Condica Salajencelor (76)
Raspunsuri - Pagina 10
mihaela_s spune:
Seara buna!
Io aseara am facut spanac cu ochiuri. Azi ficat de pui prajit cu castraveti. Pe deseara fac macaroane cu cartofi si salam de biscuiti. Pe maine pui cu smantana cu macaroane. Cum la noi lumea mananca peste saptamana in deplasare, eu fiind singura care papa acasa, dar si eu numai 3 zile pe saptamana, pentru ca luni si vineri mananc la spital, nu prea ma omor...
Oti, diana, am avut impresia ca mesajul meu e invizibil...
. N-ati zis nimic de coloranti. M-am uitat azi si in alt magazin, aceleasi produse. Sunt de la Dr.Oetker. Deci nu sunt coloranti praf, numai lichizi.
am fugit la bucatarie. Si mai am de citit inceputul Bibliei(normal ca pe suedeza)-Geneza si de raspuns la cateva intrebari.
PS Eu nu fac copy/paste niciodata, nici nu scriu in word pentru simpul motiv ca la "back" pe pagina, mesajul se pastreaza. Dar nu folosesc exporer ci netscape.
www.blogger.com/profile/16547766189292998717" target="_blank"> vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
silvana_salajan spune:
Miha, scuze, zisesem mai sus ca nu prea ne intere cei lichizi, pentru simplul fapt ca nu pot colora pasta de zahar cu ei, fiindca se inmoaie prea tare. Acum folosesc colorant gel de la wilton, insa pt o culoare intensa trebuie sa folosesc foarte mult si sunt destul de scumpi. In Ro chiar foarte scumpi. Deci numai daca gasesti praf. Nu sunt magazine specializate, unde se vand tavi, si accesorii de cofetarie? poate acolo ai sa gasesti.. Daca nu, o sa ii mai zic surorii mele sa se uite prin America, deocamdata a gasit doar produsele wilton...Adriana, merci de link, nu am avut vreme de buchisit, sunt acolo episoadele de vazut? Ca am gasit numai povestiri ale episoadelor...Va
si mai vin.
mihaela_s spune:
Noa nu stiu de magazine specializate...aici sunt numai supermarketuri sau marketuri. Unde gasesc de toate, inclusiv haine, carti, deci si produse pentru bucatarit. Dar aici se vinde ceva pasta gata facuta. De diferite culori. Se numeste marsipan si se fac tot felul de forme din ea. E pasta de zahar la care te referi?
Am citit diferite retete si aici coloreaza cu cateva picaturi de colorant. Scrie ca daca consistenta e prea moale(a pastei) se adauga zahar pudra iar daca e prea tare se adauga apa in stropi. E si o pasta care chiar asa se si numeste "masa de zahar" poate asta e...
Oricum, daca te intere, pot sa traduc macar o reteta ca sa vezi cum suna...
www.blogger.com/profile/16547766189292998717" target="_blank"> vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
silvana_salajan spune:
Ok, ia tradu o reteta. Eu o fac asa: juma de kg de zahar pudra, 1,5 linguri amidon, si un sirop din 50 ml apa cu 5 g gelatina si 50 g glucoza. Se amesteca toate la robot, apoi se framanta pe masa cu zahar pana la consistenta dorita. Cu pasta asta acopar torturi, nu o pot folosi la ornamente ca nu am zaharul destul de fin. Am incercat si cu cel cumparat e mai naspa decat ce il fac eu cu rasnita de cafea. Fetele de dincolo o fac cu zahar cumparat care cica ar contine si amidon, si iese fiina si buna de modelat si alte figurine. Eu figurinele le fac din lapte praf.Chiar sunt curioasa cum suna o reteta de acolo. Sticlutele alea de colorant cat sunt de mari? Si exista toate culorile?
mihaela_s spune:
0,6dl apa rece
1 lingura gelatina
1 lingura glicerina
1,25 dl glucoza(este de cumparat asa lichida)
2 linguri grasime vegetala
cca 20dl zahar pudra(dat prin sita)
2-3 picaturi colorant sau aroma dupa preferinta
amidon si zahar pudra pentru lucru
Amestecul ajunge ca sa acoperi un tort de 25 x 10 cm inaltime
Sau una mai simpla:
cca 350 g zahar pudra (cantitatea exacta depinde de marimea albusului)
1 albus de ou
15 ml glucoza fierbinte
Amesteci albusul cu glucoza si apoi cu zaharul, framanti pana ia consistenta dorita.
Culori am vazut cele principale: rosu, galben, verde, albastru. Sticlutza e de 30 ml si costa aprox. 1,5-1,8 euro.
Hobby
calator de profesie
silvana_salajan spune:
Miha, eu cu rosul de aici nu pot colora pasta in rosu.Oricat am pus, tot roz ciclam mi-a iesit. Retetele mi se par mai complicate decat asta care o fac eu, mai ales cea cu albusul si glucoza fierbinte, cred ca iese o ... papara
Prima imi suna tare bine, numai ca eu aici nu stiu de unde iau glicerina...glucoza lichida este, o folosesc.Noa, daca aveti cont pe culi, intrati la arene, ca am deschis un topic "deocheat". Intrati sa va amuzati.
si noapte buuuuuna!peseu: ce o fi cu Bia?
mihaela_s spune:
Hmm, oti sa stii ca mie a 2-a mi se pare tare simpla...cred ca o sa incerc. Si o sa iau colorant rosu sa vad cum iese. Ca acum m-ai facut curioasa. Unde eram eu impotriva colorantilor, prefer ciocolata oricand pe tort, acum musai sa vad si eu ce si cum...
Oi face un tort asa fara ocazie...ca nu-i mare lucru. Cu o crema din aia din frisca si fructe, ma uit io pe culi. sambata le-oi executa si o sa-ti arat, ok?
daca n-am cont pe culi nu pot vedea?
si
usor...io ma duc la nani imediat!
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
Oti io n-am gasit nici o arena...
Dar te rog si eu ceva...nu imi faci trimitere catre pagina unde e reteta aceea de crema de o faci tu la torturi? Ceva cu iaurt si fructe de padure...
Ca in multitudinea de retete de pe culi nu stiu unde sa caut.
Hobby
calator de profesie
silvana_salajan spune:
'mneata!Cafeluta e servita.Miha, daca nu esti logat, topicul Arene nu se vede
Este exclusiv pentru membrii culinarului
Link nu pot sa iti dau ca habar nu am de unde m-am inspirat, si apoi, mereu si mereu ii aduc modificari.Dar: fructe+ iaurt cremos (daca nu ai fructe destule pune iaurt cu fructe, de ex daca ai fructe de padure, pui iaurt cu fructe de padure, daca insa ai fructe destule, atunci merge cu iaurt simplu). Acum in functie de cat vrei sa fie de cremos, poti folosi cam la juma de kg de fructe 1 sau 2 iaurturi. Daca folosesti 1 iaurt ai nevoie de 1 plic gelatine, daca folosesti 2 iaurturi atunci 2 plicuri. Iaurtul si fructele se amesteca, se portiveste de zahar daca nu sunt dulci destul.Pentru un rzultat mai cremos si mai fin, se poate topi in si amesteca in iaurt cu fructe si 2 ciocolate albe (optional). Apoi se bate frisca (200-300) ml pana sta bat, si se topeste gelatina conforma instructiunilor de pe plic (aici o gelatina are 10 g) Daca plicul tau are 15 mai bine pui 2 decat mai putin, ca risti ca din cauza iaurtului sa nu ti se intareasca crema (eu am patit-o, si am mancat tortul din tava cu lingurita
). Ok, gelatina topita o pui in crema de iaurt, fructe si cioco, apoi inglobezi frumos si frisca.Atata e tot. Eu fac un blat negresa, luat tot de pe culi, daca vrei iti dau reteta si la asta, e bun ca iese pufos si umed nu trebuie insiropat. De obicei montez tortul sub forma de carapace. Imbrac o forma de tort cu pereti detasabili in blat, torn toata crema in mijloc si apoi pun capacul. Las peste noapte, rastorn pe un platou, ung blatul pe exterior cu dulceata sau unt frecat cu zahar si arome, apoi fac pasta de zahar si acopar tortul. La o tava rotunda cu diametrul de 26 cm sunt cantitatile de mai sus. (cu 2 iaurturi de 400 ml)Bafta! ![]()
mihaela_s spune:
'Neatza!
oti, multzam de cafelutza! Pe cand m-am trezit era deja facuta(eu la ora la care ai scris tu ma trezeam...
).
Multzam de reteta, o sa o copiez cand ajung acasa. Eu nu fac blat, il cumpar. Dar nu este numai simplu, fara cacao. Oare merge si asa? O sa vad pana la urma ce crema fac, ca la noi in casa e cu mofturi...Silvia nu mananca nici frisca nici fructe...trebuie sa ii impac pe toti. Ea vrea simpla de ciocolata...dar mi-e cam lene sa fac crema mea, desi e tare simplu de facut. Ei, o sa vad maine ce chef am dupa o zi plina...
Pup acum, ma duc la ore...
Hobby
calator de profesie