Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(2)
Raspunsuri - Pagina 8
marius spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui bluecarm buna Marius, as avea si eu o nelamurire! situatia mea este astfel....lucrez in invatamant cu perioada determinata pana la 31 aug si eu m-am hotarat sa intru in concediu prenatal pe 1 iulie ca sa duc anul scolar pana la sfarsit daca ma simt bine...dar se pare ca am gresit ..cel putin asa spune contabila ca scoala nu imi va plati concediul prenatal decat pana la 31 aug pentru ca dupa aceea imi expira contractul...eu nu cred ca este corect mai ales ca astfel pierd apropae 60 de zile de postnatal care conform leggii ar trebui sa le primesc!!...vreau te rog sa-mi spui daca are drepate si ce trebuie sa fac ....si un alt zvon ar fi ca eu nu primesc acel premiu de nastere adica salar mediu pentru ca nu sunt calificata si nu am dreptul ...e posibil asaa ceva? eu stiu ca acest drept il ai prin contract colectiv de munca..si conditia e sa fii angajat nu sa fii calificat sau nu...iti multumesc anticipat...si te rog sa imi raspunzi pentru ca sunt disperat si nu stiu ce sa fac... bluecarm |
Au dreptate pentru primul punct insa asta nu inseamna ca nu primesti banii. Pana la 31.08.09 primesti de la scoala insa trebuie sa te adresezi casei de asigurari de sanatate pentru a vedea procedura de a primi banii incepand cu 01.09.2009. Platitorul este defapt Casa de sanatate prin scoala in cazul tau dar daca inceteaza contractul devin ei platitori directi din cate stiu si prin caserie si pe card.
Pentru al doilea punct nu au dreptate sau mai exact ai dreptate acordarea acestui salariu este un drept al salariatului si nu are nici o legatura cu calificarea poate sa fie si astronaut se refera strict la actul nasterii faptul ca are un contract de munca valabil si salariul cuvenit in conformitate cu prevederile legale.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
bluecarm spune:
multumesc mult pentru raspuns...as vrea sa vin totusi cu o alta precizare ...azi o colega mi-a spus ca din punct de vedere al legii noi cele care intram in concediu prenatal inainte de data expirarii contractului ramanem cu cartea de munca la acea scoala..adica eu am inteles ca nu au voie sa ne inchida cartea de munca pentru ca suntem in concediu si astfel ar putea sa plateasaca tot ei postnatalul ? ..ce zici ? e posibil asa ceva?...si eu stiam ceva de genul ca ni se suspenda contractul dar nu expira deci oficial suntem angajate dar in concediu de maternitate...multumesc din suflet pentru rabdare
marius spune:
Da asa este ai dreptate. Nu pot sa inchida cartea de munca. Are dreptate cine ti-a spus.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
otiliaotilia spune:
Buna! Marius, sunt insarcinata in 22 saptamani si undeva in luna august ma gandesc sa intru in prenatal. As vrea sa te intreb si eu daca este obligatoriu ca angajatorul sa-mi plateasca diferenta de la 85% pana la 100% din venitul brut pentru primele 6 saptamani din prenatal (de ce dor pentru 6 saptamani?!) Dati-mi si mie un link catre pagina unde as putea sa citesc legea care se refera la drepturile mamicilor. Multumesc.
anamaria1979 spune:
Buna Marius!
Am intrebat la mine la firma la HR si mi-au spus ca am dreptul sa iau tot CO corespunzator acestui an (24 de zile). Deja am luat 4 si mai raman 20 pe care le voi lua in perioada 22iunie-17iulie.
Dupa aceea ma gandeam sa intru in prenatal fiind deja in saptamana 32 de sarcina cu DPN pe 12.09.2009. Ce acte sunt necesare? Adeverinta de la medicul de familie? Perioada de prenatal de la care se poate intra este fixa sau este optiunea mea?
marius spune:
Singura restrictie legala este ca din cel maxim 126 de zile admise ca si concediu de maternitate 42 de zile trebuie sa fie postnatal. In rest se poate orice combinatie.
Acte la serviciu intrebi? O informare de intrare in concediu de maternitate + concediul medical pe care o sa-l primesti de la medic. iti vei ridica banii de la serviciu sau pe card depinde cum se uziteaza la voi platile drepturilor salariale.
Pagina legislativa
MIRCLAU spune:
si eu am aceeasi intrebare ca OTILIAOTILIA daca stie cineva poate ne lumineaza si pe noi cum este si eventual unde putem gasi o lege despre asa ceva?
adica de ce minim 6 saptamani se dau 100% din brut
va multumim muuuult
MIRELA mami de andreas nazdravan 10.09.2005 si
28+
cu codite maria-alexandra
monis5 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui MIRCLAU si eu am aceeasi intrebare ca OTILIAOTILIA daca stie cineva poate ne lumineaza si pe noi cum este si eventual unde putem gasi o lege despre asa ceva? adica de ce minim 6 saptamani se dau 100% din brut va multumim muuuult MIRELA mami de andreas nazdravan 10.09.2005 si 28+ cu codite maria-alexandra |
Buna
Angajatorul acopera cei 15% minim 6 saptamani pentru ca asa e stipu lat in lege
Contract colectiv de munc#259; unic la nivel na#355;ional pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 - art. 66, alin 1), 2) si 3)
monis
18+
MIRCLAU spune:
multumim mult
MIRELA mami de andreas nazdravan 10.09.2005 si
30+
cu codite maria-lavinia
floricik spune:
Buna tuturor.
Am o intrebare si sper sa ma puteti ajuta.
Sunt insarcinata in 14 saptamani si as vrea sa-mi iau concediu medical 10 zile lucratoare. Pot lua de la medicul de familie ? pt ca zilele astea nu am drum la ginecologul meu.
Multumesc. 
14
http://bd.lilypie.com/iQIrp3.png