Aditivii alimentari de zi cu zi!

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alina_s spune:

Am si eu o mare nedumerire - Maddutz poate ma lamuresti tu. Cum de ACIDUL CITRIC, o substanta care exista in mod NATURAL in fructe, e pusa de tine pe lista de cancerigene? Pai atunci, daca fructele au IN MOD NATURAL substante cancerigene, ce propui sa mai mancam?
Uite ce am gasit eu, cautand o explicatie:

The leaflet of Villejuif (also known as the flyer of Villejuif or the list of Villejuif) was a scientifically inaccurate rumour, passed via a leaflet or flyer, that caused mass panic in Europe in the 1980s as it included common unharmful chemical substances such as citric acid (E330) in a list of 10 dangerous carcinogens.

Sa stii ca eu iti apreciez bunele intentii, dar de la a speria lumea si pana la paranoia e un pas mic...nu ma refer la tine, ci in general la cei care exagereaza efectele nocive ale unor substante...asa cum si promoveaza efectele pozitive ale altora...Moderatia zic eu ca e cheia, si in consum si in mesaje. Faptul ca multe alimente in ziua de azi contin aditivi e o realitate, dar pe de alta parte gandeste-te ca fara acesti aditivi sucul de tomate s-ar strica a doua zi, conservele si prajiturile la fel...nu tot ce e nou e rau, nu orice progres inseamna otrava.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui alina_s

Am si eu o mare nedumerire - Maddutz poate ma lamuresti tu. Cum de ACIDUL CITRIC, o substanta care exista in mod NATURAL in fructe, e pusa de tine pe lista de cancerigene? Pai atunci, daca fructele au IN MOD NATURAL substante cancerigene, ce propui sa mai mancam?



Te aprob, Alina
Moderatia e cheia, ca bine zici!...
Nu toate pacatoasele de E-uri 'puse la coltz' au fost dovedite a fi responsabile de īmbolnaviri specifice sau generale, sau oculte... Dimpotriva, foarte putine sunt dovedite ca daunatoare, iar E-urile daunatoare zboara de pe lista de aditivi admisi, usor-usor!
Credeti ca lista aia e batuta in cuie?

Dar acidul citric alimentar E330 e diferit de cel din fructe.
Dar si vitamina E din alimente e alta decāt cea naturala, la fel si vitamina C.
Iar efectele benefice ale celor naurale se diminueaza ba chiar se modifica substantial la variantele de sinteza, asa se vehiculeaza cel putin...

Chiar, atentie si la aceasta pacaleala! (uitasem s-o semnalez
...unii se bucura ca vad pe eticheta iete... asta are vit.E*! e bun-bun! si cānd colo e de-aia de sinteza si difera substantial de vit.E naturala...

* vie.E naturala e un amestec de cel putin 8 izomeri ai tocoferolului, īn niste proportii pe care natura stie de ce le-a ales asa. vit.E de sinteza are doar unul din izomeri, cel majorita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denisabia spune:

Sincer nu-s lamurita cu studiile astea.Practic peste cativa zeci de ani am putea afla un raspuns clar, ca si in cazul unei substante active pentru un medicament.Apropo cine-s cercetatorii acestia, ce institutii reprezinta.Sunt toxici aditivii alimentari, dar eu vreau mai mult sa cunosc.Sa spui ca e cancerigen, trebuie sa ai o baza si eu din ce am invatat la facultate mancarea e intr-o proportie destul de mica raspunzatoare pentru unele patologii ale cancerelor.Probabil astea sunt studii vechi
Eu nu mananc mezeluri, nu beau sucuri, produse de patiserie si fainoase le evit, dulciuri cat mai putine din comert.Daca tot veni vorba de zahar, el exista sub forma mascata in lapte, fructe, branzeturi sofisticate etc.Mai jos reproduc cateva date, poate folosesc cuiva:

Continut zahar in alimente la 100 g:
Dulciuri:
Bomboane 90
Ciocolata 60
Ingetata 20
Biscuiti 20
Paine cu:
Miere 75
Marmelada 60
Nouss-Nougat Creme 50-60

Conserve de fructe 15-44
Sucuri de fructe indulcite 10-20
Fructe uscate 40-64
Banane proaspete 18
Sucuri Cola 6-11
Ketchup de tomate 28-30

Sunt ferm convinsa ca dulciurile in casa nu se compara cu orice ai cumpera din comert.Si da producatorii se imbogatesc pe seama celor care nu vor sa gateasca, pe de alta parte fiindca numarul oamenilor a crescut incearca solutii ca alimentele lor sa tina mai mult timp, sa inlocuiasca ingrediente naturale etc.
Mai lipsesc consilierii pe tema alimentatiei, sa iasa cu tine la cumparaturi,sa faci alegeri cat mai sanatoase pe cat posibil.Grea meserie sa memorezi atatea E-uri.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns escu spune:

Daca ma iau dupa tot ce am citit pana acum ar trebui ca in marile orase sa nu mai existe viata, sau oricum sa ne izbim foarte rar unii de altii.

Daca organismul uman si natura nu s-ar adapta la toate incercarile la care sunt supuse, cu exceptiile de rigoare, am avea preponederent zone desertice si nepo****te pe pamantul asta, ori eu vad exact contrariul.

Si alta constatare. Cu cat izolam mai mult copilul de mediul in care traieste, cu atat socul va fi mai mare pentru organismul lui, odata scapat de sub tutela alimentara a parintelui, respectiv cand merge la scoala si poposeste cu colegii in primul McDonalds intalnit in cale.

Asa ca, MODERATIA ramane regula de baza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui gabi3604

Citat:
citat din mesajul lui zuzunaki

gabi3604,
dar de zaharul brun ce parere ai?

Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu

www.tsg-hoffenheim.de/" target="_blank">1899
www.vfb.de/de/" target="_blank">VfB


Zaharul brun: Un pic mai lipsit de urme de acizi tari (folositi la rafinare) si alte chimicale, dar zaharul īn sine nu e recomandat a se consuma īn fiecare zi, si mai ales īn cantitatile cu care TOTI suntem obisnuiti. E mult prea mult!
Eu cred ca nr. de copii diabetici cu diabet tip II, daca a crescut e din cauza excesului de zahar/dulciuri.

Bah, si cica unele marci de zahar brun iau zahar normal si-l coloreaza cu zahar ars, si gata, e "brun". Deh, e mai profitabil zaharul brun si "organic", nu?

Am un sfat, cui vrea sa īl asculte: pe cāt se poate, folositi miere naturala īn loc de zahar. Dar nici la miere nu trebuie sarit calul, īn orice caz!
Recunosc ca e cam greu de īnfaptuit īnsa cu




Subscriu la zahar. ““Otrava alba““
Pana acum doi ani, mult zahar ajungea in corpul meu.Asa de mult, incat atunci cand am inceput sa monitorizez cantitatea m-am speriat!

Acum, cum la cafea nu renunt nici sa ma pici cu ceara, folosesc zaharina...am incercat cu miere dar..doamne fereste!
Deci, cum o fi cu zaharina? E mai buna decat zaharul?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns escu spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:
citat din mesajul lui gabi3604

Citat:
citat din mesajul lui zuzunaki

gabi3604,
dar de zaharul brun ce parere ai?

Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu

www.tsg-hoffenheim.de/" target="_blank">1899
www.vfb.de/de/" target="_blank">VfB


Zaharul brun: Un pic mai lipsit de urme de acizi tari (folositi la rafinare) si alte chimicale, dar zaharul īn sine nu e recomandat a se consuma īn fiecare zi, si mai ales īn cantitatile cu care TOTI suntem obisnuiti. E mult prea mult!
Eu cred ca nr. de copii diabetici cu diabet tip II, daca a crescut e din cauza excesului de zahar/dulciuri.

Bah, si cica unele marci de zahar brun iau zahar normal si-l coloreaza cu zahar ars, si gata, e "brun". Deh, e mai profitabil zaharul brun si "organic", nu?

Am un sfat, cui vrea sa īl asculte: pe cāt se poate, folositi miere naturala īn loc de zahar. Dar nici la miere nu trebuie sarit calul, īn orice caz!
Recunosc ca e cam greu de īnfaptuit īnsa cu




Subscriu la zahar. ““Otrava alba““
Pana acum doi ani, mult zahar ajungea in corpul meu.Asa de mult, incat atunci cand am inceput sa monitorizez cantitatea m-am speriat!

Acum, cum la cafea nu renunt nici sa ma pici cu ceara, folosesc zaharina...am incercat cu miere dar..doamne fereste!
Deci, cum o fi cu zaharina? E mai buna decat zaharul?




In statele unite si canada zaharina este banata pe motiv ca-i cancerigena.

Edit: Incearca Stevia (extract), e un indulcitor natural. Sau siropul de agave, este tot un indulcitor natural

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Am citit pe diagonala, scuze...

Am retinut ca cineva intreba de borcanase si de ce nu le prefer mancarii preparate de mine din legume bio proaspete. Pai e simplu: lasand la o parte ca borcanasele sunt preparate industrial si pe mine personal ma deranjeaza ideea asta, eu le-am gustat si pe unele si pe altele, iar ce fac eu cu mana mea () nu se compara ca gust, dom'le!! Sincer, alea de la borcanas au pentru mine gust de carton pisat (sau oi fi nimerit eu 2 din cele mai proaste).

De curand a venit o prietena cu o fetita care e cu 5 saptamani mai mare ca David. M-am uitat pe borcanasul pe care i-l daduse fetei la pranz: continea legume, carne ... si sare!! Cica "condimentat special pentru copii" (babygerecht gewürzt) . Pai hai sa-i suprasolicitam copilului de 8-9 luni rinichii inca de acum, nu-i asa? Eu nu consider ca un copil are nevoie de mancare cu sare, el cunoaste atat de putine gusturi incat nu are rost sa-i "condimentam" cu ceva mancarea. Sigur, e parerea si convingerea mea. Fiecare face cum vrea.

Ah, iar portiile pe care i le fac lui David evident ca le congelez, pastrez in frigider o singura portie...

Cat despre "vai, pai atunci ce sa mai mancam?" - e simplu. Adica nu stiu cat de simplu e in Romania, dar vorbesc din punctul meu de vedere, ca nu locuiesc in Romania. Mancam cartofi si legume bio multe (fierte ideal la abur si nu pana se fac terci), mancam orez, paste bio si integrale (de ex. din grau speltoid, f. sanatos), mancam paine bio de secara, mancam carne cat mai putina si de la surse de incredere (oua la fel), mancam fructe bio si de sezon, nu (mai) mancam carne prajita sau pané, carnati, mezeluri si cascavaluri, nu folosim zahar ("moartea alba" - oricum il ingeram involuntar in chestii in care nu avem habar ca se baga zahar, nu?), evitam faina alba, bem cafea de malt (eu am inceput in timpul sarcinii si acum imi place la fel de mult ca si cealalta, chestie de obisnuinta) samd.

Evident ca nu pot fi evitate toate relele, dar e pacat sa luam imediat pozitia ca nu se poate face nimic si ca oricum nu are sens...


Participam si noi la concursul www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202008&page=17" target="_blank">Clipe de viata 2008 - mis1 si mis2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns escu spune:

Miss Parker, nici eu nu sunt de acord cu piureuri conservate pentru copiii foarte mici, pana la 2 ani, dar nici cu cele congelate.
Pana la 2 ani trebuie sa-i faci mancare proaspata la fiecare masa, exact cat mananca. Este absolut esential sa-i gatesti "ca la tara", pe vremea cand nu aveau frigidere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Am inteles, s-a dat copy-paste la o suta de articole care arata cit de nociv e tot ce mincam si niciun link spre ce sa mincam. Nu cred ca legumele si fructele sint ferite de mizeria si poluarea din jur indiferent cit de bio se dau si nici nu cred ca cineva se hraneste doar cu iarba. Despre dulciurile facute in casa, ce sa spun, or fi bune dar fara zahar (daca nu-l faceti cumva in casa si pe ala). Ciocolata nu mincati???(asta e o chestie trista, zau!) Piine? Oua? (de la gaini d'alea crescute pe intuneric si cu praf de peste??) Carne? Peste din ape poluate cu toate nenorocirile? Am inteles cu totii, ca nu sintem idioti, nu mincam fast food, nu mincam grasimi saturate, nu bem cola etc. Dar de aici si pina la lista interminabila de produse care contin E-uri si de care unii jura ca nu se ating, e cale lunga. Nu e nimeni timpit (sau daca e oricum nu-l schimbati voi) sa dea copilului chipsuri si cola la masa de prinz. Dar de aici si pina la exagerari de genul "tot ce cumperi din magazin e periculos" e cale lunga. Si chiar daca e asa, chiar daca sintem victimele progresului in chimie si prelucrarea alimentelor, vestea proasta e ca e doar o iluzie ca avem vreo portita de scapare.
Astept in continuare lista cu produse kosher (in afara de legume, fructe si gaina crescuta la tara, muncesc 10 ore pe zi, nu cresc animale pe balcon si nici nu fac mezeluri/cascaval in casa).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui denisabia
... Daca tot veni vorba de zahar, el exista sub forma mascata in lapte, fructe, branzeturi sofisticate etc.



Intocmai, Denisa!

Oricum ne luam zaharul necesar din fainoase si fructe. A manca in plus SI dulciuri, devine un abuz.
Zaharul natural din fructe nu e nici pe departe daunator. eu faceam referire doar la zaharul obtinut industrial, mai ales cel rafinat. Ala e in plus.

Caci zahar ne trebuie, altfel de unde sa scoatem energie sa functionam altminteri... Dar e de ajuns cel din alimente naturale (fructe si cereale). Ai mici au nevoie chiar de mai mult, ca sunt energici si se zbantzuie, si consuma mai mult ca adultii.

Mierea iarasi e sanatoasa, da' nu cu tonele. Eu nici n-o suport decat in cantitati mici... ma gadila la lingurica :)

Mergi la inceput