Independenta financiar?
Raspunsuri - Pagina 6
Elle_seb spune:
Ioana, cum ti-au spus si fetele, tu nici nu ai idee de diferentele, din toate punctele de vedere, dintre Ro si Ca. Este indiscutabil ca nivelul de trai, lifestile, etc al Canadei este mult superior celui de la noi. O sa te intorci aici si o sa dai de mitocanie ridicata la rang de lege, si apropo, legi nerespectate, birocratie infecta, mizeri, gropi, injuraturi in trafic, servicii de foarte proasta calitate, oameni cu fetze cenusii pe strada, spagi date pana si la gradinite daca vrei sa-ti bagi copilul etc etc etc. Na, c-am zis-o. O sa vina acum fete sa zica ca nu-i chiar asa, da' adevarul il stim cu totii, chiar asa este in proportie covarsitoare. Clujul, sa recunoastem, este un oras mare, nu zic nu, frumos, dar realistic vorbind, mare job sa gasesti acolo... putin probabil. Si mai mult decat toate si cel mai important (si ceea ce ar trebui sa-ti traga un semnal de alarma) este faptul ca el va pleca in Ro, indiferent de alegerea si de parerile tale. Parintii tai nu de binele din Ro au plecat dincolo. Au plecat ca sa-ti ofere tie o viata mai buna si au reusit. Tu practic ai crescut si te-ai format acolo, o sa realizezi diferenta abia cand vei ajunge aici. In plus, daca pana acum in Ro nivelul de trai a fost cum a fost, acum, cu mult-trambitzata criza, lucrurile deja merg inspre mai rau pentru majoritatea po****tiei. Da, stiu, ai zis ca si acolo se dau oameni afara, insa tot ai mai multe sanse acolo decat aici.
L-ai intrebat daca pentru tine si pentru o familie cu tine ar renunta la gandul intoarcerii in Ro?
Elle
A_Iulia spune:
Acum, ca ai dat mai multe detalii, eu cred ca ar trebui sa incerci sa vii. Nu se intampla nimic daca pentru un an-doi, pana te lamuresti intr-un sens sau in altul, incerci sa vezi cum e in RO, chiar cu riscul de a nu-ti gasi servici.
Parca am inteles ca afacerea e de mai mult timp, a fost dusa de parintii lui...insa acum nu se mai poate, e normal sa nu-l impiedici sa faca asta (e chiar aiurea sa-i ceri sa renunte la afacerea lui si la mutarea in RO). Si cred ca am mai zis-o, eu cred ca o solutie buna pentru amandoi ar fi sa obtii si tu actiuni din aceasta afacere si sa te implici alaturi de prietenul tau, ca in fond din cauza ei mergeti amandoi acolo.
N-o sa fie chiar atat de rau, si chiar de-o fi, avioanele zboara zilnic.
escu spune:
ca sa nu deviez de la zona de interes a Ioanei, raspunsul meu este NU. Cu pregatirea si experienta ta nu-ti poti construi si mobila singura o casa, cumpara o masina, trai civilizat, cumpara 1-2 vacante anual si sa pui si ceva bani deoparte lunar. Categoric NU in Romania. Daca vezi independenta financiara la nivelul asta, este bine sa cunosti raspunsul din timp. NU
Rufus spune:
In fond, daca ioana e asa valoroasa, eu zic, pana la urma, sa vina in tara, stiti, e nevoie mare de oameni ca ea...
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
monabella spune:
Citat: |
n-am ignorat nimica, doar ca n-am de gand sa-i ascult pentru ca e vorba de viata mea. parintii meu pur si simplu nu-l plac--ei cred ca nu suntem potriviti. si la o adica, voi va programati viata dupa ce va zic parintii? ah, si are 32 de ani. |
Personal nu m-as lua dupa ce zic ei dar as asculta motivele lor. De ce zic ca nu va potriviti? trebuie sa iti fi dat o explicatie logica (macar logica pt ei). Nu vreau sa pun jar pe foc dar -nelegat de plecarea ta - daca intre tine si el apar probleme vreodata s-ar putea sa descoperi ca ce au zis parintii a fost adevarat. De asemeni e f. posibil ca sa il agate deiverse pipitze si sa-i suceasca mintile. stiu "n" cazuri. Scenariul asta e posibil chiar cu tine in Cluj.
Dar tu du-te. In definitiv nu ai nimic de pierdut. cetatenia canadiana nu ti-o ia nimeni si daca nu-ti place vii inapoi.
dulcetica spune:
Eu zic sa vii macar intr-o vacanta aici, inainte de a lua o decizie.Desi in vacanta omul e mai putin "vigilent",insa pentru mine cind am mers in occident, diferentele au avut impact si banui ca si tu il vei resimti si vei lua o hotarire in cunostinta de cauza.E ca si cum as vrea eu sa emigrez in republica moldova.
anca74 spune:
citat din mesajul lui Bluel Eu daca as fi in locul tau mi-as urma instinctul, dar asa sint eu, functionez mai mult instinctual decat rational. In fond, il iubesti, vrei sa fii cu el, fa pasul asta, nu merge, te intorci in Canada, ce e asa de greu? Si daca zici tu ca afacerile lui din Cluj vor merge asa de bine, nu vad de ce iti faci tu asa mari griji finaciare, poti lucra ceva ce iti place cu bani mai putini. Mami de Bubu (19.08.2008) |
Imi cer scuze, dar este o maniera cam simplista de a vedea lucrurile.
Cand te mariti, chestia asta vine cu o groaza de obligatii si responsabilitati legale/juridice. In caz ca nu merge mariajul, te-ai gandit cum iesi din relatia respectiva? Pe la ce tribunale trebuie sa alergi, cati avocati trebuie sa platesti, cat trebuie sa astepti sa obtii divortul, partajul, custodia,... cum faci recunoscute toate aceste acte juridice din tara in Canada, etc?
Ioana, nu te supara pe mine, dar eu consider ca te grabesti cu tot ce faci in relatia ta. Tare mi-e teama ca vei regreta intr-o buna zi ce planuiesti acum cu prietenul tau.
1. Opinia mea este ca diferenta de varsta dintre voi doi este mare, iar prietenul tau se comporta in consecinta vizavi de tine.
Ai doar senzatia ca te implica/consulta in luarea deciziilor cand, in realitate, tu faci exact ce spune el. Teama de a-l pierde in caz ca nu-i dai ascultare este mai puternica decat ratiunea ta, in momentul de fata. Iar asta nu este o chestie buna defel.
2. Esti prea tanara sa te legi la cap cu un maritis. Continua sa tatonezi terenul si nu te grabi sa te casatoresti. Mai ai cel putin 6-7 ani pana sa zici ca poti intra in panica ca nu esti inca maritata. ... Si nici atunci nu-i prea tarziu.
3. Ai venit in Canada de mica, esti complet integrata in societatea asta, cu bune si cu rele.
Amintirile tale despre "cum era odata" in tara nu le poti folosi ca fundament sau ca argument in a te muta inapoi in Romania. Poti fi nostalgica, da, dar cam atat. Lumea pe care ai lasat-o in urma acum 12 ani nu prea mai are multe puncte in comun cu cea de acum.
4. Fa o vizita de 1-2 luni acolo si te vei lamuri.
Eventual, inchiriaza o garsoniera si traieste o perioada ca simplu cetatean intr-un oras pe care abia-l cunosti, incearca sa-ti cauti de serviciu, fa piata, alearga dupa autobuze, indura cu stoicism traiul zilnic, anumite lipsuri, etc. ... si numai apoi ia o hotarare.
5. Proiecteaza-te in viitor ... In caz ca apar probleme in relatia voastra, cum vei iesi din ea cat mai putin "vatamata"? Nu ma refer la probleme de ordin psihologic si emotional care vin, invariabil, dupa un divort, ci la cele juridice si financiare.
Si nu te opri la cele din tara, ci gandeste-te la cum te vei descurca in sistemul de justitie canadian. Pentru ca, banuiesc, in cazul unui divort sau al unei separari, vei vrea ca aceasta stare de fapt sa fie oficializata si sa nu existe nelamuriri sau dubii care ti-ar putea manca nervii mai tarziu.
6. Fii precauta in tot ce faci!
Asculta ce-ti spun femei cu mai multa experienta de viata decat tine: nu te apuca sa faci copii acum, nu-ti mai asculta orbeste prietenul, nu-i indeparta de langa tine pe parintii tai si nu te mai arunca cu capul inainte!
Invata din experienta si nefericirile altora. Pierzi mai putin procedand asa, crede-ma.
Mamica de Zanuta mica, Anna Laura
Elle_seb spune:
Ioana, Povesteste-ne putin despre relatia voastra. Cum este el cu tine: cald, calm, atent, afectuos, te pune pe tine, nevoile si dorintele tale inaintea lui...
Locuiti impreuna?
Elle
monabella spune:
Am uitat sa precizez: nu te marita pina nu te lamuresti daca poti sta in Ro sau nu. Eu am presupus ca e de la sine inteles dar vazind postarea anterioara imi dau seama ca nu. deci nu te marita, nu face copil. Vino in Ro cu el. traieste o perioada aici si vezi cum te adaptezi si daca toate sint bune si frumoase va pueti casatori si aici sau unde vrei (europa, grecia bla, bla)
daca nu iti place si nu te intelegi te intorci frumusel acasa si cu asta basta. ce-ai avut si ce-ai pierdut?
rory76 spune:
citat din mesajul lui ioana85 E prima mea vizita pe acest forum si as avea niste intrebari pentru voi. Deocamdata locuiesc in Canada cu prietenul meu (tot roman). Prietenul meu are afaceri in Romania si va trebui sa se mute inapoi in cativa ani (nu stie sigur cand, dar e 100% sigur). Suntem impreuna de foarte mult timp si mi-a zis ca vrea sa ma duc cu el. Am acceptat, il iubesc mai mult ca pe orice, dar mi-e frica. Am terminat facultatea de psihologie si pe urma am facut si 2 masterate (1) MSc in Social and Organizational Psychology; 2) MSc in Human Resources Management). As vrea sa va intreb la ce salariu ma pot astepta in Cluj cu educatia mea (deocamdata sunt studenta, deci n-am experienta in domeniu). In Canada, sunt total independenta financiar si as dori sa stiu daca va fi posibil si in Romania. Cand ma si gandesc ca poate nu va fi posibil, ma ia frica, sunt o fire foarte independenta, si n-as vrea sa depind de un barbat (chiar daca e prietenul meu/viitorul sot). Mi-e greu sa accept sa-mi ratez cariera, si sa fiu o stay at home wife; sa cheltuiesc banii lui si eu sa nu aduc nimica in casa. Ce ma voi face eu daca peste 10-15 ani el isi gaseste pe altcineva si divorteaza? El e ok sa ma intretina dar nu m-as simti bine, trebuie sa am si eu banii mei si sa contribui ceva la familie…. Ce ziceti, voi ce-ati face? Multumesc mult! |
Eu zic sa ramai tu acolo ca aici specializarile astea ale tale nu prea sunt platite bine...inca. Si se vede treaba ca nici de prietenul tau nu esti prea sigura. Adica tu iti pui problema ca va gasi el pe nu stiu cine si te va parasi, asa ca nu cred ca aveti o relatie prea buna, daca tu nu ai incredere in el. Pana la urma fiecare dintre noi trebuie sa faca tot ceea ce il face fericit pe el, nu pe altii,nu??
"sky is the limit!"