Teama de responsabilitate
Raspunsuri - Pagina 27
Mia06 spune:
conchita, Sunt de acord cu tine!
Exact la asta m-am gandit si eu.
Pana la urma, toti avem familie, frati, rude. Dar, desi eu am ajuns sa am un standard de viata ridicat, mult peste cel al parintilor mei, nu mi-au cerut vreodata un leu moca! Daca vreodata au avut nevoie sa ii imprumut, mi-au inapoiat suma in cateva luni.
Si, chiar si asa, desi nu castiga mult (si curand vor fi amandoi pensionari), inca se gandesc cum sa puna bani deoparte pentru mine, ca sa ma ajute sa imi fac casa.
EI se pot numi PARINTI: cei care te ajuta chiar si cand au putin. Cei care atunci cand le dai un ban imprumut, ti-l dau inapoi. Cei care nu iti spun: cand vii in tara, adu-ne aia si aia ai aia.
Cei care se bucura ca le-ai cumparat o cafea buna si ai venit sa ii vezi.
Nu am frati, dar daca as avea, nu as concepe sa ii intretin, atata vreme cat pot munci. I-as ajuta sa isi gaseasca ceva, sa o ia pe un drum...dar atat!
aniela23 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ancuta-Maria Eu una nu sunt de acord cu atitudinea fata de sora Anielei... in primul rand am fost au pair si stiu cat de umilita am fost eu in familia aia... in plus de asta, sa raman in proba in casa celei care m'a acuzat ca ii bat copiii? Iar cu banii, de acord ca nu trebuia sa minta, dar hai sa fim serioase, cat ar fi putut pune departe din banii care ii primeste saptamanal? sunt putini. F putini. Imi amintesc ca eu personal, eram mereu flamanda ca nu imi ajungea mancarea ce o primeam acolo. Cheltuiam juma' din ei pe mancare, inca un sfert pe drum si de restul imi luam cosmetice, ca trebuia sa ma spal cu ceva. Nu vreau sa mi'o luati in nume de rau, dar ce se intampla acum intre Aniela si sora ei, e copie la indigo a relatiei mele cu mama mea. Imi era frica de moarte sa ii spun daca am facut ceva, iar cand afla ma acuza de minciuna, intotdeauna daca ma acuza cineva era clar ca acel cineva are dreptate. Eu , personal, as fi la fel de furioasa daca m'ai fi lasat in aceeasi familie dupa acuzatiile cu pricina, sa suport umilinta... Imi pare rau, asa gandesc. Iar partea ca s'a dus sa se intalneasca cu unii si altii... Tot din proprie experienta spun ca stiu ce inseamna sa stai intr'o casa ostila, inchisa in camera ta, fara un tv, fara un pc, doar cu o carte. Cat poti citi? In fine, ceea ce vroiam sa spun este ca eu o inteleg perfect pe sora ta, Aniela, ccu toate ca si ea a facut greseli majore... Nu te uraste si nu este o profitoare cum spun fetele, este doar furioasa si revoltata ca nimeni nu o intelege asa cum si'ar dori ea, nu cum doresti tu... ----------------------------------------------------------------------- „timpul nu-i menajeaza pe cei care se cred in afara lui” (Francois Fayolle) |
Ancuta, multumesc frumos ca mi-ai scris, e bine sa vad pareri si de partea cealalta a baricadei. Am auzit si eu povesti de groaza de la aupairs care au fost tratate ca niste servitoare, de aceea am ales cu mare grija familia la care sa lucreze sora mea. In afara de acuzatia ca sora mea i-ar lovi pe copii, care sunt convinsa ca nu e adevarata, familia la care lucreaza sora mea este extraordinara : salariul mediu care se da aici pt 25 ore pe sapt la aupairs este de 75 lire - sora mea primeste 100 lire. In afara acestor 100 lire i se mai dau 20 lire pe luna pt transport,nu a fost o cerinta in contract dar familia a ales sa faca acest gest pt sora mea. In afara de acesti bani familia i-a gasit joburi de babysitting la prieteni de-ai lor, alti 20-30 lire pe saptamana.Cosmetice i-am cumparat mereu eu, cand imi luam mie un sampon, crema, etc, ii luam si ei.Deci din cei peste 500 lire pe luna sora mea nu mai are nici o lira. Nu si-a cumparat haine sau nimic altceva din ei, ci probabil i-a cheltuit prin cluburi cu cine stie ce persoane dubioase (ca altfel nu pot sa-mi explic unde s-au dus banii). In plus, banii pe care i-am dat pt dentist i-a cheltuit, asta denota o mare lipsa de respect pt mine si pt omul ala care a stat peste program si i-a facut mai mult de jumatate din tratament pe gratis.
In camera ei are tv, Dvd player, laptop. Are cateva prietene aupairs care lucreaza la familii din vecinatate. Daca vroia sa isi gaseasca un prieten nu m-as fi suparat, m-as fi bucurat sa o stiu fericita, iti spun cu mana pe inima. Dar ea in loc sa mearga la scoala pe care eu i-am platit-o se ducea si se intalnea cu o gramada de barbati. Inca din primele ei zile in Anglia, in timp ce eu ma chinuiam sa ii gasesc job, ea intrase pe zeci de site-uri de matrimoniale si isi petrecea noaptea online vorbind cu barbati. Ziua, in timp ce eu mergeam la servici, ea dormea sau mergea la intalniri pe banii mei.
Deci vezi tu, nu poti compara situatia ta cu situatia ei
Imi pare bine ca mi-ai scris pt ca acum pot sa imi dau seama de sfaturile pe care le primeste ea de la prietenele ei care sunt aupairs - probabil sunt in ton cu cele scrise de tine aici
aniela23 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui T_Ioana
Clover, sa stii ca si eu ma gandeam la asta.....de fapt ma gandeam ca ar putea sa-i sugereze cel putin sa citeasca ce s-a discutat pana acum pe marginea subiectului! Si daca se intoarce totul ca un bumerang impotriva Anielei, daca sora o va acuza ca a facut publice toate aceste chestiuni personale si se va arata si mai coltoasa, si mai aricioasa?!!! Aniela draga, eu, dupa umila mea parere, cred ca ceea ce iti lipseste tie este UN BEBE....cred ca ai fi o mamica extraordinara si ai avea un copilas extrem de fericit si iubit si ti-ai gasi linitsea si fericirea rasfrangand aceasta grija, iubire si compasiune asupra copilasului tau......ce zici? |
Mai fetelor, zau ca ma gandeam la un bebe pana sa vina sora-mea incoace dar datorita ei mi-am dat seama ca nu as face fatza. Sunt mult prea stresata si paranoica, as imbolnavi copilul ala si m-as imbolnavi si pe mine, mi-as face o mie de griji si de ganduri negative. Nuuuu , nu, pana nu rezolv cerebelul nici nu ma gandesc sa fac copil
Sa stiti ca m-am gandit si eu sa o las sa citeasca mesajele si sa o las sa scrie dar mi-e teama de cum o sa reactioneze. Mi-e teama ca o sa se supere f tare ca am facut-o de ras si i-am spalat rufele in public.In plus, ea e o persoana incapatanata si orgolioasa, deci nu cred ca ar scrie aici.Hmm, chiar nu stiu ce sa fac...
aniela23 spune:
citat din mesajul lui Biribu sa-ti spun ce as face eu in situatia ta (si sa stii ca m-am pus la modul f serios in aceasta ipotetica situatie): as ajuta-o neconditionat pina va fi pe picioarele ei. asta ar insemna pt mine ca odata ajunsa la mine i-as oferi ne-conditionat un acoperis, o farfurie de mincare si ceva de imbracat pina se pune pe picioare. probabil ca si o cartela lunara pt tube. stiu ca suna banal, dar nu mincarea ei te putea ruina, unde maninca unul... poti gindi la modul: ea e persoana din familie care are cel mai urgent si acut nevoie de ajutorul meu, deci imi voi canaliza resursele numai asupra ei. ceilalti pot sa se descurce singuri, in definitiv ceilalti care inteleg ca au toti un acoperis deasupra capului primesc in continuare ajutorul tau. si i-as mai oferi multa multa informatie, sa isi gaseasca un drum. fara conditionari si termene limita pt una si alta. ai spus ca nu putea sa locuiasca la tine, ei bine asta e o buba mare. ea a venit la TINE, sa te aibe alaturi. nu se poate sa nu existe o solutie. in mintea mea insa a sta la tine nu inseamna ca e necesar sau indicat sa-i devii mama. doar sora si prietena. cumva daca ai putea sa-ti clarifici tie rolul tau in relatia vostra nu ar mai fi existat atitea dispute. nu e rolul unei surori sa o judece pe alta cu cine se intilneste, ce face etc. poti doar oferi un sfat si o parere daca e ceruta. si mai cred ca nici ea nu vroia in tine o mama, sau macar nu inca o persoana dintr-un lung sir care sa-i spuna si impuna ce si cum sa faca. cred ca te-ai grabit ingrozitor, chiar totul trebuia sa se rezolve atit de repede? ai asteptat clipa asta, sa o aduci la tine atita vreme doar... citi adolescenti stiu exact ce vor sa faca la 18 ani? ea a trecut prin ce a trecut, tu stii cel mai bine, cum credeai ca in citeva saptamini era refacuta gata si pregatita sa ia viata in piept? eu cred ca si Ancuta ca rolul de au-pair nu a fost o idee prea buna. e drept era o solutie f rapida de rezolvare a problemei, o pasai in casa si familia altcuiva, dar era de asteptat sa nu mearga. am vazut ca initial cam toate mamele de pe aici au gindit cam la fel, cum sa ai incredere in ea cu niste copii? si acum e acuzata ca nu a fost in stare. eu nu as crede ca e periculoasa, dar tu stii mai bine ca doar o cunosti, noi doar din relatarile tale. insa cred ca a te integra intr-o familie si a deveni cumva un membru al ei, cu responsabilitatile de rigoare, e imposibil pt cineva care nu a avut asa ceva vreodata. cum sa stie fata asta cum se comporta oamenii intr-o familie normala??? |
Faptul ca mi-ai scris un mesaj atat de lung denota ca ai o inima mare si vrei sa ajuti, si iti multumesc mult pt asta. Nu stiu daca ai citit toate mesajele mele, dar am explicat in mai multe dintre ele (inclusiv din raspunsul pe care tocmai i l-am dat Ancutei, de ce ajutorul meu pt ea nu mai poate fi neconditionat. Eu am fost dispusa sa o ajut cat a avut nevoie, tot ce trebuia sa faca era sa nu ma minta, sa ma respecte, sa nu isi bata joc de banii pe care eu ii castig muncind, sa mearga la scoala pe care eu i-am platit-o pt ca acolo sta viitorul ei. Atat. Nu a facut nici unul din aceste lucruri.
In legatura cu jobul de aupair - asta a fost unul din singurele joburi pe care le putea face in Anglia datorita restrictiilor de munca pt romani. O alta optiune era sa faca curat la case, hoteluri, etc, dar asta categoric nu este ceva care ea ar fi fost dispusa sa faca.
aniela23 spune:
citat din mesajul lui Mia06 Sincer, nici eu nu cerd ca te URASTE. Mai degraba ii este CIUDA ca ai lasat-o sa se descurce singura! Sau te uraste ca nu te mai lasi mani****ta cum doreste ea! Daca as fi sora ta, dupa ce am scapat dintr-o relatie de abuz cu un nenorocit, cred ca i-as multumi lui Dumnezeu pentru sansa la o viata normala. Si nu mi-as mai bate joc de viata mea. Daca as fi sora ta: - m-as tine de scoala si as invata engleza, pentru ca stiu ca si tu ai ajuns unde ai ajuns astfel; - m-as comporta frumos la job pentru a avea in continuare un acoperis si niste banuti pana invat limba si pot gasi ceva mai bine platit; - as intelege ca nu pot locui cu tine (doar tu lociesti cu prietenul tau si ai si tu o familie deci); - as incerca sa ma sfatuiesc cu tine si, daca ma impotmolesc cu ceva, ti-as cere ajutorul; - as face economii si nu as cheltui banii pe taxiuri si alte rahaturi. Dar, asta o spun eu, cu mintea de 26 de ani si nu cu cea de 19. La 19 ani, eu intrasem la facultate si nu prea imi bateam capul cu viitorul. Totusi, in vacante am lucrat, in anul 2 de facultate am lucrat si am luat si bursa. Totusi, mi-am adunat multi banuti, mi-am luat calculator cu 600 de euro din banutii munciti de mine. Sora ta a avut o viata diferita de a ta si de a mea. Nu s-a tinut de scoala, a umblat cu golani, s-a invartit in cercuri de oameni dubiosi. Nu poti sa te astepti de la ea sa vada viata ca tine sau ca mine! Si nici nu o va vedea pana in momentul in care se va trezi singura, fara prea multi bani. Nu se va trezi daca tu o tii in puf si o dadacesti la infinit! Aniela, nu iti fa mustrari de constiinta pt sora ta. Are 19 ani, nu 9 ani. Daca doreste, se poate descurca si singura! Poate munci si i-ai oferit o sansa atunci cand ai adus-o in Anglia! Ai facut SUFICIENT! Ce as mai face eu? I-as spune clar: Uite draga mea, te-am ajutat sa vii in Anglia, ti-am gasit un job. Pastreaza-l! Pierzi jobul? Te ajut sa iti gasesti altul! Nu ai unde sta? Poti sta la mine cateva zile (nu luni) pana iti gasesti un loc unde sa stai! Nu iti gestionezi bine banii, nu ai ce manca! Eu nu pot sa te ajut de fiecare data cu bani! Daca te-ai saturat si vrei sa renunti la o viata civilizata in Anglia, iti platesc bilet de avion spre casa! Atat. Sora ta trebuie sa inteleaga ca: - tu o ajuti in cazuri exceptionale, de urgenta. Trebuie sa inteleaga ca economisirea ii permite sa aiba bani la nevoie. - mersul cu autobuzul inseamna bani economisiti pentru o bluzita noua. - angajatul trebuie sa faca pe placul sefului daca nu vrea sa isi piarda slujba! - banii se castiga muncind si nu cersind de la surori/frati/prieteni! Si iti repet: Nu te mai invinovati! Ai facut suficient pentru sora ta! De acum, totul depinde de ea! "Everyone thinks of changing the world, but no one thinks of changing himself." Leo Tolstoy |
Mia, zau ca asa as gandi si eu daca as fi in locul ei. Nu vrei sa fii sora mea?
aniela23 spune:
Vroiam doar sa va mai spun ca azi ma simt MULT mai linistita, nu stiu de ce dar sper sa ma tina. Cred ca o rotitza s-a invartit in mod diferit in mintea mea (de fapt cred mai degraba ca e vorba de efectul indelungat al terapiei si sfaturilor primite) dar am inceput sa vad adevarul intr-o alta culoare. De fapt asta a inceput acum cateva zile cand am vazut documentarul HOME - subiectul e in generale. Exista un moment in timpul documentarului cand imi dau seama ca peste 50% din toata popu.latia lumii are un nivel de viata mult mai scazut decat al familiei mele.Nu pot sa cred ca am trimis ca proasta bani acasa in timp ce banii aia puteau de exemplu salva viata unor copii din Africa care mor datorita lipsei de apa potabila.Parca am avut creierul spalat...
Aseara ii aratam niste inregistrari video prietenei mele cu nepoteii mei. Erau facute la casa lui frate-miu, si prietena mea m-a intrebat de ce sunt numai balarii in gradina si nu cultiva ai mei nimic.Zau ca n-am stiut ce sa raspund - nu vad nici o scuza in faptul ca nu au in gradina aia mare nici macar niste cartofi.De fapt chestiile astea le vedeam si inainte, dar le tot gaseam scuze.Nu mai continui - atata zic, ca ma bucur ca am inceput sa deschid ochii asa cum trebuie si sper sa ii tin beliti pana ma invat minte ce am de facut.
Iar cu sora-mea...eh...mai las sa treaca o perioada, sa ma obisnuiesc cu ideea ca relatia aia ideala la care am visat nu exista decat in fanteziile mele,ca realitatea e intodeauna mai amara si intr-o zi voi avea totusi o familie - cea pe care am sa o construiesc cu sotul meu.
Va multumesc inca o data.
Biribu spune:
Aniela, ma bucur ca nu te-ai suparat pe mine de regula cind am o problema ma ajuta cel mai tare cineva care vine si imi prezinta o optiune dintr-un unghi diferit, nu cel care vine sa ma bata pe spate.
ma bucur ca esti mai impacata. nu am vrut sa spun nici o clipa ca nu ai facut suficient, cred ca ai facut defapt prea mult, si din cauza asta ai gresit usor directia. tot ce spun si fetele mai sus e un plan excelent dar e valabil la cineva provenit dintr-un mediu ca al lor, stabil material si emotional.
imi mentin parerea ca nu trebuia sa cheltuiesti nici atita bani si nici sa-i faci un plan detaliat al viitorului. doar sa-i oferi adapost, mincare si caldura, si poate rezultatele ar fi fost diferite.
Mami de Anna (5.02.2007) si Anthony (27.06.2008)
Ancuta-Maria spune:
Aniela,nu am negat ca ea a facut boroboatele cat casa. Nu am negat nici ca tu ai ajutat'o cum ai putut mai bine. Nu neg nici ca a cheltuit o caruta de bani acum ca am inteles mai bine cat castiga ea... Dar mi'am spus doar parerea. De ce cred eu ca este ea furioasa. Si nu, nu cred ca te uraste.
Chonchita, nu te aprinde asa, ca nu are sens. Eu am vorbit strict din pct de vedere al unui fost au pair de care familia cu pricina si'a batut joc. Eu, personal, nici nu as fi ajutat'o pe sora mea atat de mult cat a ajutat'o Aniela pe sora ei, dar asta este alta poveste.
In fine, eu tot asta cred. A gresit, dar tot nu cred ca e ok sa ramana intr'o familie care a acuzat'o de te miri ce...
Aniela, eu sincer te apreciez pt tot ceea ce faci pt ea
ingeras26a spune:
citat din mesajul lui aniela23Iar cu sora-mea...eh...mai las sa treaca o perioada, sa ma obisnuiesc cu ideea ca relatia aia ideala la care am visat nu exista decat in fanteziile mele,ca realitatea e intodeauna mai amara si intr-o zi voi avea totusi o familie - cea pe care am sa o construiesc cu sotul meu. Va multumesc inca o data. |
Aniela, relatia ideala exista! eu si sora mea o avem, este motivul pentru care sunt disperata sa fac cel putin 2 copii, pentru relatia dintre mine si sora mea. Si dintre prietena mea si sora ei. Si dintre sotul meu si fratele lui si exemplele pot continua. De tine depinde sa iti fac o familie frumoasa, a TA, si sa iti inveti copiii ce inseamna, intr-adevar, o relatie intre 2 frati. In rest, numai
Ingeras, mami de Maya
Campania noastra
www.petitieonline.ro/petitie/sustinere_pentru_reglementarea_legala_a_reproducerii_umane_asistate_medical_si_pentru_introducerea_procedurilor_inseminare_artificiala_si_fertilizare_in_vitro_in_programele_nationale_de_sanatate-p28651051.html" target="_blank">Petitia noastra - semneaza si tu!!
Infertilitatea este o boala!!
Septembrie e luna MEA!