Topic ingrijirea copilului - CIC(4)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ancasoare spune:

Am si eu o intrebare: eu sunt in cic pana la 1 ian 2010. firma la care sunt angajata doreste sa desfiinteze postul meu pe motiv de criza. ce se va intampla in ianuarie, au voie sa faca acest lucru?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da au voie. Vei intra in somaj daca nu va exista o alta oferta

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pianna spune:

Si cele 6 luni de acomodare?

Mergi la inceput

6 luni - de ce? Nu am inteles ce anume intrebi.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pianna spune:

Scuze, mi-am facut temele intre timp. Stiam ca primele 6 luni dupa ce mamica se intoarce la servici sunt considerate perioada de acomodare si nu poate fi concediata. Acum am vazut ca nu e valabil si pt situatii "de criza"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Avalon spune:

A ramas valabila prevederea cu 6 luni dupa intoarcerea la serviciu. Nu pot desfiinta postul in cele 6 luni, decat daca intra in faliment si desfiinteaza toate posturile.

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

Avalon 19+

Mergi la inceput

Prevederea referitoare la 6 luni (perioada de readaptare) apare in CCMN si contine interdictia referitoare la concedierea pe motiv de necorespundere profesionala. Art. 76, (3): Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii. Deci nu poate fi dat afara ca nu mai stie sa utilizeze calculatorul, dar i se poate desfiinta postul (fara faliment), poate fi concediat pentru indisciplina etc (evident, cu respectarea pasilor aferenti acestor tipuri de concediere - respectiv oferirea altui post, preaviz etc)..

Pagina legislativa

Mergi la inceput

Prin faptul ca angajatorul desfiinteaza numai postul ei "din motive de criza", salariata poate dovedi faptul ca ca angajatorul de fapt desfiinteaza postul din motive legate de starea sa, respectiv incalca prevederile OUG96/2003:

Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului s#259; dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu īn cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla īn concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla īn concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla īn concediu pentru cresterea copilului in varsta de pan#259; la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav īn varsta de pān#259; la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei īn unitate.

Te asigur, ca daca va face contestatie la judecatorie (conflictele de munca sunt scutite de taxe) vis-a-vis de decizia de concediere si invocand articolul de mai sus din ordonanta pentru protectia maternitatii la locul de munca, salariata va avea castig de cauza in fata angajatorului.

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

Avalon 19+

Mergi la inceput

Cu siguranta, judecatoria va respinge intemeierea pe un text de lege care nu are legatura cu cazul in discutie.
In schimb, poate fi un loc bun de pierdut vremea.
OUG 96/2003 se refera la protectia maternitatii la locul de munca, alin. subliniat se refera la reintoarcerea din concediul de risc maternal.
Aici vorbim, documentat, despre reluarea activitatii dupa un CIC obisnuit, la doi ani ai copilului. Deci - fara relevanta trimiterea de mai sus.

Pagina legislativa

Mergi la inceput

Nu am facut referire la art.1 b, ci la 1 d, deoarece persoana se afla in CIC pana la 1 ian 2010. Nu trebuie decat sa dovedeasca faptul ca angajatorul ii desface contractul pe motive care tin de starea sa si nu din motive de criza, si asta e foarte simplu daca el nu intra in faliment si nu fiinteaza toate posturile. Este evident ca prevederea legala este aplicabila, atata timp cat niciun angajator nu va recunoaste faptul ca da afara salariatele "neproductive"=gravide sau in CIC, ci va invoca aceasta "criza"...

Avalon 20+

Mergi la inceput