Emigrarea - generatoare de stress?
Raspunsuri - Pagina 8
marius spune:
Din punctul meu de vedere doar legalitatea poate sa determine cum anum este denumit un individ deci implicit care este cetatenia acestuia. Aceasta (cetatenia) este bine precizata din punct de vedere legal in toate statele deci atata vreme cat ai o cetatenie cred ca se poate nominaliza si denumirea. Insa originile tin mai mult de convenienta de sursa maternala si/sau paternala. Cetatean roman de origine malgasa. Este perfect corect atata vreme cat are cetatenia romana, originea fiind doar de ordin informational ca si o completare a provenientei originare a acelui individ.
Limba mi se pare irelevanta si tine doar de aspectul politic al unui stat i8n procesul de acordare a cetateniei pentru indivizii care nu au acea cetatenie. Ca si exemplu poti sa fii cetatean al unui stat si sa nu cunosti nici un cuvant din limba oficiala a acelui stat. Deci sa nu confundam aspectele legale cu cele personale.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
andacos spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui marius Limba mi se pare irelevanta si tine doar de aspectul politic al unui stat i8n procesul de acordare a cetateniei pentru indivizii care nu au acea cetatenie. Ca si exemplu poti sa fii cetatean al unui stat si sa nu cunosti nici un cuvant din limba oficiala a acelui stat. Deci sa nu confundam aspectele legale cu cele personale. Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video Pagina legislativa |
Marius crede-ma ca asta a fost cindva cu necunoasterea limbii, nu cred ca exista stat care sa acorde cetatzenie fara teste de limba!
Hai ca-i cam dimineatza si n-am inghitzit inca de tot cafelutza dar e cam teorie ce spui tu acolo!Legal e asa nimic de spus insa cu practica,viatza de zi cu zi e cam diferit!
Am sa revin daca va fi cazul!
Dana
Adela99 spune:
| citat din mesajul lui marius Deci sa nu confundam aspectele legale cu cele personale. |
nu (doar) noi amestecam aspectele legale cu cele personale, o face chiar (si) statul! si in multe feluri, una mai creativa decat alta. si de cele mai multe ori tacit.
| citat din mesajul lui andacos Marius crede-ma ca asta a fost cindva cu necunoasterea limbii, nu cred ca exista stat care sa acorde cetatzenie fara teste de limba! |
aici inca nu s-au introdus testele de limba ca si conditie pentru acordarea cetateniei. acum cativa ani au fost ceva incercari de introducere a testelor, dar s-au lovit de proteste si in anumite cazuri specific pe buna dreptate, zic io. ma refer la oamenii in varsta, adica dupa varsta pensionarii - parintii, bunicii imigrantilor care doresc sa detina dubla cetatenie. si de ce nu?
marius spune:
Sunt state care nu pun aceasta obligativitate. Si sunt multe persoane care detin cetatenia unui stat si nu cunosc nici macar un cavant din limba oficiala a statului respectiv.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
virgi spune:
| citat din mesajul lui marius Limba mi se pare irelevanta si tine doar de aspectul politic al unui stat i8n procesul de acordare a cetateniei pentru indivizii care nu au acea cetatenie. Ca si exemplu poti sa fii cetatean al unui stat si sa nu cunosti nici un cuvant din limba oficiala a acelui stat. Deci sa nu confundam aspectele legale cu cele personale. |
Marius mi-e greu sa cred ceea ce-ai scris mai sus. Nu stiu cum poti deveni cetatean al unui stat fara sa cunosti limba macar la nivel mediu, fara sa cunosti istoria istoria acelui stat. Nu cred ca-i posibil asa ceva!
De ex..aici conditiile pentru obtinerea cetateniei mi se par imposibile. Pentru o persoana care emigreza aici dupa 30 ani, sansa e pierduta din start chiar daca alege sa-si petreaca toata viata in acesta tara.
M-am interesat in schimb pentru fiica-mea care s-a nascut aici si raspunsul a fost urmatorul: sa studieze aici cel putin 5 ani, iar dupa ce implineste 18 ani, trebuie sa faca un curs de limba care dureaza in cel mai fericit caz 2 ani, iar sa promovezi si ultimul modul trebuie sa te poti intelege cu cei nativi fara probleme. Apoi, poate aplica pentru cetatenie cu conditia sa renunte la cetatenia romana. Korea este una din tarile care nu accepta dubla cetatenie. Cum cele mai sus mentionate nu ne avantajeaza, va ramane un simplu cetatean roman cu domiciul in strainatate, chiar daca isi va finaliza si scoala aici.
marius spune:
Ooooo sunt multe posibilitati una este ca mama sa fie cetatean, copilul primeste cetatenia mamei chiar daca nu stie un cuvant din limba oficiala a tarii a carei cetatean este mama lui(ei) dupa caz. Alta este sa te nasti intr-un stat care prin politica privind acordarea sau recunoasterea cetateniei acorda automat cetatenia copilului fara a face nici o referire la nivelul de cunoastere a limbii de catre acel copil. Dar asa cum s-a precizat si mai sus pentru Suedia daca nu ma insel acordarea cetateniei este conditionata de alti factori in afara de cunoasterea limbii(limbilor dupa caz) oficiale ale statului respectiv. Cum sunt si cazuri (probabil majoritatea in lume) in care cunoasterea limbii sau chiar al unui nivel atestat oficial este una din conditiile obligatorii pentru a accede la statutul de cetatean al statului respectiv uneori chiar si pt mai putin (de exemplu rezidenta - si tot este necesara atestarea cunostintelor in limba respectiva).
Cat despre Korea iata ca are, asa cum este si firesc propria politica de stat privind acordarea cetateniei si se pare mult mai restrictiva.
Pagina legislativa
oana1177 spune:
Marius are dreptate. Belgia spre exemplu: am cetatenia de 9luni, obtinuta in urma casatoriei (dupa 3ani de casatorie); n-am facut decat sa merg la comuna (primarie) si sa o cer/sa completez un banal formular; e adevarat ca le-am vb in franceza, dar puteam f bine sa fiu insotita de sotul meu, sa ma ajute el sa completez formularul (fff simplu de altfel :). N-am dat nici un test, nu m-au intrebat nici macar daca stiu numele regelui :D
Copilul nostru va fi prima generatie 100% belgian :) (si asta ar fi fost valabil si in cazul in care eu n-as fi avut noua cetatenie)
Avem niste prieteni care au un copil nascut aici, care n-a primit cetatenia pt ca parintii lui nu sunt belgieni; insa, o poate cere si obtine imediat la 18ani, asta pt ca a fost nascut aici.
referitor la stres, e adevarat, exista; pt mine a fost generat de "necunoasterea" limbii si implicit "frustari" pe motive de incapacitate de a exprima ce simt, ce vreau. Acum vb limba, ii inteleg perfect dar tot sunt stresata :D caci inca mai fac greseli si ma enerveaza.
stresul meu s-a "manifestat" prin slabire, 5kg, desi n-aveam nevoie :) ; si desi mananc mult, nu reusesc sa le repun; asta pt ca lucrez direct cu seful al mare, so... stres continuu ca nu cumva sa fac greseli de gramatica :)
adinag spune:
Are dreptate Marius. Eu sunt cetatean austriac, tatal copilului olandez, traim in Austria. Daca am fi casatoriti, copilul ar putea sa aiba ambele cetatenii, urmand ca la 18 ani sa aleaga cea pe care vrea s-o pastreze. Daca ar alege olandeza, s-ar putea foarte bine sa aiba o cetatenie nestiind limba respectiva.
A propos, eu stiu ca in majoritatea tarilor europene nu este posibila cetatenia dubla.
In ce priveste topicul, si eu zic ca este generatoare de mult stres emigrarea, dar depinde in ce situatie esti, la ce varsta etc. Eu am venit aici inainte de a implini 14 ani, si mi-a fost ff greu atunci, erau de vina varsta oricum dificila, situatia nu foarte roz, conditiile de trai ale noastre foarte grele etc. Intre timp nimeni nu-si da seama ca nu sunt austriaca prin nastere, daca nu le-o zic. De fapt, de cand sunt cu al meu (olandez), care face greseli in germana, am inceput sa mai gresesc si eu din cand in cand :-(
andacos spune:
Habar n-am avut ca sunt atitea state europene in care nu trebuie sa cunosti limba pentru obtzinerea cetatzeniei!
Nu vorbesc de cazurile cind copii preiau prin parintzi cetatzenia!
Oricum faptul ca suntem cetatzenii statului nu inseamna ca gata problemele noastre de emigrantzi sunt rezolvate sau ca "bastinasii"ne privesc ca pe unii de-ai lor!
Acum oate are Marius dreptate ca de fapt nu e o problema legala dar...uite ca aceasta problema personala da mai multa bataie de cap decit se crede!
Dana
monabella spune:
Mai Virgi hai ca inteleg toate dar de ce spanac vreti mama sa deveniti cetateni Koreeni? Ca doar nu umbla dulai cu sumiti in coada cum zicea cienva pe aici? Eu cred sincer ca e mai bine in Ro decit in Koreea (sper ca esti in aia de sud, nu?)
oricum pt mine si traiul in Ro e stresant.