Emigrarea - generatoare de stress?
Raspunsuri - Pagina 7
monabella spune:
Off-topic: uite asa am aflat ca exista limbajul bucurestenilor optezcisti care isi incep frazele cu "Bai" si al celor nouazecisti care isi incep frazele cu "deci"
Bai frate, deci eu la care categorie intru, ca ma facut scoala in 80s si am plecat din buc in the 90s.... dar n-am observat nici o particularitate nici in the 80s nici in the 90s... bai ce ma stresati!
conchita spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Alexia27 Nu stiam ca n-am voie sa merg cu barbatul tinandu-l de mijloc, ce sa mai spunem de sarutat, |
scuza-ma, dar cine nu-ti da VOIE? e lege?!?!
conchita spune:
| citat din mesajul lui Alexia27 Asa ca nu sunt sanse ca un amic/cunostinta/partener sa vina sa spuna: buna, uite, ea e x, bona copilului. CEl mai probabil ca discutia se va deasfasura ignorand total persoana respectiva. Prilej cu care eu iar am facut gafe cand am oferit un loc la masa menajerei noastre care venise sa ne ajute cu copiii la restaurant... Dar ma opresc aici, ca totusi subiectul nu e despre stresul Alexiei in Thailanda Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu! |
Alexia, nu te opri, este deosebit de interesant ce povestesti, inedit in orice caz. toti stim cum e prin europa si america, unde esti tu e asa, exotic, nu se stiu prea multe.
deci, tu ai avut invitati la masa ta si a trebuit sa te conformezi religiei oaspetilor legat de locul menajerei la masa?
intreb, pentru ca eu in situatiile astea mi-ar urma strict traditia mea, nu as renunta la ea. tu esti oaspete, nu doar o alta patura sociala, fara drepturi. eu as vorbi si cu menajera, si cu soferul. daca ei vor sa faca discriminari, ii priveste. eu nu as face.
si cu ocazia asta, introduc si marele meu stress legat de emigrare: dupa ce treci de socul adaptarii, cum faci cu schimbul cultural? ca asta nu e doar unilateral, de la ei la noi, mai e si invers. ii servim mamaliga la masa si le cerem sa se descalte? vorba vine, dar se intelege ideea.
Adela99 spune:
marele meu stres legat de emigrare a fost si ramane in legatura cu "generatia a doua de imigranti" cum sunt numiti copiii nostri. uf!
schimbul cultural cred ca se petrece in fiecare zi, prin felul nostru de a fi, indiferent cat de adaptati am fi, zic io.
is acomodata prin transplantare. cred ca as si dezamagi daca as fi prea adaptata. in primul rand m-as dezamagi pe mine.
columbiana spune:
Adela, si eu la asta ma gindesc, la ce sunt/vor deveni copii nostri, pendulind intre doua culturi; pentru mine e clar, sunt imigrant roman in Canada, am venit cu limba, cultura, scoala romanesca si incerc sa le imbogaesc cu cea canadiana; Copilul in schimb nu are nici 5% din ce aveam eu cind am venit (nici macar nu citeste romaneste, n-am reusit sa-l invat), iar intre quebecosi este considerat imigrant (desi avea trei ani la venire si prima limba a fost franceza); am exemple de ados in jur, unii crescuti "canadieni" s-au intors spre maturitate in Romania, isi cauta radacinile si penduleaza, perioada"romaneasca" le aduce placerea vacantelor in Romania si a limbii, cea quebecoise determina automat negarea si critica al adresa aceeasi Romanii; altii, crescuti in familie in spirit puternic romanesc, contact permanent cu bunici, limba, etc, si-au adus din Romania partenere prin parenare, continuind cu o generatie viata de roman in Canada.
Apropo de schimburi interculturale, eu am facut o gafa din care am invatat lectia prima data cu invitati quebecosi: meniul exclusiv romanesc traditional, ei ramasi flaminzi pe linga ciorba mea incarcata de grasimi si perisoare, friptura mustind in sos, etc; de atunci ruleaza barbecue, salate, hors-oeuvre si cam atita; ramine placerea de a petrece o zi la piscina impreuna, schimbat impresii, etc; la ei m-au primit cu pizza si hamburger
, o tava de legume cu dip, etc; si este mult mai placut decit cocareala si mirosurile cu care i-as fi asteptat.
interesante detaliile despre Asia, fetelor.
bird70 spune:
| citat din mesajul lui Adela99 marele meu stres legat de emigrare a fost si ramane in legatura cu "generatia a doua de imigranti" cum sunt numiti copiii nostri. uf! |
Copiii mei nu sunt generatia a 2-a de emigranti, copiii mei sunt australieni care vorbesc si limba romana. Poate din cauza ca noi am fost atat de neadaptati in Romania iar cand am ajuns aici am simtit ca totul este exact asa cum ar trebui sa fie, asa cum credem noi ca trebuie sa fie.
| is acomodata prin transplantare. cred ca as si dezamagi daca as fi prea adaptata. in primul rand m-as dezamagi pe mine. |
Cel mai drag compliment pe care l-am primit vreodata, de la un american stabilit in Australia de 40 de ani. Mi-a zis ca daca s-ar scrie o carte despre australieni si felul lor de viata eu as fi pe prima pagina
.Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
Alexia27 spune:
Conchita, bineinteles ca nu e lege sa nu te saruri in public sau sa ai manifestari prea afective, este pur si simplu impotriva a ceea ce sunt ei. La fel, nu a fost nici p lege care sa impiedice un strain sa se ia de regel lor , si totusi a ajuns la puscarie pe chestia asta. L-a scos ambasada... Sunt pur si simplu niste tabuuri sociale pe care le accepti daca locuiesti in tara LOR: nu plaja topless, nu injurat familea regala, nu atingi calugarii(ca femeie), nu arati cu piciorul catre cineva etc etc.
Cand cu menajera, eram la restaurant, nu acasa. Iesisem noi si inca un cuplu cu copil un pic mai mic decat Eileen. Am luat-o pe Wa sa stea ea cu copiii sa putem manca si noi, altdfel era no way. Eu am chemat-o la masa, i-am spus sa-si aleaga ce vea sa manance si sa-si comande bautura. EA a refuzat. A zis ca a mancat inainte (nici nu se astepta sa manance cu noi) si nu a vrut nici sa bea. Mai tarziu, cand chiar nu mai putea de sete a venit la mine SA-MI CEARA VOIE 
sa-si ia un suc de portocale. Si a stat pe un scaun la o parte. Decizia ei, nu a mea.
E greu de explicat niste lucruri. Eu am inceput sa le accept, desi nu le inteleg, da stii vorba aia when in Rome... pentru ca eu aici locuiesc, printre ei, nu sunt turist o saptamana. E greu de inteles de ce menajerele/bonele/soferii etc sunt tratati ca inferiori de catre thailandezi, nota bene! De aceea majoritatea prefera sa lucreze pentru straini pentru ca sunt tratati mai bine decat ii trateaza thailandezii din paturile sociale superioare.
SI am vazut ce inseamna sa ii tratezi cu pre multa prietenie: nu stiu ce sa faca cu ea. Nu stiu cum sa se raporteze la ea. Si atunci se intind mult prea mult, nu stiu unde sa se opreasca, nu te mai respecta si o cam lasa mai moale cu treaba pe care o au de facut.. ex: mi-a cerut Wa avans la salariu 500 baht. Nici o problema, i-am dat. Luna viitoare, mi-a cerut cu imprumut
50.000 baht (peste 1000 Euro), si sa ii opresc eu din salariu cate putin in fiecare luna
Cu riscul de a deveni obositoare: tocmai mi-am amintit niste faze de la inceputul colaborarii mele cu Wa: cand a venit in casa, primul lucru pe care l-a facut a fost sa isi puna bagajul pe pat si sa-l deschida in fata mea ca sa vad ce are acolo. Cand a iesit din casa , a venit cu geanta la mine sa ma uit sa vad ca nu a luat nimic din casa.
cred ca asta spune totul despre cum sunt obisnuite sa fie tratate fetele astea 
Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!
Adela99 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Copiii mei nu sunt generatia a 2-a de emigranti, copiii mei sunt australieni care vorbesc si limba romana. Poate din cauza ca noi am fost atat de neadaptati in Romania iar cand am ajuns aici am simtit ca totul este exact asa cum ar trebui sa fie, asa cum credem noi ca trebuie sa fie. ! |
bird, aici nu gradul de adaptabilitate te defineste ca imigrant au ba. fimiu nici n-a avut nevoie de adaptare. el e nascut aici. dar in statistici de ex e trecut la generatia a doua de imigranti. io nu vorbeam de cum il percep io sau cum se percepe el ci de cum e perceput. vorbeam de mentalitate. da, io is imigranta. din Romania. el e nascut aici din parinti romani. no, ce e el? generatia a doua de imigranti? suedez de origine romana? ... suedez???
| Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Cel mai drag compliment pe care l-am primit vreodata, de la un american stabilit in Australia de 40 de ani. Mi-a zis ca daca s-ar scrie o carte despre australieni si felul lor de viata eu as fi pe prima pagina . |
felicitari! daca asa te simti tu bine.
io nu m-as simti bine daca cineva mi-ar face complimentul asta. pentru ca io nu-s suedeza oricat as trai modul lor de viata. am cu totul alt bagaj decat al lor, in bagajul asta am acum si lucruri suedeze, dar alea de stricta necesitate ca sa zic asa is tot romanesti. si asa ma simt io bine.
si sa nu uitam ca vorbim despre Europa si Australia.
intre partea intaia a mesajului si cea de-a doua nu sunt legaturi. sunt bineinteles, dar io in partea intaia vorbeam de cum suntem perceputi iar in a doua de cum ma percep io.
bird70 spune:
| citat din mesajul lui Adela99 bird, aici nu gradul de adaptabilitate te defineste ca imigrant au ba. fimiu nici n-a avut nevoie de adaptare. el e nascut aici. dar in statistici de ex e trecut la generatia a doua de imigranti. io nu vorbeam de cum il percep io sau cum se percepe el ci de cum e perceput. vorbeam de mentalitate. da, io is imigranta. din Romania. el e nascut aici din parinti romani. no, ce e el? generatia a doua de imigranti? suedez de origine romana? ... suedez??? |
Normal ar fi sa fie considerat suedez, eventual suedez cu origini romanesti. Europa este mult mai conservatoare decat Australia, copiii nascuti aici sunt australieni, nici un dubiu. Chiar si eu sunt australianca, am cetatenie australiana deci sunt australianca de origine romana. Copiii mei sunt nascuti in Romania dar sunt australieni. Jumatate din colegii mei sunt emigranti, marea majoritate din UK dar copiii lor sunt australieni. Un coleg de-al meu nu spune emigrant spune 'new australian'
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
virgi spune:
Dupa parerea mea, poti fi numiti suedezi, canadieni, americani etc, doar acei copii care s-au nascut in tara respectiva, care au obtinut cetatenia acelei tari si care reusesc sa vorbesca limba tarii repective exact ca un nativ. Pentru cealalta categorie, cu ambii parinti romani, care au emigrat si au doar pasaport romanesc in cazul nostru, nu cred ca poate vorbi de altceva. Eu personal n-as putea s-o numesc pe fiica-mea nici in gluma coreanca, chiar daca s-a nascut si a trainit numai in tara asta.