Copilul utopic
Raspunsuri - Pagina 9
conchita spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui sinzi_ana Cochita, pai nu e chiar dans Io cred ca atata timp cat nu faci ceva "de performanta" cu copilul la varste mici, e ok... Performanta in orice domeniu (fizic sau mental) cere sacrificiu din partea copilului...pe care de cele mai multe ori parintii si le asuma in numele copilului... |
stai sa vezi, ca au spectacol la final. :-))
asta cu sacrificiul, sunt de acord cu AB aici, fara sacrificiu nu se poate, oricat de talentat ai fi. cred in aia cu 99% sudoare, restul geniu. azi ma uitam la ea cat de intens era atenta la toate miscarile, ca o flacara si ma gandeam, mah, n-ar fi oare pacat cu bazaconiile din capul meu sa iau totusi decizia gresita in ce-o priveste? poate ar trebui sa continuam si cand o zice ea "nu" sau o da semne ca asta e, sa renuntam. desi, intervine o problema: ce lectie primeste cand mama-sa zice "ok" de fiecare data cand vrea ea sa renunte? nici o carare spre implinire personala nu e lina, fara caderi si renuntari. ideea e sa te ridici si sa mergi mai departe. iar daca ai si sprijin de la parinti, cu atat mai mare binecuvantarea.
le-am ametit de tot, nici eu nu mai stiu ce e bine...
AB spune:
Conchita daca-i place cu adevarat... va veni acasa si va repeta de placere. Te va intreba cand mai mergem... va intreba daca nu mergi si-n zile in care nu ar trebui sa mearga.
Las-o o perioada si apoi intrerupe.. vezi daca-ti cere ea sa revina.
Cata vreme copilul isi alege ceva propus de tine nu-i nimic gresit cu conditia sa nu propui ceva in fiecare clipa.
Si nu decizi de performanta la varsta ei la dans asa ca relax si nu uita sa joci sotronul 
Sabina spune:
eu am fost mega talentata si totodata foarte, foarte lenesa, ceea ce mi-a cauzat tot restul vietii, sunt ingrozitor de lenta pana sa ma apuc de ceva.
Iar pe Sofia am sa o las sa se joace cat vrea ea dupa ce studiaza macar 30 de minute ![]()
Vreau doar sa impunem o regula: mai intai studiul si dupa aia distractia.
La noi e o situatie mai sepciala, am sta amandoi sa visam cu o carte in mana.....nimeni nu se ridica sa spele vasele imediat dupa masa, nu avem joburi de 8 ore.... etc etc, deci sunt extrem de lenesi amandoi si aceasta predispozitie ne-a tras mult in urma altora mai putin taklentatiu dar harnici,, de aia noi avem de luptat cu asta si macar copiii sa aiba senzatia ca a munci e chiar ok
![]()
PS. nu vreau s-o fac pianista, vreau doar sa nu aud ca de la alti tineri cu parinti muzicieni
" de ce nu v-ati tinut de capul meu sa invat si eu macar sa cant un jazz acolo"
:))
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina,
Sofia Galagia si
bb Gheo
Sabina spune:
Apropos de ce zicea AB:
cand era Gh mic si eram la busteni, Sofia intrase intr-o rutina f placuta: dimineata mica excursie, dupa amiaza joaca la liber si seara lectie de pian, era f mistio pentru ea.
ea odata pusa la pian e f f fericita, pana ajunge acolo e mai greu ![]()
Acuma cand el e mai mare e mai greu sa-l tin cuminte intr-o camera si asta ii distragea ei atentia.
Ea e mult mai echilibrata cu ora de pian pe zi decat fara, o vad cum i se organizeaza creierul, cum gandeste de 10 ori mai bine niste chestii.
La prima vedere citea extrem de repede inca de la 5 ani si ceva, dar inca nu-i destul de serioasa ca sa finalizeze de una singura, si aici ma vad pe mine si ma intreb unde as fi ajuns dpdv pianistic daca as fi avut parinti muzicieni sa ma indrume, nu ma refere la cariera, ci la usurinta de a canta.
Eu cred ca e e de datoria noastra sa o ajutam in sensul asta....
Sabina,
Sofia Galagia si
bb Gheo
Sabina spune:
Mai e ceva, mai e si fratele cel mic.
El e de 10 ori mai talentat decat ea. Cum reproduce el sunetele Sofia a putut abia pe la 3 ani si-un pic, serios vorbesc.
Daca o vede pe ea lucrand o sa i se para ceva normal.
repet, nu vreau sa-i fac muzicieni, pt ca stiu ce blestem inseamna asa![]()
Sofi va merge la scoala langa casa, nu la liceul de muzica cum am mers eu.
dar sa ai parinti muzicieni si sa nu stii la 15 ani ce e aia o fuga de Bach si o sonata de beethoven (la modu practic, sa le poti intelege in cantat) mi se pare o adevrata erezie.
Bine, mie mi se pare erezie in general chestia asta, dar sa nu intram in amanunte :)0)
Sabina,
Sofia Galagia si
bb Gheo
conchita spune:
Sabina, si daca vlastarul de muzicieni, matematicieni, poeti, etc, nu are absolut nici o inclinatie si dragoste pentru domeniile parintilor? acum, serios. erezie e sa bagi cuiva cu forta informatii si tehnici pe gat, pentru ca "trebuie". e pacat. cand in timpul si cu energia respectiva s-ar putea investi in ceva care il pasioneaza cu adevarat. eu te inteleg pe tine, pentru ca e organica dorinta asta de a darui mai departe ce stii si normal ca iti doresti ca si copiii tai sa-ti impartaseasca pasiunile, dar daca nu? sincer, n-ar fi nici o erezie.
uite aici un exemplu on topic, mi s-a facut parul maciuca.la clasa A PATRA!!!.
Sabina spune:
stai ma ca ea e fericita cantand, n-ai auzit-o?
:)
Sabina,
Sofia Galagia si
bb Gheo
conchita spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Sabina stai ma ca ea e fericita cantand, n-ai auzit-o? :) |
de Sofia stiu, n-ai vazut ca m-am exprimat la general, adica de principiu? ca io nu-s muziciana si vreau sa clarific daca va fi vreo erezie daca sonia nu-l va stii pe nichita pe dinafara la 15 ani. :-)))
noi vorbim pe-aici de activitati extra, iar parintii din ro de meditatii la clasa a patra. aceeasi marie, cred. desi stau sa ma intreb, ca o analogie, de ce mai e nevoie de scoala, daca bagi copilul la meditatii de la gradinita, si de ce mai e nevoie de parinti, daca trimiti copiii la activitati extra doar ca sa se joace? exagerez, sper ca se intelege ideea, insa.
conchita spune:
filofteia, am ramas paf, ce sa zic, jos palaria. citeam discutia voastra de la meditatii si tot paf sunt. personal, mi se pare ca in romania se incarca enorm programul copilului taman cu ceea ce este considerat strict necesar si-ar trebui acoperit oricum in scoala. si pentru ca nu se acopera, iata ca povara o duce tot copilul. nu stiu cat de dezirabila e situatia asta. dar imi amintesc perfect de atmosfera de-acasa, scoala era super super super importanta, ca si cum ar fi fost singura poarta catre viata, restul fiind total lipsit de importanta.