Teama de responsabilitate
Raspunsuri - Pagina 22
lisaelisa spune:
Cat a fost departe de tine si nu a constientizat cat te lupti tu cu viata pt a te mentine la suprafata, nu a avut nici-o problema.
In momentul in care ai adus-o langa tine si a vazut cata forta ai, i-ai starnit invidia.
Poate ti se pare de neconceput ca sora ta sa te invidieze, dar femeia despre care am scris, avea exact acelasi comportament.
Dupa un timp, dupa ce se certa cu surorile, se intorcea spasita, cu ochii in lacrimi, ca e o proasta si ca nu-si da seama ce face... Iah. Si ele o primeau. Si o luau de la capat. Acelasi cerc vicios intretinut de toate la un loc.
Era bauta, cand i-a zis uneia dintre surori : Te urasc fiindca tu esti puternica, iar eu nu sunt.
Sper ca ti-au fost de folos mesajele mele. Eu am incercat sa fiu cat mai clara in privinta situatiei dintre tine si sora ta.
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui aniela23 Stiu ca multa lume trece prin traume. Poate unii dintre noi au defences mai puternice decat altii. Poate ea a fost mai slaba si her defences i-au fost atacate, si nu mai reuseste sa se ridice (imi pare rau, nu stiu cum sa traduc defences - instincte de aparare??) Imi plange inima in mine |
ai dreptate. si situatia asta e ca si cu drogatii - nici un ajutor impus din afara nu-i poate vindeca. numai ei insisi trebuie sa vrea sa se ridice. altfel, o sa fie un ping pong intre tine si ea toata viata: ea se arunca in prapastie, tu de duci si-o scoti, pentru ca te simti responsabila si vinovata. trebuie sa intelegi ca nu este vina ta pentru ca mama voastra a murit, iar restul familiei a fost iresponsabila fata de voi. nu poti suplini tu parintii, e o substituire nociva pentru amandoua. esti sora ei si ai dreptul la viata. nu te poti sacrifica la nesfarsit, iar ea in continuare sa isi bata joc si sa muste mana intinsa.
ma abtin sa-ti dau sfaturi ce sa faci, adica sa renunti sau nu. eu ti-am zis doar cum simt ca as face eu. dar orice decizie ai lua, tine-te de ea si renunta la culpabilitati. tu ai mutat muntii pentru ea, deja, e cazul macar sa se apuce sa mearga pe drumul deja deschis de tine. stii tu, ia o pauzati-s posmagii? adica, dumnezeu iti da, dar nu ii cere sa si mestece pentru tine - si cam asa e sora ta: banii ei sunt ai ei, banii tai sunt tot ai ei, n-are niciun pic de rusine sa profite de tine, sa te jecmaneasca si sa te mai si minta pe deasupra.
da, toti ratatii probabil ca au potential si ar fi avut viitor frumos cu talentele lor. dar diferenta intre aia care n-au asa mult si primii e ca aia mai nenorocosi din nascare muncesc mai mult si tin calea dreapta. sora ta e parazitul tipic, iar traumele nu au nici o legatura. acum nu o mai traumatizeaza nimeni. si ar trebui sa-ti sarute picioarele si sa te respecte la infinit pentru ca ai scos-o din mocirla, nu sa te chinuie si sa iti bata joc de tine! mi-e teama ca ea a stat cu ala insurat pentru ca asa ii e firea si ii convenea situatia. ce inima de caine poti sa fii sa faci atata rau unei alte femei? ma refer la nevasta aluia??? nu creca a legat-o cu lantul sa nu poa sa plece si nu creca a dus-o acolo incuiata in cusca, fortata adica. s-a dus, a stat cat i-a convenit, iar cand a aparut o vaca mai grasa de muls, a venit la tine. tu esti la londra, ehe, alta viata. si stie ca vei face totul pentru ea, neconditionat, stie ca te macina vinovatii si ca asa ai fost tot timpul cu familia ta...
nu m-as opri din scris, imi pare nespus de rau de tine, nu stiu ce as putea face sau zice sa te ajut cu adevarat...dar, ce am spus despre ea e valabil si pentru tine: numai in tine poti gasi puterea sa te rupi de dependenta asta a familiei tale fata de tine, nimeni altcineva nu te poate convinge ca asta e calea. trebuie sa ajungi tu la decizia asta. dar, probabil ca inca nu ti-ai atins limitele...
buflea spune:
Doua remarci :
1. Sora ta nu cred ca are un plan sa profite de tine cat poate de mult. O face insa insctinctiv pentru ca instinctul ii spune ca tu o sa sari mereu sa o ajuti.Vad ca incet incet incepe sa se faca putina lumina de ce tatal a lasat-o de izbeliste, prietenul o tinea sub cheie, fratele o batea ...etc, etc, etc. Fiecare incerca sa indrepte situatia cum se pricepea mai bine.
2. Remarc in tot ce ai scris ca te-ai tot inconjurat de persoane care par a fi profitat de tine: Tatal a profitat, Fratii la fel, Cumnata sta acasa si nu duce copilul in parc, Sora te jegmaneste, prietena de 15 ani te-a abuzat psihic ...etc. Imi pare prutin probabil sa ai atata ghinion si toti cei care iti sunt in preajma de fapt sa fie niste profitori ... poate interpretezi gresit actiunile celor din jur, poate este doar o impresie ca toti vor ceva de la tine sau ca au nevoie de ajutorul tau ... Nu stiu daca am dreptate, spun doar ce mi-a sarit in ochi ...
aniela23 spune:
citat din mesajul lui buflea 2. Remarc in tot ce ai scris ca te-ai tot inconjurat de persoane care par a fi profitat de tine: Tatal a profitat, Fratii la fel, Cumnata sta acasa si nu duce copilul in parc, Sora te jegmaneste, prietena de 15 ani te-a abuzat psihic ...etc. Imi pare prutin probabil sa ai atata ghinion si toti cei care iti sunt in preajma de fapt sa fie niste profitori ... poate interpretezi gresit actiunile celor din jur, poate este doar o impresie ca toti vor ceva de la tine sau ca au nevoie de ajutorul tau ... Nu stiu daca am dreptate, spun doar ce mi-a sarit in ochi ... |
Motivul pt care se intmpla asta este ca sunt prea slaba, si nu am stiut niciodata sa zic nu. Eu am intretinut dependenta iar in momentul in care le taiam un pic atele ma simtem vinovata si dadeam mai mult ca inainte (nu ma refer neaparat la resurse financiare ci si emotionale).
Prima persoana pe care am taiat-o a fost prietena mea, cu ea a fost mai usor, mai greu o sa fie cu rudele de sange.
aniela23 spune:
citat din mesajul lui lisaelisa In momentul in care ai adus-o langa tine si a vazut cata forta ai, i-ai starnit invidia. lisaelisa mami de Ancuta ingeras iubit si dragalas |
Iti dau dreptate. Stiu ca ea ma iubeste, dar in mod inconstient ma invidiaza si de aceea ma tot raneste (inconstient). Si asta se intampla si cu ai mei din Romania, ei ma invidiaza pt ''norocul'' pe care l-am avut dar nu se gandesc o clipa cum sa faca si ei sa capete ''norocul'' meu si sa iasa din mocirla
conchita spune:
buflea, asa cum exista persoane neparasibile, asa exista si persoane care atrag tot timpul lipitori. greseala anielei e ca nu poate spune "nu" si ca inca are impresia ca nu merita prietenia, dragostea celor din jur daca nu da ceva in schimb, eventual totul, eventual pe sine. am trecut prin acelasi lucru pana mi-a ajuns. adica, nici daca as fi vrut n-as mai fi putut. a secat fantana. iar reversul a fost ca, dupa aceea, nu am mai avut resurse sa iubesc total oamenii care ar fi meritat.
buflea spune:
Da, da ... ai dreptate Conchita, vine poate din convingerea ca daca nu ofera ceva nimeni nu ii este aproape ... de fapt trebuie sa te iubesti TU in primul rand pe tine si apoi sa astepti de la altii.
Detaseaza-te Aniela si ofera-ti in primul rand tie confort si daca dai altora, da fara sa astepti ca primitorii sa schimbe ceva (sa vada viata asa cum o vezi tu, sa inceapa sa se duca in parc cu copiii, sa munceasca ca si tine ...etc)
aniela23 spune:
Mi-a scris sms - ca s-o las in pace, sa nu o mai tratez ca pe un copil, sa nu ma duc cu ea la banca ca rezolva singura, etc.Cand vroiam sa o sun imi respingea apelul. Parea suparata foc - incepusem sa ma simt vinovata ca m-am indoit de ea
Cand a vazut ca nu o las balta mi-a scris ca de fapt nu a pus banii in banca, ca ii daduse imprumut la alt aupair , bla bla bla. Nu mai cred nimic. Nimic.
Prietenul meu imi zice sa nu rup toate relatiile cu ea, sa mentin una rece,politicoasa, in care o vad la o cafea din cand in cand si o sun sa vad ce mai face. Inima mea imi spune ca sunt prea ranita sa vreau sa mai am de-a face cu ea, in situatia in care orice imi spune e o minciuna.Nu pot sa ma prefac ca am o conversatie politicoasa cu ea avand in vedere ca nu pot sa cred nici un cuvant din ceea ce-mi spune. Poate sunt prea orgolioasa, dar tare imi vine sa ii zic sa se duca invartindu-se.
Deocamdata nu fac nimic, nu o sun, nu ii raspund la sms. I-am scris un email dar nu am inima sa il trimit. Astept sa ma mai linistesc, ca sa pot sa judec clar. Sa va arat ce i-am scris - e prea dur?
''Cri*** - eu nu mai pot. Am facut tot ce era omeneste posibil pt tine. Ti-am dat ocazia sa incepi o noua viata, curata, aici in Anglia. Ti-am dat ocazia sa lasi tot trecutul in urma. Ti-am zis din primele zile cand ai venit in Anglia ca cheia viitorului tau este la tine, ca numai de tine depinde.
Nu are rost sa intru in detalii, stii exact cum si unde ai gresit.Nu stiu ce ai facut cu banii, nu ma intereseaza daca i-ai dat Adelei sau daca i-ai f**** prin cluburi. Problema mea e ca ma minti cu nerusinare de fiecare data, ai o lipsa incredibila de respect fata de mine.Da, imi este mila de tine si de trecutul pe care l-ai avut. De aia am tot incercat sa iti arat cat de mult de iubesc, sa te fac sa ai incredere in tine. Dar imi este mila si de mine, de faptul ca simt ca o sa imi plezneasca inima de atata stres si durere. Imi este mila de tine dar din pacate tie nu iti este deloc mila de mine. Si asta ma doare enorm.
Nu vreau sa mai stiu nimic de tine. Asta e cea mai grea decizie pe care a trebuit sa o iau vreodata, dar nimanui nu ii pasa de mine, asa ca trebuie sa fiu puternica si sa am eu grija de mine. Singurul si ultimul lucru pe care sunt dispusa sa il fac pt tine este sa iti iau bilet de dus in Romania - daca vei dori sa te duci in Romania.
Sper sa iti poti pastra jobul la Rebecca, dar daca ti-l pierzi vreau sa stii ca la mine nu te poti intoarce, deci cauta-ti alt job din timp. Daca cumva ramai pe strazi cauta un HOSTEL - asa se numesc locurile pt homeless people. Probabil sunt hostels sau centre speciale pt femei singure, si pt fete tinere ca tine. Acolo iti vor oferi un loc de dormit, mancare si terapie - o sa iti faca bine. O sa gasesti probabil centre pe internet, daca nu o sa caut eu si o sa iti trimit niste adrese.
Banii pe care mi-i datorezi poti sa ii pastrezi.
Orice s-ar intampla cu tine sper sa gasesti in tine puterea sa te indrepti. O sa iti dau nr de tel a lui tata, I**** (fratele nostru din Ro), etc, ca sa poti suna si tu acasa.
Sper ca iti dai si singura seama cat poti de de proasta- ai o sansa sa iti creezi un viitor frumos si ii dai cu piciorul. Sper macar ca iti pare rau ca m-ai pierdut pe mine - singura persoana care dupa moartea mamei te-a iubit cu adevarat. Am vrut din tot sufletul sa fim cele mai apropiate surori, sa nu ne simtim ca 2 orfane, dar tu nu vrei. Eu nu pot sa te oblig.
Te rog sa ma anunti daca vrei sa iti iau bilet de dus in Romania - simt intr-un fel ca din cauza mea ai ajuns in Anglia, asa ca pot macar face un efort sa te trimit inapoi.
Sper ca nu te simti ca o victima. Nu esti o victima - ai incetat sa fii o victima cand ai plecat din Romania. Tot ce ti se intampla acum este rezultat al comportamentului tau. Sper ca iti dai seama de asta
Iti doresc tot binele din lume, din toata inima mea.''
aniela23 spune:
citat din mesajul lui buflea Da, da ... ai dreptate Conchita, vine poate din convingerea ca daca nu ofera ceva nimeni nu ii este aproape ... |
Haha, pai asa si este fetelor, daca nu le ofer ceva alor mei ei chiar uita ca exist!!! (rad eu dar...nu-i rasul meu:))
aniela23 spune:
Daca tot m-am apucat de scris sa va anunt si ce se intampla pe acasa.
Am hotarat sa merg la parastas in Romania de dragul bunicilor mei, parintii mamei mele, care sunt f batrani si suparati pe tata. Pt ei e f. important ca eu sa fiu acolo, si vreau sa o fac pt ei, cine stie daca la anul ii mai gasesc in viata.Eu nu sunt religioasa si pt mine nu conteaza unde fac pomana, dar pt ei conteaza.
Asa ca m-am hotarat sa nu ma apuc de certat in privinta banilor cu tata si fratii mei, o fac pt mama si pt bunicii mei. O sa cheltui cat va fi nevoie.
Pe tata l-a apucat subit ''dragostea''. Ma suna( el care nu m-a sunat niciodata pana acum) sa-mi zica ca ii e dor de fetele lui. Mda, ma prosteste, ce pot sa zic, iar eu ma las prostita.
Nebunul lui sora-mea este la fel de nebun.To make it short - mesaje cu amentintari, etc, mi-e cam teama sa ma duc acasa dar sunt viteaza.
Fratele din Romania m-a dezamagit f tare. S-a aliat cu nebunul si ii da voie sa imi trimita mesaje urate de pe telefonul lui. Frate-miu zice ca e dragutz cu nea caisa ca sa profite de el (cu bani, favoruri). Desi i-am zis clar ca prin asta ma raneste pe mine se pare ca pt el e mai important sa profite de ala decat sa ma protejeze pe mine. M-am scarbit de el, si relatia dintre noi este incheiata pt totdeauna. (de ex imi cere sa nu ma supar daca ma jigneste prin sms - ca cica el scrie doar ce ii dicteaza nebunul, si nu crede ca eu as fi ''asa si pe dincolo''). Deci - n-am cuvinte, mi-e scarba de el. Probabil cand o sa sece favorurile nebunului o sa se intoarca la mine.
Frate-miu din Italia - hmmm, noroc ca e departe si il vad odata la cativa ani.Urmeaza sa ne intalnim la pomana in Romania.Mi-a trimis mesaj pe yahoo msn, ca cica '' mihay 200 (01/06/2009 17:23:43): ia zi cum facem sami iei biletele de avion tu ca eu nam carte de credit si astia de la agentiile de aici nu mai vand bilete la blue air''. Nici macar nu a avut bunul simt sa ma sune si sa ma roage. Bine-nteles ca sunt inca prea proasta sa il intreb cum isi permite sa ma trateze cu atat lipsa de bun simt. Asa ca i-am zis frumos ca nu am destui bani in cont. Stiu, stiu ca sunt o gaina proasta.
As vrea atat de mult sa ii urasc, sa nu mai vreau sa stiu de ei, dar ii iubesc in acelasi timp, sunt unica familie pe care o am. Nu pot sa inteleg cum o femeie atat de extraordinara cum era mama au iesit asa oameni.Ma chinui de ani de zile, imi tot gasesc motive sa ii iert, sa ii accept asa cum sunt. Mi-e rusine cu ei si ma simt vinovata ca mi-e rusine. Adevarul e ca sunt o big big mess!!! Vreau sa ma lovesc la cap, sa sufar de amnezie si sa nu-mi mai amintesc vreodata ca am avut o familie.