Teama de responsabilitate

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns chimere spune:

Draga aniela, si eu iti sugerez sa incerci sa te calmezi si sa vezi mai detasat lucrurile, desi stiu ca e usor de vorbit asa, de la distanta... Sora ta are comportamentul tipic al unui adolescent razvratit si debusolat, sa nu uitam ca viata ei a fost complet haotica pana acum, si cu o luna de stabilitate nu se face primavara. Chiar si adolescentii care vin din familii normale si cu o viata bine structurata mai au scapari de genul asta, si poate chiar mai grave. Uita-te la partea buna a lucrurilor, macar daca vorbeste cu alti baieti inseamna ca nu o mai prea intereseaza ciudatu' din Romania ... glumesc, dar oricum, ce face ea nu iese foarte mult din normalitate. Eu as merge cu ea la job, cred ca are nevoie de asa ceva, de o oarecare responsabilitate, si pana la urma o sa-i vina mintile la cap. Normal ca trebuie rabdare, dar nu renunta la ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aniela23 spune:

Cica a iesit cu 2 dintre ei. In timp ce trebuia sa fie la scoala....

Eu vreau din suflet sa cred ca o sa se schimbe odata ce da de responsabilitati, dar nu pot. Daca vroia sa se schimbe ar fi facut un efort atunci cand a ajuns in UK, stia f bine ca este sansa ei sa inceapa o noua viata. Stia f bine cat de important e sa incerce sa invete engleza cat mai repede ca sa isi gaseasca un job la o familie decenta care sa o respecte,si nu la o familie care sa o munceasca ca pe cai si sa o plateasca mai nimic.Si totusi nu a facut nici un efort. Asa ca de ce ar face un efort de acum incolo? Ce ar determina-o sa se schimbe??

Nu mai cred, nu o mai cred, m-a ranit enorm si m-a tradat. Mi-am pierdut toata increderea in ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oocristina spune:

Multa putere iti doresc. Multa de tot.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pepene spune:

aniela,

imi pare rau ca intampinati. o sa iti fie foarte greu, dar cred ca va merita efortul sa stii ca ti-ai salvat sora.

ea nu are niste deprinderi de baza, de viata normala. nu a avut de unde sa le ia, asa ca s poarta asa cum stie ea mai bine.

tu esti mult mai puternica, ai reusit sa ai o viata normala fara ajutorul altcuiva. dar ea nu e asa - te rog eu nu o invinovati.

remarc ca si tu vorbesti cu cuvinte cam urate la adresa ei - puturoasa, ca nu are responsabilitati, ca mai bine se duce in romania inapoi sa scapi de ea. ii spui si ei toate astea? sper ca nu - altfel relatia se poate duce de rapa de tot. dar oricum, am impresia ca si ea simte atitudinea ta de superiorite si de faptul ca ea nu e suficient de buna.

incerca sa te porti cu ea ca si cu un copil - ferm, arata-i greselile, spune-i ce asteptari ai de la ea, dar nu o mai caracteriza ca lipsita de responsabilitate, puturoasa, spune-i ca o iubesti orice s-ar intampla.

asta o va ajuta sa isi recapete increderea in sine si sa mearga pe drumul cel bun.

va pup pe amandoua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

Tu treabuie sa fii adultul si sa nu te dai peste cap la crizele unui copil. Daca ai avea un copil care ti-ar face asa, te-ai gandi sa-l dai afara din casa? Ii trasezi clar fetei ca de azi nu mai merge:

- suni zilnic la scoala sa verifici cum a fost; sau sa te sune ei in fiecare zi in care nu e
- fara libertate la cheltuit bani (35 de lire pe taxiu? cate ore iti ia sa faci 35 de lire?)
- sunat zilnic la familia la care lucreaza sa verifici cum isi face treaba
- dat lista de treburi in casa
- acces la internet doar cu supravegherea voastra, pentru ca e in stare sa isi gaseasca alt bou la care sa te ameninta ca fuge unde nu e nevoie sa calce si sa spele
- cauta un psiholog care vorbeste romana; lasa visele ca intr-o zi va vorbi ea suficient engleza cat sa fie de limba engleza ca o sa ii ia ani de zile sa ajunga la nivelul ala; cauta unul de limba romana si du-te cu ea de brat si roaga-te sa functioneze

Nu in ultimul rand, inghite-ti umilinta si treci mai departe pentru ca esti singura care o ajuta acum.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Clover

- suni zilnic la scoala sa verifici cum a fost; sau sa te sune ei in fiecare zi in care nu e
- fara libertate la cheltuit bani (35 de lire pe taxiu? cate ore iti ia sa faci 35 de lire?)
- sunat zilnic la familia la care lucreaza sa verifici cum isi face treaba
- dat lista de treburi in casa
- acces la internet doar cu supravegherea voastra, pentru ca e in stare sa isi gaseasca alt bou la care sa te ameninta ca fuge unde nu e nevoie sa calce si sa spele
- cauta un psiholog care vorbeste romana; lasa visele ca intr-o zi va vorbi ea suficient engleza cat sa fie de limba engleza ca o sa ii ia ani de zile sa ajunga la nivelul ala; cauta unul de limba romana si du-te cu ea de brat si roaga-te sa functioneze

Of, nu cred ca sunt de acord sa fac toate astea. Eu am spus de la inceput ca nu vreau sa ma port ca o mama a ei, ca eu ii facilitez calea dar ea trebuie sa aiba vointa de a face ceva cu viata ei. Refuz sa o tarasc dupa mine prin viata

Si daca nu se va schimba intr-un an, daca nici in 2, 3 sau mai multi. Imi pare rau, dar n-am sa imi petrec viata traind pt ea doar pt ca ea nu are vointa. Mi-am petrecut ultimii 6-7 ani incercand sa-mi convertez fratii la un mod de viata sanatos dar ei refuza cu incapatanare. Mi-e ciuda pt timpul pierdut stresandu-ma din cauza lor pt ca nu am rezolvat nimic. OFFFFF, am vb ieri acasa si am aflat ca nepoteii mei nu au mai fost in parc de acum un an, e strigator la cer, cumnata-mea nu lucreaza, frate-miu are weekendul liber, oare le a atat de greu sa ii scoata si pe ei la leagane,chair nu le pasa de copilasii aia?????? In fine, sa nu o iau pe aratura

Am vb ieri cu ea, draguta, intelegatoare....etc etc. Am hotarat sa o luam de la cap, in primul rand cu SINCERITATE.

O ora mai tarziu gasesc un pachet de tigari in geanta ei!!!! Cautam cheia in geanta, pt ca nu avem 2, iar ea era in baie. M-am suparat ca s-a apucat de fumat, normal, mai ales pe banii mei cand aici e vreo 5 lire pachetul. Am confruntat-o, a mintit cu nerusinare ca tigarile sunt luate din Romania...desi scrie clar UK pe ele. Ce sa-i fac, ce sa-i fac....cred ca orice cuvant scoate din gura e o minciuna!!!! Incerc sa-mi pastrez calmul dar e imposibil, sunt om si eu.

I-am explicat ca doar ea poate sa isi schimbe comportamentul. Un alcoolic nu renunta la bautura decat atunci cand ARE VOINTA. Degeaba se duce la cure de dezalcolizare daca cand termina o ia de la capat. degeaba ii arunca nevasta sticlele de tuica la gunoi, degeaba si degeaba toate.... Pana nu hotaraste el ca enough is enough nimic nu se schimba

Ah, da, deja s-a intalnit cu 2 dintre baietii aia cunoscuti pe net...

F buna ideea cu terapeutul roman, o sa ma uit chiar acum pe net

Mergi la inceput

I-am zis ca merg cu ea azi la familie. O sa trebuiasca sa lucreze de proba o luna. I-am zis ca daca familia o sa afara dupa o luna pt motive serioase (ca nu se tine de munca, etc), atunci imi pare rau dar trebuie sa isi gaseasca SINGURA alta familie, daca nu va trebui sa plece in Romania. Poate ma credeti aspra dar eu cred ca pana nu da singura cu capul de prag nu se va schimba.

Sunt foarte confuza. Pe de o parte mi se spune ca tre sa fiu cat mai dragutza si intelegatoare, pe de alta parte ca tre sa fiu stricta, nici eu nu mai stiu ce ajuta....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

tactici de super nanny pentru adolescenti? exista?

as vrea sa te pot ajuta cu un sfat, ti-am urmarit povestea, dar nu ma ajuta experienta. mi se pare nedrept ce i s-a intimplat surorii tale, pe de alta parte suntem totusi responsabili pentru alegerile pe care le facem in viata si cunosc un personaj celebru (probabil ca ati auzit si voi de el asa ca nu ii voi da numele) crescut la orfelinat in conditii groaznice care s-a adunat pe sine si si-a pus toata vointa in joc si a ajuns om pe picioarele lui fara nici-un ajutor. A invatat, a dat examene, a facut facultatea cu bursa de merit ... il cunosc personal, stiu ca e impresionanta povestea, dar e adevarata. Se poate.

Si cunosc si un caz in care un om a trait si murit ca o epava, desi intreaga familie l-a sustinut si ajutat in all conceivable ways.

Ce pot spune aniela, e ca sora ta te minte fiindca nu are probabil incredere in tine. Tu n-ai incredere in ea si asta e un mare issue. Cistigarea increderii insa e un proces intreg care dureaza, nu se poate face peste noapte din vorbe.

Da, ea trebuie sa invete sa fie responsabila. Tu citi bani ii dai pe mina? Si de ce atit de multi? Ofera-i strictul necesar. Acum are o slujba, va trebui sa invete valoarea banului si cum sa si-i gestioneze. Oferta financiara gratuita nu este de fapt un ajutor ci o cirja, care o va opri sa invete despre responsabilitate. Trebuie sa invete si ca orice actiune are o consecinta. Trebuie sa invete ca tu ii oferi dragoste si intelegere, dar asta nu inseamna ca te faci pres si ca te poate folosi cum vrea ea. Dragoste neconditionata nu inseamna a-i face toate mofturile, inseamna uneori a o scutura zdravan si a-i arata realitatea cruda. O mama responsabila isi mai lasa copilul sa dea si cu capul de pragul vietii, nu ii ridica toate pietrele din cale.

Of of ... as vrea sa iti dau un sfat, dar nu sunt suficient de inteleapta pentru situatia ta. Nu exista un consilier familial sau ceva de genul super nanny unde te-ai putea duce pentru consiliere?

Mergi la inceput

i-am dat doar bani sa aiba la ea, in caz ca apare vreo urgenta de orice natura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oocristina spune:

Aniela,

Mergi la inceput