Nu stiu daca am procedat corect
Raspunsuri - Pagina 7
mariamunteanu spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui popescudora Oare de ce nefumatorii sunt intotdeauna primii la a blama si a caracteriza in termeni mai mult sau mai putin vehementi fumatorii si fumatul? |
Pt. ca fumul de tigara si mirosul de care se imbiba mediul fumatorilor este deranjant, periculos si PUTE. Am fumat si eu, dar chiar si asa mi se parea iacs. M-am lasat din cauza duhorii pe care nici macar eu n-o mai suportam.
Maria
Ramonika spune:
| citat din mesajul lui popescudora Oare de ce nefumatorii sunt intotdeauna primii la a blama si a caracteriza in termeni mai mult sau mai putin vehementi fumatorii si fumatul? |
asta parca-i o replica din Caragiale, cu orele 5 trecute fix
da cine te-ai astepta sa scoata ochii la fumatori? tot fumatorii? normal ca nefumatorii ...

Ramonika
si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor
www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
CorinaDani spune:
| citat din mesajul lui popescudora Vad ca pe acest topic s-au dezvoltat 2 subiecte..fumatul si cainele soacrei 1. Sunt fumatoare, fumez 1 pachet jumate pe zi, sotul nu fumeaza, am fumat si in timpul sarcinii (am luat tigari de 3 ori mai slabe, dar mi-a fost imposibil sa ma las) si cred ca voi fuma toata viata mea. In momentul asta am 25 de ani si ideea ca o sa mor la 65 de ani din cauza fumatului, in loc de 75, nu ma deranjeaza prea mult. E alegerea mea, e legal, fac ce vreau cu sanatatea mea, imi place sa fumez si gata. |
recititi va rog topicul dorei, intitulat "sunt dependenta de sotul meu".
veti vedea ca pe langa tigari, micutul a mai primit si alte "tratamente" in timp ce era in burtica ei...dar asa cum ea a ales sa nu-si menajeze copilul in perioada sarcinii, nu vad de ce ar fi de condamnat si blamat o viitoare mamica, ce isi doreste sa nu mai vada par de caine peste tot, inclusiv in mancare...pentru ca din mesajul lui rox asta era aspectul care o deranja cel mai tare, nu a mentionat nimic altceva legat de obiceiurile cainelui (gen latrat aiurea, dormit in pat, pantofi rontaiti, etc.)
deci daca n-ai grija de tine si de copil in perioada sarcinii, iei roshii in freza...
daca, dimpotriva, devii mai sensibila si nu mai suporti anumite lucruri/situatii/atitudini/etc. in jurul tau, pe care vrei sau incerci sa le indepartezi, iar iei roshii in freza...
dora, te rog sa nu interpretezi acest mesaj ca atac la persoana ta, am vrut doar sa arat ca si in cazul tau, si in cazul lui rox, tot s-a dat la greu cu roshii...asadar niciodata nu vei gasi atitudini pro sau contra, vor fi pro si contra, indiferent de subiectul discutat...asa cum se spune "cate capete, atatea pareri"
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
Ramonika spune:
Corina - normal ca ccc "Cate capete, atatea pareri" ![]()
tocmai de aia eu nu-s de acord cu fumatul, da-s de acord cu cainele
si cu pisicile ![]()
fiecare cu pasarica lui si face cum vrea... 
Ramonika
si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor
www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
terishka spune:
Adria 240, dupa cum spunea cineva mai devreme, fumatul este un drog. Drogul pentru cel care il consuma este daca nu chiar centrul, foarte aproape de centrul existentei sale. Nefumatorii pot sa zica "da-o incolo, lasa-te ca e doar o tigara!" sau "fumeaza mai putin, iar iti aprinzi o tigara, abia ai fumat una" dar pentru fumator nu e deloc asa de simplu. Cand aude din astea fumatorul incepe sa se retraga, se simte incoltit, ba mai si intra la idei ca ii ingradesti independenta, nu il acceptti asa cum e etc.
Mie mi se pare ca tu gresesti cand alegi abordarea aceasta cu sotul tau. Ea are raceala logicii, amplificata de faptul ca se refera si la partea materiala. Eu zic ca logica nu merge atunci cand e vorba de lasat de fumat, pur si simplu pentru ca fumatorul stie si i se par de bun simt chestiile pe care i le spui. Numai ca nu e pregatit sa le accepte. Logica mai merge cat de cat, dar numai atunci cand persoana vrea intr-adevar sa se lase de fumat, ceea ce inteleg ca nu e cazul sotului tau. Apoi, tu ai ales sa te legi de bani... eu am fumat 10 ani si zic cu mana pe inima ca imi parea rau de banii care mi se duceau pe tigari, si erau mult mai putini ca acum... dar tot ii dadeam. Daca si la el e la fel, pe langa ca isi da seama cat cheltuie pe viciile sale, sicanarea asta cu banii tai de tigari - banii mei de haine nu are cum sa il ajute ci doar sa il irite. Nu ma intelege gresit, eu gasesc ca tu ai rational dreptate, insa cand esti un fumator inrait si "incoltit" numai la argumente de acest gen nu iti place sa te gandesti. Sotul tau stie ca tu te poti restrange de la haine, hainele nu sunt "drogul" tau, pasiunea ta, ca nu iti trebuie la fel cum ii trebuie lui tigari, ca doar nu ai cheltuit la fel pe haine pana acum. De-aia se enerveaza cand ii calculezi banii, pentru ca pentru tine nu sunt ceva atat de "important" hainele cum e pentru el fumatul.
Eu m-am lasat de fumat atunci cand am ramas insarcinata, insa inainte cu ceva vreme de asta am avut o relatie destul de serioasa in care mi se cerea sa renunt la fumat - el nu era fumator. Pana si cererea sa reduc din tigari ma scotea din sarite total, d-apai sa ma fi luat cu calcule si alte minuni... cred ca era gata scandalul. Ma gandeam cumva cum am mai vazut pe aici, daca eu accept riscurile si partenerul stia ca eu fumez cand m-a luat, ce vrea acum de la mine?
Sotul tau n-are cum sa se lase de fumat daca nu isi doreste asta. Daca acum la argumentul sanatatii sale e imun, la al banilor la fel, poate ar merge sa ii spui si sa ii repeti ca pe tine te doare ca isi face lui rau, copilului, tie - ca fumatori pasivi, ca iti faci multe griji pentru voi toti. Spune-i ca stii ca are sa ii fie greu, dar ca vrei sa il ajuti si sa ii fii alaturi, sa treceti amandoi peste asta. Nu minimiza nicicum greutatea intreprinderii, sa zic asa, pentru ca este chiar foarte dificil pentru toata lumea implicata. Poate ar ajuta sa faci un plan de lasat de fumat si sa va ganditi cum o sa fie in prima zi, a doua, a treia... greu- greu, dar veti fi amandoi, ai sa il ajuti sa se relaxeze facand aia sau aia etc. Daca nici asta nu functioneaza, inseamna ca el chiar nu e gata sa renunte si trebuie sa actionezi in consecinta dupa cum simti ca e mai bine la acest moment.
Legat de caine, mansonrox - sa stii ca problema parului de caine - sau pisica daca tot e vorba - se amelioreaza simtitor daca tunzi cainele cam o data la 2 luni sau de cate ori simti ca e nevoie. Cu vreo 50 de ron la acest interval rezolvi mult din aceasta problema. Eu am si copil mic, si caine, si pisica - cainele si pisica au cosmeticiana lor:) Cu strictete la deparazitare, vaccinare, tuns cred ca iti poti asigura un trai linistit alaturi de animale de companie chiar daca ai un bebe sau copil mic.
bird70 spune:
| citat din mesajul lui popescudora Cred ca se exagereaza cu sloganurile astea gen "Fumatul ucide!". |
Nu se exagereaza deloc. Eu vad zilnic oameni care sufera de boli provocate de fumat, la varste la care ar trebui sa se bucure de viata. Cel mai trist mi se pare faptul ca toata familia sufera din cauza asta, cel mai mult copiii. Nu ai nici cea mai mica idee cat de daunator este fumatul. Vad batrani care au avut grija de ei si acum la 80+ ani joaca tenis si se bucura de viata perfect independenti. Cunosc o batrana care la 102 ani face rebus si se da pe bicicleta medicala zilnic ca sa nu isi piarda independenta sa nu fie o povara. Stiu ca in Romania oamenii se degradeaza mult mai rapid si mult mai urat decat aici, dar unul din motive este ca nu au grija de ei. Totusi la 65 de ani ar trebui sa fi in putere si sa fi utila familiei si societatii, nu sa te gandesti ca la varsta aia e ok sa mori.
Inteleg reactia ta pentru ca orice atac la adresa unei adictii starneste anxietate puternica dependentului. Dar sa stii ca nu exista ca nu te poti lasa de fumat, cunosc foarte multi care s-au lasat, inclusiv parintii mei. Si sunt mult mai sanatosi si mai fericiti acum desi cand discutam despre asta aveau impresia ca daca se lasa de fumat nu mai are nici un rost sa traiasca
. Cunosc oameni care s-au lasat de heroina dupa 20 de ani traiti pe strazi, asa ca sa nu spui ca nu te poti lasa de fumat
. Nu iti mai gasi scuze cu fumatul in timpul sarcinii, nu exista scuze. Fumatul deprima sistemul nervos si copilul devine mai susceptibil la depresie si anxietate in viata. Astea sunt lucruri pe care nu le observi acum dar care pot impacta foarte puternic viata copilului tau. De asemena pot dezvolta astm mai tarziu, iarasi ceva ce nu se vede imediat. Eu as sta si m-as gandi bine daca aceasta adictie merita daca a ajuns in asa hal incat am ajuns sa pun sanatatea copilului pe locul 2.
nelia spune:
Nu pot sa nu spun si eu citeva cuvinte: ciinele e un suflet, nu poate fi alungat, trebuie sa se gaseasca solutii ca sa convietuiasca toata lumea in casa respectiva... m-ar deranja de exemplu sa fiu gravida, sa stau la socri, care au ciine, dar care nu ar face nici un efort in ceea ce priveste igiena, nici sotul... si m-ar lasa pe mine gravida, care de frica as freca pe acolo si as fi singura care ar respecta regulile de igiena. Si, in final, cea mai buna solutie este mutatul cu chirie... stiu ca mi se va spune ca nu e posibil, dar nu sint in masura sa accept argumente: stau cu chirie de la 22 de ani, si aici inca tot asa stau si usor nu mi-a fost. Dar pe de alta parte am preferat sa-mi fie greu si foarte greu, dar sa am locul meu si libertatea de a face ce vreau! Ori, stiti si voi, libertatea se cistiga, nu vine niciodata de la sine!
Solutia pentru mine este ori, ori: ori se sta in casa cu ciinele si acesta se respecta ca un suflet ce este, iar restul familiei este obligat sa pastreze regulile de igiena de dragul gravidei si mai ales al puiului mic... Ori mutatul in alta casa, cu riscurile respective.
Fumatul, ei, aici e alta problema. Am fumat, nu mult timp si nici multe tigari, dar am fumat. M-am lasat cind am inceput sa-mi pregatesc corpul pentru primul copil. Si nu am mai pus gura pe tigara... si da, nu cred ca cineva nu se poate lasa de fumat. E un drog ca toate celelalte, cel mai slab, dar care omoara si el incet. Cred insa ca omul nu poate lupta cu alcoolul, nu cunosc pe nimeni care sa-l fi invins definitiv... dar asta e alt subiect, ajung ciinele si fumatul... si soacra... deocamdata.![]()
Nu le judec pe gravidele care fumeaza, incerc sa le vorbesc frumos: lasati-le, faceti rau, mare-mare rau copilului din burtica si zau ca nu merita minunea aceea mica. Cineva spunea ca a cunoscut gravide care au fumat si au copiii sanatosi... Ma indoiesc, poate daca a tras o tigara sau doua, da, dar daca a fumat pe de-adevaratelea cum spune fiica-mea cea mare... nu cred ca sint ei chiar atit de sanatosi. Poate la o zi, la trei, la 3 luni, la 2 ani... dar oare garanteaza cineva ca vor fi sanatosi si la 40? Imi veti spune ca nu poate nimeni garanta acest lucru chiar daca mama nu fumeaza... da, asa este, dar tocmai, cind stim deja acest lucru, ne mai da mina sa contribuim si noi la soarta cruda care i-ar putea astepta!?!
Spuneam ca nu le judec, nu le vorbesc urit, dar toate argumentele gravidelor care fumeaza sint justificari dupa care se ascund si care ascund un adevar dur: copilul din burtica, copilul lor, sufera!Si va suferi mereu din aceasta cauza! Poate ca imi veti spune acum ca ce stii tu, tu ai putut, eu nu pot sa ma las. Nu, nu am putut, nu m-am lasat de cafea, de exemplu (si, uite ca a mai aparut ceva nou pe linga conceptele de mai sus
). Am redus-o, am diluat-o, dar am baut-o, am savurat-o chiar. Vreti sa auziti jusitificari? Mii am!
Dar stiu, asa cum stiti si voi, ca sint false. Ca nimic nu justifica raul facut copilului tau. E mai putin nociva, da, de fapt inca nu se stie cit de nociva este, poate de aceea nu m-am lasat. Dar fumatul se stie, toata lumea iti spune... Cumnatul meu e pe patul de moarte, cu cancer in git, chinuindu-se cu niste dureri inumane... isi lasa nevasta tinara si distrusa, doua fete mici si frumoase... si destepte.
Cind lumea ii spunea lasa-le, ca te ucid... ei, ai mai vazut tu drac mort? Ei uite ca drac nu s-a vazut, dar om da! Cind sintem tineri, si nu numai, cit timp sintem sanatosi, avem convingerea ca noua nu ni se poate intimpla nimic din cele vazute sau auzite... desi stim foarte bine ca nu e deloc asa, ca boala si moartea nu alege, ia la intimplare... hai, sa nu le mai ajutam sa ne aleaga!
Iar tata care fumeaza in aceeasi casa cu copilul... sa se opreasca! In bucatarie daca se fumeaza, fumul nu sta in camera in care se fumeaza... se duce, se tot duce... si se opreste direct in plaminasii aia mici si sensibili! Filmulete pe youtube sint o multime, si cu suferinte fetale din cauza fumatului mamicii si cu efecte ale fumatului pasiv, mai ales asupra copiilor! Cautati-le si educati-i, expuneti-i la fapte, nu au cum sa inteleaga altfel! Nu vrea sa se opreasca pentru el, e musai sa se opreasca pentru copil! Are dreptul sa creasca intr-o casa cu aer curat si el are obligatia sa nu-i incalce acest drept!
Stiu sigur ca nu veti da cu rosii si chiar daca dati, le primesc, nu e nici o problema, aici sint scumpe. Important este sa recunoasteti ca stiti care e adevarul si daca mai aminati sa-l dezgoliti, sa-l lasati gol-golut e doar din slabiciune umana si nu din nestiinta.
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
popescudora spune:
as vrea sa se inteleaga ca desi fumez, fac asta in bucatarie, nu in prezenta copilului, si eu stau cu gura pe sot daca lasa usa deschisa la bucatarie sa se duca fumul in casa. Poate am fost inconstienta ca am fumat in timpul sarcinii, dar nu tolerez sa se fumeze langa copil. sotul mai are obiceiul cand sunt in bucatarie si copilul plange sa il aduca acolo in brate, si eu fac foarte urat si il dau afara imediat, spunandu-i ca e4 fum de tigara. Sotul e nefumator.
Vad femei care isi duc copii mici la pizza in salonul de fumatori. Nu le inteleg si n-o sa fac niciodata asta. In ce priveste fumatul, nu cred ca se compara cu drogurile sau alcoolul cum zic unii. Pur si simplu pentru ca a fi fumator nu te face sa devii inuman, violent, hot, dement cum te fac alte vicii. Fumezi si atat. Iar viata nesanatoasa inseamna si alimentatie nepotrivita, alcool, sedentarism etc. Referirea la alcool nu inseamna ca nu beau si eu o bere-doua seara cu sotul sau un pahar de vin de sarbatori. Ma refer aici la abuzul de alcool.
Copilul meu e o minune. Chiar daca am fumat in timpul sarcinii. S-a nascut cu 3 kg, acum are 6 luni si 7 kg, e dezvoltat motor si psihic normal si sunt in stare sa-i sar in cap oricui zice altceva despre el. A tusit vreo 3 luni, tratat cu panadol, 3 feluri de sirop de tuse, nurofen, antibiotice etc. Pana i-am luat aparat de aerosoli si din 3 sedinte cu ser si-a revenit complet si de o luna nu l-am mai auzit niciodata tusind. A avut ghinionul sa fie botezat pe 27 dec cu 2 usi deschise in biserica si de acolo i s-a tras, nu de la fumatul meu.
Fumatul e legal, cca o treime din po****tia globului fumeaza, sunt bani arsi aiurea, recunosc, dar asta e...Si nu toti bolnavii de cancer sunt fumatori.
Cat despre caine...sunt atatea articole legate de dezvoltarea psihica a copiilor in prezenta animalelor. Benefica copilului. Un caine curat si ingrijit nu poate fi un pericol pentru copil.
Val_ spune:
Cred ca majoritatea femeilor insarcinate stiu ca fumatul poate dauna copilului care urmeaza sa se nasca. Am spus poate pentru ca intr-adevar nimic nu este sigur 100%.
In ce ma priveste chiar si un risc de 1% ar fi suficient pentru a ma abtine de la orice ar putea fi nesanatos pentru copil. Indiferent ca este o problema identificabila la nastere sau la un moment dat, in timpul dezvoltarii lui.
Atunci cand am ramas insarcinata eram oarecum dependenta de Lexotan cu care imi "tratam" atacurile de panica. Pentru cine nu stie renuntarea la o benzodiazepina de care ai devenit addicted poate da simptome greu de suportat inclusiv niste atacuri de panica de o intensitate greu de descris. Si totusi nu am luat medicamente si am incercat alte modalitati de echilibrare pentru ca stiam ca ii pot face rau fetitei. Nu mi-as fi asumat pentru nimic in lume o potentiala problema de sanatate a fetitei pe care poate as fi putut sa o evit.
Asa ca, povesti cu mame foarte responsabile si iubitoare (si in acelasi timp informate) dar incapabile sa renunte la o tigara, un pahar de vin etc. sunt pure fantezii.
Daunele pe care si le face un fumator propriei sanatati sunt problema lui. Insa faptul ca nu ii afecteaza pe ceilalti este un mit cu totul si cu totul fals. Pe mine ma afecteaza un fumator daca merg la un restaurant unde separarea dintre fumatori si nefumatori este virtuala si ma deranjeaza chiar daca fumeaza la el in casa, in parc sau pe balcon. Pentru ca fumul de tigara ajunge in atmosfera sporind poluarea produsa de diverse alte surse.
Si tot aud de cancere pulmonare la persoane care nu fumeaza. Da se intampla si asta dar daca persoanele respective erau fumatori pasivi atunci nu mai pare atat de inexplicabil.
Cred ca ar trebui sa deschidem un subiect separat pentru ca raspunsurile noastre au inceput sa fie cam mult off topic.
bird70 spune:
| citat din mesajul lui Val_ Si tot aud de cancere pulmonare la persoane care nu fumeaza. Da se intampla si asta dar daca persoanele respective erau fumatori pasivi atunci nu mai pare atat de inexplicabil. |
Explicatia este ca plamanii sunt un loc preferat pentru metastaze iar metastazele pulmonare sunt mai agresive si mai daunatoare, deci mai evidente decat cancerul primar.
| S-a nascut cu 3 kg, acum are 6 luni si 7 kg, e dezvoltat motor si psihic normal si sunt in stare sa-i sar in cap oricui zice altceva despre el. A tusit vreo 3 luni, tratat cu panadol, 3 feluri de sirop de tuse, nurofen, antibiotice etc. Pana i-am luat aparat de aerosoli si din 3 sedinte cu ser si-a revenit complet si de o luna nu l-am mai auzit niciodata tusind. |
Copilul tau a tusit si a facut tratament 3 luni din cele 6 pe care le are? Jumatate din timp
? Si tu crezi ca e din cauza ca a fost frig la botez? Mai ales dupa ce nu a raspuns la tratament? Eu as zice sa verifici daca nu are astm.