2009 si
Andrei Luca -15.12.2006
www.infoturism.ro/acorda-puncte/101832/" target="_blank">Votati
www.dolarei.com/Petrean_5759.html" target="_blank">un dolarel?
POZE
Povestea noastra
blondi_m17 spune:
il rog pe marius sa ma ajute...sau altcineva daca stie...
a aparut o problema si e posibil ca firma la care lucreaza sotul sa ii dea in somaj pana in iarna. eu reincep lucrul la 1 sept(fiind in CIC). e posibil ca din oct - de ex- sa ceara CIC in continuare sotul meu pana face bebe 2 ani(adica pana in sept 2010) - asta ca sa evitam somajul ca nu ne vom descurca cu bancile in primul rand...
sau daca apare vreo problema pot sa ma reintorc eu in CIC in perioada asta de 2 ani?
Avalon spune:
sa vad daca am inteles bine: copilul implineste 2 ani in sept 2010; tu vei sta in CIC pana in aug 2009 inclusiv iar din oct 2009 sa intre sotul tau in CIC in locul tau, nu? Se poate, desigur, cu conditia ca si el sa indeplineasca conditiile legale, adica sa fi lucrat 12 luni anterior nasterii copilului... Apoi, poate incepe el serviciul si sa intri tu in CIC inapoi, oricand pana cand copilul va implini 2 ani voi puteti face "cu schimbul" in CIC, singura problema va fi una birocratica, de plimbat hartii.
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon
23+ 

annablue spune:
| citat din mesajul lui kid Mony08 Nu se ia in calcul venitul din luna in care s-a nascut copilul, ci se pune de 2 ori luna anterioara nasterii lui. Eu am nascut pe 15 mai, iar la calcul s-a luat in considerare de 2 ori venitul de pe luna aprilie, pana la luna iunie a anului precedent. Teodora, de Vladut (15.05.2007) |
Kid, Mony08
Se pare ca depinde de agentie, ca noi la sectorul 6 am dus adeverinta cu veniturile pt martie inclusiv (iar bb s-a nascut pe 27 martie).
Oricum, din ce stiu eu, si la tine trebuia sa calculeze cu luna in care s-a nascut bb, ca adeverinta era aia cu 12 luni, nu cu 13 (au modificat prin februarie ultima data formularul si corect era cel cu 12 luni, ultima fiind cea i ncare s-a nascut copilul).
Annablue & Adrian (01.11.2002) & Calin (27.03.2009)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."
liluc spune:
Buna ziua,
Avem si noi o nelamurire - se apropie nastera si incep sa ma stresez cu problemele birocratice. Pe scurt - in CIC o sa intre sotul, dar nu suntem siguri ca firma la care lucreaza esta cu plata darilor catre stat la zi. Este asta un motiv de respingere - adica poate statul sa nu-i dea banii pe CIC pe motiv ca firma e datoare? Am citit capitolul si cu toate ca a mai intrebat cineva asta nu e nici un raspuns. As fi mult mai linistita daca asa sti ceva sigur.
Va multumesc!
37+ saptamani cu
Cleo Marie

de
Vladut (15.05.2007)