Cinematografia europeana
Raspunsuri - Pagina 18
Ramona J spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea ... nu ma incalzeste pentru ca pe mine nu m-a deranjat personajul in sine, ci modul in care a fost prezentat / realizat filmul. Nu am auzit in viata mea despre acest Bauby si s-a terminat filmul si tot nimic nu am aflat, decat ca a scris o carte clipind din ochi ... ce a inseamnat pentru el ca sa scrie acea carte, cat efort a depus, cata determinare, cata durere, cate regrete - asta pot doar sa-mi imaginez, asa cum imi imaginez si ce efort a fost pentru duduia aia care i-a pronuntat literele zi de zi timp de un an si jumatate. Din film insa nu a reiesit nimic din astea ... Ca sa ma intorc la scena care te-a deranjat - nici macar nu am inteles ce argument a fost ala al iubitei ca se gandeste la el si plange dupa el zilnic dar nu poate sa vina sa-l vada, adica in fine, e un argument dar mie imi suna ca l-a cam lasat balta in timp ce nevasta era trup si suflet acolo, cu copiii, cu rugaciunile ...deh, nevestele astea, intotdeauna sunt acolo sa sufere ... apoi ma gandesc ca practic nu stim nimic nici despre nevasta, nici despre iubita, ce a determinat-o pe una sa fie alaturi de el, de ce cealalata il iubea prin telefon, pentru ca nu stim nimic despre viata lui ... deci cum spuneam, niste scene aruncate in film care te lasa cu sentimentul ca trebuie sa il cunosti pe personajul principal si ramane la sfarsit la fel de anonim. |
Vezi? Eu nu citisem nimic despre film. De fapt e vina criticilor, ei te-au indus in eroare.
Mie mi-a fost suficient sa deduc ca el a avut o viata fancy inainte de accident si era faimos in Franta.
Zau ma bucur ca n-au clipit din ochi tot filmul, mi-ar fi fost greu sa rezist. Au clipit destul cit sa ma gindesc c-o fi fost tare greu de scris cartea aia.
Ramin la ceea ce am spus, in mintea mea mesajul a fost ca viata poate lua intorsaturi ciudate, poate fi curmata oricind si da, e foarte nedreapta citeodata (vezi faza cu iubita si nevasta). Total nedrept din partea lui, dar cred ca-i posibil sa fi fost recunoscator nevestei ca a stat linga el si totusi sa suspine dupa amanta. Ca "life's a b***h", nu?
avmaria spune:
Buflea (Le scaphandre et le papillon), vezi pana la urma cat de subiectiva e perceperea fiecaruia, depinde de multi factori ... inclusiv de starea emotionala de moment. In orice caz daca as lua afirmatiile astea :
Citat: |
Eh ! Asa am crezut si eu ca trebui sa vad in film, the life struggle - ori sentimentul de "minte libera care gandeste, intr-un corp inutil" a lipsit cu desavarsire in film. Cred ca mi-ar fi placut ceva mai multa intensitate pe gandurile lui libere, accent pe panica de a nu fi inteles si pe greutatea exprimarii, as fi vrut sa-i simt neputinta, sa inteleg ce a pierdut - living the "good life" to the extreme (zice imdb) - ce i-a ramas neterminat, sa-i simt disperarea, dorinta de moarte sau dorinta de viata ca sa-si termine cartea ... |
si le-as aplica negatia, ca in matematica, ar reiesi cam ce-am simtit eu. Complet opusul lor.
Sa nu mai zic de momentul in care se uita la copiii lui - tu il percepi ca un element "strict material" - eu l-am perceput ca un moment intens - cand spune cat e de cumplit sa nu mai poti trece mana prin parul copilului tau - disperarea acestui gand.
Citat: |
se uita la nevasta care plangea efectiv cand i-a pronuntat iubitei "este tot ceea ce astept, sa vii sa ma vizitezi" fara sa aflam cum a perceput mintea lui momentul ala cheie in care musca din sufletul uneia pentru a-si marturisi iubirea celeilalte. |
Discutabil. Isi parasise nevasta si traia cu iubita inainte de accident . Ma rog, nu vreau s-o luam pe latura asta a tabloidelor, cu cine-a fost, cat de cunoscut; si cu cine s-o fu..t si cat de indreptatit era s-o faca. Scena este tragica, suferinta este tripla - in final, fiecare e singur in suferinta lui. Eu asa o percep.
Citat: |
Mai mult exista de ex o scena pe care vag am inteles-o - vizita amicului caruia ii cedase locul in avion afectandu-i viata pe urmatorii 4 ani - de ce au ales din multii prieteni pe care i-a avut fix pe acesta, ce semnificatie sau ce regret special a avut acest om pentru el ? |
Prietenul fusese luat prizonier si a trait inchis, fara lumina etc in acei 4 ani. A venit sa-i imparataseasca din propria lui experienta de prizonier care nu mai are nici cel mai mic control asupra propriului trup. Exact ca eroul filmului. A venit ca sa-l ajute.
Filmul acesta a atins o coarda foarte sensibila in mine. M-a emotionat foarte tare, am plans mult si m-am gandit mult la el dupa. M-a zguduit. Si sincer sunt genul de persoana "tare" care nu prea plang la filme. Pt mine deci e genul de film in care emotia care mi-a starnit-o e suficienta. Nu ma mai preocupa tehnica filmarii sau alte procedee artistice.
Si a propos, fraza pe care n-am s-o uit niciodata "din momentul acesta am decis ca n-am sa ma mai plang niciodata". De atunci, de cate ori mi-a fost greu, mi-a revenit in minte.
buflea spune:
Sunt de acord cu tine, ca "baza" dupa care s-a facut filmul este foarte zguduitoare. Incerc sa ma transpun si inteleg drama ...
Ce m-a dezamagit pe mine a fost nu personajul sau situatia in sine ci filmul ca exprimare artistica. Mi s-a parut ca dramatismul situatiei nu a fost bine redat de film. Sigur ca depinde si de sensibilitatea si imaginatia spectatorului ... unii dintre noi au nevoie doar de un impuls - sa vada lumea doar printr-un ochi deschis - ca sa isi induca toate starile personajului, altii (ca mine ), au o sensibilitate mai opaca, cum sa spun - eu imi pot imagina dar "nu ma doare" daca nu vad, nu aud pe ecran cum il doare pe cel in cauza. Traiesc "durerea" prin ceea ce "vad" ca "traieste" cel care a fost in cauza - si cand spun "vad" inseamna ganduri, panica, lacrimi, o privire, o mimica a fetei ...
Nu neg insa ca poate sunt eu prea comoda, nesofisticata si insensibila, foarte obisnuita cu "mura in gura" americana ... una peste alta, pentru mine a fost un film fad, fara substanta, cu un subiect cu potential care insa a fost exploatat prost, nu mi-a ajuns in suflet, desi a inceput extrem de promitator .
lilanda spune:
Am vazut si eu filmul (Scafandrul si fluturele) acum doua zile si mi s-a parut super, da' super realizat!!! E absolut remarcabil modul in care Schnabel reda tragedia "ruperii de lume", mai cu seama atunci cind personajul principal e atit de controversat si imoral . Avem lumea mica la picioarele unui Bauby mare si afemeiat, avem lumea mare a unui Bauby mic, prizioner al neputintei, si mai avem lumea infinita a constiintei lui Bauby. Cea care se intrevede doar prin miscarea pleoapei ochiului sting.
Titlul mi-a placut si el, mai ales pe daneza: dykkerklokken (the diving bell)- costumul de scafandru care te face parte a lumii subacvatice, dar care te si izoleaza de ea; si sommerfuglen (butterfly) care, pe daneza, inseamna si zbatere din pleoapa.
Tot zilele trecute am vazut un alt film european, www.imdb.com/title/tt0319769/" target="_blank">Los lunes al sol, numai bun in vremuri de criza si (tot) cu un Javier Bardem fenomenal...ca de obicei :))
Ramona J spune:
Foarte interesant cum am perceput fiecare filmul asta. De fapt filmele in general.
Mie nu-mi place sa mi se dea totul mura in gura intr-un film, gasesc ca imaginatia mea o ia razna mult mai bine daca este "implied" ceva decit daca se agita actorul sa ma faca sa pricep cit e el de trist/vesel sau ce alte sentimente or mai fi acolo.
M-am gindit o clipa ca ar fi bine sa ne fi lamurit ce e cu Bauby asta (am cautat oricum dupa aia pe internet), dar nu a fost foarte important, aflasem exact cit imi trebuia ca sa-i inteleg trairile. Care m-au dat peste cap zile in sir.
Treaba cu prietenul lui am inteles-o in acelasi fel ca Avmaria.
Cred ca depinde si ce stare ai cind urmaresti un film, citeodata imi dau seama ca anumite filme mi-ar fi placut mai mult daca le vedeam in alta zi.
buflea spune:
Intrebare : De fapt Bauby asta avea vreo picatura de celebritate inainte de accident ? De unde stiti ca era mare si afemeiat ?
Inteleg ca dupa publicarea cartii a devenit celebru pentru ca a scris-o cum a scris-o si banuiesc pentru ceea ce a scris in ea. Dar inainte ?
Ah ! Si inca ceva, a citit cineva cartea asta ?
Ai dreptate Ramona, cred ca depinde si de starea de spirit cand vezi un film. De ex eu de 2 sapt ma chinui sa vad Volver si nu imi vine, nu stiu de ce ... o sa-l vad pana la urma ca trebuie sa il dau inapoi dar mi-e ca il vad as fortat si cine stie, iar nu-mi place
beshter spune:
Mie mi-a placut cam la fel de mult ca 'Hable con ella' si mai putin (putin) ca 'Mar adentro' si 'Les invasions barbares'.
Trouve avant de chercher
beshter spune:
Am reusit sa mergem ieri la film, la www.imdb.com/title/tt1035736/" target="_blank">Coco avant Chanel, tradus in minunata limba romana 'Coco Chanel'. Cred ca s-au gandit mult la 'avant' ala si ce s-ar putea face cu el.
Mi-a placut si nu mi-a placut. Pe de-o parte, am o problema cu biografiile iar pe Audrey Tautou sunt suparata de cand a jucat in 'Codul lui DaVinci' (asa sunt eu, pe toate le iau personal); pe de alta parte, trebuie sa recunosc ca filmul e bunut. De fapt, 'corect' - corect filmat, corect jucat, corect interpretat etc.
Eu nu prea stiam mare branza despre Coco Chanel (in afara de tailleurs, parfums si aia cu 'o femeie nu tre sa iasa nearanjata din casa' si cum urasc taioarele, iar 'Chanel no. 5' mi se pare grrrrreeeeuuuu...va imaginati) dar acum am avut sansa sa aflu dintr-o biografie neromantata (ma rog, prea tare). Am hotarat ca-mi place despre ea si despre cum o sufocau corsetele si despre cum taia camasile din jersey ale iubitului ca sa-si faca bluze si despre cum ura duminicile.
Singura chestie e ca am simtit de cateva ori ca rolul e prea 'mare' pentru Audrey, ca o haina prea larga in care inoti. E corect interpretat si se vede ca se straduieste dar...poate tocmai asta e problema.
L-ati vazut?
Trouve avant de chercher
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka iar pe Audrey Tautou sunt suparata de cand a jucat in 'Codul lui DaVinci' (asa sunt eu, pe toate le iau personal) |
De ce esti suparata ca a jucat in DaVinci ? Nu a jucat bine sau si-a "murdarit" resume-ul cu o prductie americana ?
P.S. Eu am vazut o biografie a lui Coco la TV, ecranizata recent, anul trecut parca ... e interesanta, nu a fost deloc o femeie frivola asa cum aveam eu senzatia, din contra, o tipa foarte puternica si feminista pentru epoca in care a trait.
Daca l-as vedea, l-as vedea pe asta numai pt Audrey Tautou care imi place mult, mult, mult ...
P.P.S. Tot nu am vazut Volver - am fost bolnava si nu mi-a venit sa ma apuc de el