Pasaport sau Pasaport cu domiciliu in strainatate?
Raspunsuri - Pagina 3
alra spune:
e ok sa ai buletin si domiciliu in romania chiar daca nu locuiesti acolo. eu le-am spus celor de la ambasada clar situatia noastra si au zis ca e bine daca raman cu buletinul in bucuresti, ba si pe fete le-a trecut pe acelasi domiciliu, de la parinti - a trebuit sa le tot scriu domiciliul pe cererile de pasaport.
stiu ca sunt probleme mari cu schimbarea numelui la casatorie. tipa de la ambasada zicea ca e mai bine sa iti pastrezi numele de fata caci se ajunge in niste situatii tare complicate si greu de descalcit.
ALRA mami de Laura(06/02/2006) si Nicole(08/12/2008)
Vacanta cu Laura in Romania
Sybille spune:
Buna dimineata fetele!Am lipsit zilele astea de pe forum si nu am avut timp sa raspund.Hai ca sa va lamauresc acum pe fiecare in parte.
Permisul de conducere il am din tara inca din 1990,acum in septembrie imi expira,asa scrie pe el,''valabil pana in sept 2009''Eu am dat actele aici pentru a ma incadra in timp si a-l scoate pe cel austriac.
In privinta domiciliului, am si in tara o proprietate, am si aici una,deci eu am doua adrese practic.Acum eu locuiesc aici,ma gandesc ca cea principala este aici si cea secundara in tara.
Ideea e ca m-am hotarat citind ce mi-ati scris voi, sa fac un drum pana in tara,imi fac buletin nou si pasaport normal cu noul nume si gata.Mi-a povestit o prietena ca ea si-a facut actele cu procura prin consulat si a avut nevoie de doua procuri, una pentru buletin si alta pentru pasaport,ceea ce mi se pare aberant si una costa 80 Euro anul trecut, plus pasaportul care mai costa 100 si ceva de Euro, plus taxele pentru buletin.Mai bine dau o fuguta in tara si scap mai ieftin.
Eu am trimis deja in tara certificatul de casatorie, este innregistrat la starea civila, este tradus.
Aici totul este mult mai simplu si daca am nevoie sa merg undeva si sa ma legitimez,am aratat si certificatul de casatorie si a fost ok.Mai ales acum cu constructia casei si toate actele legate de ea,am aratat certificatul si asa m-au innregistrat,fara comentarii.Eu va multumesc inca o data la toate cele care mi-ati raspuns.Deci eu sunt cetatean roman,casatorit in strainatate cu un cetatean strain,asta este statultul meu acum.
VA pupic inca o data.
Mona40 spune:
Dragutza,
Statutul tau acum este de romanca....fericita....
Nu conteaza ce si cum, ai sa-ti rezolvi threaba cu hartoagele...
Important este sa te simti bine si sa fii fericita...
P.S, In leg cu procura, asa este fiecae procura este specifica, una pt evidenta po****tie pt CI, care nu mai apartine de "militie" si una pt ministernul de interne pt pasaport...
Deci mergi in tara, mai servesti un mititel, o scobitoare, mai dai o ciocolatica( glumesc, sa nu dai) si rezolvi problema....
Multa bafta si enjoy.
Mona
:)
3 IUI nereusite, actualmente trat cu menogon , pt IUI nr 4
Morfologie sp sot : normala in procent de 2- 9%
Mona40 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monabella Dar eu pot sa-mi iau buletin de indetitate romanesc? Am proprietate in Bucuresti dar sint cetatean american. E absurd sa se spuna undeva ca cineva poate avea 1 domiciliu fix. daca cineva sta 6 luni intr-o tara si 6 luni in alta? de ce l-as lua? din cauza functionarimii din Ro. Cind te vad cu pasaport strain si inchipuie ca esti plin de bani si nu mai stiu cum sa-ti puna bete in roate ca sa le dai spaga. |
Monabella, daca ai plecat in state prin emigrare, atunci domiciliul stabil il ai in \State..
Ca sa-ti recapeti Ci in rom tre' sa-ti faci REPATRIEREA...
Daca ai plecat ca turist atunci max detii o CI romaneasca expirata, pe care o poti innoi precum au spus fetel prin procura sau cand vii sa mananci mititei in Romanica...
Mona
:)
3 IUI nereusite, actualmente trat cu menogon , pt IUI nr 4
Morfologie sp sot : normala in procent de 2- 9%
Iael spune:
Nu deranjeaza cu nimic faptul ca ai pasaport romanesc cu domiciliul in strainatate .Poti face CI pentru rezidenta in Romania .
De fapt nici nu stiu daca poti sa-ti faci pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate daca nu ai inca cetatenie si ai doar rezidenta temporara .
Eu am dubla cetatenie si in pasaportul romanesc se mentioneaza faptul ca am domiciliul in strainatate .
Dar am CI pentru rezidenta in Romania .Se schimba anual.
Ca sa obtin pasaport normal trebuie sa ma repatriez , sa schimb domiciliul.
Acum depinde ce te avantajeaza .Si eu am fost multa vreme derutata , nu stiam cum ar fi mai bine sa procedez .
Oricum ,acum daca te repatriezi nu cred ca mai sunt avantaje ...asa ca am renuntat la idee.
mihaela_s spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sybille Buna dimineata fetele!Am lipsit zilele astea de pe forum si nu am avut timp sa raspund.Hai ca sa va lamauresc acum pe fiecare in parte. Permisul de conducere il am din tara inca din 1990,acum in septembrie imi expira,asa scrie pe el,''valabil pana in sept 2009''Eu am dat actele aici pentru a ma incadra in timp si a-l scoate pe cel austriac. |
Esti sigura ca nu 1999? Permisele romanesti sint valabile 10 ani. Stiu ce vb, al meu a expirat in oct 2008 si l-am primit in oct 1998. Si eu am aceleasi probleme...am venit in Suedia in 2007, acum in iunine ne expira pasapoartele si mie si sotului si pentru ca ccc consulatul e la Stockholm si acolo e un comunist de consul cu care am avut de a face o data si mi-a ajuns, pentru ca nu avem timp sa asteptam refacerea prin ambasada a pasapoartelor, avem nevoie de ele ca sa mergem in concediu, noi vom merge in Ro sa le refacem. Cum CI-urile ne sunt cu adresa unde am locuit in tara, dar apartamentul acela l-am vandut anul trecut, va trebui sa schimbam si CI-urile. Sotul are mostenit apartamentul socrilor(ambii decedati) deci proprietatea exista, nu e nici un fals. Stiti de ce nu vrem sa renuntam la CI-uri? Pentru ca atunci cand declari ca esti rezident in alta tara, trebuie sa dovedesti asta cu citez: www.pasapoarte.mai.gov.ro/index8.htm" target="_blank">(sursa)
documente eliberate de autoritatile statului de domiciliu, în original si fotocopie, împreuna cu traducerea în limba româna...
Stiti cumva cine imi traduce din suedeza in romana(singurul loc stiut de mine e consulatul, dar decat sa bat drumul pana acolo...) si cum trebuie sa fie documentele acelea? Legalizate, nelegalizate...sa ajung in Ro si sa mi se spuna ca nu sunt bune? Mai bine ma fac ca ploua si ca am domiciliul in Ro. Scurt pe doi, fara complicatii. Oare de ce in Suedia absolut toate documentele oficiale pe care le-am prezentat au fost suficiente in limba engleza(cei de la Biroul de Emigrari, cei care mi-au recunoscut actele de studii, etc)...cine imi traducea mie din romana in suedeza???? De ce autoritatile din Ro nu accepta traduceri in engleza? Stiu, sunt intrebari retorice si DC-ul nu este locul de unde astept raspuns, dar ma intriga si am si eu cui spune .
Ce interesant, credeam ca la toata lumea expira carnetele de conducere . Nu stiu cum sunt cele suedeze, am sa ma interesez acum ca am aflat de alte tari europene...
Iael, alte fete spun ca atunci cand declari ca ai domiciliul in strainatate, ti se retine CI...interesant ce spui tu acolo...ce fel de CI ai tu?
Daca intri pe sursa data de mine, ai sa te lamuresti cum se poate primi pasaport pentru cei plecati temporar din Ro(chiar si pentru cateva luni la studii...)
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
andacos spune:
Mihaela traducerea dreptului de sedere o potzi face si tu,nu trebuie neaparat sa mergi la traducator autorizat!
Dana
mihaela_s spune:
Dana, si ala romanu' de la Politie(sa nu-i spun io altfel...) o sa ia traducerea aia asa de buna? Zau ca n-am incredere, mi-e si sila sa ma gandesc la moaca aia de politist sictirit care imi spune: "Stiti doamna, traducerea asta cine a facut-o? Nu e buna... Si de ce nu e legalizata?...etc..." Chiar n-am nervi sa patesc asa ceva, cand trebuie in 3-4 zile maxim sa ne rezolvam actele, nu de alta, dar sa mai avem si concediu in vara...ca e scurta...
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
andacos spune:
Miha,scuze,ce am spus eu e valabil daca mergi la ambasada/consulat!
In Romania la politzie,da trebuie tradusa de traducator legalizat!Si legalizata,uite nu-mi mai amintesc exact!
Dana
mihaela_s spune:
Asa, am inteles, cei de la consulat au drept de legalizare si probabil asa trimit declaratia in Ro...
Pe site-ul "pasapoartelor"(vezi sursa pusa de mine) nu scrie ca trebuie legalizata traducerea, dar eu sunt mai mult ca sigura ca trebuie. Altfel cum dovedesti valabilitatea traducerii? Ca daca nici engleza nu stiu politistii romani, atunci cum or sti suedeza??? Si cum spuneam, unde gasesc eu traducator de suedeza romana care sa mi-o legalizeze? Poate doar daca aici as duce eu traducerea la un avocat/notar sa-mi semneze traducerea mea, eu declarand pe propria rasoundere, iar apoi apostilata in Ro. Ceea ce, dupa mine, nu merita. Sau traducere suedezo-romana, legalizata si apoi in Ro engleza-romana, iar legalizata...Apoi sa ma prezint la Pasapoarte cu tarduceri asa, iar nu stiu...Mai mult ma complic si nu stiu daca e OK pentru ca la ei nu scrie nimic pe site, daca si cum le trebuie traducerea legalizata... Deci numai cand ajung la ghiseu, la functionar, voi sti exact, cand cine stie ce i se nazare aluia...mai bine merg pe calea simpla...
Apropo, s-a lovit cineva de traducerea asta dintr-o limba care nu e de circulatie internationala? A facut cineva pasaport asa? Cu asa o declaratie tradusa? Daca da, ma poate lamuri si pe mine cum a rezolvat? Hai ca mai am o luna pana plec in Ro...
.
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie