Nu stiu daca am procedat corect

Nu stiu daca am procedat corect | Autor: adria240

Link direct la acest mesaj

Scriu pentru prima data pe forum dar l-am citit de foarte mult timp si trebuie sa spun ca am gasit aici foarte multe idei si sfaturi folositoare. Chiar daca sfaturile erau adresate altor persoane m-am regasit si eu in multe dintre ele.
Si acum sa revin la problema mea. Sotul meu este un fumator inrait dar din cauza ca are unele probleme de sanatate nu ar avea voie sa fumeze deloc. Desigur ca fumatul nu este sanatos pentru nimeni cu atat mai mult pentru el. Am insistat in fel si chip sa-l conving sa renunte la fumat dar pana acum nu am reusit acest lucru si sincer am impresia ca nici el nu depune prea mult efort pentru a reusi acest lucru.Ba mai mult fumeaza in casa in situatia in care avem si un copil. Insist ca cel putin atunci cand este timp frumos sa fumeze afara si nu in casa dar fumeaza o tigara doua afara si pe urma tot in casa continua. De multe ori cand servim masa nici nu asteapta ca toata lumea sa termine de luat masa ca el isi si aprinde o tigara. L-am rugat de nenumarate ori ca macar sa nu mai fumeze in fata sau in prezenta copilului dar fara succes.Pe langa fumat mai obisnuieste sa consume si alcool, nu exagerat dar suficient de mult. Sa zic ca legat de alcool nu as avea mare probleme atata timp cat este in limite normale ca cel putin alcolul nu scoate fum dar uneori mai exagereaza si in acest sens. Desigur ca l-am rugat sa mai reduca si consumul de alcool.
Intr-o seara uitandu-ne la tv ,a aparut o stire prin care spunea ca se vor scumpi alcolul si tutunul cu 30%.I-am zis atunci ca sper ca din momentul in care se vor scumpi toate sa renunte la fumat si sa mai reduca din alcool. Si el imi spune ca nu o sa faca asta fiindca toata viata a fumat si a baut un pahar de vin si de ce sa renunte acuma doar pentru simplul fapt ca se vor scumpi.I-am zis ca nu doar pentru simplul fapt ca se vor scumpi ci si pentru faptul ca se cheltuie destul de multi bani lunar pe tutun si alcool in situatia de fata in care criza se resimte mai peste tot si veniturile familiei incep sa fie amenintate.Atunci el a facut un calcul si a zis ca oricum suma care o cheltuie pentru tutun si alcool nu este foarte mare dar chiar daca ar fi are si el dreptul sa fumeze si sa mai bea cate un pahar de vin. Ok ii spun eu, atunci exact aceeasi suma pe care o cheltui tu pe tutun si alcool lunar vreau sa o cheltui si eu lunar pentru mine(haine, cosmetice, etc.). A fost de acord. Cu speranta ca poate asa reusesc sa il fac sa renunte la fumat am inceput sa si pun in practica ideea mea, a doua zi i-am cumparat doua pachete de tigari si o sticla de vin si cand am ajuns acasa i-am spus: uite toate astea impreuna au costat 37 de lei si imi pun si eu separat pentru mine tot 37 de lei. Dupa cateva zile mi-am cumparat in mod intentionat doua bluze si cand am ajuns acasa am tinut neaparat sa i le arat si sa ii atrag atentia ca eu am cheltuit acei bani dar m-am ales cu ceva pe cand el ii cheltuie pe tutun si la sfarsit nu ramane cu nimic ba mai mult se si imbolnaveste. Iarasi nu a zis nimic dar dupa cateva zile a inceput sa nu mai fie de acord cu ideea mea. Imi spune ca nu intelege de ce am procedat asa, ca nu este corect sa imi pun bani separat,ca el nu mi-a interzis niciodata sa imi cumpar ceva si ca oricum hainele nu sant un moft personal ci sant un lucru necesar si pot sa mi le cumpar oricand nu doar din acei bani pastrati separat. E adevarat ca nu mi-a interzis niciodata sa imi cumpar lucruri doar pentru mine dar eu niciodata nu am cheltuit foarte multi bani in scop personal , intotdeauna am considerat ca este mai important sa achitam facturile de exemplu sau sa imi cumpar unele lucruri prin casa decat sa imi cumpar un parfum scump sau o pereche de cizme foarte scumpe. Oricum cheltuiam mult mai putin bani pentru mine personal decat cheltuia el pentru tigari si alcool. Si atunci nu mi s-a parut o idee rea sa procedam astfel, fiecare sa aiba bugetul sau personal si sa il cheltuie fiecare cum doreste, el pe tigari si eu pe haine de exemplu.
Aseara am avut din nou o discutie in care el a afirmat ca nu este corect sa procedez asa sa imi pun bani separat fiindca pot oricand sa imi cumpar ce doresc. I-am zis si eu ca probabil nu a fost o idee tocmai buna si i-am explicat ca a fost doar o noua incercare de a-l determina sa renunte la fumat si ca nu aveam de gand sa continui asa foarte mult timp dar ca oricum mie nu mi s-a parut o ideea extraordinar de rea.
Convinsa fiind ca ideea mea nu era extraordinar de rea i-am zis sa-i ceara parerea si surorii lui, fiindca se intelege bine cu ea, dar cum aceasta nu era acasa a sunat-o pe mama lui si i-a relatat situatia si i-a cerut parerea. Binenteles ca aceasta nu a fost de acord cu mine zicand chiar ca am un compotament de " copilas" si ca nu e logic cum am procedat eu si ca cel mult i s-ar parea logica situatia in care sotul ar renunta la fumat si acei bani i-ar pune separat si ulterior sa ii cheltuim impreuna. Nici nu ma asteptam ca soacra mea sa fie de acord cu mine in conditiile in care ea insasi este o mare fumatoare si consumatoare de vin. Insa ceea ce mi-a atras atentia a fost faptul ca sotul meu ii zicea la un moment dat ceva de genul " iti dai seama ca acuma pentru a bea un pahar de vin si a fuma o tigara eu trebuie sa cheltui dublu?" Cum adica cheltuie dublu? El cheltuie bani pe tigari si eu pe haine. Mi se pare o situatie de egalitate.

Azi dimineata mi-a venit o idee si i-am spus ca am vazut intr-un magazin o haina de iarna foarte frumoasa si ca as vrea sa mi-o cumpar daca nu are nimic impotriva. M-a intrebat cat costa si i-am zis ca 700 de lei, exact suma care o cheltuie el lunar. Nu a zis nimic dar nici eu nu am insistat sa imi raspunda. O sa reluam discutia mai tarziu. Si chiar daca o sa spuna ca pot sa mi-a cumpar eu tot nu o s-o cumpar desi chiar am vazut-o in magazin fiindca mi se pare mie ca e prea scumpa si cu 700 de lei as putea sa imi cumpar un covor de ex. Vreau doar sa ma conving ce l-a deranjat, ideea in sine sau faptul ca as fi cheltuit si eu pentru mine ceva mai multi bani decat de obicei si nu ar fi fost normal dar ceea ce cheltuie el i se pare normal si necesar.

Astept parerile si criticile voastre in situatia in care nu santeti de acor cu mine.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

700 RON = 170 euro se duc la voi lunar numai pe tigari si bautura ? Adica 1700 euro/an ? Sunteti bogati.

N-am inteles de ce l-ai pus sa ceara parerea surorii si a soacrei lui, doar nu mai sunteti copii.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

din pacate, si eu am o problema asemanatoare cu sotul meu, adica fumeaza cam 1 pachet de tigari pe zi (6 RON), iar in perioadele in care munceste mai mult fumeaza cam 1 pachet si jumatate.

este fumator inca din liceu, acum are 43 de ani...

am incercat si eu diverse argumente, exact asa m-am gandit sa-mi pun bani deoparte suma pe care el o cheltuie zilnic cu tigarile si berea (bea cam 2 doze/zi, seara dupa ce mananca - atat) - degeaba, zice ca oricum finantele casei sunt pe mana mea (a nu se intelege gresit, banii ii punem si ii tinem impreuna, dar eu tin evidenta cheltuielilor, scadenta ratelor, plata intretinerii si a utilitatilor)

a incercat de vreo 2 ori sa se lase, din proprie initiativa, chiar isi punea deoparte intr-o cutie banii "de tigari", a fost foarte mandru de el cand a vazut ce suma a economisit dupa 1 luna...din pacate s-a apucat din nou de fumat

ce-i drept, nu fumeaza in casa, doar in bucatarie cu geamul larg deschis, iar vara fumeaza de multe ori pe balcon. niciodata nu fumeaza in casa, nu suport mirosul care ramane in urma, nici musafirii nu fumeaza in casa...

am ramas insarcinata si mi-a promis ca se lasa - nu s-a lasat
am nascut - a promis ca se lasa cand vin acasa cu fetita - nu s-a lasat
am insistat, degeaba...

acum, mai nou, ii tot spun ca o sa raman vaduva tanara si n-o sa-si vada fetita mare, c-o sa se imbolnaveasca cu siguranta de la tigari, ca s-au inmultit cazurile de cancer de tot felul...l-am cam pus pe ganduri, a mai rarit tigarile dar tot nu s-a lasat...

cred ca pana la urma o sa-i spun raspicat sa aleaga : familia sau tigarile, pentru ca daca va continua cu fumatul, cu siguranta se va imbolnavi si eu n-o sa stau sa-l ingrijesc (zic eu asa, pentru el...dar nu as avea inima sa-l las)

parerea mea este ca nu vei reusi sa-l determini sa se lase de fumat cu metoda aleasa de tine, e prea "soft" , ca sa zic asa...

ma gandeam, cum sa fac sa-l duc odata in vizita la un spital de bolnavi de plamani, sa vada cum arata si cum se chinuie acei pacienti din cauza fumatului...poate asa se trezeste la realitate si renunta la tutun pana nu e prea tarziu pentru toti...mi-e si frica sa-l trimit sa-si faca o radiografie la plamani (are o tuse tabagica, desigur, dupa atatia ani de fumat), daca-i descopera ceva grav, ireversibil, incurabil ? pentru linistea mea, o sa insist sa mearga totusi la radiografie...

daca altcineva ne poate da idei, si eu as fi interesata sa aflu cum pot sa-mi determin sotul sa se lase de fumat...

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Trimiteti-va sotii la doctor, poate daca le spune cineva strain, vor crede.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Viciul asta cu fumatul din pacate duce la boli grave.In ritmul asta, banii se vor duce nu numai pe tigari ci si pe doctori , puffuri de plamani si concentratoare de oxigen de care s-ar putea sa aiba nevoie la un moment dat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Va spun ca o fosta fumatoare de 2 pachete/zi, care a renuntat la tutun datorita sarcinii (deci de abia 9 luni): nimic nu va convinge un fumator sa se lase de fumat, cu exceptia unui argument de ordin personal si foarte intens.
Sint medic (veterinar..). Am vazut zeci de animale cu cancer pulmonar, am vazut cum arata plaminii unui animal cu stapini fumatori. Am vazut plamini de fumatori activi, "umani" ca sa zic asa. Am citit nu stiu citearticole si statistici. Am facut o laringita si o rinita cronica, cu o senzatie continua de corp strain in git, care m-a scos din minti si m-a imbolnavit de teama sa nu fie ceva mai rau - tot nu am putut renunta la fumat.
Cind am aflat ca sint insarcinata am renuntat brusc. Prietenele spun ca as fi fost tacuta si nevricoasa citeva zile - eu nu sint in masura sa imi dau cu parerea.... Dar va spun cu mina pe inima ca daca nu as veni acasa cu un copil care merita sa creasca intr-un mediu curat, m-as apuca iar de fumat din clipa in care i-as pune primul biberon in gura. Si asta fara sa spun ca mi-e pofta acum de o tigara; nici nu ma gindesc la asta...

Sotul s-a lasat intii de fumat pt vreun an de zile (eu fumam in continuare), s-a reapucat, acum a renuntat iar pt ca nu suportam mirosul de tigara si pt ca l-am rugat sa se gindeasca la mine si la bebe care sta sa vina. Intre noi sint 20 de ani diferenta, si i-am explicat - cit de delicat se poate explica asa ceva - ca fiica lui are nevoie de un tata cit mai mult timp, si nu e ca si cum ar avea azi 25 de ani...nu e cazul sa mai scurteze timpul pe care il vor petrece impreuna. Asta l-a convins, in conditiile in care un atac cerebral ischemic pasager nu a reusit sa o faca....

Asadar, eu zic ca nu sint retete pt asta... dar mi se pare pueril sa pui bani deoparte, sume echivalente cu cele cheltuie de sot pe tigari...asta ca sa nu mai spun de sunatul si consultatul altor membri ai familiei extinse.

Nu pot sa spun ca ai procedat gresit...dar nici pe drumul cel bun nu esti

if you can't say something nice, then don't say nothing at all
http://pisigri.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Adria, mie mi se pare foarte grav si urat din partea lui ca fumeaza in casa, de fata cu copilul, si la masa. E ceva ce nu as permite nimanui.

Cred ca ar trebui sa incepi prin a-i interzice fumatul in casa (fara exceptie), argumentul fiind copilul. Ii dai termen o saptamana sa se obisnuiasca cu ideea, faci o curatenie generala ca sa scoti mirosul din casa si ii spui ca NU MAI TOLEREZI FUMATUL IN CASA.

Acum depinde de tine si de cat vei suporta viata alaturi de un om pe jumatate alcoolic si condus de vicii. Pt ca in timp situatia se va inrautati daca nu face niciun efort.

Sibylle

www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">SONIA ARE NEVOIE DE AJUTOR! UN CONT PAYPAL VA STA LA DISPOZITIE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mansonrox spune:

Hello, vi se pare ca sunt paranoica daca ii spun sotului sa vorbeasca cu maicasa sa renunte la caine eu fiind insarcinata in luna aproape aVa. Gasesc fire de par de caine prin toata casa, mai ales in bucatarie, pe vase, pe prosoapele de bucatarie?
Culmea e ca nici el nu ma intelege si zice ca am eu ceva cu potaia si cu familia lui. Mie una mi se pare normal sa faca ceva in privinta cainelui avdn in vedere ca urmeaza sa aiba un copil.

Mersic

Rox +18

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Mie nu mi se pare normal sa renunte la caine, desi urmeaza sa aiba un copil.
Eu am avut in casa si ciine si pisici si nu am gasit par in mincare. O sa ma ierti ca iti spun asta, dar exista alte solutii de a avea parte de igiena pe care ti-o doresti.
un ciine deparazitat si vaccinat nu reprezinta nici un pericol pentru femeia insarcinata, si nici pt bebe, atita timp cit respecti regulile minime de igiena: spalat pe miini si fireste nu lasi ciinele sa linga bebelusul pe fata sau sa-i limpaie biberoanele...

if you can't say something nice, then don't say nothing at all
http://pisigri.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Mansonrox, n-ai nimic "personal" cu ei, dar vorbesti de caine folosind frumosul termen de "potaie"...De ce ar trebui sa renuntze mama lui la cainele ei, pentru tine?! Chiar si pentru faptul ca esti insarcinata. Ti se pare ca esti in pericol? Daca gasesti par pe prosoape inseamna ca stati intr-o casa, poate chiar casa soacrei tale, de ce ar trebui "sa renuntze" la un suflet pe care-l creste? Si ce ar insemna "sa renuntze"? Sa-l puna in strada, sa-l vanda? Stiu si eu ca gravidele au toane, dar asta deja e rautate si cred ca e un lucru care te macina dinainte sa fii insarcinata, dar acum ai gasit pretextul! Parerea mea!

32Sophia
http://community.webshots.com/user/Ilinca_M

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui pisigri
Am vazut zeci de animale cu cancer pulmonar, am vazut cum arata plaminii unui animal cu stapini fumatori. Am vazut plamini de fumatori activi, "umani" ca sa zic asa. Am citit nu stiu citearticole si statistici. Am facut o laringita si o rinita cronica, cu o senzatie continua de corp strain in git, care m-a scos din minti si m-a imbolnavit de teama sa nu fie ceva mai rau - tot nu am putut renunta la fumat.

Cate persoane cu COPD (chronic obstructiv pulmonary disease) cunosti? Noi nu fumam si nu am fumat niciodata. Parintii mei insa au fost fumatori. Taica-meu s-a lasat acum vreo 15 ani din cauza ca avea si astm si a facut o raceala care s-a combinat cu astmul si l-a chinuit vreo luna, timp in care nu a putut fuma, iar cand s-a facut bine a zis ca nu are rost sa se apuce din nou. Maica-mea in schimb nu s-a lasat asa usor. I-am tot explicat cum e cu COPD-ul si cancerul dar ea tot imi zicea ca atatia fumeaza si mor de altceva. Si i-am arata cum fumatul combinat cu mancarea nesanatoasa si lipsa de miscare (ea lucra la birou) produc boli cardiovasculare, ce inseamna un accident vascular cerebral si ce sanse la viata normal ai dupa un astfel de incident. Capacul l-a pus cand am dus-o in vizita la o doamna care are COPD avansat, la 60 de ani e pe oxigen permanent si abia se misca dintr-un fotoliu in altul si asa cu ultima putere si-a aprins o tigara si o fuma in timp ce tusea . I-am explicat mamei mele ca nu e corect sa isi distruga sanatatea pentru ca eu va trebui sa o ingrijesc si nu ma deranjeaza daca are nevoie de ingrijire la batranete dar sa faca un accident vascular cerebral nu e corect pentru mine sau sa ajunga ca doamna aia cu COPD la 60 de ani si eu sa trebuiasca sa fac atata efort sa o ajut cand ar trebui sa fie in putere. Asa ca s-a lasat , acum vreo 2 ani. De atunci s-a apucat si de sport, inoata, alearga, etc.

Mergi la inceput