Reintegrarea la gradinita

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lorelai spune:

gabriela, si eu am avut aceeasi problema ca si tine, numai ca eu am avut de convins 2 copii nu unul (am gemene). dupa incercari nereusite, crize, voma, plinsete si tot ce descrii tu mai sus le-am tinut acasa o perioada. noroc ca am avut cu cine le lasa. apoi am fost in vacanta cu ele (am schimbat mediul un pic) si le-am explicat ca atunci cind ne intoarcem din vacanta ele vor merge la scoala. le-am spus ca la gradinita merg copiii mici, ca ele acum sint fetite mari si ca trebuie sa mearga la scoala. am schimbat gradinita si am mers la "scoala". noroc ca aici ii zice pre-school. au mai plins ceva timp dimineata dar nu pt ca nu vor acolo ci pt ca vor sa stau eu cu ele la scoala. educatoarele mi-au spus ca se linsteau instantaneu dupa ce plecam eu. nu mai spun ca nu vor sa mearga acasa cind ma duc sa le iau.

acum, dupa aproape un an de "scoala" daca cineva le intreba cum e la gradinita, spun cu mindrie ca numai cei mici meg la gradi, ele merg la scoala.

eu cred ca sufera de pe urma despartirii de parinti si bunici dar e si multa "lucratura" la mijloc. astia mici profita de slabiciunile noastre si noi uneori nici nu ne dam seama.

sa va scriu o intimplare care ilustreaza punctul de mai sus. intr-o dimineata ne pregateam de plecare, era liniste, nimeni nu miriia si nu protesta ca mergem la scoala. cind sa iesim pe usa, Maya ii zice Liviei: "Livi, hai sa plingem ca mergem la scoala!". pe mine m-a umflat risul dar atunci mi-am dat seama ca ele au incetat sa sufere de de pe urma mersului la scoala cu mult timp in urma dar tot faceau show in fiecare dimineata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alsa spune:

Gabitaco, si eu am avut aproape aceeasi problema cu fetita la gradinita. E adevarat, a mea era mai micuta cand am dus-o prima oara, avea doar 2 ani. Si din ce tot spun psihologii, varsta ideala pentru intrarea in colectivitate ar fi 3 ani. Pana atunci ei nu simt nevoia sa relationeze cu ceilalti, isi cauta doar un surogat de mamica. Dar sa revin, prima zi a fost bine, dupa aia a inceput circul. Noi alesesem special o anume gradinita fiindca aveam fetita unor prieteni acolo, iar fetele intre ele sunt prietene, dar totusi n-a tinut figura.
Am retras-o si eu cand a inceput sa vomite si sa planga noaptea. Si sincer, eu zic ca ai procedat exact cum trebuie, indiferent ca te santaja sentimental sau nu. Nu se stie ce urmari pot avea astfel de evenimente.

Un psiholog m-a invatat ca o perioada sa nu mai folosim cuvantul "gradinita", sa-l inlocuim cu altceva. La noi gradinita = club. E foarte fericita ca va merge la club, dar la gradinita nu va merge "niciodata". Asa imi spune. O perioada nu i-am pomenit nimic de gradi, dupa care am inceput povestile cu clubul, ca va fi si va pati....etc., etc. Si fetitei mele la gradinita i s-a spus ca daca va mai plange, nu mai vin s-o iau. Probabil ca e o moda chestia asta, ca nu au alta metoda sa-i potoleasca din plans. Nu stiu ce sa zic, dar pe mine m-a infuriat rau.

Tot psihologul ne-a mai spus ca daca noi nu suntem foarte hotarati sa o dam la gradi si nu suntem multumiti de alegerea facuta, de gradinita, copilul va simti si ne va santaja sa nu o ducem. Intr-adevar, in cazul nostru, noi nu eram 100% multumiti de gradinita, dar a fost important ca aveam fetita prietenilor nostri acolo, desi intr-o grupa mai mare, dar am zis ca va fi mai bine, nefiind singura si cu timpul ne va place si noua in totalitate.

Acum si noi vrem sa reluam gradi din primavara, aprilie, mai, si stau si caut una care sa-mi placa mie 100% si abia dupa aceea.....Vreau cand o dau sa nu mai am nici o urma de indoiala in suflet.

Iti doresc mult succes. Si nu te acuza ca ai procedat gresit. Ai procedat exact asa cum ar trebui sa procedeze orice parinte responsabil, in situatia ta, si care are alternativa, adica bunici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alsa spune:

Lorelai, m-ai facut sa rad cu fetele tale....si "spectacolul" lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eunice78 spune:

Gabi, problema voastra, din punctul meu de vedere, e o problema pe care o au multi copii mici care merg la gradinite care au grupe simultane.
A fost si fi-miu o perioada la o astfel de grupa, desi eu stiam ca nu e bine. Eu personal inteleg necesitatea acestor grupe datorata lipsei de personal/ lipsei de copii suficienti pentru a forma o grupa unitara ca varsta..dar din punct de vedere pedagogic nu sunt deloc de acord cu ele. E ff greu sa lucrezi cu copii de varste diferite, pe programe diferite, sa rotesti activitatile adecvat si sa ii si impaci pe copii. Si bineinteles o grupa simultana nu are un colectiv ca una noarmala. Parerea mea.
Pentru necunoscatori, fac precizarea ca grupele simultane sau clasele simultane sunt acelea in care invata cop#259;ii cu varste diferite iar educatoarea/invatatoarea trebuie sa faca activitatile de asa maniera incat sa parcurga programa pentru toti.
De ex. la scoala se cupleaza clasa i cu a III a si orarul se face asa incat in aceeasi ora fizic vorbind cei de la cls I au o activitate si cei de la a III a alta.
Este evident ca un copil de 3 ani se comporta si are alte nevoi decat unul de 5 ani.
Deci eu as scoate copilul din acea grupa in care niciodata nu va avea parte de o competitie corecta, reala si intotdeauna va fi mai prejos, intelectual vorbind (oricat de buna ar fi educatoarea) decat un copil de 5 ani.
In rest, as fi nitel mai ferma, in sensul in care i-as spune ca nu o obliga nimeni sa mearga la gradi dar ca voi ati ascultat-o pana acum si corect este sa va asculte si ea pe voi, ca asa e echitabil.Ceva de genl azi te-am ascultat si am facut asa..maine te rog sa ma asculti si tu si sa incerci sa vezi cum o mai fi la radi, sa stai si tu o ora sa poti sa imi spune si mie ce mai dace X si Y ca nu mai stiu nimic de ei..si sa ma inveti si tu niste cantecele ca a trecut muult de cand eu nu am mai fost la gradi si zau ca nu imi mai aduc aminte..cel putin pana se acomodeaza ..cam asta imi trece acum prin minte..

Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitaco spune:

eunice78 ..nu e vb de grupa simultana. Mateea e la grupa mica, numai ca noi am dus-o la gradi la 2 ani si 8 luni...iar restul copiilor au fost dati la grupa mica la 3 ani si 8 luni...chiar 4 ani, pt ca parintii au considerat ca e mai bine pt copii sa inceapa scoala mai tarziu...ca sunt prea mici, etc.
Educatoare e f buna si cautata de parintii din oras si unii parinti au preferat sa mai tina copilu acasa pana doamna va avea grupa mica.
Din grupa ei unii copii vor inta in clasa I la 8 ani. Educatoarea face cu ei programa pt grupa mica pt ca absolut toti copii sunt in primul an de gradinita...numai ca face mult prea mult cu ei...sau cel putin asa mi se pare mie.
Oricum iti multumesc de sfaturi si voi incerca sa le aplic...sa vedem cum merge treaba.
Azi i-am explicat cum era pe vremea mea la gradinita, i-am aratat poze cu mami si tati la gradi...tati chiar a fost la aceiasi gradi cu ea...si a fost f impresionata si ne-a spus ca vrea si ea sa mearga la gradi, sa faca poze cu copiii, sa merga si ea la scoala si sa creasca mare ca tati si ca mami... deci...zic eu... e un mic pas....

Gabriela si Mateea Ioana
Povestea unui inceput de viata...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eunice78 spune:

Gabi, chiar daca nu ii zice simultana, cu siguranta educatoarea lucreaza fie diferentiat cu ei fie inadecvat pentru o varsta sau alta. Parerea mea ca lucreaza diferentiat. Adica: la grupa mica, la 3 ani, activitatile la copii pot dura maxim 15 min, cam asta e perioada pentru catre copii pot sta pe scaunel, pot sa isi mentina atentia asupra unei activitati fara sa se plictiseasca. La grupa mijlocie, adica pe la 4 ani, vorbim deja de 30 minute. Pe de alta parte la copii de 3 ani accentul la activitatea de dezvoltarea vorbirii, de exemplu, cade mai mult pe imbogatirea vocabularului , pronuntie corecta, formarea unor propozitii scurte, clare, corecte dpdv gramatical. La 4 ani un copil are un vocabular muult mai bogat decat la 3 ani si vorbeste mult mai bine. Asa ca si la 4 ani educatoarele vizeaza dezvoltarea vocabularului, etc, dar la alt nivel. Din aceste considerente sunt convinsa ca educatoare lucreaza diferentiat cu copii: daca ar face cu toti ceea ce e tipic pentru 3 ani, cu siguranta cei mai mari s-ar plictisi si nici nu ar invata ff mult raportat la varsta lor.Plus ca ei vin si de acasa, chiar daca au stat acasa, cu un bagaj de cunostinte net superior fata de un copil de 2 ani si 8 luni. Pe de alta parte, copii mai mici se simt frustrati raportat la intrebarile care se adreseaza copiilor mai mari. Si nu e vorba numai de limbaj. Un copil mai mare e si din punct de vedere motric mai bine dezvoltat, deseneaza mai bine, tine creionul altfel in mana, e mult mai independent la masa, la baie, etc.
Scuze ca am facut apologia varstei..am descris doar ca sa intelegi mai bine ca chiar daca teoretic grupa e mica...ma indoiesc ca activitatile sa aiba acelasi grad de dificulatate pentru toti. Mai ales ca spui ca e educatoarea buna, deci trebuie sa demonstreze ca , copii invata la ea. Parerea mea.

Mult succes va doresc!

Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Este (sau ar trebui sa fie) stiut ca este fireasca impotrivirea copiilor de a mai merge la gradinita dupa cateva saptamani dupa ce par sa se fi acomodat. Ei nu au neaparat ceva impotriva gradinitei care chiar le place, ci a obligativitatii de a o frecventa zilnic.
Mie, dimpotriva, mi se pare neasteptat faptul ca timp de 2 luni nu a varsat o lacrima, nu a protestat deloc.

S-ar putea sa fie ceva in neregula cu acea gradinita sau invatatoare -asta ramane sa afli.

Evita sa mai implici bunicile asa de mult. E suficient ca te-ai dus tu la gradinita, nu mai era nevoie sa apara si ambele bunici.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madau spune:

Gabita eu iti spun punctul de vedere al unui copil care a trecut exact prin ceea ce trece Mattea, acel copil fiind EU. Povestea ar fi cam asa... Fiind singurul copil la parinti, posibilitati financiare foarte bune iti dai seama ca tot universul se invartea in jurul meu, ambele bunici nu mai stiau ce sa faca sa-mi "cante in coarne". A venit si momentul cand mama a hotarat ca trebuie sa se intoarca la servici, am ramas inca 1 an in grija celor 2 bunic iar de la 3 ani m-a inscris la gradi. Am mers bine mersi 2 saptamani. Apoi cand am vazut ca nu eram bagata in seama asa ca acasa, ca acolo trebuia sa impart totul cu ceilalti copii, ca nu mai eram eu buricul pamantului am inceput sa strig ca eu nu mai merg la gradi. Mama n-a vrut sa se lase induplecata de plansetele mele, imi povestea ca ma trezea cu rugaminti fierbinti, cu explicatii, cu pacaleli...in fine...dupa inca o saptamana deja incepusem si ma trezeam noaptea urland ca nu vreau la gradi, plangeam pana ma albastream "mamicuta mea nu ma lasa", etc. Si aici a intervenit tata, care a spus "stop", nu chinui copilul aiurea, mama si-a intrerupt serviciul si a ramas cu mine acasa pana cand am mers la scoala. Stii cu ce m-am ales? Cu faptul ca in clasa 1 am fost un copil foarte retras, inchis in mine, nu stiam sa ma joc sau sa impart cu ceilalti ceva, stateam singura in banca pt ca nu acceptam ideea ca mai e banca altcuiva in afara de mine, nu raspundeam la lectii pt ca nu vroiam eu...pe scurt am fost foarte foarte "salbatica" (asa imi zicea mama). Noroc cu invatatoarea mea de atunci, care a stiut cum sa ma scoata din carapacea asta, a avut rabdare cu mine si care s-a chinuit cu mine foarte mult sa ma aduca la normal. Ar mai fi si alte aspecte, ti le pot povesti in particular, am vrut doar sa vezi problema si din punctul de vedere al copilului care a tecut ptin asta. Si da...acum ii spun mereu mamei ca tare a gresit ca n-a fost mai ferma, ca am avut mult de tras din cauza asta, ca n-ar fi trebuit sa cedeze la "teatrul" elaborat pe care il faceam. Si da...tocmai din cauza asta am insistat foarte mult ca Miruna sa mearga la gradi, desi are cu cine sa stea, a facut si ea nitel circ la inceput, dar am ramas ferma. 3 saptamani a durat plansul...acum se trezeste singura si-si aduce hainele sa mearga la gradi, le iubeste pe "doamne", le-a facut singura martisoare de 1 martie. Si e bine, e fericita! Totul depinde de tine, tu faci cum simti ca trebuie sa faci, eu doar ti-am spus povestea mea

Pupam dulce

Madau si Alexia Miruna (15 dec 2005)
www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567493374/" target="_blank">poze pana la 1 an, www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567398541/" target="_blank">de la 1 la 2 ani, PARTY 3 ANISORI , www.flickr.com/photos/madau/sets/72157606362146432/" target="_blank">de la 2 la 3 ani
www.geocities.com/nov_dec_2005/povesti2005.htm#madau" target="_blank">povestea nasterii Mirunei
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=1b04435806e76a5905bfb2&skin_id=4&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulet aniversar
filmuletze poznase www.dropshots.com/madau" target="_blank">1 si www.dropshots.com/Miruna" target="_blank">2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Eu cred ca acomodarea este in general mai usoara pt copilasii mai mici decat pt cei mai mari.

Si eu cred ca la voi este o problema pt ca sunt copii de varste diferite in grupa. Sunt ferm convinsa ca o doamna educatoare "cu renume" va incerca sa isi dovedeasca abilitatile prin ceea ce ii invata pe copii, dar din pacate, fetita ta fiind mai mica, s-ar putea sa nu se integreze. Si la Dudu in grupa sunt copilasi de varste diferite (intre 1an si 8-9 luni si puitn peste 3 ani); noi nu avem probleme, pt ca Dudu etse undeva la mijloc (2 ani si 4 luni) si oricum abilitatile lor nu sunt chiar atat de diferite (in sensul ca toti "deseneaza" cam la fel, sunt oarecum la fel de dependenti de ajutor, etc) iar educatoarea cred ca are rabdare cu ei.

Dudu a inceput gradi la 1 an si 10 luni si acomodarea a durat in jur de 2 saptamani. Am incercat sa alegem o anumita perioada din an, respectiv vara cand riscul de imbolnavire este mai mic si putea sta mai mult impreuna cu verisoara lui mai mare (intrucat activitatile erau lejere, ca de vacanta). Apoi cand a venit toamna, se uita mirat si nu intelegea de ce plang unii dintre copilasii nou veniti.

Bineinteles, ca dupa fiecare vacanta avem o perioada de "reacomodare"; dupa vacanta de iarna chiar a fost putin mai greu, intrucat educatoarea lui plecase si a durat pana au gasit pe altcineva. Acum are momente cand nu vrea sa plece de la gradi.

Cu toate ca acum nu plange deloc, in fiecare dimineata incearca "marea cu degetul" si ne spune ca nu vrea sa mearga la gradi. De regula, ii distragem atentia de la asta incercand sa ii reamintim ce vor face la gradi in saptamana respectiva, cate zile mai sunt pana la weekend sau oferindu-i o carte pe care sa o ia cu el si pe care sa o arate si la colegii lui.

Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paula2003 spune:

Eu am mutat de curand copiii de la gradinita. Am crezut ca le va fi mai usor, ca au aprope aceiasi profesori. Nu a fost asa. Fetita sufera dupa educatoare, baiatul la fel.
De saptamana viitoare se muta si educataorea Alexandrei in aceasta gradinita. Paul ma intreaba, nu vine si miss Irina? Inca mai tanjeste.
Sper sa se redreseze si sa-si revina la normal. Am prevazut asta dar au aparut unele lucruri neplacute si inacceptabile.
Paul cu siguranta va ramane marcat de aceasta schimbare. Nu are decat 3 ani! si o minte.....

Mergi la inceput