Copilul utopic
Raspunsuri - Pagina 11
AB spune:
Conchita probabil scoala romaneasca e mai rau, dar nici cea americana nu merge fara munca acasa. Asa ca copiliriti, testati cu masura ce va place pe langa si... nu te gandi la ce urmeaza ![]()
Sanzi eu am fost lasata sa aleg oarecum Unei profesii i s-au opus din cauza coruptiei si tind sa le dau dreptate acum, dar in rest... ce am vrut sa fac aceea am facut.
Cat despre scoala... acolo trebuie facut un minim. Un copil capabil nu are ce cauta cu nivelul de cunostinte sub 8/10 pentru ca apoi ii tai exact posibilitatea de a alege. Si eu am detestat matematica de scoala generala. Problemele acelea lipsite de poezie cu robineti, trenuri, cu triunghiuri, piramide si siruri debile, dar o iubesc pe cea abstracta nerepetitiva. Morala e ca fara lingurita/polonicul de deseuri nu ajungeam sa-mi placa vreodata ce fac acum. A lasa liber e ok. Dar trebuie sa-l ajuti sa ridice platforma de la care perspectiva. Daca nu, nici nu stie ce a ratat. Si nu trebuie sa fie foarte bun la toate ca sa poata alege dar este necasar sa fie bun.
Cat despre faptul ca talentul razbate... hmmm... unele da. Multe raman ingropate si se realizeaza atat de putin si sufera toata viata cand ajung sa realizeze ce puteau face.
sinzi_ana spune:
AB, dar talent eu nu consider ceva ce te pune in fata neaparat!!! (sau poate nu "in this lifetime"
). Adica nu trebuie sa fii mare matematician sau pianist ca sa se considere "talent"
Uite...bunicul meu, avea un hobby sa construiasca lucruri...Mai si ce iesea din mana lui!!!!!!!!!!!! Pur si simplu avea maini de aur...si da...consider ca avea un talent extraordinar...nu numai ca batea cuie, dar si proiecta tot felul de balansoare, scaune de masa pentru copii si chiar si un premergator pentru mine!!!
Eu cred ca un copil care face un sport sau muzica, de exemplu, nu poate sa aiba la scoala 8/10...Daca e talentat (ca tot vorbim de talent) ii trebuie 99% munca...si in ala 1% de inspiratie nu mai e loc si de scoala ![]()
Sinzi , Radu si David
psihologul
varsta David
www.flickr.com/photos/11552209@N04/" target="_blank">
vikinga spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
|
PS:Acum sa stii ca mi te imaginam impartind hobby-ul Soniei, adica si tu la pantofiori tulu pe virfuri si la 90°
4+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo
vikinga spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui sinzi_ana ps ca nu am apucat sa imi termin ideea...hihi...ma conversam cu ai mei... psihologul varsta David www.flickr.com/photos/11552209@N04/" target="_blank"> [red]D-ale lui David |
4+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo
Donia spune:
| citat din mesajul lui conchita ii place foarte mult, tipa de placere dimineata cand punem "tutu shoes", abia asteapta sa ajungem acolo...asa ca iar m-apuca indoielile: s-o dau in continuare la dans? ![]() |
Eu as continua s-o duc, categoric.
Ce semne mai bune decat astea vrei?
Noi am inscris baietelul de 2 ani la lectii de inot, sotul intra cu el in bazin. Am fost mai mult ca sa invatam jocuri potrivite in apa la varsta asta. Lui (celui mic... de fapt si celui mare
Si vom mai merge la piscina, insa daca nu as putea sa-i asigur piscina decat deodata cu lectiile, as continua cu lectiile. Care la varsta asta sunt joaca, oricum. Si care, daca stau bine sa ma gandesc, pe de alta parte ne-au cam facut sa fim acolo, saptamanal. Se pare ca de bunavoie nu ajungem la fel de des... deci e posibil sa continuam sa platim, ca sa devenim mai disciplinati cu prezenta la piscina...
Am mai dus fetita la lectii de patinaj la 3 ani, pentru ca am incercat eu s-o invat si mi-am rupt spatele. I-a placut mult, i-a prins bine, dar cand am schimbat seria a plans zdravan si n-a mai vrut. Am reluat patinajul dupa vreo 2 ani, la cererea ei, cand a facut singura niste progrese fantastice. De data sta n-am mai inscris-o la lectii, insa nu-i exclus sa o fac la iarna, daca si ea vrea. Ma gandesc ca poate mai sunt ceva amanunte tehnice pe care eu clar nu le stapanesc si care pe ea poate o vor ajuta.
Se mai vorbea despre desenat cu sau fara profesor... eu clar nu posed pic de talent, insa mi-ar placea enorm sa stiu sa desenez mai mult decat case cu gard si printese
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
AB spune:
Donia nici eu nu stiam sa desenez, dar uite la nivel de copii ma descurc pentru ca am invatat de aici.
http://www.peelbooks.com/123_draw_series/index.html
Uite exemple simple. http://www.peelbooks.com/123_draw_series/42.htm
Am invatat cu ea si ori de cate ori ploua ne luam creioanele si desenam. S-o ceasca de ceai.
Si cand ma gandesc ca uram sa desenez.
Sanzi din unele pasiuni e pacat sa nu ajungi sa traiesti. Nu stiu...
sinzi_ana spune:
| citat din mesajul lui AB [. Sanzi din unele pasiuni e pacat sa nu ajungi sa traiesti. Nu stiu... |
Dar nu asa se intampla de cele mai multe ori???
Cred ca cel mai important este sa iti faci copilul fericit...si aici se opreste totul...
Sa faca ce vrea, dar cu placere si de buna voie...
Cu siguranta nu va irosi nimic si nu va regreta o copilarie fericita, adult fiind!!!
(cati copii "ne-talentati" nu fac -de exemplu- sport sau scoala de muzica, muncesc si se sacrifica si apoi nu realizeaza nimic??? Eu cred ca ei ar fi indreptatiti sa reproseze parintilor...)
Sinzi , Radu si David
psihologul
varsta David www.flickr.com/photos/11552209@N04/" target="_blank">
ruxij spune:
Eu ma repet, dar cred ca despicam f. mult firul in patru. Activitatile extra sunt f. bune in primul rand pentru cresterea increderii in sine a copilului, mai ales dc. nu e f. f. bun la scoala. Apoi pt. socializare in afara scolii si pt. ocuparea timpului in "bun", creearea unei anume discipline. Si apoi pt. incurajarea unor calitati innascute si imbogatirea vietii in general. Apoi orice alte experiente, de exemplu calatoriile, largesc orizontul copilului, il fac mai sigur pe el, mai deschis la schimbari si la nou. Nu pt. crearea unor genii. Aici in US nu sunt vazute asa activitatile astea. Chiar sunt necesare, cu masura.
Cand comparam cu Romania eu ma gandesc si ca in Ro copiii de fapt au mai mult timp acasa. Aici stau la scoala pana la 3 si ceva. Fi-miu iese la 3.15 si ajunge acasa la 3.40. Nu mai zic ca eu vin acasa la 5 4 zile pe saptamana. Deci in Ro teoretic raman mai multe ore de activitati si joaca. Dar invatatul mi se pare mai dur decat aici. E adevarat ca fi-miu e doar intr-a intaia, dar nu mi se pare vreo spetire cu scoala si nici nu are cine stie ce teme. La noi sincer temele pt. scoala sunt pe ultimul loc ca prioritati si sunt cam ca o gluma asa. Ma gandesc ca peste doi ani sa vin in Romania pt. 6 luni in Sabaticcal. Cred ca fi-miu o sa fie cel mai prost din clasa,va fi intr-a 4a
Ma gandesc totusi sa il arunc putin in groapa leilor care va fi scoala din Ro, sa vada si el ce e aia.
Apropos de sport de echipa, eu cred ca pt. fi-miu ar fi frustrant, deci cred ca e bun, dar eu il evit pt el. Nu va castiga niciodata mingea, se da la o parte. N-am de ce sa il fortez dc nu are inclinatie, chiar dc ar da cu piciorul in minge teoretic. Mi-a venit hartie acasa mai demult ca ar fi talentat la fotbal (soccer), dar nu l-am dat. In primul rand din cauza luptei pt. minge si in al doilea rand, suntem "booked", aglomerati suficient.
Altfel, la noi sunt activitati si in vacante, zicea cineva ca nu sunt decat in timpul scolii. Eu in vacanta de vara ii bag activitati diferite decat cele din timpul scolii, strict de distractie. I-am bagat odata tenis, altadata diving. A facut si gimnastica la un moment dat, dar nu i-a placut. Mai stie sa patineze, l-am invatat eu si mergem iarna impreuna.
ruxij spune:
Altceva. "Sa aleaga el", "sa faca ce vrea", nu stiu dc are f. mult sens. Adica de unde stie copilul "ce vrea"? Eu zic ca il incerci cu diverse si vezi care ramane. Aici toata lumea face activitati, deci inteleg ca Conchita e presata social. Pe de alta parte, mie la 2 ani nici prin cap nu imi trecea de vreo activitate, eram f. batuta'n cap
(si anturajul in care eram nu ma presa)
sinzi_ana spune:
Pai Ruxij, il duci la activitati si vezi daca vrea
Normal![]()
Sau il intrebi la ce activitate i-ar place sa mearga daca dupa vreo 5 incercari nu ii place nici una![]()
Daca nu ii place...
...dar pare talentat
...atunci e problema, ce faci??? Il tii acolo impotriva vointei lui????
Activitatile aici oricum sunt mai mult o joaca pana la o anume varsta...nu sunt foarte serioase (mai serioase sunt in Romania
)...clar ca nu il solicita foarte mult...
Dar in momentul cand si scoala e mai grea, are si antrenamente, si teme...atunci sa vezi dilema!!!!
Sinzi , Radu si David
psihologul
varsta David
www.flickr.com/photos/11552209@N04/" target="_blank">