Aditivii alimentari de zi cu zi!
Raspunsuri - Pagina 8
escu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Natasa .... nu cresc animale pe balcon si nici nu fac mezeluri/cascaval in casa). |
Desi o vaca pe balcon nu ti-ar prinde rau. Lapte, branza, carne... fara Euri, iata o solutie...
gaba-rema spune:
Citat: |
citat din mesajul lui escu Miss Parker, nici eu nu sunt de acord cu piureuri conservate pentru copiii foarte mici, pana la 2 ani, dar nici cu cele congelate. Pana la 2 ani trebuie sa-i faci mancare proaspata la fiecare masa, exact cat mananca. Este absolut esential sa-i gatesti "ca la tara", pe vremea cand nu aveau frigidere. |
De ce nu sunt bune piureurile congelate? Si inca e "absolut esential?
Eu cred ca dupa decongelare, acele 'piureutzuri' sunt practic la fel ca atunci cand le-ai gatit. Nu se pierd principiile nutritive, nu se altereaza defel... E modul de conservare ideal (desi energofag, aviz ecologistlor :) glumesc... of corz)
Ei, daca poti sa-i faci zilnic, Ok, f.bine!
Am mai auzit lume ca vai, ce-i aia legume congelate? Dar sunt foarte bune si curate, n-au nevoie de nici un adaus in principiu. La borcan se pun conservanti, in principal benzoat de sodiu, care desi nu cred ca e toxic, modifica gustul legumelor . La nevoie manamc si de la borcan, dar normal ca prefer "congelatele".
Multe fructe nu merg congelate... isi schimba gustul si se flescaie, ajung ca naiba.
Pe vremuri, demult, multi aveam lazi frigorifice maaari (ca nu agseai mereu ce voiai pe piata), si ne faceam singuri congelarile. Tineti minte?
maddutz spune:
1. intrebarea mea, la inceputul topicului, era daca cercetati etichetele alimentelor, cunoasteti semnificatia aditivilor alimentari si ce reprezinta ei, daca v-ati gandit ca va pune in pericol sanatatea, daca ati luat masuri in sensul acesta.
2. apoi am redat continutul unor alimente si ce presupune acest continut (analiza facuta de Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetari Alimentare)
3. am afirmat ca pentru mine sanatatea reprezinta o valoare, ca ma iubesc pe mine si pe cei dragi mie si pentru acest motiv nu mi se pare normal ca magazinele sunt pline de alimente in care abunda aditivii, producatorii imbogatindu-se de pe urma acestora. pot exista multe din produsele respective facute dupa retete care nu includ aditivi (si am dat exemplul retetei de salam de dinainte de 2002)
4. cand observ ca cineva cumpara un produs, cola de exemplu, in care abunda aditivii fara sa existe macar un element nutritiv, incep sa ma intreb daca nu cumva, cumparatorul este mai preocupat sa-l faca pe producator sa prospere (chiar daca nu constientizeaza), in detrimentul sanatatii proprii.
5. ca mananci un aliment, doua pe zi cu aditivi e un lucru, dar cand deja tot ce poti manca pe parcursul unei zile abunda in aditivi, deja este ingrijorator. am fost educati sa uitam care sunt alimentele de baza: carne, peste, oua, legume, fructe, ulei, faina din care se pot face tot felul de mancaruri, care presupun o preparare minima. bunicii si parintii nostri nu mancau mezeluri, salamuri, pateuri, chips-uri, margarina, etc. (da, Guestus unii au murit, altii spre norocul nostru, inca nu)
6. nu sunt in masura sa va zic ce sa cumparati si sa mancati. fiecare e liber sa faca ce doreste.
7. nu am afirmat ca nu mananc absolut de loc produse ce contin aditivi. mai ales ca ador ciocolata!
8. se pare ca am devenit "inamicul": sunt acuzata de vorbe mari, sunt luata la intrebari. chiar nu cred ca e cazul.
o seara faina si...pofta buna(se apropie cina, doar)
ps: Guestus, inca ma dor dendritele bietului meu neuron, dandu-ti raspunsul
lista care am redat-o pe prima pagina, este cea de aici http://www.desprecopii.com/info.asp?id=358 cu unele completari!
http://blog2evo.cjspot.net/tag/alimente/
http://www.diperia.ro/2009/02/01/alimente-cu-reclame-mincinoase/
escu spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui gabi3604
De ce nu sunt bune piureurile congelate? Si inca e "absolut esential? Eu cred ca dupa decongelare, acele 'piureutzuri' sunt practic la fel ca atunci cand le-ai gatit. Nu se pierd principiile nutritive, nu se altereaza defel... E modul de conservare ideal (desi energofag, aviz ecologistlor :) glumesc... of corz) Ei, daca poti sa-i faci zilnic, Ok, f.bine! Am mai auzit lume ca vai, ce-i aia legume congelate? Dar sunt foarte bune si curate, n-au nevoie de nici un adaus in principiu. La borcan se pun conservanti, in principal benzoat de sodiu, care desi nu cred ca e toxic, modifica gustul legumelor . La nevoie manamc si de la borcan, dar normal ca prefer "congelatele". Multe fructe nu merg congelate... isi schimba gustul si se flescaie, ajung ca naiba. Pe vremuri, demult, multi aveam lazi frigorifice maaari (ca nu agseai mereu ce voiai pe piata), si ne faceam singuri congelarile. Tineti minte? |
Uite aici ai mai multe detalii despre pericolul mancarii congelate pentru copii: http://www.news.com.au/story/0,23599,21361672-1702,00.html
Asadar in perioada in care se formeaza bazele sistemului imunitar la copii, este important sa evitam mancarea congelata.
denizel spune:
Citat: |
intrebarea mea, la inceputul topicului, era daca cercetati etichetele alimentelor, cunoasteti semnificatia aditivilor alimentari si ce reprezinta ei, daca v-ati gandit ca va pune in pericol sanatatea, daca ati luat masuri in sensul acesta. |
Maddutz, sanatatea ne este pusa in pericol prea putin de aditivii din alimente.
Da, sunt si aditivii astia o chestiora din oceanul de chestioare care ne pot imbolnavi, dar parerea mea este ca li se da o importanta exagerata.
Ce vreau sa spun?
Vreau sa spun ca, daca ne imbolnavim din cauza mancarii, ne imbolnavim din cauza dietei nesanatoase, nu din cauza aditivilor!!
Ne imblonavim din cauza ca mancam prea multa sunca si prea putine legume, nu din cauza ca sunca are nu-sh ce aditivi...
Ne imbolnavim fiindca mancam prea multa branza topita si prea putine fructe, nu fiindca branza topita are aditivi.
Ne imbolnavim fiindca mancam fel de fel de cereale expandate, facute din fainuri rafinate, fara nici o valoare, in loc sa mancam cereale integrale.
Ne imbolnavim fiindca mancam prea multe dulciuri rafinate, nu fiindca dulciurile sunt colorate cu aditivi periculosi.
Si, ne imbolnavim din cauza poluarii, din cauza vietii nesanatoase si agitate pe care o ducem, din cauza proastelor obiceiuri alimentare si nu numai, din cauza ca tot mai greu reusim sa fim linistiti si impacati si, nu din cauza ca am mancat o viata jeleurile preferate, colorate cu galben de tartrazina :).
ladyJ spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui escu
In statele unite si canada zaharina este banata pe motiv ca-i cancerigena. Edit: Incearca Stevia (extract), e un indulcitor natural. Sau siropul de agave, este tot un indulcitor natural |
Aha, deci e cancerigena zaharina. Am cazut din lac in put cum ar veni..
Imi poti da poate mai multe detalii?(un link) Adica, daca o consumi frecvent poti sa faci x cancer, s-a demonstrat?
Chiar ma intereseaza acest aspect
PS in America mi s-a servit peste tot zaharina si asta de curand...de aia zic, daca e asa periculoasa ma gandesc ca ar trebui interzisa..sau e cam la fel de nasoala cum se spune despre E uri?
gaba-rema spune:
Citat: |
citat din mesajul lui escu Uite aici ai mai multe detalii despre pericolul mancarii congelate pentru copii: http://www.news.com.au/story/0,23599,21361672-1702,00.html Asadar in perioada in care se formeaza bazele sistemului imunitar la copii, este important sa evitam mancarea congelata. |
Omul cat traieste invatza . Pe asta n-o stiam :(
Ai citit ce zice escu, MissParker? Iaca, tre' sa treci pt. David pe piureutz facut zilnic. Sper ca esti casnica, altfel o sa fie mai dificil.
Totusi, sceptica cum ma aflu, constat ca:
1. Bacteria ce provoaca maladia Crohn este una care rezista la temperaturile de congelare.
2. Cercetatorii australieni recunosc ca niste adevarati stiintifici ca:
“We know the bug is present in our environment. [...] ”.
Eu de aici nu pot deduce (nici cercetatorii n-au dedus, vezi bine) ca mancarea congelata e cauza prezentei bacteriei in intestinele celor cu boala Crohn, caci bacteria exista "in mediul inconjurator" in general, nu doar la congelator. Cercetatorii doar au observat ca AR EXISTA o legatura intre bacterie si boala, dar nici asta nu e clar ca apa de izvor.
Ii citez chiar pe ei: "Whether this bacteria is the trigger is unknown, though."
Ramane de studiat, altfel spus!
Natasa spune:
Maddutz, n-ai devenit inamicul nr.1, stai linistita, numai ca, am priceput, toate produsele sint pline de conservanti si nenorociri, o gramada de lume e inconstienta (eu recunosc ca nu renunt la ciocolata, sint dependenta :)) si totusi care e alternativa? principiile hranitului sanatos le stim cu totii dar nu e suficient. Eu gatesc zilnic, folosesc multe legume preparate cit mai putin termic, nu avem zi fara fructe, bem sucuri naturale, apa multa si totusi...mincam ciocolata, bem bere, facem sendvisuri cu brinza/cascaval, muschi file din comert, mincam piine cumparata (cica integrala, dar e vrajeala), ne plac bomboanele Harribo si Raffaello, din cind in cind mincam cite o pizza la restaurant si lista poate continua si n-ai sa crezi, pacatuim chiar si cu cite o cola rece cu gheata cind ne e pofta. Felicitari celor care nu sint asa pacatosi ca noi!
gaba-rema spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui denizel
Maddutz, sanatatea ne este pusa in pericol prea putin de aditivii din alimente. Da, sunt si aditivii astia o chestiora din oceanul de chestioare care ne pot imbolnavi, dar parerea mea este ca li se da o importanta exagerata. Ce vreau sa spun? Vreau sa spun ca, daca ne imbolnavim din cauza mancarii, ne imbolnavim din cauza dietei nesanatoase, nu din cauza aditivilor!! Ne imblonavim din cauza ca mancam prea multa sunca si prea putine legume, nu din cauza ca sunca are nu-sh ce aditivi... Ne imbolnavim fiindca mancam prea multa branza topita si prea putine fructe, nu fiindca branza topita are aditivi. Ne imbolnavim fiindca mancam fel de fel de cereale expandate, facute din fainuri rafinate, fara nici o valoare, in loc sa mancam cereale integrale. Ne imbolnavim fiindca mancam prea multe dulciuri rafinate, nu fiindca dulciurile sunt colorate cu aditivi periculosi. Si, ne imbolnavim din cauza poluarii, din cauza vietii nesanatoase si agitate pe care o ducem, din cauza proastelor obiceiuri alimentare si nu numai, din cauza ca tot mai greu reusim sa fim linistiti si impacati si, nu din cauza ca am mancat o viata jeleurile preferate, colorate cu galben de tartrazina :). Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel. |
Inclin sa-i dau in mare parte dreptate lui Denizel la faza asta .
S-a trecut de multi ani de la E-uri 'rele si f.rele' (vezi colorantii anilici) la unii care sa nu fie asa periculosi (beta-caroten e acum in toate alimentele, pt. culoarea galbuie).
Se cerceteaza in continuare efectele aditivilor alimentari. De aceea lista celor admisi se revizuieste in permanenta. Nimic nu ramane batut in cuie...
Iar alimentele nu pot fi produse si comercializate la scara industriala fara aditivi, e exclus. Ca la mama acasa, sigur nu mananci de la magazin. Acuma, ramane la latitudinea fiecaruia daca alege sa manance gata preparate de magazin sau gateste acasa. In opinia mea, putem combina cele doua stiluri de alimentaie. Putini dintre noi pot gati absolut totul acasa...
Sa nu exageram, asta ar fi un fel de 'golden rule' zic io.
PS: Maddutz, nu te ambala ! E foarte utila atentionarea ta, ref. la aditivi, la fel si listele date. Si-ti multumesc frumos .
Cum sa fii inamicul nr.1??
zuzunaki spune:
gabi3604,
multam de raspuns.Stai linistita ca ai mei copii nu mananca zahar cu lingurita.Am intrebat de zaharul brun pt ca este o alternativa mai putin periculoasa celui alb.Si il folosesc cu succes(pe cel brun si bio) la prajiturile de casa.Nu fac eu nici des si nici prea multe,dar il prefer clar celui alb.
Intr-adevar,regula e de aur este fara excese.Si eu gatesc zilnic(rar se intampla sa nu reusesc si mancam la resto),consumam multe legume,fructe(mai putin fi-miu care le refuza cu indarjire dar asta e alta poveste),dar, recunosc,mai "gustam"1-2x/sapt si o sunca,un wurst...Asta e ,nu le putem evita pe toate...Nu pot sa nu-i dau lui fi-miu wurst sau sunca presata(1-2x/sapt cum spuneam) pt ca oricum ii vede la gradi pe ceilalti copii si nu-s chiar asa "inumana".Va cruciti daca ii vedeti pe ceilalti copii ce au in pachtel la micul dejun:croissant cu cioco,carnaciori,salamuri,ohooo,am ramas muta cand i-am vazut...El papa 90% micul dejun acasa tocmai din cauza asta.Iar vinerea cand au mic dejun bufet nu lipsesc niciodata mezeluri,cascaval,unt si legume crude(slava cerului!)gen morcov,ardei gras,etc.
Ideea e ca tot ce le ofer acasa incerc sa fie cat mai sanatos (adaptat evident si "fitzelor"lor culinare),macar astfel pot sa "controlez" ce papa.