Lumina Sfanta de la Ierusalim

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cortexia spune:

...Dar de preoti buni ai auzit?.... Eu da

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Cred ca le este greu acelor persoane care pun masura credintei.
Mie imi este foarte clara relatia cu Dumnezeu si legat de aceasta ceeace a propavaduit Iisus!A fost foarte greu sa ajung la acest consens.Odata stabilita aceasta legatura pot sa spun ca sunt in echilibru cu Universul si am gasit impacarea care ar face fericit pe oricine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Cortexia, am auzit si de preoti buni, adevarati duhovnici la care sa mergi sa-ti pui sufletul pe tava. Sint preotii care nu dau spectacole si care nu fac magii decit cu sufletul celor care le calca pragul. Nu am nicio patima in ton, ma enerveaza comertul cu imaginea lui Iisus (nici mormintul nu se pot abtine sa-l lase in pace) si circul gratuit facut sub pretextul credintei afisate zgomotos. Asta e tot, daca tie iti plac show-urile si ti se par mai credibile doar pentru ca vin din locuri sfinte, e alegerea ta. Nu am nevoie de preoti care se joaca de-a Iosefini ca sa cred in miracolul Invierii si se pare ca asta deranjeaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui eleniada

Hristos a inviat! conchita, simo27, cortexia, cardinal, IonescuOana

sunt unele pers care otravesc orice subiect. nu vor sa afle nimic de fapt, ataca precum cainii cei dresati numai sa atace. emit tot felul de ineptii. cel mai bine ar fi sa ramana doar ele si sa-si dispute teoriile. deja se vede ca au inceput sa se contrazica.

crestini ortodocsi, eu cred ca nu mai continui vreo discutie cu astfel de indivizi. Risipa mare! conchita ai avut si ai dreptate.

pt atei, agnostici si alti fara nu mai stiu ce..., mai postez istoriora cu ateul:

un ateu care toata viata spusese ca nu exista Dumnezeu mergea printr-o padure. deodata vede un urs maare venind catre el (cu viteza ffff mare). incepe sa fuga, dar... in cele din urma striga : Doamne!
atunci ursul ramane nemiscat (f aproape de el). ateul continua: Doamne eu nu cred in Tine, nu-Ti cer ajutor, dar fa-l pe acest urs sa creada in Tine. atunci ursul incrucisa labele in semnul sf. cruci, spuse: Doamne binecuvanteaza masa aceasta, si-l manca.
aveti grija cand veti da nas in nas cu ursul din istorioara!

Hristos a inviat!

E interesant cum de cineva care nu a jignit cu nimic pe nimeni (postarile mele dinainte pot fi oricand verificate) s-a ales cu o puzderie de jigniri . Eu si alte persoane (v. BP, dar nu numai), am fost tratate drept nebune, agresive, semidocte, pline de ura (?), porci -asta m-a amuzat cel mai mult... daca m-ati vedea ce starpitura de nici 50 kg sunt cu totul . Si toate astea, de ce?? Pentru ca m-am declarat atee, cu toata onestitatea, si am spus ca nu cred in spectacolul pirotehnic de Pasti de la Ierusalim.
Nu m-au deranjat toate epitetele, doar m-au distrat, pentru ca eu stiu ca nu sunt asa.
(Aaa, poate sunt semidocta in teologie crestina, sferto-docta in teologie islamica si zero barat in shintoism... Nu neg asta! Eu am alta meserie, nu isotria comparata a religiilor (din pacate).

Propuneam sa se deschida un topic gen " cm accepta credinciosii pe ateii de langa ei"... Ei, creka nu mai e nevoie ... m-am lamurit pe deplin deja!

Ma uimeste tensiunea si virulenta unor persoane care ar trebui sa fie echilibrate datorita credintei lor. Ash, de unde armonie, liniste interioara, echilibru .

Ce sa mai inteleg? Vad ca eu sunt calma, amuzata si fara probleme, iar cei intru dreapta credinta spumega si improasca... Sa mai incerc macar sa trag vreo concluzie??? Neaaah

Mergi la inceput

Marturia Patriarhului Ierusalimului Diodor I la aprinderea Sfintei Lumini

"Intru in Mormant si ingenunchez cu frica sfanta in fata locului unde a zacut trupul lui Hristos dupa moarte si de unde a inviat. Rugaciunea in Sfantul Mormant este pentru mine un moment foarte sfant, intr-un loc foarte sfant. De aici a inviat cu slava Domnul si de aici Si-a raspandit Lumina in lume. Apostolul Ioan scrie in primul capitol al Evangheliei sale ca lisus este Lumina lumii. Ingenunchind in fata acestui loc unde El a inviat din morti, suntem adusi in imediata apropiere a Invierii Sale slavite. Catolicii si protestantii numesc biserica aceasta, Biserica Sfantului Mormant. Noi o numim Biserica Invierii. Invierea este pentru crestinii ortodocsi centrul credintei. Prin Invierea Lui, Hristos a castigat victoria finala asupra mortii, nu doar asupra mortii Sale ci si asupra mortii celor ce sunt aproape de el. Nu cred ca este o intamplare ca Focul Sfant apare exact pe locul acesta. La Matei 28:3 se spune ca atunci cand Domnul a inviat din morti, a venit un inger imbracat intr-o lumina infricosatoare. Cred ca lumina care a invaluit ingerul Ia invierea Domnului este aceeasi cu lumina care apare miraculos in fiecare Sambata de Paste. Hristos vrea sa ne reaminteasca, ca Invierea Sa este o realitate nu doar un mit. El a venit cu adevarat in lume pentru a aduce sacrificiul necesar ca prin moartea si invierea Sa sa se poata reuni omul cu Creatorul sau.

Imi gasesc drumul prin intuneric in camera interioara unde cad in genunchi. Aici spun anumite rugaciuni care ne-au fost transmise de-a lungul secolelor si dupa aceea astept. Cateodata astept cateva minute, dar in mod obisnuit minunea se intampla imediat dupa ce am spus rugaciunile. Din mijlocul pietrei pe care a fost culcat Iisus se revarsa o lumina nedefinita, in mod normal cu o tenta albastrie dar culoarea se poate schimba si lua multe nuante. Nu poate fi descrisa in cuvinte omenesti. Lumina rasare din piatra ca si ceata care se ridica deasupra unui lac, piatra pare fi acoperita de un nor, dar este lumina. Lumina se comporta diferit in fiecare an. Uneori acopera doar piatra, alteori lumineaza tot Mormantul, asa incat oamenii de afara vad Mormantul plin de lumina. Lumina nu arde! - niciodata nu mi-am ars barba in toti cei 16 ani de cand sunt Patriarh al Ierusalimului si am primit Focul Sfant. Lumina are alta consistenta, diferita de lumina focului care arde in candela. La un moment dat, Lumina se inalta si formeaza o coloana in care focul este de natura diferita, asa ca pot aprinde lumanarile mele de la ea. Dupa ce am primit flacara, ies si dau Focul intai Patriarhului Bisericii Ortodoxe Armene, apoi Patriarhului Copt si dupa aceea tuturor celor prezenti in Biserica."

(http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5834)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Natasa

Cortexia, am auzit si de preoti buni, adevarati duhovnici la care sa mergi sa-ti pui sufletul pe tava. Sint preotii care nu dau spectacole si care nu fac magii decit cu sufletul celor care le calca pragul. Nu am nicio patima in ton, ma enerveaza comertul cu imaginea lui Iisus (nici mormintul nu se pot abtine sa-l lase in pace) si circul gratuit facut sub pretextul credintei afisate zgomotos. Asta e tot, daca tie iti plac show-urile si ti se par mai credibile doar pentru ca vin din locuri sfinte, e alegerea ta. Nu am nevoie de preoti care se joaca de-a Iosefini ca sa cred in miracolul Invierii si se pare ca asta deranjeaza.

Nu am declarat nicaieri ca imi plac show-urile, nici ca ma prapadesc dupa manifestarile credinciosilor din biserica respectiva. Eu cred ca vine Lumina pentru TOTI cei care cred in El. Restul e...vinare de vint

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

hi hi, Leidisor, nu stiu daca o ajuti prea tare pe Conchita sa se bucure de revenirea ta... :D.
Da' daca accepta sa faca curatenie alaturi de tine, eu promit ca nu ma supar ca langa mine nu i-a placut sa sada :)).

Iisus a dat cu tarabele din templu de pereti, adeca de ce nu i-am urma exemplul? eu momentan m-am plictisit, las locul infierarilor in grup, aici e locul cel mai potrivit pentru asta, nu-i asa? sufletul credintei e mai aproape de creierul ateu decat propriul suflet, asa ca nu ma mai bag in gusturile omului. o sa discut cu cine vreau despre ce vreau in alta parte, ca nu e nici o cale sa convingi pe agresor ca te agreseaza - el se da cu parfum de calm interior in timp ce arunca zoaiele spre tine mirandu-se dialectic, cum, te superi ca te-am murdarit? vai, dar vehementa mai esti, io aveam alta impresie despre crestini, ca-s niste blegi si poti sa-i calci in picioare, ca nu reactioneaza.

te las pe tine de rezerva sa aduci oitele ratacite pe calea dreapta, stiu ca tu crezi ca e posibil. io nu, io doar vreau sa apar democratia si dreptul la libera asociere si exprimare. da' cateodata e imposibil, traim sub dictatura minoritatilor si-a...griului.

Mergi la inceput

Citat:

Sa inteleg ca dupa parerea unora de pe aici ar trebui sa nu calc pe la "Sufletul credintei" daca eu cred cred ca preotii fac smecherii si se imbogatesc de pe urma lor???? Adica nu pot fi o buna crestina daca ma indoiesc de ce-mi spun unii preoti? Pai preotul de la una dintre bisericile la care merg spune niste aberatii cit casa de mari (de genul ortodocsii sint un soi de arieni, restul, cei care nu-si dau seama ce pacat comit ca au alta religie o sa arda in flacarile iadului, tiganii sint o molima, femeile mai merita cite o bataie, ma rog, chestii crestine) si ar trebui totusi sa-l cred pentru a fi o buna crestina? Nu pot sa ma indoiesc de oamenii care poarta haina preoteasca chiar daca sint prosti, agresivi, hoti sau ipocriti??? Cred ca voit (sau nu) confundati credinta in Iisus cu habotnicia babelor care spun ca nu e bine daca nu pui mortului prosop chinezesc la cap. SInt credincioasa, multumita ca am fost botezata ortodox (puteam sa nu fiu) si mi se pare obraznicie sa mi se spuna ca nu-s o buna crestina daca nu iau de bune toate prostiile de le scot preotii pe gura. Mi se pare o porcarie ca au facut din Mormintul Sfint, un loc de scos bani si de facut circ. Nu cred ca Dumnezeu aprinde vreo lumina ca sa satisfaca orgoliul unor preoti crestini care se cred mai cu mot decit alti preoti crestini. Nu cred ca Dumnezeu se uita in jos spre noi ca sa vada cind a mai stabilit soborul Pastele pentru anul asta. Nu cred ca Dumnezeu face vreo diferenta intre diversele confesiuni crestine, oricit de mult s-ar umfla in pene unii sau altii ca-s adevaratii discipoli ai lui Iisus. Mi se pare ca n-am invatat nimic din ce ne-a transmis Iisus si ma bufneste risul/plinsu' cind vad cum bunii crestini sar la git cu atita ura pe cei care nu cred in prostiile facute de "reprezentantii" Domnului pe pamint.

Hei, Natasa, dar chiar te-ai incins, nu gluma!
Daca spui ce simti, ce crezi, nu scapi tu asa usor...
Cum adica, nu crezi in "miracolul Luminii Sfinte de la Sf.Mormant? Pai, la dreaq mai esti tu om bun, saritor, milostiv . Nici o valoare nu mai au toate virtutile tale, daca tu nu te extaziezi la vrajeala pirotehnica

Hai, relaxeaza-te, draga mea... Crede-ma, nu tre' sa pui la inima, ca nu ajuta la nimic. Daca te ajuta cumva, sa stii ca eu te inteleg, sper sa ma crezi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Cortexia, crezi ca Dumnezeu nu ar mai trimite Lumina credinciosilor daca ar asista si ei la miracol? Adica tot anul Mormintul e deschis celor care vor sa se inchine acolo, dar de Paste nu are voie decit Patriarhul. Cine a hotarit asta??? De ce el nu si altcineva? De ce nu toti? Iisus propovaduia multimilor, nu celui care avea barba mai lunga si vestimentele mai scumpe. De ce n-ar vrea sa trimita Lumina tuturor ci doar unuia ales pe nu se stie ce criterii (adica se stie, pe criterii de putere si interese). Mie hocus-pocusul asta facut in secret doar pentru Diodor I mi se pare o gluma.
Altfel ai dreptate, Lumina vine pentru toti si restul e vinare de vint.

Mergi la inceput

Citat:

Cortexia, crezi ca Dumnezeu nu ar mai trimite Lumina credinciosilor daca ar asista si ei la miracol? Adica tot anul Mormintul e deschis celor care vor sa se inchine acolo, dar de Paste nu are voie decit Patriarhul. Cine a hotarit asta??? De ce el nu si altcineva? De ce nu toti? Iisus propovaduia multimilor, nu celui care avea barba mai lunga si vestimentele mai scumpe. De ce n-ar vrea sa trimita Lumina tuturor ci doar unuia ales pe nu se stie ce criterii (adica se stie, pe criterii de putere si interese). Mie hocus-pocusul asta facut in secret doar pentru Diodor I mi se pare o gluma.
Altfel ai dreptate, Lumina vine pentru toti si restul e vinare de vint.

Buey, Natasa, sezi ghinisor, nu te inflama!
Ashea incepui si io... sa ma revolt de tot soiul de exagerari... numai ca io devenii atee...
Poate ca tu scapti! Paote ca te debarasezi de absurditati si ramai intru credinta. Dac asta ti-e de folos, e bine .
te mai sfatuiesc o data: NU PUNE LA INIMA! Ramai om bun, iubitor, crestin, empatic. Asta conteaza!

Mergi la inceput