Bobocei de septembrie-octombrie 2008 (46)
Raspunsuri - Pagina 12
Nerantula spune:
Anca, ea ne-a zis sa incepem la 6 luni, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
- bebele este matur neurologic - stie sa spuna cand nu mai doreste mancare (intorce capul de la san, biberon, etc.);
- dezvoltat motoriu - poate sta bine in semisezut;
- pofteste la ceea ce mananca ceilalti (saliveaza)
Pana in jurul acestei varste cica nu se formeaza niste enzime foarte importante, pancreatice, salivare (amilaza), etc. si procesul de digestie este foarte dificil, poate uneori inexistent (unele alimente pot fi eliminate ca atare, nedigerate), intestinele pot suferi datorita malabsorbtiei. Cica moda asta a diversificarii precoce, la 3 luni, este specifica tarilor fost-comuniste si Rusiei zilelor noastre, intrucat in aceste culturi femeia trebuia sa se intoarca rapid in productie, deci sa nu mai alapteze, iar laptele praf distribuit gratuit sa fie cat mai putin (printre altele).
1. Ea ne-a recomandat sa incepem cu cereale de orez, fiind normocalorice si hipoalergenice (sau ovaz sau orz - cereale cu 'o') la penultima masa, avand in vedere ca Gruia nu este deloc un copil grasut; cerealele se pot face in lapte de tzitzi, apa sau formula hipoalergenica, in cazul nostru; se incepe cu o masura de cereale la 4-5 masuri lichid, apoi se ingroasa treptat pana se ajunge la proportiile indicate pe cutie (in decursul unei saptamani)
2. Urmeaza legumele - morcov, brocoli, spanac, fasole verde, preparate la aburi (cica prin fierbere nitritii se transforma in nitrati, care sunt mai periculosi), servite sub forma de piure (1 lingurita unt/ulei masline + putin lapte + legume), la ora 12. In prima zi se da o lingura (= 3 lingurite), apoi se creste in fiecare zi pana la 4-6 linguri, care reprezinta o masa completa. Se introduce treptat cate o singura leguma pentru a testa toleranta la aceasta, la fiecare 4 zile.
3. Urmeaza fructele, servite sub forma de piure (coapte sau crude), la ora 10. Acelasi principiu ca si la legume. Nu se recomanda bananele si portocalele copiilor alergici, iar capsunii si kiwi niciunui copil, pana la varsta de 3 ani.
4. Urmeaza proteinele, care au dezavantajul de a provoca mai frecvent alergii, cu semne mai clare, insa intaresc imunitatea organismului (albumina este raspunzatoare, in principal). Carnea trebuie sa fie proaspata, se fierbe fara os si piele si NU se arunca prima apa, este cea in care iese prima oara albumina. Se incepe cu pui, apoi vitel si peste. Portia sa fie de marimea unei jumatati de pachet de carti de joc. In supa in care a fiert carnea se pun legumele si carnea blenduite si o lingurita de ulei de masline sau unt. Se sta cate o saptamana la fiecare tip de carne.
Revin cu continuarea ..
www.flickr.com/photos/30462666@N03/sets/" target="_blank">Gruia - soricel iubit 16.09.2008
www.antena1.ro/index.php?page=webcast&id=39837&type=show&item=102" target="_blank"> Gruia la teveu
andy_galro spune:
Neata!!! Noi suntem bine doar ca seara trebuie sa dau completare ca nu se satura si plange tare daca nu primeste si suplimentul...asa ca beau ceai, iau pastilutele de rigoare si deocamdata ne resemnam ca asa merge treaba...
Sa felicit mamicile sarbatorite de azi:
Codruta
Babymom
Sa fiti sanatoase si sa veti parte de tot ce va doriti!!!
sa-i felicit si pe bebeii sarbatoriti azi:
Sebastian de Aly_c 
Dimitri de Muuh 
Vlad de Zambetmic 
Anna-Rebeca de ala77 
Ciprian de alexa si mami
nerantula exact asa ne-a zis si noua pediatra cu mici exceptii
anca ce bine ca nu a racit Carla...de diversificare ce sa zic....ai incercat sa amesteci piureul de legume cu cereale?(bine o masura nu mai mult)...cred ca depinde mult de la copil la copil...al meu de exemplu nu vrea cereale acum...dar mananca bine legumele
...nu mai stiu ce am vrut sa zic...
Pupici tuturor!!!
Andreea
de
Andrei(18.08.2008)
Povestea bobocelului nostru
Poze:
http://picasaweb.google.com/AndreeasiPompiliu
_
You can learn many things from children. How much patience you have, for instance. Franklin P. Jones
Didididi spune:
Nerantula am si eu o nelamurire. Pediatra ta spune ca o portie reprezinta 4-6 linguri. Si asta la un bb de 6 luni. A spus si de ce atat?
Nu de alta, dar Mihai papa mere cam 200 grame ceea ce este cam dublu fata de ce ai tu in lista. Cand am ? pediatra, ea a zis ca max 200 grame. Sper ca nu ii dau prea mult
.
Didi
claudinna spune:
La multi ani, mamici: Babymom si Codruta!!
La multi ani pentru toti bebelushii nascuti intr-o zi de 2!!
poze noi cu bebelushul
Razvan
mamica de Florin Razvan (14.08.2008)
Nerantula spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Didididi Nerantula am si eu o nelamurire. Pediatra ta spune ca o portie reprezinta 4-6 linguri. Si asta la un bb de 6 luni. A spus si de ce atat? Nu de alta, dar Mihai papa mere cam 200 grame ceea ce este cam dublu fata de ce ai tu in lista. Cand am ? pediatra, ea a zis ca max 200 grame. Sper ca nu ii dau prea mult Didi |
Didi, 4-6 linguri pareau un minim, la ce a spus pediatra, nu a specificat un maxim. Nu cred ca e rau daca papa mai mult, insa ideea ar fi sa pape cat mai variat, cred, respectand insa etapele. Adica probabil pediatra ta s-a gandit sa nu pape bebelusul numai mar si sa scoata prea mult lapte sau sa nu accepte altceva ..
www.flickr.com/photos/30462666@N03/sets/" target="_blank">Gruia - soricel iubit 16.09.2008
www.antena1.ro/index.php?page=webcast&id=39837&type=show&item=102" target="_blank"> Gruia la teveu
claudinna spune:
pozele de la munte
poze noi cu bebelushul
Razvan
mamica de Florin Razvan (14.08.2008)
anca81 spune:
Nerantula, multumesc pentru postul cu diversificarea. Imi place cum gandeste pediatrul vostru. Acum nu mai ramane decat sa-i urez lui Gruia "pofta buna" 

Oare cat suc inlocuieste o masa? In ml ma refer. Carla a baut 120 ml dimineata si evident nu-i mai trebuie lapte nici acum, la 2 ore diferenta. Lapte n-a mai baut de la 6.
Claudinna, super misto pozele de la munte, se pare ca Razvanel s-a distrat de minune.
Mamica fericita de Carla Alexandra (13.08.2008)
Piti mic se face mare
Povestea puiului meu drag
www.totsites.com/tot/carla" target="_blank">
Eu sunt Carla
bitza2008 spune:
La multi ani Babymom, Codruta !
La multi ani si boboceilor sarbatoriti azi!!
Multumesc pt urari Babytza, Dyanira, Luminita, CD,
Babytza ce scumpel e David, cum se cearta cu leul!!
Sper ca ati scapat de raceli!
Nerantula sa ne mai scrii ce ti-a zis pediatra...e pe gustul meu!!!![]()
Claudinna super poze!!
O saptamana superba sa aveti!!
mamici si bobocei!
FERICITA MAMICA A LUI LUCAS (1 SEP 2008)
poze
Nerantula spune:
Continuarea:
5. ou - o zi da, una nu, in zilele cu ou nu se da carne; se foloseste numai galbenusul, albusul dupa 1 an. Se incepe cu un sfert de galbenus, dupa doua zile se da jumatate, apoi 2/3, apoi un galbenus intreg. Nu de la oua de prepelita. Oul trebuie fiert tare, in apa cu sare.
6. proteine din lapte - iaurt, branzica. Nu recomanda branza calcica, pentru ca formula 1l lapte + 8 pastile Ca este formula pentru bebelusii diareici, deci branzica din pastile constipa. Se foloseste branza proaspata de vaca Bio. Nu se dau iaurturi cu fructe, din motive de conservanti.
8. dupa 9 luni se poate da gluten (biscuiti, cereale, painica, etc.). Cica efectele glutenului nu sunt imediate, pot aparea si dupa 3 pana la 6 luni, deci nu e de gluma. Boala e foarte nasoala (intoleranta la gluten, are un nume, nu am retinut, celianustiucum)
claudinna spune:
anca, nu stiu cat inlocuieste o masa, dar daca ea nu mai cere de mancare si se simte bine, cred ca e ok
nici razvan n-a mancat azi fructe, pur si simplu scuipa ce-i bagam in gura...asha ca a baut 80 m l suc de mar...
asta pe la 9
si-i mai dau pe la 14 sa manance...ma duc acum sa-i pun de supa, sa vedem daca vrea piure de legume...daca nu vrea, asta e, bagam lapte si mai incercam si maine.
la munte a mancat fructele f bine, legumele la fel. probabil ca s-a si saturat...au si ei zile si zile
o sa ma duc azi sa-i cumpar dovlecel, sa mai diversific gustul la supica si piure de legume.
cerealele le mananca bine, dar nu de fiecare data...
eu zic sa nu-ti faci probleme cu cantitatea de lapte. cred ca peste 600 ml e ok!
multumim pt aprecierea pozelor. a fost ff frumos la munte:)