Sunt exagerata?
Raspunsuri - Pagina 8
filofteia spune:
| Citat: |
| la scoala, as merge cu el de mina, sau mi-as trimite sotul si le-as spune la vreo 2 copii care il agreseaza ca daca se iau de el, se iau de mine si ca eu sint mai mare si le arat eu! stiu ca vrei sa il inveti sa se descurce singur, dar poate ca in prima faza el simte nevoia sa aiba spatele asigurat. |
Eu nu am procedat chiar asa, dar am fost la scoala si am avut o discutie cu fetita care il sicana pe Adi. Adi fiind mai mic decat majoritatea cu un an, este si mai mic de inaltime, care oricum este medie pentru vrsta lui. Discutia a fost foarte civilizata si s-a inceiat cu rugamintea mea sa nu-l mai bata...fetita este de doua ori cat al meu, asa ca si un branci se simte
Si Adi este copil unic dintr-o familie armonioasa si este crescut sa fie civilizat. Eu nu-l cresc pe Adi pentru societatea romaneasca de acum, il cresc pentru civilizatie, astfel incat sa-i fie usor sa se adapteze in orice tara si in orice echipa va dori sa lucreze.
In nici un caz nu-l voi invata golania si nici n-o voi accepta. Dar nici nu-i voi sari permanent in ajutor ci numai atunci cand lucrurile se ingroasa, dar ii voi sari in ajutor. EU merg pe principiu ca el trebuie sa fie constient ca are in mine un aliat care va fi tot timpul cu el. L-am invatat si eu sa nu mai planga, caci asa cum spui lacrimile atrag pe golani. Incet incet incepe sa-si gesioneze sentimentele, dar mai este nult de lucru.
mariamunteanu spune:
Simali, iti recomand cartea "Ce spui dupa buna ziua" de psihologul Eric Berne, veti afla ca parintii sunt cei care isi programeaza copiii sa devina intr.-un fel sau altul si tot parintii creeaza scenariile pe care copiii lor le vor urma daca sunt docili.
Maria
buli spune:
[/quote]
Glumesti? Nu aveam nici o sansa sa nu ma duc si sa nu ma interesez de programul de inchidere. Intrebam in fata lui "la ce ora inchideti" si apoi ii comunicam raspunsul si-i calculam cate ore mai sunt pana la inchidere. Cred ca altfel nici nu as fi scos-o la capat cu el.
alice
[/quote]
foarte bun!
eu la chestii din astea il mai laud ca e prevazator "vai, mami, ce bine ca ti-a trecut prin cap chestia asta, eu nu m-as fi gindit si puteam ramine inchisi aici
"
am avut si noi niste experiente oarecum asemanatoare. de ex. se statea la coada la topogan in parc. multi copii il dadeau deoparte, se bagau in fata. sotul meu, tot in ideea sa il invete sa se descurce singur il impingea "hai, du-te, nu ii lasa pe toti in fata etc etc"
el incercasa se faca vazut, dar imediat i se facea frica si mergea singur la coada cind aparea unul mai inalt. si m-am dus eu linga topogan si le-am zis la 2-3 copii care erau mai bagaciosi sa-si respecte rindul, apoi pur si simplu am stat foarte aproape. ei bine, reactia lui s-a schimbat radical, isi tinea rindul bine, nu mai lasa pe nimeni sa intre in fata lui, si fara sa fie agresiv. apoi l-am invatat sa protejeze copiii mai mici, i-aM amintit cum era cind il impingeau altii.
eu chiar nu cred ca trebuie lasati sa gestioneze singuri toate conflictele, ci mai curind cred ca trebuie sa stie ca in cazul in care nu se descurca singuri mama sau tat ii ajuta. pai daca nu ne cere noua ajutorul cui sa-l ceara?
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
buli spune:
filofteia, a fost o hiperbolizare, evident ![]()
mariamunteanu spune:
| citat din mesajul lui simali Ma simteam groaznic. Eu il aud cand plange si prin 10 usi. Dar mereu, din cauza ca se smiorcaia nu reuseam sa vad ce are si credeam ca e intr-o pasa proasta si o sa-i treaca. M-am dus la el de cate ori am putut (uneori ziceau ceilati parinti "ma duc eu" in ideea ca sa facem cu randul la copii si eu ziceam OK). Cand l-a batut gazda el tipa ca din gura de sarpe si eu salt inainte de pe scaun, sa-mi rup gatul pe scari nu alta, gandindu-ma ca cine stie ce-a patit. A fost totul un cosmar dar am disimulat cat de mult am putut faptul ca nu ma simt bine. |
Asta spune multe despre felul cum actionezi tu. Eu cred ca si tu esti tematoare, nu ai curajul sa spui ce gandesti si nici sa actionezi, preferi sa taci si sa inghiti, sa suferi in tacere, apoi te revolti in sinea ta.
Aici e cauza anxietatii copilului tau. Nu stiu cum e sotul tau, dar imi dau seama ca problema e mai adanca.
Maria
simali spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Eu nu sunt de acord ca motivul pentru care copilul tau este neadaptat si plangacios este faptul ca provine din familia perfecta. Familia perfecta ar fi produs un copil echilibrat care stie sa isi apere drepturile si sa aibe abilitati sociale potrivite varstei. Fiica mea a fost 7 ani copil unic si nu s-a purtat deloc asa. Sa-ti dau un exemplu, cand avea vreo 3-3,5 ani am fost in vizita la cineva si gazda (el) a crezut ca poate sa se amuze pe seama fiicei mele. In timp ce fata manca gazda spunea: uite cum mananca, face numai firmituri, am crezut ca e mare, uite nici nu stie sa tina furculita cum trebuie, aaa...a scapat carnea pe fata de masa, etc. Fiica mea a continuat sa manance si l-a ignorat vreo 15 minute dupa care se intoarce spre mine si tare imi spune: mami, X asta e cam prost! . Pur si simplu ne-am tavalit pe jos de ras. |
Eu urasc termenul asta "familia perfecta". Nu cred ca suntem noi aia, oricum. Spun numai ca relatiile la noi sunt armonioase, ca daca ne certam o facem cu o oarecare consideratie unii fata de ceilalti, ca ne respectam unii altora perosnalitatea si "pasarelele", ca nu ne sufocam reciproc, ca ne facem placerile atat cat ne permitem, ca avem explicatii logice pentru "Nu", etc.
Cat despre abilitatile sociale ale copilului care ar fi perfect din acest punct de vedere daca ar fi crescut de familia perfecta, da-mi voie sa te contrazic. Abilitatile sociale se formeaza din contacte suficiente cu societatea. Familia incapabila sa-i asigure copilului suficiente contacte spontane cu copiii de varsta lui sau apropiata (si gradinita sau scoala pot sa nu fie de folos pentru ca este un cadru organizat in care copiii sunt nevoiti sa interactioneze sub supravegherea adultilor) poate sa esueze lamentabil in aceasta directie, in special daca firea copilului nu ajuta - in sensul ca nu este genul vesel, simpaic, bataios, etc. Vlad nu are verisori, nu a petrecut vacante la tara, seri in fata blocului, etc. Nu vrea oricum sa faca acest lucru si ar trebui sa-l fortez.
Fetita ta a reactionat foarte bine la masa si am vazut multi copii asa (fetitele cel putin sunt uimitoare). Si Vlad isi cunoate foarte bine drepturile si ar fi stiut ca acel copil se leaga de el. Numai ca in momentul in care ar fi sesizat ca cineva isi bate joc de el ar fi devenit brusc necajit si nu si-ar mai fi gestionat emotiile lafel de bine cum a facut-o fetita ta. Pentru ca la el apare imediat "Dar de ce se comporta asa cu mine?". Si de aici tragedia...
Chiar? De ce unii oameni, pentru a se simti bine, tebuie sa se lege de altii? De ce?

alice
buli spune:
cum de ne-o fi sarit in ochi exact aceeasi fraza?
mariamunteanu spune:
| citat din mesajul lui buli cum de ne-o fi sarit in ochi exact aceeasi fraza? ![]() |
Pt. ca acea fraza ascunde cheia. Sare in ochi.
P&ANA spune:
Nu am avut rabdare sa citesc pana la capat ,am vazut unele postari destul de rautacioase ,pe langa subiect:)
Citind caracterizarea facuta de simali ,fiului ei ,am descoperit-o pe fii-mea mare -tot 8 ani .Nu stie sa gestioneze niciun confict.
In aceeasi casa , cu aceeasi educatie ,fii-mea mica 6 ani ;nu pune nimic la suflet, castiga intotdeauna , nu am auzit-o sa-mi spuna chestii de genul " stii, x mi-a spus ca rochia mea e urata..." etc...
Simali, eu am inteles perfect conjuctura care a creat momente neplacute fiului tau , s-a simtit izolat si nebagat in seama , motiv pt care a devenit nervos,rautacios poate si comportamentul lui l-a izolat si mai mult de ceilalti.
Cred ca a/ai primit o lectie de la care sa luati aminte![]()
simali spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui mariamunteanu
Asta spune multe despre felul cum actionezi tu. Eu cred ca si tu esti tematoare, nu ai curajul sa spui ce gandesti si nici sa actionezi, preferi sa taci si sa inghiti, sa suferi in tacere, apoi te revolti in sinea ta. Aici e cauza anxietatii copilului tau. Nu stiu cum e sotul tau, dar imi dau seama ca problema e mai adanca. Maria |
Eu lucrez intr-un domeniu (comert exterior) care-mi cere sa fiu foarte atenta mereu la ce scot pe gura. Sa-ti disimulezi sentimentele (frustrare, ura, dispret) dublat de politetea impecabila sunt regulile cele mai importante ale jocului.
Pentru mine sa-mi tin firea si sa ma comport civilizat pana cand se trage cortina e un mod de viata. Ceea ce nu ma impiedica sa-mi spun politicos si sa-mi sustin parerea oricat ar fi de diferita de a celorlalti. Am limba foarte ascutita si nu crut pe nimeni DACA SUNT CONVINSA CA AM DREPTATE. Apoi ma gandesc, fac un bilant, dupa care, cand e vorba de viata mea personala scot din scena sau pastrez actorii pe care-i vreau mai departe in piesa mea.
In situatia cu petrecerea, sincer, nu am stiut prea clar ce mi se intampla. Ca daca stiam spuneam pe loc, politicos dar hotarat, care e situatia. Ma tot gandeam ca o sa-si revina Vlad (imi parea ca el are o problema pentru ca nu-mi spunea ce i se intampla) plus ca in vizita asta venisem mai ales pentru socializarea lui, deci era important pentru mine ca el sa se descurce pana la urma ...
alice

. Pur si simplu ne-am tavalit pe jos de ras.