Emigrarea - generatoare de stress?
Raspunsuri - Pagina 10
ilse spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui adinag
Eu stiu ca depinde de a doua tara. Adicatarile au intre ele anumite intelegeri, iar Austria nu permite cetatenie dubla, decat in cazuri de exceptie. Eu sunt austriaca. Partenerul olandez. Copilul, cum ziceam, daca am fi casatoriti, ar putea avea cetatenia dubla, dar numai pana la majorat, cand trebuie sa aleaga. Asta stiu de la ambasada NL si de unde a sunat omul meu in NL, deci asa e legea. Dar, cum ziceau si ei la telefon, oricand se pot schimba legile acolo :D In ce priveste cum sunt priviti "strainii", depinde intotdeauna de om, ca oriunde. Eu personal cred ca toate tarile europene sunt cam sceptice in ce priveste strainii, mai ales cand le considera "inferiori" lor :-(( Adina, Jasmina (24 iulie 2003) & Floris (23 decembrie 2007) |
Ah, adinaq da...ai dreptate, Austria din cate stiu eu nu accepta dubla cetatenie, deci normal ca nu se poate in cazul vostru, dubla cetatenie...scuze

eu si 3 banditi: ilse, sven si thor
Adela P spune:
Fetele din Asia pe mine ma fascineaza ce povestiti, asa ca faceti-o in continuare. La fel de mult imi placea ce povesteau fetele din Japonia odinioara. Le sorbeam fiecare cuvintel.
CriPOD spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui marius Limba mi se pare irelevanta si tine doar de aspectul politic al unui stat i8n procesul de acordare a cetateniei pentru indivizii care nu au acea cetatenie. Ca si exemplu poti sa fii cetatean al unui stat si sa nu cunosti nici un cuvant din limba oficiala a acelui stat. Deci sa nu confundam aspectele legale cu cele personale. |
Ei www.settlement.org/sys/faqs_detail.asp?faq_id=4000342" target="_blank">uite de ce nu-i bine sa generalizezi si sa ai asteptari bazate pe pareri personale. Ca de-asta unii se ploestesc la destinatie, ca presupun...
Pe langa toate altele conditii pe care nu ma strofoc acum sa le traduc:
In addition, you must know how to speak or write either English or French which are Canada's two official languages.
adica
In plus, trebuie sa stii sa vorbesti sau scrii una din limbile oficiale ale canadei, engleza sau franceza.
Acu' aici practica e ca daca nu esti in stare sa sustii testul in scris din cauza ca nu vorbesti limba, te duci la un judecator care te ia la intrebari si se-ntampla cam ca la rereuri cand trage profu de tine sa treci clasa. Cazul mai mult cu parintii in varsta si cu unii etnici care traiesc in capsula timpului.
Si ca sa fiu on topic: stresul pt mine e produs acum cand trebuie sa merg in ro si am treaba. De multe ori si daca merg in vacanta prin faptul ca ma imersez in vietile rudelor. Sunt convinsa ca ar fi acelasi stres ca la emigrare la o eventuala repatriere dupa un timp mai indelungat. E doar parte din "schimbari majore".
Noi vom fi intotdeauna suspendati intre doua lumi, intre ceea ce stiam si intre tarile adoptate de copiii nostrii. Cred ca e cel mai fals si trist lucru sa pretinzi ca esti altceva decat esti. Un imigrant (mai mult sau mai putin adaptat).
La fel nu cred ca se compara emigrantul independent cu celelalte clase de imigranti... in ceea ce priveste stresul.
marius spune:
Ai scos destul de mult din context ceea ce am scris. Am precizat ca sunt state care nu pun accent pe cunoasterea limbii oficiale si sunt state care pun accent pe cunoasterea limbii oficiale. Raspunsul extras de tine se gaseste intr-un context si are alt sens decat cel pe care l-ai dat.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
claudia74 spune:
eu gasesc ca tot mai mult stres apare cu cat sederea e mai lunga, cu cat ii cunosti mai bine pe oamenii din acele locuri si nu gasesti nimic in comun cu ei, cu cat ti s-e inchid mai multe usi in privinta carierei, socializarii, greu sa ne putem schimba mentalitatea si simturile dupa ale lor 
, la inceput speri, dar apoi... eu dupa 6 ani m-asi intoarce la orice ora in ro, am trait destule aici,am cunoscut destui oameni, destule situatii la care sa raman cu gust amar, mai ales cum suntem tratati, stresul e permanent, la inceput a fost intr-adevar cu invatarea limbii, socializarea......e o continua lupta with myself, fac liste cu avantaje si dezavantaje dar tot la Romania ajung sufletul meu e acolo si va fi mereu.
INGERASUL EMMA AIDA
www.onetruemedia.com/my_shared?z=24c9383cccafa2434e80e9&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Album Claudia
Timisoara Impreuna
'Roaga-te lui Dumnezeu,ca si cum totul ar depinde numai de Dumnezeu.Munceste in viata,ca si cum totul ar depinde de tine'
bird70 spune:
| citat din mesajul lui claudia74 eu gasesc ca tot mai mult stres apare cu cat sederea e mai lunga, cu cat ii cunosti mai bine pe oamenii din acele locuri si nu gasesti nimic in comun cu ei, cu cat ti s-e inchid mai multe usi in privinta carierei, socializarii, greu sa ne putem schimba mentalitatea si simturile dupa ale lor ![]() , la inceput speri, dar apoi... |
Eu simt exact invers, cu cat trece timpul cu atat mai acasa ma simt, cu atat mi-e mai usor. E adevarat ca punctul de cotitura a fost momentul in care am acceptat ca nu toate 'valorile' cu care am venit din Romania merita pastrate. E greu pentru ca simti ca lasi ceva din tine, ca renunti la parte din persoana ta. Dar am facut-o si simt ca m-am transformat intr-o persoana net superioara prin acceptarea valorilor locale. Restul cred ca sunt detalii. Odata ce ai imbratisat cultura si mentalitatile locale nu mai exista probleme de socializare si nu mai simti ca ti se inchid usile in nas.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
conchita spune:
| citat din mesajul lui bird70 Odata ce ai imbratisat cultura si mentalitatile locale nu mai exista probleme de socializare si nu mai simti ca ti se inchid usile in nas. |
este imposibil sa "imbratisezi" cultura unui popor, una ca nu stii ce e aia, alta pentru ca vei privi-o mereu ca un outsider, teoretic. si chiar daca nu vrei sa accepti, mereu va fi ocaua mica din creier ca termen de comparatie, nu ai cum altfel. prima amprenta e lasata de "cultura" romana, ce-o fi aia? dar zic si eu cuvantul, imaginandu-mi ca vorbim despre ethosul unul popor si tot de aceea zic ca e imposibil sa-l cunosti in totalitate, daramite sa-l mai si imbratisezi.
pe de alta parte, sa renunti benevol la "cultura" proprie, asta e auto-mutilare si nu te poate lasa un om intreg, ca n-are cum.
e multa autosugestie in procesul de "adaptare" - pe care unii il accepta ca anulare a propriei individualitatii, altii inteleg ca vor muri niste "detasati" in tara de adoptie, altii sunt cu fundul in doua luntrii emotional, si in niciuna prea confortabil...sunt o mie de variante posibile.
iar bastinasii nu stiu cand ai decis tu sa-i imbratisezi, ca nu le suna ceasul. relatia trebuie sa fie bilaterala, iar tu poti sa vrei sa socializezi pana poimarti, daca nu te vor ei, asta este - iar motivele lor n-au nimic de-a face cu imbratisatul culturii, IQ, originea sociala sau etnica.
andacos spune:
E adevarat ca punctul de cotitura a fost momentul in care am acceptat ca nu toate 'valorile' cu care am venit din Romania merita pastrate. E greu pentru ca simti ca lasi ceva din tine, ca renunti la parte din persoana ta. |
Eu cred ca aici ai pus puntul pe "i"!Asta este esentza din punctul meu de vedere,daca vrei sa faci ceva acolo unde ai emigrat!Este greu...dar nu imposibil!
Conchita
fara suparare cind itzi citesc mesajele(indiferent unde si cum)simt cum ma "biciuie" superioritatea afisata!Nu am nimic cu tine ,dar zau ...mai indulceste ceva !
oricum nu aste este "adevarul absolut"!
Dana
ilse spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Eu cred ca aici ai pus puntul pe "i"!Asta este esentza din punctul meu de vedere,daca vrei sa faci ceva acolo unde ai emigrat!Este greu...dar nu imposibil! Dana |
Fara suparare, nici tu nu detii adevarul absolut...si chestia asta cu "vrei sa faci ceva acolo", dar nu toti facem? ba da, nu ai inteles cred nuanta, oricat ai face si oricat te simti tu de bine, habar n-ai ce gandesc oamenii aia intre patru pereti, daca te considera tot o "straina" sau nu...chiar daca iti zambesc frumos pe strada, stii tu exact ce zic ei despre tine, dupa ce iesi din peisaj
?...ma rog iti pot spune doar "dream on"...ca doar nu e rau sa fii optimist, este o calitateSi oricata apa nemteasca, americaneasca si aussie ai bea, roman cu sange romanesc de la mama si de la tata tot nu poti schimba...cred ca e trist pentru unii care probabil au cazut in adoratie vis-a-vis de noua tara ca nu isi pot face transfuzie.
Eu zic ca mai bine sa intelegem odata ca nu "unii sunt superiori" si "altii inferiori" doar prin prisma locului unde s-au nascut...doi lei si o ceapa...ce sa zic...eu simt doar mila fata de unele persoane care ba se rusineaza de originea lor, ba vor sa se "camufleze" cat mai bine printre localnicii, asta arata ca au ceva "issues" de rezolvat cu ei insisi, ceva i-a marcat rau de tot, ma intreb oare or sa se rusineze si de proprii copii nascuti evident sub alt pasaport, ca sunt dintr-o tara mai "bananiera" asa cum citesc ei prin presa straina...ceva maturitate in gandire n-ar strica nimanui.
E victima cine se crede victima.
in rest, numa de bine,

eu si 3 banditi: ilse, sven si thor
andacos spune:
Ilse,tot fara suparare dar cred ca tu nu ai intzeles ce am vrut eu sa spun!
Unde am afirmat eu ca detzin adevarul absolut?
Eu am consimtzit(din punctul meu de vedere)ceea cea spus bird si atita tot!
Mai departe depinde de fiecare ce si cum face !De ce trebuie sa-mi bat eu capul neaparat cu ce gindeste fiecare in spatele zidurilor proprii?Nu-i si asta asa mentalitate romanesca?
Oricum s-a plecat de la stressul emigrarii si se ajunge la stressul integrarii,care pff...da`e mare tare!
Si da ai emigrat,ok,problma este sa te si integrezi intr-un fel sau altul!
Dana
editez sa spun ca chestia cu "camuflarea"
printre localnici tzine pina...deschizi gura!
Pentru cine este interesat de "camuflare"!![]()